কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ভারত-অস্ত্রেলিয়া ইকনোমিক স্ত্রেতেজী রিপোর্ত লোঞ্চ তৌখ্রে;
ভারত্তা অস্ত্রেলিয়াগী ইনবেস্তমেন্ত তৌনবা অচৌবা লম লৈ হায়খ্রে;
বিগর ত্রেদ বাস্কেৎ, বেত্তর ত্রেদ বাস্কেৎ, বেলেন্স ত্রেদ রিলেসনশিপকা লোইননা ঐখোয়গী ললোন-ইতিক্কী মরী অসিদা ঐখোয়না চাউনা খুমাং চাউশিনবা উবা ফংগনি
18 DEC 2020 1:44PM by PIB Imphal
রেলৱেজ, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী কেন্দ্রগী মন্ত্রৌ শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ঐখোয়গী এফ.দি.আই.গী কাংলোনশিং ঐখোয়না কোমথোকপা অমসুং তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিং হাংদোকপনা ভারত্তা অস্ত্রেলিয়াগী ইনবেস্তমেন্ত তৌনবা অচৌবা লম লৈরে হায়না ঙসি ফোঙদোকখ্রে। ভারত অস্ত্রেলিয়াগী বাইলেতরেলগী শেন্মীৎলোন অমসুং ললোন-ইতিক্কী মরী ফগৎহন্নবা সি.আই.আই.গী সেসনদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি ঐখোয়না ফুদ প্রোসেসিং অমসুং ভেল্যু এদিসন্দা চাউনা ইনবেস্তমেন্ত তৌনবা এগ্রি সেক্তর হাংদোকখ্রে। মন্ত্রীনা ভারত-অস্ত্রেলিয়া ইকনোমিক স্ত্রেতেজী রিপোর্তসু ফোঙখি।
মন্ত্রীনা ঐখোয়না ফোরেন ইনবেস্তমেন্তগী ঐখোয়গী এফ.দি.আই. পোলিসীশিং হেন্না খুদোংচানবা অমসুং ৱাখল মান্নবা ওইনবা অমসুং মতেং ওইনবা লেপ্তনা হোৎনরি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি অনৌবা লমশিং ওইরিবা স্পেস, ন্যুক্লীয়র ইনর্জী অমসুং দিফেন্স প্রদক্সন অসিনা ঐখোয়গী ম্যুচ্যুএল এঙ্গেজমেন্তগী অফবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। দিফেন্স, স্পোর্তস, তেক্সতাইল্স, তেক্সতাইলগী দিজাইনিং, দিজিতেল গেমিং, এনিমেসন, ৱাতর মেনেজমেন্ত, জহাজশিং কম্মর্সিএলগী ওইনা শাবা, স্পেসকী কোল্লাবোরেসন অমসুং এজুকেসন্দা দিজিতেল ওইহনবা অসিগী অনৌবা সেক্তরশিং অসিদা ললোন-ইতিক্কী মরী অসি ফনা থম্নবা হোৎনবদা অচৌবা আশা থম্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
শ্রী গোয়লনা হায়খি হন্দক্কী লেবর রিফোর্মশিং অদুনা লেবর রিগুলেসনশিং অমসুং থবক পীবদা লায়থোক্নবা অনৌবা ইকো-সিস্তেম অমা শেম্বসু ঙম্লগনি। অনৌবা ফ্রেমৱার্ক অসিগী মখাদা তুরিজমগুম্বা লমশিংনা ভারত্তা থবক কয়া ফংহল্লগনি, অমসুং ভারত্তা তুরিজম প্রোজেক্তশিং হেন্না ওইথোকহল্লগনি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না ভারতকী লৌমীশিংনা ইনকম হেন্না ফংহনবা পাম্মি, হায়রিবা অসি ঐখোয়গী ফার্মগী প্রদ্যুসতা ভেল্যু হেন্না হাপকৎলগা অমদি মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংগী এঙ্গেজমেন্ত হেন্না তৌদুনা মালেমদা লৈরিবা খুন্নাইগী মথৌ তাবশিং অসি ফংহল্লবা মতমদা খক্তা ওইথোকপা ঙমগনি।
শ্রী গোয়লনা অখন্ননা ৩বিগী পান্দমশিং: বিগর ত্রেদ বাস্কেৎ - বেত্তর ত্রেদ বাস্কেৎ - বেলেন্স ত্রেদ রিলেসনশিপ, অসিগা লোইননা ঐখোয়গী ললোন-ইতিক্কী মরীদা ঐখোয়না চাউনা খুমাং চাউশিনবা উবা ফংগনি।
মন্ত্রীনা হায়খি লাইচৎ অসিগী মরুমদা ইন্দস্ত্রীনা মীৎয়েং থম্লিবা অসি শেন্মীৎলোনগী থবক-থৌরমশিং অমুক হন্না হিংগৎহন্নবা য়াম্না অফবা ফলশিং পুরক্নবা হোৎনবনি। শেন্মীৎলোন্দা ভ-শেপ ওইনা রিকভর তৌরি হায়বা উৎলি। “ভারতনা কোবিদ-১৯না পীরক্লিবা খুদোংচাবা অসিবু শীজিন্নদুনা ঐখোয়গী শেন্মীৎলোন হেন্না লিবরেলাইজ তৌদুনা অমসুং ভারত্তা বিজিনেস তৌবদা লায়থোক্নবা হোৎনরি। ঙসিদি ঐখোয়না মরু ওইনা সেক্তর পুম্নমক্তা এফ.দি.আই.দা ওতোমেতিক রুৎ ১০০% ফাওবা লৈবগা লোইননা ঙসিদি খ্বাইদগী ওপন ওইবা ইকনোমীশিংগী মরক্তা অমা ওইরি।”
নন-ত্রান্সপরেন্ত অমসুং ওপেগ ইকনোমীশিং দিসসিপ্লিন তৌবা য়াওনা ইনপুৎশিং সপ্লাই তৌবগা মরী লৈনবা খুদোংথিবশিং লাকশিন্নবা সপ্লাই চেনশিং দিভর্সিফিকেসন তৌবা মরু ওই হায়না শ্রী গোয়লনা ফোঙদোকখি। অস্ত্রেলিয়া অমসুং ভারতনা মলাবার এক্সর্সাইজশিং, ক্বাদ গ্রুপিংশিং, তোঙান তোঙানবা স্ত্রেতেজিক্কী লমশিংদা পার্তনর ওইবা ওইরবসু স্ত্রেতেজিক ফ্রন্ততা হেন্না নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নরি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি নকশিন্না থবক তৌমিন্নবা অসিনা ঐখোয়গী ইকনোমিক পার্তনরশিপ্তা অমসুং মতুং তারকপদা কান্নবা ওইগনি।
শ্রী গোয়লনা হায়খি অস্ত্রেলিয়া স্ত্রেতেজী রিপোর্তগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা ঐখোয়গী ত্রেদ অমসুং ইকনোমিক পোলিসীশিংনা স্ত্রেতেজী রিপোর্ত অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা হোৎনবদা মতেং পাংগনি। “কম্প্রিহেনসিব ইকনোমিক পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত অমগীদমক্তা ঐখোয়গী নেগোসিএসনশিংগা চান্নবা ঐখোয়না খুৎশম্ননা থবক তৌমিন্নগদবা অফবা লমশিংসু খঙদোকপা য়াগনি”, হায়না মখা তাখি।

Ministry of Commerce & Industry
Shri Piyush Goyal launches India-Australia Economic Strategy Report;
Says there is tremendous scope for Australian investment into India;
With Bigger trade basket, Better trade basket and Balanced trade relationship, we can see huge & exponential growth in our trade relationship
18 DEC 2020 1:44PM by PIB Delhi
Union Minister of Railways, Commerce and industry, Consumer Affairs, Food and Public distribution Shri Piyush Goyal today said that there is tremendous scope for Australian investment into India as we ease our FDI norms & open up different sectors. Addressing CII's session on Enhancing India Australia Bilateral Economic and Trade Relationship, he said that we have also opened up our Agri sector for greater investments in food processing & value addition. The Minister also launched India-Australia Economic Strategy Report.
The minister said that we are continuously trying to make our FDI policies more facilitative & congenial & supportive of foreign investment. He said that newer areas like space, nuclear energy & defence production will open up good opportunities for our mutual engagement. Emerging sectors of defence, sports, textiles, textile designing, digital gaming, animation, water management, commercial ship-building, space collaboration & digital engagement in education, hold great promise in our efforts to balance this trade relationship, he mentioned.
Shri Goyal said that recent labour reforms will also enable a new ecosystem for labour regulations and flexibility in employment. Areas like tourism will generate a lot of jobs in India under the new framework, and will make tourism projects in India more viable. He said that we wish to ensure that the farmers of India get even greater incomes which would only be possible with more value-added on our farm produce and greater engagement with the rest of the world, to meet the needs of the international community.
Shri Goyal specifically mentioned that with 3B objectives: Bigger trade basket - Better trade basket – Balanced trade relationship, we can see huge & exponential growth in our trade relationship.
The Minister said that in the backdrop of the pandemic, the focus of the industry, which had been to bring back economic activity, is yielding very good results. The economy is showing a V-shaped recovery. “India has utilised the opportunity thrown up by COVID 19 to further liberalise our economy & make it easier to do business in India. We are one of the most open economies today particularly with FDI in automatic route up to 100% in almost all sector expect.”
Shri Goyal said that diversification of supply chains is critical for managing the risks associated with the supply of inputs, including disciplining non-transparent & opaque economies. Australia & India have been working together even more closely on the strategic front, be it Malabar exercises, QUAD groupings, the partnership on several strategic areas. He added that this close collaboration will feed into our economic partnership also in the years to come.
Shri Goyal mentioned that efforts like the Australia Strategy Report will help us to align our trade & economic policies to implement this strategy report. “We can find good areas of cooperation which will also dovetail into our negotiations for a comprehensive economic partnership agreement”, he added.