Ministry of Jal Shakti
In J&K, 100% households of Srinagar and Ganderbal get tap water connections
17 DEC 2020 6:13PM by PIB Delhi
In the UT of Jammu and Kashmir every household in Ganderbal and Srinagar districts has got tap water connections and every family is getting potable piped water in their homes. The UT is planning 100% coverage by 2022 to accomplish the ambitious target of providing tap water connection to every rural household of J&K. This kind of work in these difficult terrains speak volumes of the commitment of the people and Govt. to provide basic facilities in rural areas. Out of 18.17 lakh rural households in the UT of Jammu & Kashmir, 8.66 lakh (48%) are provided with tap water connections. Jammu & Kashmir plans to provide tap connections in 2.32 lakh households during 2020-21.
Union Government’s flagship programme, Jal Jeevan Mission, being implemented in partnership with States, aims to provide tap water connections to every rural household of the country by 2024. The objective of the mission is to ensure every household in every village/ habitation gets a functional tap connection and ‘none is left behind’. With the undivided focus of the Union Government to provide basic amenities in remote areas, aspirational districts, border areas, etc., this mission strives for provision of the basic amenity of safe drinking water in every rural household.
Since the soul of this decentralized and demand-driven programme is community participation, focus is on the planning of the water supply schemes in the village to its operation and maintenance. Every village is taken up as a unit and Village Action Plan (VAP) for five years is being prepared for each village by participation of local community with mandatory components viz. strengthening of local drinking water sources; in-village water supply infrastructure to provide tap water connections; grey water treatment and reuse; and operation & maintenance of water supply systems so as every family gets assured supply of potable water on regular and long-term basis. Village action plans for all 6,877 villages in the UT have been prepared.
In all villages, IEC campaign along with community mobilization are being taken up to make Jal Jeevan Mission, truly a people’s movement. Out of 98 water testing laboratories, the UT plans NABL accreditation of 20 labs during current year. Field Testing Kits will be provided at community level for testing of water quality for taking corrective measures.
In less than a year, actual implementation of the mission that started on 25th December, 2019, despite Covid 19 pandemic and lockdown as well as restrictions, about 2.80 Crore households in the country have been provided with tap water connections. With this, as of now 6.03 Crore households (32%) of the country are getting tap water supply into their homes. Every year, more than 3 Crore households are to be given tap water connections. This is the speed and scale on which Jal Jeevan mission is being implemented.
So far, one State i.e. Goa, 18 districts including difficult areas of Srinagar and Ganderbal in Jammu & Kashmir and Lahaul&Spiti in Himachal Pradesh, and more than 423 Blocks, 33 thousand Gram Panchayats, and 60 thousand villages have achieved 100% household coverage. This shows the commitment to all-inclusive development and no one is left out.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জম্মু অমসুং কাস্মিরদা, শ্রীনগর অমসুং গন্দরবালগী য়ুমথোঙ চাদা ১০০ তোতি ঈশিং শম্লে
17 DEC 2020 6:13PM by PIB Imphal
য়ুনিয়ন তেরিতোরি জম্মু অমসুং কাস্মিরগী গন্দরবাল অমসুং শ্রীনগর জিলাশিংগী য়ুমথোঙ খুদিং তোতি ঈশিং শম্লে অমসুং ইমুং খুদিং মখোয়গী য়ুমদা থক্নবা তোতি ঈশিং ফংলে। ২০২২ ফাওবগী মনুংদা জে অমসুং কেগী খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ চাদা ১০০ তোতি ঈশিং ফংহন্নবা য়ুনিয়ন তেরিতোরি অসিনা থৌরাং তৌরি। লম্মিৎ-তুমিৎকী খুদোংচাদবা মফমশিংদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা মীয়ামগী য়াইফনবা সরকার থবক কয়া য়াম্না পায়খৎপগে হায়বা তাক্লে। জে অমসুং কেগী খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ লাখ ১৮.১৭গী মনুংদা য়ুমথোঙ লাখ ৮.৬৬(চাদা ৪৮) তোতি ঈশিং ফংলে। ২০২০-২১গী মনুংদা য়ুমথোঙ লাখ ২.৩২ তোতি ঈশিং ফংহন্নবা জম্মু অমসুং কাস্মিরনা থৌরাং তৌরি।
২০২৪ ফাওবগী মনুংদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ খুদিংমক তোতি ঈশিং ফংহন্নবা পান্দমদা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা কেন্দ্র সরকারনা জল জিবন মিসন পায়খৎলি। মিসন অসিগী পান্দমদি খুঙ্গং খুদিংগী য়ুমথোঙ খুদিং শীজিন্নবা য়াবা তোতি শম্বা অমসুং ইমুং অমতা চিৎথরমদবা অসিনি। মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিং, চাউখৎত্রিবা জিলাশিং, ঙমখৈ ময়াদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা তঙাইফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবশিং ফংহন্নবা কেন্দ্র সরকারগী পান্দমগা লোয়ন্না মিসন অসিনা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ খুদিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
দরকারগী মতুংইন্না পায়খৎপা থবক অসিগী থৱায়দি মীয়াম্না শরুক য়াবা অসিনি। থবক অসিদা খুঙ্গংদা ঈশিং পীনবা স্কিমগী থৌরাং তৌবা অমসুং মদু থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং মখা তানা শেন্নবগী থবকশিং মীয়ামদা পাংথোকহন্নবা মিৎয়েং চঙলি। খুঙ্গং খুদিংমক য়ুনিত অমা ওইনা লৌরে অমসুং মীয়াম শরুক য়াদুনা খুঙ্গং অমগী চহি ৫গী ওইনা ভিলেজ এক্সন প্লান(ভি এ পি) শেম্লে অমসুং মফম অমগী ঈশিং ফংফমশিং শেমগৎপা, তোতি ঈশিং ফংহন্নবা দরকার ওইবা মচাকশিং ফংহনবা, ঈশিং লুহনবা, ঈশিং পীনবা লৈরিবা সিস্তেমশিং শেন্নবা য়াওনা অতৈ মরুওইবা থবকশিং খুঙ্গংগী মীয়াম্না পাংথোক্কনি। জে অমসুং কেগী খুঙ্গং ৬,৮৭৭গী ভিলেজ এক্সন প্লানশিং লৈরে।
জল জিবন মিসন অসি মীয়ামগী খোঙজং অমা ওইহন্নবা মীয়াম শরুক য়াদুনা খুঙ্গংশিংদা আই.ই.সি কেম্পেন পাংথোক্লে। ঈশিং চাংয়েং তৌনবা লেব ৯৮ লৈবগী মনুংদা, চৎলিবা চহি অসিদা লেব ২০ এন.এ.বি.এল এক্রিদিতেসন ফংনবা য়ু.তি অসিনা থৌরাং তৌরি। ঈশিং কয়া য়াম্না ফরিবগে হায়বা খঙদোক্নবা মীয়ামদা ফিল্দ তেস্তিং কিৎশিং পীরগনি।
মিসন অসি ২০১৯গী দিশেম্বর ২৫দগী চপ চানা থবক হৌখি, কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং লোকদাউন লৈরবসু, লৈবাক অসিগী য়ুমথোঙ করোর ২.৮০ তোতি ঈশিং ফংহল্লে। মসিগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ করোর ৬.০৩(চাদা ৩২) হৌজিক মখোয়গী য়ুমশিং তোতি ঈশিং ফংলে। চহি খুদিংগী, য়ুমথোঙ করোর ৩ হেন্না তোতি ঈশিং ফংহনগনি। মসিগী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবা অসিদা জল জিবন মিসন পায়খৎলি।
হৌজিক ফাওবদা, গৱা, জে অমসুং কেগী জিলা ১৮, হিমাচল প্রদেসকী লাহুল অমসুং স্পিতি অমসুং ব্লোক ৪২৩, গ্রাম পঞ্চায়ত লিশিং ৩৩ অমসুং খুঙ্গং লিশিং ৬০গী য়ুমথোঙ চাদা ১০০ তোতি ঈশিং ফংলে। মী খুদিংমক কোনশিনবা চাউখৎপা অমসুং কনাগুম্বা অমতা চিৎথদবা হায়বা পান্দম অদু থবক ওইনা পাংথোকপা অদু মসিনা উৎলে।