Ministry of Science & Technology
IISF 2020: Young Scientists’ Conference is a Unique Event to Engage Young Minds towards Scientific Research- Event showcases various opportunities for science enthusiasts: Dr. C. M. Joy
INDIA SCIENCE Channel initiates Live Discussions on the Events of IISF 2020
All India Radio, Gorakhpur University and various other Science Popularization Organisations hold Outreach events for IISF 2020
20 DEC 2020 1:59PM by PIB Delhi
IISF 2020
India International Science Festival (IISF-2020) is the largest ever science festival going to be held on virtual environment. In this festival, 41 events on different themes will be organised and these themes are directly related with the society and the general public. Young researchers and scientists are the key stakeholders of this science festival. The target audience of many of the events of IISF2020 is young scientists and students. Young Scientists’ Conference is one of such events. In this event, the participants think out of the box and produce and disseminate their ideas based on science and technology which can be useful in improving the quality of life and boost the national development.
To motivate the young scientists for their participation in large numbers and share their novel ideas, an outreach event (online) was organised recently by CSIR–Central Electrochemical Research Institute (CECRI), Karaikudi (Tamilnadu). The idea of this programme was to inspire the young scientists to highlight a few currently on-going research work of CSIR–CECRI scientists related to the fundamentals of advanced scientific tools and their applications in strategic sectors, corrosion studies and healthcare diagnosis.
The event commenced with a welcome address by Dr. M. Kathiresan, Scientist, CSIR–CECRI. Dr. N. Kalaiselvi, Director, CSIR–CECRI in her presidential address, emphasized on the importance of basic sciences and the contributions of young scientists towards advanced topics. She also mentioned the essential role of such young scientists’ conference that provides a platform for young scientists and youth to present their work and discuss among their peers. Dr. Kalaiselvi also introduced the Chief Guest, Prof. E. Arunan, Indian Institute of Science, Bangalore. Prof. Arunan delivered a special lecture on “Making weak bonds, breaking strong bonds and defining all bonds: Experiments with supersonic waves”. Prof. Arunan also explained the first of its kind indigenous facility Pulsed Nozzle Fourier Transform Microwave Spectroscopy that he along with his research group had developed over the years. His home-made facility fits well with the IISF-2020 theme on self-reliant India.
The event also had three lectures by young scientists of CSIR–CECRI. Dr. G. Sreedhar in his lecture titled “High temperature materials and advanced barrier coatings for strategic applications” presented the basic principles and engineering aspects of thermal barrier coatings that could find application in aerospace technologies and strategic sectors. The second lecture was delivered by Dr. V. Saranyan on “The use of surface analytical tools for contemporary corrosion monitoring” in which he explained the fundamental aspects of various probe microsocpic techniques like atomic force microscopy, scanning tunnelling microsocopy, scanning Kelvin probe and scanning electrochemical microscopy, and X-ray photoelectron spectroscopy. He highlighted the applications of such spectroscopic techniques in understanding the fundamental corrosion processes and in high resolution imaging. The last lecture was delivered by Dr. P. Tamilarasan on “Science in healthcare diagnostics”. In his lecture, he explained how various molecular spectroscopic techniques and electrochemical sensors are used in recognizing various biomarkers in health care diagnosis. He also highlighted the various electrochemical sensors developed at CSIR–CECRI and the role of data science in healthcare diagnostics. The event was attended by a large number of students, faculty members, research scholars and scientists.
Field Outreach Bureau Ernakulam, Press Information Bureau Kerala, CSIR-NIIST Thiruvananthapuram, Vijnana Bharati and Department of Zoology, St. Teresa’s College, Ernakulam jointly organized an Outreach Programme for graduate students on India International Science Festival. Around 100 students participated in the programme.
Speakers said that India has an excellent tradition of science and it has always been in the forefront when it comes to scientific and technological advancement. The platform like IISF gives immense opportunities for students and it is not the time to restrict themselves to text book, they added.
‘Science Talk’ was presented by Dr. Radhakrishnan K. V., Senior Principle Scientist and HOD Organic Chemistry at CSIR-National Institute for Interdisciplinary Science and Technology (NIIST), Thiruvananthapuram on ‘Classical Health Traditions: Hints for Future Technological Development in Health Care’. He elaborated on various medicinal plants available in Kerala especially in the Western Ghats which is a rich source of plants with medical values. He called upon the students to come out of the rooms and explore the rich biodiversity India has and utilize it for the betterment of the society and world.
Dr. C. M. Joy who represented Vijnana Bharati (VIBHA), briefed about IISF 2020. He also explained about aims and objectives, the various components, and partners of the IISF 2020.
Another outreach program for the IISF 2020 was organized by VIBHA, Shakti Rajasthan in collaboration with S.S. Jain Subodh Girls P.G. College, Sanganer, Jaipur, Mody University, Lakshmangarh, Maharani College, Jaipur, Jayoti Vidyapeeth Women's University Jaipur, St Wilfred's P.G College, Jaipur. Opening rmarks was given by Dr. Kavita Tak, Secretary, VIBHA, Shakti Rajasthan. Dr. Mukta Agrawal and Dr. Poonam Chandra delivered the keynote address. Dr. Manju Sharma gave the presidential address.
The Nation’s Science Channel ‘India Science’ has initiated the series of discussions and interactions with the experts, coordinators and scientists associated with the India International Science Festival 2020. India Science is an internet based 24X7 TV dedicated science channel which is an initiative of the DST, Govt. of India and implemented by Vigyan Prasar (An Autonomous Organisation of DST). On 17 December 2020, India Science telecast an exclusive discussion with the coordinators of the prominent events of the IISF 2020. The themes on which the discussion organized were International Science Literature Festival-Vigyanika, Guinness World Records, Health Research Conclave and Nav Bharat Nirman. Speakers who participated in this live discussion were Shri Hasan Jawaid Khan, Chief Scientist, CSIR-NISCAIR; Smt. Mayuri Dutt, Coordinator, Guinness World Records; Dr. Rajni Kant, Director, ICMR-RMRC, Gorakhpur and Dr. Sunil Agarwal, Scientist-E, DST.
All India Radio talked to the prominent experts about the IISF 2020. Shri Jayant Sahasrabudhe, National Organising Secretary, Vijnana Bharati said the salient points of the vision and major objectives of the science festival IISF. Dr. Gopal Iyengar, Scientist-G, Ministry of earth Sciences, Govt. of India said that National Institute of Ocean Technology (An Autonomous Organisation of the Ministry of Earth Sciences) will organize one of the events of IISF that is Clean Air. He explained this event and said that objective of this programme is to make the citizen aware of the emerging air pollution issues and their implications on our health and environment. Ministry of Earth Sciences is one of the key organizers of IISF 2020.
Another outreach programme was also organised by Lok Vigyan Parishad on virtual platform. Lok Vigyan Parishad is a voluntary organisation set up in 1984 aiming at popularizing science and technology in the society and making people innovative and research oriented. In this programme, Dr. Oum Prakash Sharma, Director, National Centre for Innovations in Distance Education, IGNOU was the key speaker. He said about the importance of scientific attitude among the students and common people to take rational decision in their lives. The other speaker Shri Kapil Tripathi, Scientist-F with Vigyan Prasar elaborated the philosophy of IISF. He said that all the events of IISF are directly connected with the society and public at large.
Deen dayal Upadhyay Gorakhpur University, Gorakhpur organized an outreach programme for creating awareness about the IISF 2020. In this virtual program, popular science lectures were organized. Prof. Sarad Mishra, Head, Department of Biotechnology, Gorakhpur University, Shri Dilip Kumar Jha, Programme Executive (Science Cell), All India Radio and Shri Deepak Sharma, Secretary, Pragati Vigyan Sanstha delivered their lectures.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
আই.আই.এস.এফ.: নহা ওইরিবা সাইন্সিস্তকী কনফরেন্স অসি সাইন্সকী ওইবা থিজিন-হুমজিনবদা নহাশিংগী ৱাখলশিংবু শিজিন্নদুনা লৈনবগী অখন্নবা থৌরম অমনি – থৌরম অসিনা সাইন্সতা থৱায় য়াওরিবশিংগীদমক খুদোংচাবা মখল কয়া অমা উৎলি: দাঃ সি.এম. জোয়
ইন্দিয়া সাইন্স চেন্নেলনা আই.আই.এস.এফ. ২০২০ থৌরমগী লাইব ওইবা খন্ন-নৈনবা উৎপা হৌরে
ওল ইন্দিয়া রেদিও, গোরাখপুর য়ুনিভর্সিতি অমসুং সাইন্সতা মমিং লৈরবা ওর্গানাইজেসন কয়া অমা আই.আই.এস.এফ. ২০২০গী আউতরিতসকী থৌরমশিং পায়রি
20 DEC 2020 1:59PM by PIB Imphal
আই.আই.এস.এফ. ২০২০
ইন্দিয়া ইন্তরনেস্নেল সর্বিস ফেস্তিবেল (আই.আই.এস.এফ.-২০২০) অসি ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপা সাইন্স ফেস্তিবেলদা খ্বাইদগী চাওবা ওইরি। মসিগী ফেস্তিবেল অসিদা মখল কয়াগী থীমদা থৌরম কয়া অমা শিনগদৌরি অমসুং মসিগী থীমশিং অসি হকথেংননা সমাজ অমসুং মীচম প্রজাগা য়াম্না মরী লৈনৈ। নহা ওইরিবা রিসর্স তৌরিবশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিং অসিনা সাইন্স ফেস্তিবেল অসিগী মরুওইবা থৌবুনি। আই.আই.এস.এফ.-২০২০ থৌরম অসিগী পান্দম থম্লিবা ভাবোক অসিসু নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিং অমসুং মহৈরোইশিংনি। নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংগী কমফরেন্স অসিসু অসিগুম্বা থৌরম অমনি। মসিগী থৌরম অসিদা, শরুক য়ারিবশিং অসিবু ৱাখল খলহনবা, পুথোকপা অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগা মরী লৈনবা ৱাখলশিং হায়রিবা অসিনা লৈবাক অসিগী চাওখৎনবা অমসুং পুন্সি মহিং ফগৎনবা পাওজেল পীরি।
নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংবু মশীং য়াম্না শরুক য়ানবগী পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং মখোয়গী তোপ-তোপ্পা ৱাখলশিং পুথোক্নবা সি.এস.আই.আর.- সেন্ত্রেল ইলেক্ত্রোকেমিকেল রিসর্স ইন্সতিত্যুৎ (সি.ই.সি.আর.আই.), কারাইকুদি (তামিল নাদু)না হন্দক্তা আউতরিতচ থৌরম (ওনলাইন) অমা শিনখি। থৌরম অসিগী ৱাখল্লোন অদুদি নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংবু পুক্নিং থৌগৎতুনা সি.এস.আই.আর.- সি.ই.সি.আর.আই.না হৌজিক চৎথরিবা রিসর্সকী থবক হায়বদি স্ত্রাতেজিক স্ত্রকচর, কোরোজন স্তদিজ অমসুং হকশেলগী চেকশিন থৌরাংগী লায়োং খংদোকপা খুমাং চাওশিল্লবা অসিদা সাইন্সকী খুলাইশিং অমসুং মখোয়গী শিজিন্নফম অসি উৎপনি।
থৌরম অসি সি.এস.আই.আর.- সি.ই.সি.আর.আই. সাইন্তিস্ত দাঃ কাথিরেসন না ৱেলকম এদ্রেস পীখি। সি.এস.আই.আর.- সি.ই.সি.আর.আই. দাইরেক্তর দাঃ এন. কলাইসেলবিনা মহাক্কী প্রেসিদেন্সিএল ওইবা ৱা ঙাংবদা অহৌবা সাইন্সকী মরুওইবা অমসুং নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংনা খুমাং চাওশিল্লবা হিরমগী মরুওইবা পীখি। মহাক্না মসি অমসু পনখি মদুদি নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংনা লৌগদবা থৌদাং অসিনা নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংগী প্লেতফো্রম অমা পীবা নহাশিংনা মখোয়গী থবক্তা শরুক য়াবা অমসুং মখোয়গী মিৎয়েংশিং অসিবু খন্ন নৈনবা অসিনি। দাঃ কলাইসেলবিনা অথোইবা অতিথি, ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ সাইন্স, বেঙ্গলোরগী প্রোফেসর ই. আরুনানবু শক তাকখি। প্রোফেসর ই. আরুনান্না “মেকিং ৱিক বোন্দস, ব্রেক্কিং স্ত্রোং বোন্দ এন্দ দিফাইন্নিং ওল বোন্দস: এক্সেরিমেন্ত ৱীথ সুপরসোনিক ৱেবস” অসিদা য়াম্না অখন্নবা লেকচর পীখি।
ৱাঙাংলোই অসিনা হায় মদুদি ইন্দিয়া অসি থায়নগী সাইন্সকী ফজবা চৎনবি অমা লৈজৈ অমসুং মসিনা সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নোলোজিকেলগী খুমাং চাওশিন্নবা লাকপদা মমাং থাদুনা লাকই। আই.আই.এস.এফ.গুম্বা প্লেতফোর্ম অসিনা মহৈরোয়শিংদা খুদোংচাবা কয়া অমা পীরি অমসুং মদুনা মখোয়না লাইরিক খক্তদা চৎনদুনা লৈবা মতম নত্ত্রে হায়না মখোয়না মখা তাখি।
থীরুবনান্থপুরামগী মকোক থোংবা প্রিন্সিপাল সাইন্তিস্ত অমসুং সি.এস.আই.আর.-নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর ইন্তরদিসিপ্লিনারি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি (এন.আই.আই.এস.তি.)গী ঐচ.ও.দি. ওর্গানিক কেমেস্ত্রী ‘সাইন্স তোল্ক’ অসিদা উৎখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি কেরলাদা ফংবা মরুওইনা ৱেস্তর্ন ঘাত্তা ফংবা পাম্বীদা ফংবা হিদাক্কী কান্নবা য়াওবা মসিগী মতাংদা পীখি। মহাক্না মহৈরোয়শিংদা কাদগী থোক্লতুনা ইন্দিয়াগী মরাং কাইনা মনা মশীং ফংলবা মফমশিং অসিদা চৎতুনা সমাজ অসিগী ফনবা হোৎনগদবনি হায়খি।
বিজনানা ভারাতি (ভি.আই.বি.ঐচ.এ.)গী মীহুৎ দাঃ সি.এম. জোয়না আই.আই.এস.এফ. ২০২০গী মতাংদা শম্লপ্পা উৎশি। মহাক্না আই.আই.এস.এফ. ২০২০কী পান্দম, মখল কয়াগী মচাক অমসুং মসিগা লোয়নরিবশিংগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি।
অতোপ্পা আই.আই.এস.এফ. ২০২০গী আউতরিতচ থৌরম অমনা ভি.আই.বি.ঐচ.এ.না শিল্লি, শক্তি রাজাস্থাননা এস.এস. জেন সুবোধ গর্ল পি.জি. কোলেজ খুৎশন্দুনা, সাঙানর, জয়পুর, মোদী য়ুনিভর্সিতি, লক্ষনগর, মহারানী কোলেজ, জয়পুর, জ্যোতি ভিদ্যাপিথ ৱুমেন য়ুনিভর্সিতি জয়পুর, সেন্ত ৱিলফ্রেদ পি.জি. কোলেজ জয়পুর। থৌরম হৌদোকপগী ৱা ঙাংবসি শক্তি রাজাস্থান, ভি.আই.বি.ঐচ.এ.গী সেক্ত্রেতরি দাঃ কাবিতা তক্না ওইখি। দাঃ মুক্তা অগ্রৱাল অমসুং দাঃ পুনম চন্দ্রনা কিনোৎ এদ্রেস পীখি। দাঃ মঞ্জু শর্ম্মানা প্রেসিদেন্সিএল ওইবা ৱা ঙাংখি।
নেসন’স সাইন্স চেন্নেল ‘ইন্দিয়া সাইন্স’না এক্সপার্তশিং, কোওর্দিনেতর অমসুং ইন্দিয়া ইন্তরনেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেল ২০২০গা মরী লৈনবা সাইন্তিস্তশিংগা খন্ন-নৈনবগী পরীং অমা হৌদোকখি। ইন্দিয়া সাইন্স অসি ইন্তরনেত বেজ তৌবা ২৪x৭ তি.ভি. কৎথোক্লবা সাইন্স চেন্নেলনি হায়রিবা অসিনা দি.এস.তি. ভারত সরকার অমসুং বিগ্যান প্রসার (দি.এস.তি.গী মরোমদোম লৈজবা ওর্গানাইজেসন অমা) অসিনা হৌদোরকপনি। ২০২০গী দিসেম্বর ১৭তা ইন্দিয়া সাইন্সনা য়াম্না মপুং ফাবা খন্ন-নৈবগী তেলেকাস্ত অমা মমিং লৈরবা আই.আই.এস.এফ. ২০২০অসিগী কোওর্দিনেতরশিংগা থাদোরকখি। খন্ন-নৈনবা অসিদা শিনখিবা থীমশিং অদুদি ইন্তর্নেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেল -বিগ্যানিকা. গুনিয়েস ৱার্লদ রেকোর্দ, হেলথ রিসর্স কোনক্লেব অমসুং নেব ভারত নির্মান। খন্ন-নৈনবা অসিদা য়াওখিবা ৱাঙাংলোইশিং অদুদি শ্রী হাসান জাৱেইদ খান, চীফ সাইন্তিস্ত, সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.সি.এ.আই.আর.;শ্রীমতি ময়ুরি দত্তা, কোওর্দিনেতর, গুনিয়েস ৱার্লদ রেকোর্দ; দাঃ রাজনী কান্ত, দাইরেক্তর, আই.সি.এম.আর. – আর.এম.আর.সি. গোরাখপুর অমসুং সুনিল আগরৱাল, সাইন্তিস্ত-ই, দি.এস.তি.।
ওল ইন্দিয়া রেদিওনা মমিং লৈরবা এক্সপার্তশিংদা আই.আই.এস.এফ. ২০২০গী মতাংদা ৱা ঙাংখি। বিজনানা ভারাতিগী নেস্নেল ওর্গানাইজিং সেক্ত্রেতরী শ্রী জায়ান্ত সাহাশ্রবুধেনা আই.আই.এস.এফ. সাইন্স ফেস্তিবেলগী মিয়েং অমসুং মপুং ওইবা পান্দমশিংগী মরুওইবশিং হায়খি। ভারত সরকারগী মিনিস্ত্রী ওফ আর্থ সাইন্স সাইন্তিস্ত-জি, দাঃ গোপাল আইয়েনগরনা হায় মদুদি নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ওসিন তেক্নোলোজি (মিনিস্ত্রী ওফ আর্থ সাইন্সকী মরোমদোম লেপচবা ওর্গানাইজেসন) অসিনা আই.আই.এস.এফ.কী থৌরম অমা হায়বদি নুংশিৎ শেংদোকপা অসিদা শিনখি।মহাক্না থৌরম অসি শন্দোক্না তাকখি অমসুং থৌরম অসিগী পান্দম অসি মীয়ামদা নুংশিৎতা পোল্লুসন ওইরকপা অমসুং মসিনা হকচাংদা শোকহনবা অমসুং অকোইবদা অকাইবা পীরিবা অসি খংহনবনি। আর্থ সাইন্স মিনিস্ত্রী অসিনা আই.আই.এস.এফ.২০২০গী মরুওইবা ওর্গানাইজরনি।
অতোপ্পা আউতরিতচ থৌরমশু লোক বিগ্যান পরিশদনা ভর্চুএল ওইনা শিনখি। লোক বিগ্যান পরিশদ অসি মশা মথন্তা ওইবা ওর্গানাইজেসন অমনি হায়রিবা অসি ১৯৮৪দা লিংখৎতুনা সমাজ অমসুং মীচম প্রজাগীদমক অনৌবা পুথোকপা অমসুং রিসর্সকা মরী লৈনবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা হেন্না মীয়ামদা খঙহন্নবা পান্দমদা লিংখৎখিবনি। মসিগী থৌরম অসিদা আই.জি.এন.ও.য়ু.গী নেস্নেল সেন্তর ফোর ইন্নোভেসন ইন দিস্তেন্স ইজুকেসনগী দাইরেক্তর দাঃ ওম প্রকাশ শর্ম্মানা মরু ওইবা ৱাঙাংলোই ওইখি।
দীন দায়াল উপ্পধ্যায় গোরাখপুর য়ুনিভর্সিতি, গোরাখপুরনা আই.আই.এস.এফ. ২০২০ অসিবু শকখংনবা আউতরিতসগকী থৌরম অমা শিনখি। মসিগী ভর্চুএল ওইবা থৌরম অসিদা মমিং লৈরবা সাইন্স লেকচর শিনখি। গোরাখপুর য়ুনিভর্সিতিগী বাইওতেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী প্রোফেসর সরদ মিশ্রা, ওল ইন্দিয়া রেদিওগী, প্রোগ্রাম একজিক্যুতিব (সাইন্স সেল) শ্রী দীলিপ কুমার ঝা অমসুং প্রগতি বিগ্যান সন্সথাগী সেক্ত্রেতরী শ্রী দীপক শর্ম্মানা ভাসন পীখি।