সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ ১২৫তম জন্মবাৰ্ষিকী উদযাপনত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰৰ উচ্চস্তৰীয় কমিটি গঠনৰ সিদ্ধান্ত
21 DEC 2020 6:17PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ ১২৫তম জন্মবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ বাবে এক উচ্চস্তৰীয় কমিটি গঠনৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। ২০২১ চনৰ ২৩ জানুৱাৰীৰ পৰা এবছৰ ধৰি চলিবলগীয়া এই জন্ম বাৰ্ষিকী উদযাপনৰ বিভিন্ন কাম-কাজ পৰিচালনাৰ বিষয়ত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ বাবেই এই কমিটি গঠনৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে এই কমিটিৰ নেতৃত্ব দিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু সম্পৰ্কে কৈছিল, “সাম্ৰাজ্যবাদ প্ৰতিৰোধত তেওঁৰ সাহসিকতা তথা অতুলনীয় অৱদানৰ বাবে ভাৰত চিৰকাল তেঁওৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞ থাকিব। তেওঁ আছিল, এনে এক প্ৰভাৱশালী ব্যক্তিত্ব, যিয়ে প্ৰত্যেক ভাৰতীয়ই যাতে মৰ্যাদাৰে জীৱন-যাপন কৰিব পাৰে, সেয়া সুনিশ্চিত কৰিবলৈ নিজেক সম্পূৰ্ণভাৱে নিয়োজিত কৰিছিল। সুভাষ বাবুৱে তেওঁৰ পৰাক্ৰমী বিচক্ষণতা আৰু সাংগঠনিক দক্ষতাৰ বাবে সুবিদিত হৈছিল। আমি তেওঁৰ আদৰ্শ আৰু শক্তিশালী ভাৰত গঠনৰ স্বপ্ন পূৰণৰ বাবে অঙ্গীকাৰবদ্ধ”।
উচ্চস্তৰীয় এই কমিটিত বিশেষজ্ঞ, ঐতিহাসিক, লেখক, নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ পাৰিবাৰিক সদস্যসকলৰ উপৰিও আজাদ হিন্দ ফৌজ/আইএনএৰ সৈতে জড়িত বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলো থাকিব। এই কমিটিয়ে নেতাজী আৰু আজাদ হিন্দ ফৌজৰ সৈতে স্মৃতি বিজড়িত দিল্লী আৰু কলকাতাসহ দেশ-বিদেশৰ বিভিন্ন স্থানত জন্ম বাৰ্ষিকী উদযাপনেৰ বিষয়ে নীতি-নিৰ্দেশিকা প্ৰণয়ন কৰিব।
সাম্প্ৰতিক সময়ত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ অমূল্য পৰম্পৰা সংৰক্ষণত একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৯ চনৰ ২৩ জানুৱাৰী মাহত নতুন দিল্লীৰ লালকিল্লাত নেতাজী নামাঙ্কিত এক সংগ্ৰহালয়ো উদ্বোধন কৰে। কলকাতাৰ ঐতিহাসিক স্মৃতিসৌধ ভিক্টোৰিয়া মেমোৰিয়েলত এক স্থায়ী প্ৰদৰ্শনীৰ লগতে লাইট এণ্ড ছাউণ্ড অনুষ্ঠানৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। ২০১৫ চনত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু সম্পৰ্কীয় একাধিক ফাইল প্ৰকাশ কৰে। সেই বছৰৰে ৪ ডিচেম্বৰত প্ৰথম পৰ্যায়ৰ ৩৩ টা ফাইল প্ৰকাশ কৰা হয়। পিছৰ বছৰ অৰ্থাৎ ২০১৬ চনৰ ২৩ জানুৱাৰীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীয়ে নেতাজী সম্পৰ্কীয় আৰু ১০০ টা ফাইলৰ ডিজিটেল কপি প্ৰকাশ কৰে। নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু সম্পৰ্কীয় গোপন এই ফাইলবোৰ প্ৰকাশৰ বিষয়টো সাধাৰণ মানুহৰ দীৰ্ঘদিনীয়া দাবী আছিল।
২০১৯ চনত আন্দামান ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ দ্বাৰা গঠিত অস্থায়ী আজাদ হিন্দ ফৌজৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা জনাইছিল। দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ সময়ত আন্দামান নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জৰ প্ৰশাসনিক ক্ষমতা আছিল অস্থায়ী আজাদ হিন্দ ফৌজৰ হাতত। সেই ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ প্ৰতি বিনম্ৰ শ্ৰদ্ধা জনাই ৰসদ্বীপৰ নামকৰণ কৰে নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু দ্বীপ নামেৰে, নীল দ্বীপৰ নামকৰণ কৰে শ্বহীদ দ্বীপ আৰু হেভলক দ্বীপৰ নামকৰণ কৰে স্বৰাজ দ্বীপ হিচাপে।

Ministry of Culture
Government decides to constitute a High Level Committee headed by Union Home Minister to commemorate the 125th Birth Anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose
21 DEC 2020 6:17PM by PIB Delhi
The Government has decided to constitute a High Level Committee to commemorate the 125th Birth Anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose. This High Level Committee will decide on the activities for a one year long commemoration starting 23rd January, 2021. The High Level Committee will be headed by the Union Home Minister, Shri Amit Shah. The Commemoration is being held as a tribute and as a mark of gratitude to the colossal contribution Netaji made to India’s freedom struggle.
Speaking about Netaji Bose, Prime Minister Shri Narendra Modi had said, “India will always remain grateful to Subhas Chandra Bose for his bravery and indelible contribution to resisting colonialism. He was a stalwart who committed himself towards ensuring every Indian leads a life of dignity. Subhas Babu was also known for his intellectual prowess and organisational skills. We are committed to fulfilling his ideals and creating a strong India.”
The members of the High Level Commemoration Committee will include experts, historians, authors, family members of Netaji Subhas Chandra Bose, as well as eminent persons associated with Azad Hind Fauj/INA. The Committee will also lend guidance to the commemoration activities in Delhi, Kolkata and other places associated with Netaji and Azad Hind Fauj, both in India as well as overseas.
In the recent past, Government of India has taken several steps towards preserving and conserving the precious heritage of Netaji Subhas Chandra Bose. A museum has been set up on Netaji at Red Fort, New Delhi, which was inaugurated by the Prime Minister on 23.01.2019. A permanent exhibition and a Light and Sound show on Netaji has been planned to be set up at Kolkata in the historic Victoria Memorial building.
In 2015, Government of India decided to declassify the files relating to Netaji Subhas Chandra Bose and make them accessible to public. The first lot of 33 files were declassified on 4 December 2015. Digital copies of 100 files relating to Netaji were released by the Prime Minister, Shri Narendra Modi on 23rd January 2016 to meet the long-standing demand of the people.
During his visit to the Andaman and Nicobar Islands in 2018, the Prime Minister joined the programme to mark 75th anniversary of hoisting Tricolour by Netaji Bose. He paid tributes to Subhas Chandra Bose’s Provisional Government of Azad Hind, which administered the Islands during World War II. The Prime Minister renamed 3 islands in Andaman and Nicobar. The Ross Island was renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep; the Neil Island as Shaheed Dweep; and the Havelock Island as SwarajDweep.