সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
আই.আই.এস.এফ ২০২০দা গ্লোবেল ইন্দিয়ান সাইন্তিস্তস এন্ত তেক্নোগ্রেতস(জি আই এস তি)মীফম হৌখ্রে
লৈবাক অমতনা মালেমগী পাম্বৈশিং মথন্থা পুথোকপা ঙম্লোই; মরুওইনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী হিরমশিংদা মতেং পাংন্দুনা অসিগুম্বা অৱাবশিং কোকহনবা ঙমগনি: দোক্তর হর্স ভর্ধন
ঐখোয়গী লৈবাক খক খুদোংচাবা ফংনবা নত্তনা মালেমগী ওইনা য়াইফনবা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতকী সাইন্তিস্তশিংগা থবক তৌমিন্নবগী খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি: দোক্তর হর্স ভর্ধন
23 DEC 2020 5:54PM by PIB Imphal
আই.আই.এস.এফ ২০২০
ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল সাইন্স ফেস্তিবেল-২০২০গী শরুক অমা ওইনা পাংথোকপা গ্লোবেল ইন্দিয়ান সাইন্তিস্তস এন্ত তেক্নোগ্রেতস(জি আই এস তি)মীফম সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, ই.এস অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর হর্স ভর্ধন্না হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা মিনিস্তরনা হায়খি মালেমগী মফম শীনবা থুংনা লৈরিবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী থবক তৌরিবা মশিং য়াম্লবা ভারতমচা কয়ানা মখোয়না লৈরিবা লৈবাকশিংগী চাউখৎনবা মতেং পাংবা খক নত্তনা, চুনবা থবকশিংদা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎনবা মখোয়গী লৌশিং অমসুং হৈশিংনবা শরুক য়ানবা খৌরাংনা ঙাইরি। ঐখোয়গী লৈবাক খক খুদোংচাবা ফংনবা নত্তনা মালেমগী ওইনা য়াইফনবা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচা সাইন্তিস্তশিংগা থবক তৌমিন্নবগী খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি।
মিনিস্তরনা হায়খি মীফম অসিনা খুঙ্গং চাউখৎহন্নবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী খুৎলায়শিং মপুংফানা শীজিন্ননবা তুংকোইনা চৎনগদবা মরী শেমগৎপা ঙম্লগনি। লৈবাক অমা চাউখৎহনবদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি অসি থাউ অমনি হায়বা অমসুং লৈবাকশিং চাউখৎহনবা অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা মরুওইবা মচাকশিংনি হায়বা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙনরে। সাইন্সনা পুথোকপা তেক্নোলোজিশিংনা মাইকৈ খুদিংমক্তা চাউখৎহনবা ঙম্লে অমসুং মরুওইনা মীওইবগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহল্লে।
দোক্তর হর্স ভর্ধন্না হায়খি অইং-অশাগী খল কাইরকপা, চীঞ্জাক ফংদবা, লায়রবা কোকহনবা য়াওনা হৌজিক মালেম অসিনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী পাম্বৈ খক্তনা কোকহনবা ঙমগনি। লৈবাক অমতনা অসিগুম্বা মাইপাকপশিং নাইতোম ওইনা পুথোকপা ঙম্লোই; মরুওইনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী হিরমশিংদা মতেং পাংন্দুনা অসিগুম্বা অৱাবশিং কোকহনবা ঙমগনি।
মিনিস্তরনা হায়খি তোঙান-তোঙানবা সাইন্তিফিক দিপার্তমেন্তশিং/মিনিস্ত্রিশিং/কাউন্সিলশিংনা পুন্না শীন্দুনা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা থবক তৌরিবা ভারতমচাশিংগা শম্নবা হেনগৎহন্নবা সরকারনা পায়খৎপা থবকশিংগী শরুক অমা ওইনা ভাইসবিক ভারতীয়া বৈগ্যানিক(বাইভাব) মীফম পাংথোক্তুনা মখোয়না তোঙান-তোঙানবা হিরমশিং অমসুং মরুওইবা হিরমশিংদা থৱায় য়াওনা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি। মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগা উন্নবা সি.এস.আই.আরনা পায়খৎপা অতোপ্পা থবক অমগী মখাদা “প্রভাসি ভারতীয়া একাদেমিক এন্দ সাইন্তিফিক সমপার্ক(প্রাভাস)” কৌবা নেসনেল দিজিতেল প্লেতফোর্ম অমা শেমগৎলে।
কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা সাইন্তিস্তশিংনা লৌরিবা অখন্নবা থৌদাংশিংগী মতাংদা মিনিস্তরনা হায়খি কোবিদ মতুংগী মালেমদা মতেং পাংনবগী ৱাখল্লোন মখা তানা লৈহনগদবনি অমসুং ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা অইং-অশাগী খল কাইরকপা য়াওনা মালেমগী অৱাবশিং কোকহন্নবা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগদবনি অমসুং ভারত অমসুং মালেমগী তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা মতেং পাংগদবনি। ভারতকী খুঙ্গংদা কান্নবা ফংনবা খুন্নাইগী অৱাবশিং কোকহন্নবা রিছর্স অমসুং একাদেমিক ইন্সতিতুৎশিং পুন্দুনা মরুওইবা থবক পায়খৎকদবনি।
মীফম অদুদা থবক ফংবা হেনগৎনবা লাইরিক তম্বা অমসুং স্কিল ত্রেনিং পীবদা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবগী মতাংদা খন্নবদা দোক্তর হর্স ভর্ধন্না অপেনবা ফোঙদোকখি। মসি মরুওইবা অমনি অমসুং মপান্দা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা য়াম্না চাউনবা মতেং পাংবা য়াবা হিরম অমনি হায়না মহাক্না হায়খি।
তোঙান-তোঙানবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা মপান্দা লৈরিবা ভারতমচাশিংগা উন্দুনা মখোয়গী লৌশিং অমসুং হৈশিংবা শীজিন্ননবা ভারতনা খুদোংচাবা লৌগদবনি অমসুং য়াম্না লাইনা মালেমগী লৈবাকশিংগা মতেং পাংন্নবা ভর্চুএল প্লেফোর্ম শেম্লে হায়না থৌরম অদুদা বিগ্যান ভারতীগী প্রসিদেন্ত দোক্তর বিজয় বাতকরনা ফোঙদোকখি।
জি.আই.এস.তি মীফম অসিদা য়ু.এস.এ, য়ু.কে, ক্বাতর, অঙ্গোলা, এঙ্গুইলা, অস্ত্রেলিয়া, সুইজরলেন্দ য়াওনা লৈবাক কয়াগী মীওইশিং শরুক য়াখি। মীফম অদুদা লৌউ-শিংউ, ঈশিং, এ.আই শীজিন্নবা, হকশেল, ইজুকেসন, স্কিল দিবলপমেন্ত য়াওনা হিরম কয়াদা খন্নখি। মপান লৈবাকশিংদা লৈবা ভারতমচাশিং অমসুং ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং পুথোক্তুনা খন্নখি অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্নবা ৱারেপশিং লৌখি।

Ministry of Science & Technology
Global Indian Scientists & Technocrats (GIST) meet begins at IISF2020
No country can achieve global solutions in isolation; Such challenges can be addressed through cooperation, particularly seamless scientific and technological cooperation: Dr. Harsh Vardhan
“There is enormous untapped potential in connecting and engaging with the Indian scientific diaspora - not only for the benefit of our national development but also for the global good”: Dr. Harsh Vardhan
23 DEC 2020 5:54PM by PIB Delhi
IISF-2020
Union Minister for S&T, ES and MoHFW, Dr Harsh Vardhan inaugurated the Global Indian Scientists & Technocrats (GIST) meet which is being organized as a part of the Indian International Science Festival (IISF) 2020. Speaking on the occasion, Dr Harsh Vardhan observed, “India is blessed with a large S&T Diaspora spread across the globe who are not only contributing to the progress of the countries they reside in, but are eager to share their knowledge and experiences for accelerating the pace of development of India using appropriate engagement opportunities”. “There is enormous untapped potential in connecting and engaging with the Indian scientific diaspora - not only for the benefit of our national development but also for the global good”, he added.
Dr Harsh Vardhan expressed satisfaction that the GIST Meet would enable developing long term linkages for creating and effectively applying S&T tools for sustainable development particularly in the rural sector. “We all are aware that science and technology are a propellant for building a thriving country and are the key drivers for empowering nations and the mankind at large”, he noted and stressed that “Scientific inventions ensuring technologies that enable development in all its dimensions and enhance human capabilities are of particular importance”.
The Minister pointed out that many of the challenges that the world is facing today - from climate change, food security, energy to poverty reduction have scientific dimensions that can be only effectively addressed through S&T. He emphasized, “No country can achieve these in isolation; Such challenges can be addressed through cooperation, particularly seamless scientific and technological cooperation”.
Dr Harsh Vardhan highlighted the various initiatives by Government to strengthen the connect with the Indian S&T diaspora such as the Vaishvik Bhartiya Vaigyanik (VAIBHAV) Summit, which was collectively organized by several scientific departments/ministries/councils wherein many of the Diaspora experts enthusiastically deliberated on several topics and priority areas. In another initiative from CSIR to engage with diaspora more extensively and in a structured fashion, an interactive National Digital Platform named “Pravasi Bharatiya Academic and Scientific Sampark (PRABHASS)” has been developed.
Dr Harsh Vardhan pointed out the exceptional role played by scientific community in addressing the problems and developing solutions during Covid-19 pandemic. He emphasized that the spirit of collaboration should continue even in post Covid world and the Indian scientific community in partnership with diaspora can play a vital role in addressing the global challenges such as climate change and help achieve sustainable development in India and the world. “A key step would be partnering with research and academic institutions to address specific societal challenges particularly for the benefit of rural India”, he pointed out.
DR. Harsh Vardhan expressed his satisfaction that application of advanced technologies for imparting education and skilling for better employability is another area being discussed at this meet. “This is absolutely an important aspect and an area where the diaspora can make immense contribution”, he said.
Dr Vijay Bhatkar, President, Vijnana Bharati, speaking on the occasion complimented the organizers and highlighted that the virtual platform has made global collaborations easier and faster and India must capitalize this opportunity to engage with diaspora and utilize their expertise in developing innovative solutions for various challenges.
GIST Meet has participants from several countries including USA, UK, Qatar, Angola, Anguilla, Australia, Switzerland and ofcourse India. The meeting involves Students, Teachers, Professors, Engineers, Physicians, Researchers, Scientists, Doctors and many others. Deliberations and presentations in the area of Agriculture, Water, AI applications, Healthcare, Education and Skilling for better employability are some of the key topics that would be deliberated upon. There are open interactive sessions, where diaspora and their Indian counterparts would share their collaboration experiences and recommendations for implementation.