শেল-থুম মন্ত্রালয়
অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং মধ্য প্রদেশনা অর্বান লোকেল বোদীশিংগী রিফোর্মশিং পাইৎখৎপা অহানবা ওইখ্রে
ওপন মার্কেৎ বোরোৱিংশিংগী খুত্থাংদা লুপা করোর ৪,৯৮৯গী অহেনবা ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিং মোবিলাইজ তৌবগী অয়াবা পীখ্রে
23 DEC 2020 11:11AM by PIB Imphal
অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং মধ্য প্রদেশনা অর্বান লোকেল বোদীশিংগী (য়ু.এল.বি.) রিফোর্মশিং পাইৎখৎপা অহানবা ওইখ্রে। রাজ্য অনি অসিনা ফাইনান্স মেন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচর বিভাগকী য়াথং মতুং ইন্না য়ু.এল.বি.শিং মথৌ তৌবদা রিফোর্মশিংগী মপুং ফানা চৎনহনবদা মাই পাকখ্রে। তোঙান তোঙানবা প্রজাগী য়াইফনবা সেক্তরশিংদা রিফোর্মশিং পুরক্নবা রাজ্যশিংদা থৌগৎলসুনা ফাইনান্স মন্ত্রালয়না রিফোর্মশিং অসি মপুং ফাহন্নবা রাজ্যশিংদা অহেনবা পুবগী অয়াবা পীরকখিবা অদুগী শরুক অমা লিংঙ্ক তৌখ্রে।
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা পীরিবা শীংনবশিং অসি থেংননবা রিসোর্সকী তঙাই ফদবা অসি য়েংলগা ভারত সরকারনা মে ১৭, ২০২০দা রাজ্যশিংগী বোরোৱিং লিমিৎ অসি মখোয়গী গ্রোস স্তেৎস দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)কী চাদা ২দা হেনগৎহনখি। অখন্নবা কাইথোকপা অসিগী তঙ্খাইদি রাজ্যশিংনা প্রজাগী য়াইফনবা রিফোর্মশিং পাইখৎপগা লিঙ্ক তৌগনি। সেক্তর অমমমদা রিফোর্মশিং অসি মপুং ফানা পাইখৎপদা রাজ্যশিংনা জি.এস.দি.পি.গী চাদা ০.২৫গা চপ মান্নবা অহেনবা ফন্দশিং কাইথবগী অয়াবা ফংলি। প্রজাগী য়াইফনবা রিফোর্মশিং পুরক্নবা খঙদোকখিবা লম মরি অদুদি a) ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম ইমপ্লিমেন্ত তৌবা, (b) ‌ইজ ওফ দুইং বিজিনেজ রিফোর্ম, (c) অর্বান লোকেল বোদী/ য়ুতিলিতী রোফোর্মশিং অমসুং (d) পাৱর সেক্তর রিফোর্মশিং।
য়ু.বি.এল.শিংগী রিফোর্মশিং মাই পাক্না পাইখৎখ্রবদা অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং মধ্য প্রদেশতা ওপন মার্কেৎ বোরোৱিংশিংগী খুত্থাংদা লুপা করোর ৪,৯৮৯গী মখাদা অহেনবা ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিং মোবিলাইজ তৌবগী অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মনুংদা অন্ধ্র প্রদেশনা লুপা করোর ২,৫২৫গী অয়াবা ফংখ্রে অমরোমদা মধ্য প্রদেশধা অহেনবা লুপা করোর ২,৩৭৩ মোবিলাইজ তৌনবা অয়াবা পীখি।
অর্বান লোকেল বোদীশিংগী রিফোর্মশিং অমসুং অর্বান য়ুতিলিতীশিংগী রিফোর্মশিং অর্বান য়ুতিলিতীশিংগী রিফোর্মশ অসিনা রাজ্যদা য়ু.এল.বি.শিংগী শেল-থুমগী মপাঙ্গল কনখৎনবা অমসুং মখোয়দা হেন্না ফবা পব্লিক হেল্থ অমদি সেনিতেসন সর্ভিসশিং ফংহনবা ঙম্নবা পান্দম থমখি। য়ু.এল.বি.শিং ইকনোমিক ওইনা রিজ্যুবনেৎ তৌখিবনা অফবা সিবিক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বদসু ঙমহনগনি। পান্দমশিং অসি ফংনবা শেমখিবা রিফোর্মশিং অদুদি:
(i) (a) হৌজিক লৈরিবা সর্কল রেৎশিং অসিগা চপ মান্নবা য়ু.এল.বি.শিংদা লৈরিবা প্রোপর্তী তেক্সকী ফ্লোর রেৎশিং (মদুদি প্রোপর্তী ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী গাইদলাইন রেৎশিং) অমসুং (b) ৱাতর-সপ্লাই, দ্রেনেজ অমসুং সিবেরেজকী প্রোবিজনগা মী লৈনবা হৌজিক্কী মমলশিং/হৌখিবা ইনফ্লেসন তাক্লিবা য়ুজরদগী লৌরিবা ফ্লোর রেৎকী চার্জশিং। হায়রিবা অসি রাজ্যনা নোতিফাই তৌগনি।
(ii) মমল হেনগৎলকপগা লোইননা প্রোপর্তী তেক্স/য়ুজরগী চার্জশিংগী ফ্লোর রেৎশিং তাঙ্কক নাইনা হেনগৎলকপগী সিস্তেম অমা রাজ্যনা থমগনি।
মধ্য প্রদেশনা রিফোর্মশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা “দি মধ্য প্রদেশ নগরপলিক বিধি (দ্বিতিয়া সনশিধান) অধ্যাদেশ, ২০২০ পুথোকখ্রে অমসুং অন্ধ্র প্রদেশনা রিফোর্মশিং অসি চৎনহন্নবা ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন এক্ত, ১৯৯৫, অন্ধ্র প্রদেশ ম্যুনিসিপালিতীস এক্ত, ১৯৬৫, দি বিসাখাপত্নম ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন এক্ত, ১৯৭০, দি বিজেয়াৱাদা ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন এক্ত , ১৯৮১ অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ ম্যু ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন এক্ত, ১৯৯৪ এমেন্দ তৌনবা ওর্দিনান্সসু থোকখ্রে।
অহেনবা বোরোৱিংগী অয়াবশিং পীখিবগী মথক্তা, রাজ্যশিংনা রিফোর্ম মরি অসিগী মনুংদা অহুম চৎনহনখ্রবশিংনা “স্কীম ফোর ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স তু স্তেৎ ফোর কেপিতেল এক্সপেন্দিচর”গী মখাদা অহেনবা শেলগী তেংবাং ফংলগনি। স্কীম অসি ফাইনান্স মন্ত্রীনা আত্মা নির্ভর ভারত পেকেজকী শরুক ওইনা ওক্তোবর ১২, ২০২০দা লাউথোকখি। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা থোকহল্লিবা তেক্স রিভেন্যুগী শোর্তফোল অসিনা মরম ওইরগা চহি অসিগী শেল-থুমগী ফীভমদা অৱাবা মায়োক্নরিবা রাজ্য সরকারশিংদা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর হেনগৎহন্নবা পান্দম থমখি। স্কীম অসিগী মখাদা হায়রিবা হিরম অসিগীদমক্তা লুপা করোর ২,০০০ খাক্তুনা থমখ্রে।
অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং মধয় প্রদেশনা য়ু.এল.বি. রিফোর্মশিং পাইখৎখিবগী মথক্তা হৌজিক ফাওবদা রাজ্য ১০দা ৱান নেসন ৱান রেসন কার্দ সিস্তেম ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে, রাজ্য মঙানা ‌ইজ ওফ দুইং বিজিনেজ রিফোর্মশিং চৎনহনখ্রে।
অহেনবা রাজ্যশিংনা রিফোর্ম অসি পাঙথোক্নবা অমসুং অহেনবা বোরোৱিংশিং ফংহন্নবা অমসুং কেপিতেল এক্সপেন্দিচরদা অহেনবা তেংবাং ফংহন্নবা এক্সপেন্দিচর বিভাগনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা প্রজাগী য়াইফনবা রিফোর্মশিং পাঙথোকপা লোইশিন্নবা অরোইবা মতম হন্দক্তা শাংদোকখ্রে। হৌজিক্তি করিগুম্বা মরী লৈনবা নোদেল ওইরিবা মন্ত্রালয়না রিফোর্ম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী মতাংদা রিকমেন্দেসনশিং ফেব্রুৱারী ১৫, ২০২০দা ফংখিবা তারবদি, রাজ্য অদুনা রিফোর্মগা লিঙ্ক তৌবা কান্নবশিং ফংনবগী ইলিজিবল ওইগনি।

Ministry of Finance
Andhra Pradesh and Madhya Pradesh take the lead in undertaking Urban Local Bodies reforms
Permitted to mobilise additional financial resources of Rs.4,898 crore through open market borrowings
23 DEC 2020 11:11AM by PIB Delhi
Andhra Pradesh and Madhya Pradesh have takenthe lead in undertaking the Urban Local Bodies (ULB) reforms.The two States have successfully completed the set of reforms in functioning of ULBs, as specified by the Department of Expenditure, Ministry of Finance.To motivate the States to undertake reforms in various citizen centric sectors, the Ministry of Finance has linked a part of additional borrowing permission granted to the States to completion of reforms.
In view of the resource requirement to meet the challenges posed by the COVID-19 pandemic, the Government of India had on 17th May, 2020 enhanced the borrowing limit of the States by 2 percent of their Gross States Domestic Product (GSDP). Half of this special dispensation was linked to undertaking citizen centric reforms by the States. The States get permission to raise additional funds equivalent to 0.25 percent of GSDP on completion of reforms in each sector. The four citizen centric areas identified for reforms were (a) Implementation of One Nation One Ration Card System, (b) Ease of doing business reform, (c) Urban Local body/ utility reforms and (d) Power Sector reforms.
On successfully undertaking the ULBs reforms, Andhra Pradesh and Madhya Pradesh have been granted permission to mobiliseadditional financial resources to the tune of Rs.4,898 crore through open market borrowings. Out of these, Andhra Pradesh has received permission of Rs.2,525 crore, while Madhya Pradesh has been permitted to mobilize additional Rs.2,373 crore.
Reforms in the urban local bodiesand the urban utilities reforms are aimed at financial strenghtening of ULBs in the State and to enable them to provide better public health and sanitation services. Economically rejuvenated ULBs will also be able to create good civic infrastructure. The reforms stipulated to achieve these objectives are:
(i) The State will notify (a) floor rates of property tax in ULBs which are in consonance with the prevailing circle rates (i.e. guideline rates for property transactions) and (b) floor rates of user charges in respect of the provision of water-supply, drainage and sewerage which reflect current costs/ past inflation.
(ii) The State will put in place a system of periodic increase in floor rates of property tax/ user charges in line with price increases.
Madhya Pradesh has come up with “the Madhya Pradesh Nagarpalik Vidhi (Dwitiya Sanshodhan) Adhyadesh, 2020 to implement the reforms and Andhra Pradesh has also issued an the Ordinance to amend the Municipal corporation Act, 1995, the Andhra Pradesh Municipalities Act, 1965, the Visakhapatnam Municipal Corporation Act, 1979, the Vijayawada Munipical Corporation Act, 1981 and the Andhra Pradesh Municipal Corporations Act, 1994 to effect the reforms.
Besides additional borrowing permissions, the States completing three out of the four reforms are entitled to get additional financial assistance under the “Scheme for Financial Assistance to States for Capital Expenditure”. The Scheme was announced by the Finance Minister on 12th October, 2020 as part of Aatma Nirbhar Bharat Package. It is aimed at boosting capital expenditure by the State Governments who are facing difficult financial environment this year due to the shortfall in tax revenue arising from the COVID-19 pandemic. Under the scheme, an amount of Rs.2,000 crore is earmarked to reward the States who undertake the prescribed citizen centric reforms.
Besides the ULBs reforms undertaken by Andhra Pradesh & Madhya Pradesh, 10 States have implemented the One Nation One Ration Card System and 6 States have done the ease of doing business reforms, so far.
To facilitate more States to undertake the reforms and avail additional borrowings and additional assistance for Capital Expenditure, The Department of Expenditure, had recentlyextended the deadline for the States to complete citizen centric reforms in various sectors. Now, if the recommendation from the nodal Ministry concerned regarding implementation of the reform is received by 15th February, 2021, the State will be eligible for reform linked benefits.