প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-বঙ্গলাদেশ ভর্চুএল বাইলেতরেল সম্মিত্তা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
17 DEC 2020 1:51PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবী, প্রধান মন্ত্রী সৈখ হসিনা জী, খুরুমরি!
মায়পাকপা নুমিৎনা লাকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমদি পোশ পার্বোনগী য়াইফ পাউজেল পীজরি !
ঙসিদি মালেম পুম্বা ভর্চুএল সম্মিত পাঙথোক্লি‍। অদুবু অদোম অমদি ঐগীদমক্তদি থৌওং অসি অনৌবা নত্তে‍। চহী কয়াদগী ঐখোয়না ভিদিওগী খুত্থাঙদা ৱারী শানদুনা লাক্লি‍।
তাঙ্কক কয়াদা ঐখোয়না ভিদিওগী খুত্থাঙদা প্রোজেক্ত কয়া হৌদোকপা অমদি শঙ্গাবা পাঙথোকখ্রে‍‍।
ইকায়খুম্নরবী,
বিজয় দিবস হেক মতুংদা ঙসি ঐখোয়না উনরিবসি অরুবা হীরম কয়াগীদমক্তা য়াম্না মরুওইবা অমনি‍।
পুৱারী ওইবা মওংদা এন্তি-লিবরেসন ফোর্সপু বঙ্গলাদেশনা মায়থিবা পীখিববু নীংশিংদুনা বিজয় দিবস ওইনা অদোমগা লোয়ননা পাঙথোকমিন্নবা হায়বসি ঐখোয়গী চাউথোকচনিংঙাইনি‍।
ঙসিদি বঙ্গলাদেশনা নীংতম্বগী ৪৯শুবা কুমওন থৌরম পাঙথোক্লি, নুমিৎসিদা ঐনা লৈবাক অনিগী মথ্বায় কৎখ্রবা অথৌবশিংবু ইকোক নোন্না খুরুমজরি‍।
বিজয় দিবসকী তাঞ্জাসিদা ঐনা ঙরাং ভারতকী নেসনেল সমর মেমোরিএলদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখি‍ অদুগা সনা মচুগী মায় পাকপগী মৈরা অমা চুখৎখি‍।
হায়রিবা মায় পাকপগী মৈরা মরিসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা চত্তুনা ঐখোয়গী অথৌবশিংগী খুঙ্গঙ খুঙ্গঙশিংদা ফাওদুনা পুগনি‍।
দিসেম্বর ১৬তা ঐখোয়না সনা ফুদোংবা মায় পাকপগী কুমওন থৌরম পাঙথোক্লি, মসিদা ভারত শিনবা থুংনা থৌরম কয়া পাঙথোক্কনি‍।
ইকায়খুম্নরবী,
‘মুজিব বর্সো’গী তাঞ্জা অসিদা ঐনা ভারত মচা পুম্নমক্কী মায়কৈদগী অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
মথংগী চহীদা বঙ্গলাদেশতা লাক্নবা পাউকৎ পীবিরকপগীদমক্তা অদোমবু থাগৎচরি‍। অদোমগা লোয়ননা বঙ্গবন্ধুগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎমিন্নবা হায়বসি ঐগীদমক্তা চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফম্নি‍।
ইকায়খুম্নরবী,
বঙ্গলাদেশ ঐখোয়গী ‘য়ুম্লোন্নবা হান্না’ হায়বা থৌরাংগী মরুওইবা য়ুম্বীনি‍। বঙ্গলাদেশকা লৈনরিবা মরী হেন্না কনখৎহনবা অমদি চেৎশিনহনবা হায়বসি ঐগীদমক্তদি লৈঙাক পায়রকপা অহানবা নুমিত্তগী হৌনা খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফম অমা ওইনা লৌদুনা লাক্লি‍।
মালেমগী লাইচৎনা মরম ওইরগা হন্দক্কী চহীসিদি শিংনবনা থল্লবা চহী ওইরি হায়বা ৱাফমসি অচুমবনি‍।
অদুবু নুংঙাইরিবা ৱাফম অমদি অসিগুম্লবা লাংফমগী মতমসিদা হিদাক লাংথক অমসুং অনা লাইয়েংগী খুৎশু খুৎলায়দা ওইরবসু, নৎত্রগা হকশেলগী থৌমীশিংগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নবদা ওইরবসু ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা মতেং পাংনবা অসিনি‍। ভেক্সিনগী মতাঙদসু ঐখোয়গী মরক্তা মতেং পাংনরি‍। ওইরিবা ফীভমসিদা ঐখোয়না অদোমগী মথৌ তাবশিংগী মরমদা লূম্না লৌদুনা থবক পায়খৎকনি‍।
সার্ক ফ্রেমৱর্ক্কী মতাঙদা বঙ্গলাদেশনা মতেং পাংলকখিবগীমক্তা অদোমগী মফমদা তৌবিমল খঙবা উৎচরি‍।
হকশেলখক্ত নত্তনা অতৈ হীরমশিদসু চহী অসিদা ঐখোয়গী তেংবাংনবগী মরী লেপ্পা নাইদনা মাঙদা চঙশিল্লি‍।
কংফালগী ঙমখৈদা লল্লোন ইতিক তৌবদা লৈরমবা অপনবা কয়া ঐখোয়না হন্থহল্লে‍। লৈবাক অনিগী মরক্তা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লে, অনৌবা পাম্বৈ কয়া হাপচিল্লে‍।
পুম্নমক অসি ঐখোয়গী লৈনরিবা মরী অসিবু হেন্না চেৎশিনহন্নিংবগী অপামবদুগী মমিনি‍।
ইকায়খুম্নরবী,
“মুজিব চিরন্তর” – বঙ্গবন্ধুগী পাউজেল মতম পুম্নমক্তা লৈহৌরগনি‍। ৱাখল্লোন অসিদা ঐখোয়না মহাক্কী লিগেসীবু ইকায় খুম্নরি‍।
অদোমগী অথোইবা লুচিং মখাবা পায়খৎলিবা থৌরাংশিংদা বঙ্গবন্ধুগী লিগেসিগী মমি নীংথিনা তারি‍। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী নাকল অনিগী ওইবা মরীদা অদোমগী খোঙফম চেৎনা লেপ্পা উরি‍।
অদোমগা লোয়ননা বঙ্গবন্ধুবু ইকায় খুম্নবা ওইনা পোস্তেল স্তাম্প অমা ফোঙদোকপা অমসুং বাপু অমদি বঙ্গবন্ধুগী মিংদা দিজিতেল একজিবিসন অমা হৌদোকমিন্নবগী তাঞ্জা ফংবসি ঐগীদমক্তা চাউথোকনচিংঙাইনি‍। কস্তুরবা গান্ধী অমসুং ইকায়খুম্নরবা বঙ্গমাতাগী মফমদা অখন্নবা সেক্সন অমা কত্থোক্লিবা একজিবিসন অসিনা ঐখোয়গী নহাশিংগী পুক্নীং শোয়দনা থৌগৎকনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
ইকায়খুম্নরবী,
হৌজিক ঐনা অদোমগী হৌদোকপগী ৱারোল থম্বিনবা হায়জনিংই‍।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's opening remarks at the India-Bangladesh Virtual Summit
17 DEC 2020 1:51PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Sheikh Hasinaji, Namaskar!
Many congratulations on Victory day and best wishes for Poush Porban!
Today the whole world is organizing virtual summits. But this medium is not new for us. We have been interacting via video conferencing for many years now.
Several times we have also launched and inaugurated projects via video conferencing.
Excellency,
Following the Victory Day, our meeting today is of even more special significance.
It is a matter of pride for us to celebrate the historic victory of Bangladesh over Anti-liberation forces as the Victory Day with you.
Today, when Bangladesh is celebrating forty nine years of independence, I pay homage to the martyrs of both the countries who sacrificed their lives.
On the occasion of Victory Day, yesterday I paid tributes at the National War Memorial in India and lighted a 'Golden Victory Torch'.
These four 'Victory Torches' will tour all over India and will be taken to all the villages of our martyrs.
Since 16 December, we are celebrating the 'Golden Victory Year', during which many events will be organized across India.
Excellency,
I congratulate you on behalf of all the Indians on the occasion of ‘Mujib Borsho’,
Thank you for the invitation to visit Bangladesh next year. It would be a matter of pride for me to pay tribute to Bangabandhu with you.
Excellency,
Bangladesh is a major pillar of our 'Neighborhood First' policy. From the very first day, strengthening and development of relations with Bangladesh has been a special priority for me.
It’s a fact that this year has been challenging due to the global pandemic.
But it is a matter of gratification that India and Bangladesh had good cooperation in this difficult time.
Whether it be medicines or medical equipment, or working with health professionals. We are also having good cooperation in the field of vaccine. We will also take special care of your needs in this regard.
I thank you for the contribution of Bangladesh under SAARC framework.
Other than health, this year our special partnership has been steadily advancing in other areas as well.
We reduced hurdles in land border trade, expanded connectivity between the two countries, and added new means.
All this reflects our intentions to further strengthen our relationship.
Excellency,
"Mujib Chirantar" - Bangabandhu's message is eternal. And it is in this spirit only that we honor his legacy too.
The legacy of Bangabandhu is clearly reflected in your excellent leadership. Also, your personal commitment to our bilateral relations is very clear.
It is a matter of pride for me that today I am getting an opportunity to release a stamp in honor of Bangabandhu, and inaugurate a digital exhibition on Bapu and Bangabandhu with you. I hope that the exhibition on Bapu and Bangabandhu will inspire our youth, wherein a special section have also been dedicated to Kasturba Gandhi ji and revered Bongmataji.
Excellency,
Now I would like to invite your opening remarks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s speech. Original speech was delivered in Hindi