লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা ফংগদবা শেনফমগী ৭সুবা ইন্সতোলমেন্ত প্রধান মন্ত্রীনা থাদোক্লে
লৌমীশিংগী ইমুং করোর ৯ কান্নবা ফংগনি, দি.বি.তিগী খুৎথাংদা লুপা করোর ১৮০০ হাপচিনখ্রে
মালেমগী লৌউ-শিংউগী কৈথেলশিংদা ব্রান্দ ইন্দিয়া শেমগৎনবগী মতম য়ৌরক্লে: প্রধান মন্ত্রী
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা লৌউ-শিংউগী লমদা অচৌবা অওনবশিং উরে: শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার
25 DEC 2020 6:13PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা ফংগদবা শেনফমগী ৭সুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোক্লে। প্রধান মন্ত্রীনা অরুনাচল প্রদেস, ওরিসা, হরিয়ানা, তামিল নাদু, উত্তর প্রদেস, মহারাস্ত্রা অমসুং মৈধ্য প্রদেসকী লৌমীশিংগসু ৱারি শানখি। ফার্ম এক্তশিং চৎনবা হৌরকপদগী কমদৌনা মখোয়না কান্নবা ফংবগে হায়বগী মতাংদা মখোয়না থেংনবশিং লৌমীশিংনা পাউদমখি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি বতন অমা নম্বদা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী ইমুং করোর ৯গী বেঙ্ক একাউন্তদা লুপা করোর ১৮০০০ হাপচিনখ্রে। স্কিম অসি চৎনবা হৌবদগী লৌমীশিংগী একাউন্তদা লুপা করোর লাখ ১.১০ হাপচিনখ্রে।
নোংচুপ বেঙ্গলগী লৌমী লাখ ৭০ হেনবা স্কিম অসিগী কান্নবা ফংদবদা লাংতক্নবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি স্কিম অসিগী খুদোংচাবা লৌনবা বেঙ্গলগী লৌমী লাখ ২৩ ওনলাইন্দা শরুক য়াখি। অদুবু রাজ্য সরকারনা লৌমীশিং মশক খঙদোকপগী থবকশিং লেপখ্রে। লৌমীশিংগী য়াইফনবা ৱা ঙাংদবা নোংচুপ বেঙ্গলগী কাংবুশিং দিল্লিদা লাকখি অমসুং লৌমীশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। হায়রিবা কাংবু অসি হৌজিক এ.পি.এম.সি মন্দিশিং উবা ফংদ্রে, অদুবু হায়রিবা কাংবু অসিনা কেরলাদা এ.পি.এম.সি অমতা লৈত্রে হায়বা কাউথোক্লে অমসুং হায়রিবা মীওইশিং অসিনা কৈদৌঙৈদা কেরলাদা ইহৌ হৌদে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিংগী লৌ উবদা চঙবা শেনফম হন্থহন্নবা পান্দমদা সরকারনা থবক পায়খৎলে। লৌমীশিংগী য়াইফনবা পায়খৎলিবা থবকশিং হায়বদি সোইল হেল্থ কার্দ, নীম তৈরবা য়ুরিয়া, সোলার পম্পশিং য়েন্থোক্নবা স্কিমশিং অসিনা লৌমীশিংনা লৌ উবদা চঙবা শেনফম হন্থবদা মতেং পাংগনি। লৌমীশিং ক্রোপ ইন্সুরেন্স খর হেন্না য়াওনবা সরকারনা হোৎনরি। ঙসিদি লৌমী করোর কয়া প্রধান মন্ত্রী ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিমগী কান্নবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী লৌমীশিং মখোয়গী মহৈ-মরোংশিংগী চুনবা মমল অমা ফংনবা সরকারনা হোৎনরে। মতম কুইরবা শ্বামিনাথান কম্মিতিগী রিপোর্ত মতুংইন্না পোৎথোক পুথোকপদা চঙবা শেনফমগী শরুক অমগা তঙ্খাই লৌমীশিংগী এম.এস.পি ওইনা সরকারনা লেপ্লে। এম.এস.পিদা য়োনবা য়াগদবা মহৈ-মরোং মশিংসু হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিং য়োন্নবা অনৌবা কৈথেলশিং হাংদোক্নবা সরকারনা পান্দম থম্লি। লৈবাক অসিদা ওনলাইন্দা লৌউ-শিংউগী মন্দি লিশিং ১ হেন্না সরকারনা হাপচিল্লে অমসুং লুপা করোর লাখ ১ হেনবগী পোৎথোকশিং ললোন-ইতিক পাংথোকখ্রে। মখোয়গী লমদমদা অপুনবা ওইনা থবক তৌনবা অপীকপা লৌমীশিংগী কাংবু অমা শেম্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। লৈবাক অসিদা ফার্মরস প্রদুশর ওর্গনাইজেসন(এফ পি ও) ১০০০০ হেন্না শেম্নবা হৌজিক খোঙজং অমা চৎথরি অমসুং মখোয়দা শেনগী মতেং পাংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি লৌমীশিং চেক্কী য়ুম অমা, তোইলেত অমসুং অফবা থক্নবা তোতি ঈশিং ফংলে। লৌমীশিং লেম্না মৈ শম্বা ফংলে অমসুং গ্যাস ফংলে। অয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মখাদা লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লায়য়েংবগী কান্নবা ফংবদগী লৌমীশিংগী অনা-লায়য়েংগী ৱারম্বা অদু কোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌউ-শিংউগী অওনবশিংগী খুৎথাংদা লৌমীশিংদা খুদোংচাবা কয়া পীরে। হায়রিবা আইনশিং অসিগী মখাদা লৌমীশিংনা মখোয়না য়োন্নিংবা মীওইশিংদা মখোয়গী পোৎথোকশিং য়োনবা য়ারগনি। মখোয়না অপাম্বা মমলদা মখোয়গী পোৎথোকশিং য়োনবা য়ারগনি। অনৌবা আইনশিংগী মখাদা, লৌমীশিংনা মখোয়গী পোৎথোকশিং এম.এস.পিদা য়োনবা য়াগনি নৎত্রগা মপান্দা থাদোকপা য়াগনি নৎত্রগা ললোনবা মীওই অমদা য়োনবা য়াগনি নৎত্রগা অতোপ্পা রাজ্য অমদা য়োনবা য়াগনি নৎত্রগা এফ.পি.ও অমগী খুৎথাংদা য়োনবা য়াগনি নৎত্রগা বিস্কুইতশিং, চিপশিং, জাম অমসুং অতোপ্পা পোৎথোকশিংগী ভেলু্ চেনগী শরুক অমা ওইবা য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী লৌউ-শিংউগী কৈথেলশিংদা ব্রান্দ ইন্দিয়া শেমগৎনবগী মতম য়ৌরক্লে।
লৌউ-শিংউগী অওনবশিং শৌগৎপা অমসুং তরাম্না ওকপগীদমক লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা লৌমীশিং প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি অমসুং মহাক্না মখোয়গী মাঙনবা শীল্লোই হায়না থাজবা পীখি। মহাক্না হায়খী হন্দক অসাম, রাজস্থান, জে অমসুং কেদা পাংথোকখিবা লোকেল বোদিশিংগী মীখলশিংদা খুঙ্গংগী মীয়াম্না লৌমীশিং লান্না লমজিংবা দলশিং য়াখিদ্রে।
মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা এগ্রিকলচর মিনিস্তর শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা হায়খি হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অতল বিহারি বাজপায়িনা য়ুম্ফম থোল্লম্বা অফবা লৈঙাক অমসুং লৌউ-শিংউগী থবকশিংগী অওনবশিং অদু মোদী সরকারনা মাঙলোমদা পুখৎখি অমসুং ২০১৪দগী হৌনা লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গংগী হীরমশিংদা অওনবা কয়া পুরক্লে অমসুং থবক কয়া পায়খৎলে। প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লুচিং মখাদা বজেত্তা লৌউ-শিংউগী শেনফম হেনগৎলে, এম.এস.পি হেনগৎলে পোৎথোক লৈশিনবা হেনগৎলে অমসুং এফ.পি.ও লিশিং ১০ শেম্নবা থৌরাং হৌরে।
শ্রী তোমারনা হায়খি নোংচুপ বেঙ্গল খক নত্তনা অতোপ্পা রাজ্য পুম্নমক প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা কোনশিল্লে। কোবিদ অমসুং লোকদাউন মনুংদা ফাওবা লৌমীশিংদা শেন ফংহল্লে। পঞ্জাবগী লৌমীশিংগী ৱাখলদা অনৌবা ফার্ম এক্তশিংগী মতাংদা চিংনবা লৈরে। চিংনরিবশিং কোকহনবা সরকারনা পাম্লি অমসুং ৱারি শান্নবা মখোয়দা চেবাউ পীখ্রে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Prime Minister releases the 7th instalment of financial benefit under PM Kisan Samman Nidhi
9 crore farmer families get benefit, 18000 crore Rs deposited via DBT
The time has come for Brand India to establish itself in the agricultural markets of the world- Prime Minister
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi agriculture sector has seen great reforms – Shri Narendra Singh Tomar
25 DEC 2020 6:13PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today released the 7thinstalment of financial benefit under PM KisanSammanNidhi through video conference.PM also interacted with farmers from Arunachal Pradesh, Odisha, Haryana, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Maharashtra, and Madhya Pradesh. Farmers narrated their experiences about how they have benefitted since the introduction of the Farm Acts.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said Rs 18000 crore have been deposited directly in the bank account of 9 crore farmer families in the country at the click of a button today. He added ever since this scheme started, more than 1 lakh 10 thousand crore rupees have reached the account of farmers.
The Prime Minister expressed regret that more than 70 lakh farmers of West Bengal have not been able to get this benefit. He said over 23 lakh farmers of Bengal have applied online to take advantage of this scheme. But the state government has stopped the verification process. He said the parties which do not speak in the interest of farmers in West Bengal, come to Delhi and talk about the farmer. He said these parties are missing APMC-mandis nowadays, but these parties repeatedly forget that there are no APMC-mandis in Kerala and these people never agitate in Kerala.
The Prime Minister said the Government worked at aiming to reduce the input cost of the farmers. He listed some farmer-centric initiatives of the Government like Soil Health Card, Neem Coating of Urea, scheme for distribution of Solar Pumps which helped in reducing the input cost for the farmers. He added the government tried to ensure that the farmers have a better crop insurance cover. Today, crores of farmers are getting the benefit of the PM crop insurance scheme.
The Prime Minister said the government tried to ensure that the country's farmers get a fair price for their crops. He said the Government fixed one and a half times the production cost as MSP for the farmers as per the recommendations of the long-standing Swaminathan Committee report. He added the number of crops for which MSP is available were also increased.
The Prime Minister said that the Government aimed to open new markets for the farmers to sell their produce. He said the Government added more than a thousand agricultural mandis of the country online and produce worth, more than Rs. one lakh crore has been traded. He said the Government worked towards forming groups of small farmers so that they can work as a collective force in their region. Today, a campaign is underway to form more than 10000 Farmers Producer Organizations - FPOs in the country and they are given financial help.
The Prime Minister said today, the farmers are getting a pucca house, toilet and clean piped drinking water. They have benefited greatly from the free electricity connection, free gas connection. Free treatment up to Rs. 5 lakh under Ayushman Bharat scheme has reduced the major concern of health of farmers.
The Prime Minister said through agricultural reforms better options were provided to the farmers. After these laws farmers can sell their produce to whomever they want. They can sell their produce wherever they get the right price. He said after the new laws, farmers can sell their produce at MSP or export or sell it to the merchant, or sell it in another state, or sell it through FPO or be part of the value chain of biscuits, chips, jam, other consumer products.
The Prime Minister said that the time has come for Brand India to establish itself in the Agricultural Markets of the world.
The Prime Minister thanked all the farmers across the country who have fully supported and welcomed the agricultural reforms and assured that he will not let them down. He said people mainly from the rural areas, participated in the recently held local body elections in Assam, Rajasthan, Jammu and Kashmir and in a way, rejected all the parties that misled farmers.
In his introductory address Agriculture Minister Shri Narendra Singh Tomar highlighted that former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee had laid the foundation of good governance and reforms in the Agriculture sector which were taken forward by the Modi Government and since 2014 a number of reforms and initiatives have been introduced in the agriculture and rural sector. Under the leadership of PM Modi the budgetary allocation for Agriculture increased, MSP increased, procurement increased and the process of formation of 10 thousand FPO’s began.
Shri Tomar said that except for West Bengal all other states have been covered under the PM KisanSammanNidhi. Even during Covid and Lockdown money has reached the farmers. He said that there are some doubts about the New Farm Acts in the minds of farmers from Punjab. The Government is willing to clear doubts and misgivings and has invited them for dialogue.