Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Year End Review -2020 of Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana Scheme on UMANG Platform
PMKVY 3.0 (2020-21) Scheme to be launched soon
STRIVE: New Initiatives and Milestones Achieved under Skill Strengthening for Industrial Value Enhancement - 244 ITIs have signed Performance based grant agreement
Skill Mapping: A number of steps taken regarding Health sector job role mapping of 15 countries for mobility and migration of labour
29 DEC 2020 1:01PM by PIB Delhi
The major initiatives taken by the Ministry during the Year-2020 are as follows:
Policy Initiatives
1. The National Skill Development Agency (NSDA) was subsumed in NCVET on 01.08.2020. This fulfils the mandate of the NCVET notification of 05.12.2018 which provided for the merger of the existing National Council for Vocational Training (NCVT) and NSDA with NCVET.
2. The NCVET finalized the Awarding Body and Assessment Agency Guidelines and launched the same. Similarly, an Unique Identifiable Certification System was finalized and Launched.
3. National Skill Development Mission (NSDM): 4th Meeting of the Executive Committee Meeting of the National Skill Development Mission was held under the Chairpersonship of Secretary, MSDE to discuss the following issues: -
1. Review the progress under seven sub-missions under NSDM
2. Detailed discussion on key features of upcoming scheme PMKVY 3.0
3. Discussion on Online and blended learning model to address challenges of disruption in training and challenges in global mobility
4. Strengthening Training of Trainers/Assessors
Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY)
1. Approval for PMKVY 3.0 (2020-21) Scheme– Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) 3.0 (2020-21) was approved by the Expenditure Finance Committee (EFC) in the meeting held on 17th September 2020 under the chairmanship of Secretary (Expenditure). The new (PMKVY 3.0) (2020-2021) is targeting to train 8 Lakh candidates at an outlay of INR 948.90 Crore during 2020-21. Guidelines and requisite SOPs are currently under preparation. The Scheme shall be launched shortly.
2. On-boarding of PMKVY Scheme on UMANG Platform - PMKVY Scheme has been successfully on-boarded on the UMANG Platform. Various services of the PMKVY scheme are live on the UMANG Platform as follows:
a. Candidate Registration
b.Find a Training centre
c. Track Status
Further, APIs for integration of Apprenticeship portal with UMANG application have been developed and handed over to UMANG team for further necessary action.
Trainings at ITIs/NSTIs and promotion of Apprenticeship
1. Examinations in NSTI/ITI: AITT for Craftsmen Training Scheme (CTS) is being held from 23.11.2020 onwards. About 14.5 Lakhs Hall Tickets were generated and all states except Chhattisgarh, Jharkhand, Delhi & Gujarat participated in the examinations
2. All India Trade Test (AITT): AITT for the Craft Instructor Training Scheme (CITS) trainees of the Session 2019-20, for the First batch of trainees was successfully conducted from 09/10/2020 till 18/10/2020 and for Second batch of trainees from 06/11/2020 till 13/11/2020.
3. Online Virtual classes: Online virtual classes for ITI trainees are being conducted using dedicated Virtual classroom software by ITI expert trainers, Skilled experienced NSTI Officers and Industry experts. During July 2020, total 288 classes were conducted and 1.39 lakh students participated. So far 2858 online virtual Classes conducted and 15,72,522. For the convenience of the trainees, all recorded lectures have been made online through YouTube channel - https://www.youtube.com/c/NimiVirtualclassroom. There are around 8341 active subscribers with around 32000 people who have watched the videos.
4. Inauguration of NSTI Websites: Inauguration of websites for all the 33 National Skill Training Institutes (NSTIs) (with common templates) was done by Hon’ble Minister for Skill Development and Entrepreneurship on 10th Sept’ 20 during Kaushalcharya Awards 2020 function.
5. Digital Platform: A digital skill platform has been developed for reskilling/upskilling of ITI instructors and trainees which integrates trainees, teachers, institutes, government and the corporates for complete life cycle of the training process and a pilot run has made successfully.
6. Activities for Promoting Apprenticeship: A D.O letter from Secretary, MSDE was issued to Chief Secretaries of all States requesting them to support in promotion of Apprenticeship training in establishments of their respective states by making engagement of apprentices as mandatory requirement and essential parameter for receiving the benefits under State Industrial Promotion Policy. Similarly, a D.O. letter to MSME Ministry was issued to highlight the provisions of the Apprenticeship Act and benefits available under NAPS Schemes. MSME Ministry was requested to support in encouraging apprenticeship training across MSME establishments. Further, nine new trades/courses were approved by the Technical Approval Committee for courses under Optional Trades.
7. STRIVE: The new initiatives and milestones achieved under Skill Strengthening for Industrial Value Enhancement (STRIVE) programme are as under:
1. 33 Industrial Training Institutes (ITIs) have signed tripartite agreement to participate in the programme. Till date a total of 244 ITIs have signed Performance based grant agreement.
2. MoU has been signed between UT of Jammu & Kashmir and Govt. of India to implement the STRIVE project. Till date 32 States/UTs have signed MoUs to implement STRIVE.
3. 240 officials have been trained under NSQF (National Skills Qualification Framework) compliance training. Till date 13,750 officials have been trained under NSQF.
4. The draft Recruitment, Training and Career Progression Policy document for Craft instructors/Trainers of ITIs has been sent for approval of Recommendation Committee of Norms & Courses.
5. Video Conference was held for selected Industry clusters under the STRIVE project to support them in implementation of Industry Apprentice Initiative (IAI) Plan.
6. 193 ITIs have been physically visited by external agency for grading under phase 2. Till date 11,486 ITIs have been physically visited by the external agency.
7. Letters have been sent to various states requesting faster fund transfer from state treasury to implementing agencies under the STRIVE project.
SANKALP (Skills Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion)
1. Launch of SANKALP Portal: SANKALP (Skills Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion) Web-portal was launched on 18th September 2020. The Go-Live includes (i) State Best Practices module; (ii) Program Management Tool; (iii) State Proposal Management System; (iv) State Incentive Grants; (v) Monitoring & Evaluation Tool; and (vi) DSDP Awards.
2. Launch of Online DSDP Toolkit: The online version of the District Skill Development Planning (DSDP) Toolkit was made live on the SANKALP Web-portal on 24th September 2020. The DSDP Toolkit will assist the District officials in planning, implementation and monitoring of the skill development initiatives in their Districts.
3. MGNF: Mahatama Gandhi National Fellowship Scheme was launched in partnership with IIM Bangalore on 8th March 2020, wherein 74 Fellows were selected and attached to districts for doing the IIM Fellowship Programme on Skilling.
International Engagements
1. Health Sector Cooperation with Switzerland: A concept note has been prepared for the State Secretariat for Education, Research and Innovation (SERI), under the Swiss Federal Department of Economic Affairs, Education and Research (EAER), to discuss the possibilities for collaboration in the field of Health Sector. This was sent to embassy of India in Switzerland.
2. Skill Partnership with Australia: The Union Minister for Skill Development and Entrepreneurship held a virtual meeting with Mr. Barry O’Farrell, Australian High Commissioner to India on 30.09.2020 on the MoU on Cooperation in Vocational Education and Training between the two countries, which was signed on 03.06.2020. This was a follow up of India-Australia Leaders' Virtual Summit held on 4th June, 2020 between Hon'ble Prime Ministers of India and Australia.
3. Skill Mapping: A number of steps were taken regarding Health sector job role mapping of 15 countries for mobility and migration of labour. A virtual conference was held on 27th August 2020 with DFID, Skills for health and UK skills for discussing about the qualification requirements UK and India regarding the health sector job roles. In the 11th JWG held on 26th August, 2020 with Germany, the issue of health sector mapping was discussed and it was suggested that an expert group (with MSDE, MEA and German Embassy) as sub working group under the current MoU would be created to decide the further course of action. For other countries Letters/ emails were sent to Ministry of External Affairs/ Embassy at all countries in this regard, requesting for video conferencing with the regulatory authorities of these countries.
4. Migration of Health Workers to foreign countries: A number of steps have been taken for enabling migration of health workers to foreign countries, Health sector job role mapping of Indian job roles with those in fifteen countries has been done. A sub Working Group is being set up for migration of heath care workers to Germany comprising representatives from MSDE, MEA, Embassy of India in Germany, NSDC, DGT, NCVECT, Health Sector Skill Council and representative of the German Government and German Embassy. Reminder Letters/emails sent to Ministry of External Affairs and Embassy of all countries requesting for video conferencing with the regulatory authorities of these countries.
MOUs/Partnership/Collaborations:
1. MoUs: A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE) and Ministry of Shipping (MoS) on 20th August, 2020, for establishing a framework for collaboration to harness the innate capabilities for skill development in Ports & Maritime sector and enhance skilling capacities to deal with the rapidly changing competition and provide for port led prosperity.
2. Flexi MoU: In order to further rope in potential industries under the scheme of Flexi MoU, dedicated VCs have been conducted with following employers: Toyota Kirloskar Motors Bengaluru, Saharsa Electronics Noida, Lava international Ltd Noida and Maruti Paper Ltd U.P. The industries are expected to sign MoU with DGT under the Flexi MoU scheme in coming weeks.
3. IIS Mumbai: The Operations Agreement for establishing IIS at Mumbai was signed on 11th November, 2020 amongst MSDE, DGT and TATA IIS. IIS Mumbai started functioning on 25th December 2020.
4. ASEEM: ASEEM portal was launched in July 2020, which is a directory of all certified skilled personnel in the country, available to recruiters at the click of the mouse. Till December details of 1.3 crore skilled personnel were onboarded on the portal, and around 14 lakh job offers made.
5. Partnership with IBM: The IBM DGT partnership on Skills Reignite and Skills Build Innovation Camp was inaugurated by Secretary on 24th June 2020.
6. Partnership with Microsoft: NSDC signed a non-financial MoU with Microsoft for jointly engaging with various development opportunities in skill development and to digitally skill 1 lakh youth. Under it, Microsoft will also integrate its Microsoft Learn platform with the NSDC eLearning platform eSkillIndia.
7. Partnership with SimpliLearn: Similar MoU was signed with SimpliLearn for it to become a part of eSkillIndia platform and provide 100 hours of free course content.
8. MoU has been signed with Ordnance Factory Board for re-skilling of surplus workers in Feburary 2020.
9. NSDC signed/ finalized number of MOUs with other Ministries, States and Corporates for carrying out specific skilling assignments: Jal Jeevan Mission (RPL training for mason, electrician, plumber), Tamil Nadu House (RPL for their contractual Staff in Housekeeping), Bridgestone (to reskill tyre fitters), etc.
Initiatives by the Ministry in the wake of COVID-19 Pandemic:
1. While the Ministry had made available all campuses of NSTI/ ITI for isolation/ quarantine facilities, as per reports received so far, 12 NSTI/ ITI buildings have been requisitioned by the District Authorities in light of CORONA. Similarly PMKVY training partners have also provided their premises for such facilities, including for a temporary hospital.
2. Institutions under MSDE ecosystem have been active in manufacture of masks and hand sanitizers.
3. Many of the ITIs/ NSTI have indulged in innovative design and manufacturing to assist the fight against COVID. Some of them are:
i) Service robot and telepresentation robot by ITI Cuttack.
ii) Hands free, walk in mass collection of samples for COVID testing by ITI Cuttack.
iii) Govt ITI Berhampur, Odisha designed and developed "Aerosol Box" which tightly shields health care providers face from patient's face.
iv) NSTI Ludhiana has prepared an Aero Blaster Machine and handed it over to District Administration for sanitizing the city.
v)NSTI Mumbai developed pedal based (hands free) hand sanitizing system and installed in local police station.
vi) A list of one lakh trained Health Sector Professionals trained under PMKVY was sent to MoHFW through mail on 29/3, including their contact details such as Mobile numbers and email addresses. This was further amplified through a D.O. letter dated 3-4-2020, sent to Chief Secretaries of all States/UTs, sharing data of 1.75 Lakh such personnel.
1. Restarting of Training: The ITIs, the training centres under PMKVY and Apprenticeship training establishments have started functioning in the month of October, except in four states, after permission was given for the same under Unlock 4.0. The centres are following the precautions laid down under the SOP issued by MoHFW, along with the detailed guidelines issued by this Ministry.
Other major initiatives:
1. Kaushalacharya Awards 2020 - On 10th September 2020, Ministry of Skill Development and Entrepreneurship organised the second edition of “Kaushalacharya Awards 2020”, an event to recognise some extraordinary teachers and skill trainers and honour their invaluable contribution to the skill ecosystem. A total of 92 teachers/trainers were awarded in five Award Categories.
2. World Youth Skills Day Program (WYSD) – MSDE celebrated the WYSD on 15th July through a digital conclave in which the Hon’ Prime Minister gave his address through a video message, in which he congratulated the youth of the country on WYSD, and exhorted them to skill, reskill and upskill in order to remain relevant in the rapidly changing business environment and market conditions. The event was held in the presence of Dr.Mahendra Nath Pandey, Minister, SDE, Shri R. K. Singh, MoS, MSDE, Shri A. M. Nayak, Group Chairperson, L&T and other dignitaries participated. The programme was watched by the entire skill ecosystem in lakhs, and trended on Twitter at number one position for a long period of time on the day.
3. Swachhata Pakhwada 2020 Program – Swachhata Pakhwada was held in the second fortnight of July. One of the highlights was organization of a Webinar on “The Role of Hygiene in fighting Covid-19 epidemic and Review of preparation for re-opening of the Training Centres” on 31st July 2020.
4. FDI Cell: A cell has been created in the Ministry to process the proposals received from the countries sharing border(s) with India and pertaining to MSDE, as per Standard Operating Procedure (SOP) prescribed by Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT).
5. Rajbhasha Award 2020: The awards for events organized during Rajbhasha Pakhwada was conducted online on 28.10.2020. MOS distributed 30 awards in total six categories.
6. Online Exam Preparation through NIMI Mocktest App: An android mobile App NIMI Mock Test was floated for pilot testing during the month of July 2020 for the benefit of students to assess themselves. So far 2,64,512 trainers/ trainees have registered. Students have the capability of generating their own question papers and attending the mock exams. At the end of the exam, a result analysis appears in the app. As of now, 3,97,296 such question papers have been generated and attempted by students.

স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ মন্ত্রালয়গী চহি, ২০২০ লোইরকপগী হঙ্গৎনা য়েংশিনবা
য়ু.এম.এ.এন.জি. প্লেৎফোর্মদা প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা স্কিম
পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ৩.০ (২০২০-২১) স্কিম অসি অথুবা মতমদা লোঞ্চ তৌরগনি
এস.তি.আর.আই.ভি.ই.: ইন্দস্ত্রীগী ভেল্যু হেনগৎহন্নবগীদমক্তা স্কিম ফগৎহন্নবগী মখাদা পাংথোকপা অনৌবা খোঙথাংশিং অমসুং মশাক থোকপা মাই-পাকপা ফংখিবশিং – আই.তি.আই. ২৪৪না থবক পাংথোকপদা য়ুম্ফম ওইবা অয়াবা পীবগী য়ানবগী খুৎয়েক পীনখি
স্কিল মেপ্পিং: শিন্মীশিংনা চত্থোক-চৎশিন তৌবা অমসুং মফম হোংবগীদমক্তা লৈবাক ১৫গী হেল্থ সেক্তরগী জোব রোল মেপ্পিং তৌবগী খোঙথাং মশিং কয়া অমা পাংথোকখি
29 DEC 2020 1:01PM by PIB Imphal
ইং ২০২০দা মন্ত্রালয় অসিনা পাংথোকখিবা মশক-থোকপা খোঙথাংশিং মখাদা পীরিঃ
পোলিসীগী খোঙথাংশিং
১. নেস্নেল স্কিল দিভেলপমেন্ত এজেন্সী (এন.এস.দি.এ.) অসি ১/৮/২০২০দা এন.সি.ভি.ই.তি.গী মনুংদা চলহনখ্রে। মসিনা এন.সি.ভি.ই.তি.না ৫/১২/২০১৮দা থোকখিবা হৌজিক লৈরিবা নেস্নেল কাউন্সিল ফোর ভোকেস্নেল ত্রেনিং (এন.সি.ভি. তি.) অমসুং এন.এস.দি.এ.বু এন.সি.ভি.ই.তি.দা পুন্সিনবগী ওফিসিএল ওইবা ৱারোল অদুবু মপুং ফাহল্লে।
২. এন.সি.ভি.ই.তি.না এৱার্দিং বোদী অমসুং এসেস্মেন্ত এজেন্সী গাইদলাইন শেম-শাবা লোইদুনা থবক ওইনা লোঞ্চ তৌখি। মান্নবা অমা ওইনা, য়ুনিক আইদেন্তিফাইএবল সর্তিফিকেসন সীস্তেম অমসু শেম-শাবা লোইদুনা লোঞ্চ তৌখি।
৩. নেস্নেল স্কিল দিভেলপমেন্ত মিসন (এন.এস.দি.এম.): নেস্নেল স্কিল দিভেলপমেন্ত মিসনগী একজেক্যুতিব কম্মিত্তীগী মরিশুবা মীফম অমা এম.এস.দি.ই.গী সেক্রেতরীগী লুচিং মখাদা মখাদা পীরিবা হীরমশিং অসি খন্ননবা ফমখিঃ
ক) এন.এস.দি.এম.গী মখাদা লৈরিবা সব-মিসন ৭কী চাউখৎপগী ফিভম য়েংশিনবা
খ) লাক্কদৌরিবা পি.এম.কে.ভি.ৱাই. ৩.০ স্কিমগী মরু ওইবা থৌওংশিংগী মরমদা কুপ্না খন্নবা
গ) মালেমগী ওইনা চত্থোক-চৎশিন তৌবদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অমসুং ত্রেনিং তৌবদা অয়েৎপা পীবগী হীরমশিং খন্নদুনা ওনলাইন অমসুং ব্লেন্দেদ লর্নিং মোদেলগী মরমদা খন্ন-নৈনবা
ঘ) ত্রেনিং পীরিবশিং/য়েংশিল্লিবশিংগী ত্রেনিং তৌবগী থৌওংবু মপাঙ্গল লৈহনবা
৪. প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা (পি.এম.কে.ভি.ৱাই.)
পি.এম.কে.ভি.ৱাই. স্কিম ৩.০ (২০২০-২১)গী অয়াবা পীবাঃ প্রধান মন্ত্রী কৌশল বিকাস য়োজনা (পি.এম.কে.ভি.ৱাই.) ৩.০ (২০২০-২১) অসি সেক্রেতরী (এক্সপেন্দিচর)গী লুচিং মখাদা সেপ্তেম্বর ১৭, ২০২০দা পাংথোকখিবা মীফমদা এক্সপেন্দিচর ফাইনান্স কম্মিত্তীনা অয়াবা পীখি। অনৌবা স্কিম, (পি.এম.কে.ভি.ৱাই.) ৩.০ (২০২০-২১), অসিনা ইং ২০২০-২১গী মনুংদা লুপা করোর ৯৪৮.৯০ চঙদুনা কেন্দিদেৎ লাখ ৮দা ত্রেনিং পীবগী পান্দম থম্মি। মসিগী কাঙলোন অমসুং এস.ও.পি.শিং অসি হৌজিক শেম-শারি। স্কিম অসি য়াম্না অথুবা মতমদা লোঞ্চ তৌরগনি।
৫. পি.এম.কে.ভি.ৱাই. স্কিম্বু য়ু.এম.এ.এন.জি. প্লেৎফোর্মগী মনুং চলহনবা - পি.এম.কে.ভি.ৱাই. স্কিম্বু য়ু.এম.এ.এন.জি. প্লেৎফোর্মগী মনুংদা মাই-পাক্না চলহনবা ঙম্লে। পি.এম.কে.ভি.ৱাই.গী তোঙান-তোঙানবা সেবা কয়া অমা য়ু.এম.এ.এন.জি. প্লেৎফোর্মদগী শিজিন্নবা য়ারে। সেবাশিং অদুদি মখাদা পীরিঃ
ক) কেন্দিদেৎ রেজিস্ত্রেসন তৌবা
খ) ত্রেনিং তৌফম অমা থিবা
গ) হৌজিক্কী ফিভম য়েংখৎপা
মখা তাবা ওইনা, য়ু.এম.এ.এন.জি. এপ্লিকেসনশিংদা এপ্রেন্তাইসসিপকী পোর্তেল য়াওহন্নবা এ.পি.আই. অমা শেম্বা লোইদুনা মখা তাবা তঙাই ফদবা থৌওং পাংথোক্নবগীদমক্তা য়ু.এম.এ.এন.জি.গী কাঙবুদা পীখ্রে।
আই.তি.আই./এন.এস.তি.আই.শিংদা ত্রেনিং তৌবা অমসুং এপ্রেন্তাইসসিপ খুমাং চাউশিলহনবা
৬. আই.তি.আই./এন.এস.তি.আই.শিংদা পরিখা তৌবাঃ ক্রাফমেন ত্রেনিং স্কিম (সি.তি.এস.)কী এ.আই.তি.তি. অমা ২৩/১১/২০২০দগী হৌদুনা পাংথোক্লি। হোল তিকেৎ চাউরাক্না লাখ ১৪.৫মুক শেমখি অমসুং ছতিসগর, ঝারখন্দ, দিল্লী অমসুং গুজরাৎ নত্তনা অতোপ্পা রাজ্যশিংনা পরিখা অসিদা শরুক য়াখি।
৭. ওল ইন্দিয়া ত্রেদ তেস্ত (এ.আই.তি.তি.): ত্রেনীশিংগী অহানবা বেৎচ ওইরিবা, ইং ২০১৯-২০গী সেসনগী ক্রাফ ইন্সত্রক্তর ত্রেনিং স্কিম (সি.আই.তি.এস.) ত্রেনীশিংগী এ.আই.তি.তি. অমা ৯/১০/২০২০দগী ১৮/১০/২০২০ ফাওবদা মাই-পাক্না পাংথোকখ্রে অমসুং অনিশুবা বেৎচকী ত্রেনীশিংগীনা ৬/১১/২০২০দগী ১৩/১১/২০২০ ফাওবদা পাংথোকখ্রে।
. ওনলাইন ভর্চুএল ক্লাসঃ আই.তি.আই. ত্রেনীশিংগী ওনলাইন ভর্চুএল ক্লাসশিং অসি আই.তি.আই.গী অখঙ-অহৈশিং, লৌশিং লৈরবা এন.এস.তি.আই.গী ওফিসরশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী অখঙ-অহৈশিংনা হীরম অসিগী ওইনা শিজিন্নগদবা ভর্চুএল ক্লাসরুম সোফৱেয়র শিজিন্নদুনা পাংথোকখি। জুলাই ২০২০গী মনুংদা, অপুনবা ক্লাস ২৮৮ পাংথোকখি অমসুং মহৈরোই লাখ ১.৩৯না শরুক য়াখি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, মহৈরোই ১৫,৭২,৫২২না শরুক য়াদুনা অপুনবা ওনলাইন ভর্চুএল ক্লাস ২৮৫৮ পাংথোকখ্রে। ত্রেনীশিংগী নুংঙাইনবা হায়দুনা, রেকোর্দ তৌরবা লেকচর খুদিংমক য়ু-ত্যুব চেন্নেলগী খুত্থাংদা ওনলাইন্দা ফংহল্লে - https://www.youtube.com/c/NimiVirtualclassroomচেনেল অসিগী এক্তিব সবস্ক্রাইবর ৮৩৪১ লৈ অমসুং চাউরাকপা মীওই ৩২০০০না ভিদিওশিং অসি য়েংনখ্রে।
৯. এন.এস.তি.আই.গী ৱেবসাইৎ শঙ্গাবাঃ অপুনবা নেস্নেল স্কিল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ (এন.এস.তি.আই.) ৩৩গী ৱেবসাইৎশিং (কম্মন তেমপ্লেৎ অমা লৈদুনা) অসি সেপ্তেম্বর ১০, ২০২০দা কৌশলচার্য় মনা ২০২০ পীবগী থৌরমগী মনুংদা স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপকী মন্ত্রীনা শঙ্গাখি।
১০. দিজিতেল প্লেৎফোর্মঃ ত্রেনিং পীবগী অপুনবা থৌওং অসিদা ত্রেনী, ওজা, ইন্সতিত্যুৎ, সরকার অমসুং কোর্পোরেৎশিং য়াওহন্দুনা আই.তি.আই.গী ইন্সত্রক্তর অমসুং ত্রেনীশিংগী রিস্কিল্লিং/অপ্সকিল্লিং তৌবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা শেমখ্রে অমসুং মসিগী চাংয়েংবগী থৌওং অমসু মাই-পাক্না পাংথোকখ্রে।
১১. এপ্রেন্তাইসশিপ খুমাং চাউখৎহন্নবা পাংথোকপা খোঙথাংশিং: এপ্রেন্তাইসকী ত্রেনীং তৌবগী থৌওংবু খুমাং চাউশিলহনবদা তেংবাংনবা হায়দুনা এম.এস.দি.ই.গী সেক্রেতরীদগী রাজ্যশিংগী চীফ সেক্রেতরীশিংদা দি.ও. লেত্তর অমা পীখ্রে। চিথি অদুদা মখোয়না মখোয়গী রাজ্যশিংদা স্তেৎ ইন্দস্ত্রীএল প্রোমোসন পোলিসী মখাদা খুদোংচাবা ফংনবগীদমক্তা এপ্রেন্তাইসশিং য়াওহনববু তঙাই ফদবা অমসুং ইন্দবা য়াদবা কাঙলোন অমা ওইহন্দুনা মখোয়গী রাজ্যশিংদা এপ্রেন্তাইস ত্রীনিং তৌফম লৈহন্নবসু খঙহনখি। মসিগা মান্নবা ওইনা, এপ্রেন্তাইসশিপ এক্তকী মনুংদা য়াওরিবা খুদোংচাবশিং অমসুং এন.এ.পি.এস. স্কিমগী মখাদা ফংবা খুদোংচাবশিংদা মিৎয়েং চঙবা দি.ও. লেত্তর অমসু এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রালয়দা পীখি। এম.এস.এম.ই.গী মন্ত্রালয়দা মখোয়গী মফম খুদিংদা এপ্রেন্তাইসশিং ত্রেনীং তৌবদা পুক্নিং থৌগৎপগী থৌংবু শৌগৎনবসু হায়জখি। মখা তাবা ওইনা, ওপস্নেল ত্রেদশিংগী মনুং চনবা কোর্সশিংদা অনৌবা ত্রেদ/কোর্স মাপল য়াওহনবগী অয়াবা অমসু তেক্নিকেল এপ্রুবেল কম্মিত্তীনা পীখি।
১২. এস.তি.আর.আই.ভি.ই.: স্কিল স্ত্রেংথনিং ফোর ইন্দস্ত্রীল ভেল্যু ইনহান্সমেন্ত (এস.তি.আর.আই.ভি.ই.) প্রোগ্রামগী মখাদা হৌদোকখিবা অনৌবা খোঙথাংশিং অমসুং মশক থোকপা মাই-পাকপশিং মখাদা পীরিঃ
ক) ইন্দস্ত্রীল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎ (আই.তি.আই.) ৩৩না প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়ানবা নাকল অহুমগী য়ানবা অমগী খুৎয়েক পীনখি। ঙসি ফাওবদা, আই.তি.আই. ২৪৪না থবক তৌবদা য়ুম্ফম ওইবা গ্রান্তকী য়ানচেগী খুৎয়েক পীনখ্রে।
খ) জম্মু অমসুং কশ্মিরগী য়ু.তি. অমসুং ভারত সরকারগী মরক্তা স্ত্রাইভ প্রোজেক্ত অসিবু থবক ওইনা পাংথোকপগী এম.ও.য়ু. অমগী খুৎয়েক পীনখ্রে। ঙসি ফাওবদা, রাজ্য/য়ু.তি. ৩২না হীরম অসিগী মতাংদা এম.ও.য়ু.গী খুৎয়েক পীনখ্রে।
গ) এন.এস.ক্যু.এফ. (নেস্নেল স্কিল্স ক্বালিফিকেসন ফ্রেমৱর্ক) কমপ্লাইএন্স ত্রেনিংগী মখাদা ওফিসিএল ২৪০ ত্রেন তৌখ্রে। ঙসি ফাওবদা, এন.এস.ক্যু.এফ.কী মখাদা অপুনবা ওফিসিএল ১৩৭৫০ ত্রেন তৌখ্রে।
ঘ) ক্রাফ ইন্সত্রক্তর/আই.তি.আই.গী ত্রেনীং পীবা মীওইশিং খনবা, ত্রেনীং তৌবা অমসুং কেরিয়র রিগ্রেসন পোলিসী দোক্যুমেন্তকী দ্রাফ অমা রিকম্মেন্দেসন কমিতী ওফ নোর্ম্স অমসুং কোর্সতা অয়াবা পীনবগীদমক্তা থাখ্রে।
ঙ) স্ত্রাইভ প্রোজেক্তকী মখাদা লৈবা খনগৎলবা ইন্দস্ত্রী ক্লস্তরশিংগী ভিদিও কনফরেন্স অমসু ইন্দস্ত্রী এপ্রেন্তাইস ইনিসিএতিব (আই.এ.আই.) প্লানবু থবক ওইনা পাংথোকপদা তেংবাংনবা পাংথোকখ্রে।
চ) ফেজ ২গী মখাদা আই.তি.আই. ১৯৩দা মপানগী এজেন্সীশিংনা থাক খায়নবগীদমক্তা হকথেংননা চত্তুনা য়েংশিনখ্রে। ঙসি ফাওবদা, মপানগী এজেন্সীশিং অসিনা অপুনবা আই.তি.আই. ১১৪৮৬তা হকথেংননা চৎখ্রে।
ছ) স্ত্রাইভ প্রোজেক্তকী মখাদা রাজ্যগী ত্রেজরীদগী থবক ওইনা পাংথোক্লিবা এজেন্সীশিংদা শেল য়ৌহনবদা খোঙজেল য়াঙহন্নবা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা চিথি থাদুনা খঙহনখ্রে।
এস.এ.এন.কে.এ.এল.পি. (স্কিল এক্কুইজিসন অমসুং নোলেজ এৱিয়র্নেস ফোর লাইবলিহুদ প্রোমোসন)
১৩. এস.এ.এন.কে.এ.এল.পি. পোর্তেল লোঞ্চ তৌবাঃ এস.এ.এন.কে.এ.এল.পি. (স্কিল এক্কুইজিসন অমসুং নোলেজ এৱিয়র্নেস ফোর লাইবলিহুদ প্রোমোসন) ৱেব-পোর্তেল অমা সেপ্তেম্বর ১৮, ২০২০দা লোঞ্চ তৌখি। মসিগী গো-লাইব অসিগী মনুং চনবশিংদি- (১) রাজ্যশিংগী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসকী মোদ্যুলশিং, (২) প্রোগ্রাম শেন্ননবা তুলশিং, (৩) স্তেৎ প্রোপোজেল মেনেজমেন্ত সীস্তেম, (৪) স্তেৎ ইন্সেন্তিব গ্রান্ত, (৫) মোনিতরিং অমসুং ইভালুএসন তুল অমসুং (৬) দি.এস.দি.পি. এৱার্দ।
১৪. ওনলাইন দি.এস.দি.পি. তুলকিৎ লোঞ্চ তৌবা: দিস্ত্রিক্ত স্কিল দিভেলপমেন্ত প্লান্নিং (দি.এস.দি.পি.) তুলকিৎকী ওনলাইনগী ভর্জন অমা সঙ্কল্প ৱেব-পোর্তেলদা সেপ্তেম্বর ২৪, ২০২০দগী শিজিন্নবা য়াহনখি। দি.এস.দি.পি. তুলকিৎ অসিনা জিলাগী ওফিসিএলশিংদা মখোয়গী জিলাশিংদা পায়খৎলিবা স্কিল দিভেলপমেন্তকী খোঙথাং কয়াগী থৌরাং য়াৎপা, থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং য়েংশিনবদা তেংবাংগনি।
১৫. এম.জি.এন.এফ.: মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল ফেলোশিপ স্কিম অসি বেঙ্গালোরগী আই.আই.এম.গা খুৎশম্নদুনা মার্চ ৮, ২০২০দা হৌদোকখি অমসুং মসিদা ফেলো ৭৪ খনগৎখি অমসুং স্কিলিংগী হীরমদা আই.আই.এম.গী ফেলোশিপকী প্রোগ্রাম পাংথোক্নবগীদমক্তা জিলাশিংগা মরী লৈনহনখি।
মালেমগী থাক্তা থবক-তৌবশিং
১৬. স্বিৎজর্লেন্দগা হকশেলগী সেক্তরদা খুৎশম্নবা: স্বিস ফেদেরেল দিপার্তমেন্ত ওফ ইকোনোমিক এফিয়র্স, এজুকেসন অমসুং রিসর্চ (ই.এ.ই.আর.)কী মখাদা হকশেলগী সেক্তরগী লমদা খুৎশম্ননা থবক পাংথোকপা য়াবগী ফিভমশিং খন্ন-নৈননবগীদমক্তা স্তেৎ সেক্রেতরিএৎ ফোর এজুকেসন, রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন (এস.ই.আর.আই.)গী কন্সেপ নোৎ অমা শেম-শাখি। মসিগী অসি স্বিৎজর্লেন্দদা লৈবা ভারতকী ইম্বেসীদা থাখি।
১৭. ওস্ত্রেলিয়াগা লোয়ননা স্কিল পার্ত্নর্শিপ তৌমিন্নবা: স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপকী কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ৩০/৯/২০২০দা ভারত্তা লৈবা ওস্ত্রেলিয়াগী হাই কম্মিস্নর, শ্রী বারী ও’ফেরেলগা লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা ভোকেস্নেল এজুকেসন অমসুং ত্রেনিংগী মতাংদা খুৎশম্নদুনা চৎপগী এম.ও.য়ু.গী মতাংদা খন্নবগীদমক্তা ভর্চুএলগী ওইবা মীফম অমা ফমখি অমসুং মসিগী খুৎয়েক অসিনা ৩/৬/২০২০দা পীনখি। মসিগী থৌওং অসি জুন ৪, ২০২০দা ভারত উমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী প্রধান মন্ত্রীগী মরক্তা ফমখিবা ইন্দিয়ন-ওস্ত্রেলিয়া লীদর’স ভর্চুএল সম্মিৎকী মখা চত্থরকপনি।
১৮. স্কিল মেপ্পিং: শিন্মীশিংনা চত্থোক-চৎশিন তৌবা অমসুং মফম হোংবগী মতাংদা লৈবাক ১৫গী হেল্থ সেক্তর জোব রোল মেপ্পিং তৌবগী মতাংদা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎখি। হেল্থ সেক্তর জোব রোলগা মরী লৈননা ভারত অমসুং য়ু.কে.গী ক্বালিফিকেসনগী তঙাই ফদবগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অমা ওগস্ত ২৭, ২০২০দা দি.এফ.আই.দি., স্কিল্স ফোর হেল্থ অমসুং য়ু.কে. স্কিলসকী মরক্তা ভর্চুএলগী কনফরেন্স অমা ফমখি। ইং ২০২০গী ওগস্ত ২৬তা জর্মনীগা লোয়ননা পাংথোকখিবা ১১শুবা জে.দবল্যু.জি.দা হেল্থ সেক্তর মেপ্পিংগী মতাংদা খন্নখি অমসুং মখা তাবা থবক-থৌওংশিংগী মতাংদা ৱারেপ লৌনবা হৌজিক লৈরিবা এম.ও.য়ু. অসিগী মখাদা অখঙ-অহৈগী কাঙবু (এম.এস.দি.ই., এম.ই.এ. অমসুং জর্মন ইম্বেসীগা লোয়ননা) অমবু সব-ৱর্কিং গ্রুপ অমা ওইনা শেম্বা হায়না য়ানখি। অতোপ্পা লৈবাকশিংগী ওইনদি, হীরম অসিগী মতাংদা চিথি/ই-মেল কয়া অমা এক্সতর্নেল এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়শিংদা থাখি অমসুং মফমশিং অদুগী ৱারেপ লৌবা ঙম্বা মীওইশিংগা ভিদিও কনফরেন্স তৌনবগী পাউজেলসু থাখি।
১৯. হকশেলগী থৌমীশিংনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মফম হোংবা: হকশেলগী থৌমীশিংনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মফম হোংবগী মতাংদা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎখ্রে অমসুং ভারতকী থবক্কী থৌদাংশিংগা মথক্তা পনখ্রিবা লৈবাক ১৫শিংগগী হেল্থ সেক্তর জোব রোল মেপ্পিংসু তৌখ্রে। এম.এস.দি.ই.এ., এম.ই.এ., জর্মনীদা লৈবা ভারতকী ইম্বেসী, এন.এস.দি.সি., দি.জি.তি., এন.সি.ভি.ই.সি.তি., হেল্থ সেক্তর স্কিল কাউন্সিল অমসুং জর্মন সরকারগী মীহুৎশিং অমসুং জর্মন ইম্বেসীগী মীহুৎশিং য়াওদুনা হকশেলগী থৌমীশিংনা মফম হোংবগী মতাংদা সব ৱর্কিং গ্রুপ অমসু শেমখ্রে। লৈবাক খুদিংগী এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়দা চিথি অমসুং ই-মেল থাদুনা হীরম অসিগী মতাংদা ৱারেপ লৌবা ঙম্বা মীওইশিংগা ভিদিও কনফরেন্স তৌনবগীদমক্তা পাউজেলসু থাখি।
এম.ও.য়ু/থবক পাংথোকমিন্নবা/খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা
২০. এম.ও.য়ু.শিং: স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ (এম.এস.দি.ই.) মন্ত্রালয় অমসুং শিপ্পিং মন্ত্রালয় (এম.ও.এস.)গী মরক্তা হিথাংফম অমসুং সমুদ্রগী মফমশিংদা স্কিল দিভেলপমেন্তকী মশানা পীথোকচরক্লবা মতিকপু কান্নবা লৌবা য়ানবগী খুৎশম্নবগী ফ্রেমৱর্ক অমা শেম্নবগীদমক্তা অমসুং খোঙজেল থুনা হোংলক্লিবা চাংয়েংনবগী ফিভমশিং অসি থেংনবা ঙম্নবা স্কিলিং কেপাসিতী ফগৎহন্নবা অমসুং হিথাংফমশিংনা মরম ওইহন্দুনা নুংঙাই য়াইফবগী ফিভম পুরক্নবগীদমক্তা ওগস্ত ২০, ২০২০দা এম.ও.য়ু. অমগী খুৎয়েক পীনখ্রে।
২১. ফ্লেক্সি এম.ও.য়ু.: ফ্লেক্সি এম.ও.য়ু.গী স্কিমগী মখাদা মতিক লৈবা ইন্দস্ত্রীশিংগী পুক্নিং চীংশিন্নবা হায়দুনা মখাদা পীরিবা থবক পীবশিংগা খোঙফম চেৎলবা ভি.সি. পাংথোকখ্রেঃ তোয়োতা কির্লোস্কার মোতোর বেঙ্গালুরু, সহরসা ইলেক্ত্রোনিক্স নোইদা, লাভা ইন্তর্নেস্নেল লিমিতেদ নোইদা অমসুং মারুতি পেপর লিমিতেদ, য়ু.পি.। ইন্দস্ত্রীশিং অসিনা লাক্কদৌরিবা চয়োল খরগী মনুংদা ফ্লেক্সি এম.ও.য়ু. স্কিমগী মখাদা দি.জি.তি.গা লোয়ননা এম.ও.য়ু.গী খুৎয়েক পীনগনি হায়বগী থাজবা লৈরি।
২২. আই.আই.এস. মুম্বাইঃ মুম্বাইদা আই.আই.এস. লিংখৎনবা থবক তৌবগী য়ানচে অমা এম.এস.দি.ই., দি.জি.তি. অমসুং তাতা আই.আই.এস.কী মরক্তা নবেম্বর ১১, ২০২০দা খুৎয়েক পীনখ্রে। আই.আই.এস. মুম্বাইনা দিসেম্বর ২৫, ২০২০দগী থবক তৌবা হৌখি।
২৩. এ.এস.ই.ই.এম.: এ.এস.ই.ই.এম. পোর্তেল অসি জুলাই ২০২০দা লোঞ্চ তৌখি অমসুং হায়রিবা অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা শকখঙলবা স্কিল লৈবা মীওইশিংগী দাইরেক্তরীনি অমসুং থবক পীবা মীওইশিংনা মাউস ক্লিক অমা তৌদুনা মসিগী ৱারোলশিং অসি ফংবা য়াগনি। দিসেম্বর ফাওবগী মনুংদা স্কিল লৈবা মীওই করোর ১.৩গী ৱারোলশিং য়াওরে অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা লাখ ১৪সু পীনখ্রে।
২৪. আই.বি.এম.গা থবক তৌমিন্নবাঃ আই.বি.এম. অমসুং দি.জি.তি.গা খুৎশম্ননা থবক তৌমিন্নরিবা স্কিলস রি-ইগ্নাইৎ অমসুং স্কিলস বিল্দ ইন্নোভেসন কেম্প অসি সেক্রেতরীনা জুন ২৪, ২০২০দা হৌদোকখি।
২৫. মাইক্রোসোফকা থবক তৌমিন্নবাঃ এন.এস.দি.সি.না মাইক্রোসোফকা লোয়ননা স্কিল দিভেলপমেন্তকী মতাংদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎপগী খুদোংচাবশিংদা থবক তৌমিন্ননবা অমসুং নহা লাখ ১দা দিজিতেলগী স্কিল পীনবা শেল-থুমগা মরী লৈনদবা এম.ও.য়ু. অমগী খুৎয়েক পীনখি। মসিগী মখাদা, মাইক্রোসোফনা মখোয়গী মাইক্রোসোফ লর্ন প্রোগ্রাম অসি এন.এস.দি.সি.গী ই-লর্নিং প্লেৎফোর্ম ওইরিবা ই.স্কিল-ইন্দিয়াগসু পুন্সিল্লগনি।
২৬. সিমপ্লি-লর্নগা খুৎশম্ননা থবক তৌমিন্নবাঃ সিমপ্লিলর্ন অসি ই.স্কিল-ইন্দিয়া প্লেৎফোর্মগী শরুক অমা ওইহন্নবা অমসুং পুং ১০০গী কোর্স কন্তেন্ত লেম্না পীনবগী মান্নবা এম.ও.য়ু. অমগী খুৎয়েকসু পীনখ্রে।
২৭. ফেব্রুৱারি ২০২০দা ওর্দিনান্স ফেক্তরী বোর্দকা মখোয়গী অহেনবা শিন্মীশিংবু র-স্কিল্লিং তৌনবা এম.ও.য়ু. অমগী খুৎয়েক পীনখ্রে।
২৮. এন.এস.দি.সি.না অতোপ্পা মন্ত্রালয়, রাজ্য অমসুং কোর্পোরেৎশিংগা লোয়ননা অখন্নবা স্কিলিং তৌবগী খোঙথাংশিং: জল জীবন মিসন (চেক শুবা, ইলেক্ত্রিসিয়ন, প্লম্বরশিংগী আর.পি.এল. ত্রেনিং পীবা), তমিল নাদু হাউস (কন্ত্রেক্তা থবক তৌবা মখোয়গী স্তাফশিংবু তেক্ত-কায়দনা য়ুম শেন্নবগী মতাংদা আর.পি.এল. ত্রেনিং পীবা), ব্রিজস্তোন (তাইয়র পানবা মীওইশিংবু রি-স্কিল তৌবা)গী এম.ও.য়ু. মশিং কয়াগী খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং ৱারোইশিন পুরকখ্রে;
মন্ত্রালয় অসিনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মনুংদা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং
২৯. হৌজিক ফাওবদা ফংবা পাউগী মতুং ইন্না মন্ত্রালয় অসিনা এন.এস.তি.আই./আই.তি.আই.গী কেম্পসশিংবু আইসোলেসন/ক্বারেন্তাইন ফেসিলিতী ওইনা শিজিন্নহল্লিবা অসিগা লোয়ননা কোরোনাগী য়েংলদুনা জিলাগী লৈঙাক্লোইশিংনা এন.এস.তি.আই./আই.তি.আই.গী বিল্দিং ১২সু শিজিন্নরগনি হায়না লৌশিনখ্রে। মসিগা মান্নবা ওইনা, পি.এম.কে.ভি.ৱাই.গী ত্রেনিং পার্ত্নরশিংনা মখোয়গী মফমশিং অসি মতম খরগী শিজিন্ননবা হোস্পিতাল য়াওনা মথক্তা পনখ্রিবা সেবাশিংগীদমক্তা পীখ্রে।
৩০. এম.এস.দি.ই.গী ইকোসীস্তেমগী মখাদা লৈবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিসু মাস্ক অমসুং হেন্দ সেনিতাইজর শানবগীদমক্তা মথৌ তৌদুনা লৈরি।
৩১. আই.তি.আই./এন.এস.তি.আই. কয়া অমনা কোবিদকা লান্থেংনবদা তেংবাংনবা অনৌবা মওংগী পোত্থোক পুথোকপগী শরুক অমসু ওইরি। মখোয়গী মরক্তগী পনবা য়াবা খরা মখাদা পীরিঃ
ক) আই.তি.আই. কত্তক্না শাবা সর্ভিস রোবোৎ অমসুং তেলিপ্রজেন্তেসন রোবোৎ।
খ) আই.তি.আই. কত্তক্না শাবা কোবিদ তেস্তিং মশিং য়াম্না তৌনবা হেন্দ ফ্রী, ৱাল্ক-ইনগী খুত্থাংদা সেম্পল খোম্বগী খুৎলায়/থৌওং।
গ) ওরিশাগী গোভর্নমেন্ত আই.তি.আই. বেরহাম্পুরনা হেল্থকেয়রগী থৌমী অমগী মমাইবু অনাবা অমগী মমাইদগী ঙাকথোকপা অচেৎপা অমসুং অচিনবা “এরোসোল বোক্স” কী মওং শেম-শাদুনা পুথোকখি।
ঘ) এন.এস.তি.আই. লুধিয়ানানা এরো ব্লাস্তর মেছিন অমা শাদুনা শহরবু সেনিতাইজ তৌনবগীদমক্তা জিলাগী লৈঙাক্লোইশিংদা খুৎশিন্নখি।
ঙ) এন.এস.তি.আই. মুম্বাইনা খোঙনা চলায়বা (খুৎ য়াওদনা) হেন্দ সেনিতাইজ তৌনবা পথাপ শাখি অমসুং মনাক নকপা মফমশিংগী পুলিস স্তেসনশিংদা খিনখি।
চ) পি.এম.কে.ভি.ৱাই.গী মখাদা ত্রেনিং পীখিবা হেল্থ সেক্তরগী প্রোফেস্নেলশিংগী মশাগী মোবাইল নম্বর অমসুং ই-মেল এদ্রেস য়াওবা লিস্ত অমা মেলগী খুত্থাংদা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.দা ২৯/৩দা থাখি। মসিগী থৌওং অসি তাং ৩/৪/২০২০গী দি.ও. লেত্তরগী খুত্থাংদা রাজ্য/য়ু.তি. খুদিংগী চীফ সেক্রেতরীশিংদা হেন্না পাকথোক-চাউথোক্না থাখি। থৌওং অসিদা অসিগুম্বা হকশেলগী থৌমী লাখ ১.৭৫গী ৱারোল শিন্নখি।
৩২. ত্রেনিং অমুক হন্না হৌদোকপাঃ পি.এম.কে.ভি.ৱাই.গী মখাদা লৈবা আই.তি.আই., ত্রেনিং সেন্তরশিং অমসুং স্প্রেন্তাইস ত্রেনিং তৌফমশিং অসি রাজ্য ৪ নত্তনা অনলোক ৪.০গী মখাদা হাংদোকপগী অয়াবা ফংলবা তুংদা ওক্তোবর থাদগী হৌদুনা থবক তৌবা অমুক হৌখ্রে। মফমশিং অসিনা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না পীবা এস.ও.পি.গা লোয়ননা মন্ত্রালয় অসিনা মখা তানা পীবা কুপথবা কাঙলোনগী মতুং ইনবা চেকশিন থৌরাংশিং নীংথিনা ইন্দুনা চৎলি।
অতোপ্পা মরু ওইবা খোঙথাংশিং
৩৩. কৌশলাচার্য় মনা, ২০২০: সেপ্তেম্বর ১০, ২০২০দা স্কিল দিভেলপমেন্ত উমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ মন্ত্রালয়না “কৌশলাচার্য় মনা, ২০২০”গী অনিশুবা তাঙ্কক শিন্দুনা পাংথোকখি। মসিগী থৌরম অসিনা অতৈদগী হেন্দোক্না হৈ-শিংবা ওজা অমসুং স্কিল ত্রেনরশিংবু শকখঙদুনা মখোয়না ইকোসীস্তেম অসিবু স্কিল লৈহন্নবা হোৎনবগী থৌওংবু ইকায় খুম্নবনি। অপুনবা ওজা/ত্রেনর ৯২দা মনা অসিগী কাঙলুপ মঙাদা মনা পীখি।
৩৪. মালেমগী নহাশিংগী স্কিলগী নুমিৎকী প্রোগ্রাম (দবল্যু.ৱাই.এস.দি.) – এম.এস.দি.ই.না দিজিতেল কঙ্কলেভ অমগী খুত্থাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিওগী ৱারোল অমগী মতেং লৌদুনা ৱা ঙাংখিবা অমসুং লৈবাক অসিগী নহাশিংবু দবল্যু.ৱাই.এস.দি.গা মরী লৈননা থাগৎপা ফোংদোক্তুনা মখোয়দা স্কিল, রি-স্কিল, অপস্কিল তৌদুনা অথুবা মতমদা হোংলিবা কারবারগী অকোয়বা অমসুং কৈথেলগী ফিভমশিংগা চান্ননা লৈনবা পুক্নিং থৌগৎখিবগী থৌওংগা লোয়ননা জুলাই ১৫দা দবল্যু.ৱাই.এস.দি.গী থৌরম পাংথোকখি। থৌরম অসি এস.দি.ই.গী মন্ত্রী, দাঃ মহেন্দ্র নাথ পান্দে; এম.এস.দি.ই.গী এম.ও.এস., শ্রী আর.কে. সিংহ; এল. অমসুং তি.গী গ্রুপ চেয়রপর্সন, শ্রী এ.এম. নায়ক অমসুং অতোপ্পা মীওইশিং য়াওদুনা পাংথোকখি। প্রোগ্রাম অসি অপুনবা স্কিল ইকোসীস্তেমগী মীওই লাখ কয়ানা য়েংখি অমসুং নুমিৎ অসিদা ত্বিত্তরদা য়াম্না শাংনা ত্রেন্দিং তৌবগী খ্বাইদগী মকোক থোংদুনা লৈখি।
৩৫. স্বচ্ছতা পখ্বারা ২০২০ প্রোগ্রামঃ স্বচ্ছতা পখ্বারা অসি জুলাইগী অনিশুবা থাখায়দা পাংথোকখি। মসিগী মশক থোকপা থৌওং অমদি “কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগা লান্থেংনবদা হাইজিনগী থৌদাং অমসুং ত্রেনিং সেন্তর নৌনা হাংদোকপগী শেম-শাববু হঙ্গৎনা য়েংশিনবা”গী মতাংদা জুলাই ৩১, ২০২০দা পাংথোকখিবা ৱেবিনারনি।
৩৬. এফ.দি.আই.সেলঃ মন্ত্রালয় অসিদা ভারতকা ঙমখৈ থংনবা অমসুং এম.এস.দি.ই.গা মরী লৈনবা লৈবাকশিংদগী লাকপা ৱাহৌদোক কয়াবু য়েংশিন্নবা সেল অমা দিপার্তমেন্ত ফোর প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি.)না ফোঙবা এস.ও.পি.গী মতুং ইন্না শেমখ্রে।
৩৭. রাজভাশা মনা, ২০২০: মনা পীবগী থৌরম অসি রাজভাশা পখ্বারা পাঙথোক্লিঙৈ মনুংদা ২৮/১০/২০২০ ওনলাইনগী খুত্থাংদা পাংথোকখি। এম.ও.এস.না অপুনবা কাঙলুপ ৬তা মনা ৩০ য়েন্থোকখি।
৩৮. এন.আই.এম.আই. মোকতেস্ত এপকী খুত্থাংদা ওনলাইন পরিখাগী শেম-শাবাঃ জুলাই ২০২০গী মনুংদা মহৈরোইশিংনা মশাগী লৌশিংগী চাংয়েংবা য়াবগী খুদোংচাবা ফংহনবা এন্দ্রোইদ মোবাইল এপ, এন.আই.এম.আই. মোক-তেস্ত অমা চাংয়েং তৌনবা থাদোকখি। হৌজিক ফাওবদা ত্রেনর/ত্রেনী ২৬৪৫১২না রেজিস্তর তৌরকখি। মহৈরোইশিংনা মখোয়গী ৱাহং শেমজদুনা শাশিন্নবা পরিখা অসিদা য়াওবা য়াবগী খুদোংচাবা ফংই। পরিখা লোইশিল্লকপা মতমদা, চাংয়েং অসিগী মহৈবু নৈনবগী মওং অমা এপ অসিদা থোক্লকই। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, অসিগুম্বা ৱাহংগী চে ৩৯৭২৯৬ শেমদুনা মহৈরোইশিংনা মসিগী পাউখুম পীনবা হোৎনখ্রে।