মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
এম.এস.এম. ই. মন্ত্রালয়না এম.এস.এম.ই.শিংনা দিৱালী অসি পাংথোকপা খক্তা নত্তনা আত্মনির্ভরতা ওইহনবগীদমক্তা কঞ্জুমরশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে;
২০২০দা দিৱালীগী মতমদা খাদী অমসুং অতোপ্পা খুঙ্গংগী ইন্দস্ত্রীগী পোৎলমশিং য়োনবা হেনগৎপগী রেকোর্দ;
হৌখিবা চহিগী দিৱালীদগীসু হেন্না ইরমগী ওইবা পোৎলম কয়া অমা য়োনবখ্রে;
হৌখিবা দিৱালীগা য়েংনবদা এগ্রো প্রদক্ত কয়া অমা য়োনখিবগী চাং অসি চাদা ৭০০দগী ৯০০ হেনগৎলে;
খাদী ইন্দিয়ানা ওক্তোবর-নবেম্বর ২০২০দা দিল্লীগী সি.পি. সেল আওতলেত্তা নোংমদা লুপা করোর ১দগী হেন্না পোৎ য়োনবগী রেকোর্দ;
চান-থক্নবা অমদি ফীরোলগী আইতেমশিং য়োনবগী চাং অসি শরুক ১০ ফাওবা হেনগৎখ্রে;
15 DEC 2020 12:03PM by PIB Imphal
এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না প্রধান মন্ত্রীগী মীয়াম পুম্বগী ওইনা আত্মনির্ভর ভারত অমদি ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ অসি ওইহনবা ঙম্নবা অমদি খাদী অমদি অতৈ ইরমগী অমদি খুঙ্গংগী ইন্দস্ত্রীশিংনা পোৎ য়োনবা য়াওনা তৌরিবা মন্ত্রালয় অসিগী সোসিএল মেদিয়া কেম্পেন তৌবা অসিদা য়াম্না নিংথিনা হেনগৎনা উবা ফংলে হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে। ২০২০গী দিৱালীগী মতমদা ইরমগী ওইবা পোৎলমশিং য়োনখিবগী চাং অসি হেনগৎপগী রেকোর্দ অমা থমখ্রে।
হন্দক্তা লোইখিবদা ঙাইরিবা কুহ্মৈ অসিগী মমাংদা এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না আর্তিসনশিং অমদি এম.এস.এম.ই.না শাবা ইরমগী পোৎলমশিং য়োকখৎনবা পুক্নিং লাংতক্নহন্নবা অমদি পুক্নিং চিংশিন্ননবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। কেম্পেন অসিদা “উজালে ইন উমীদোং কে”গী ব্রেন্দ অমদি #msmechampionsকী হেশ তেগকা লোয়ননা ইরমগী পোৎলম দর্জন অমমু্কী অমদি চত্থরিবা থবকশিং অসিগী মতাংদা থা অমদগী ভিদিওশিং অমদি মেসেজশিং থারি। তৌরি। গী থবক চত্থরি। মসিদা য়াম্না চাউনা মায় পাকখি অমদি ময়াম্না য়াম্না খংনরক্লি।
আর্তিসনশিং অমদি এম.এস.এম.ই.শিংনা শাবা ইরমগী পোৎলমশিং শৌগৎনবা তৌখিবা কেম্পেন অদুগী শরুক অমা ওইনা তোঙান-তোঙানবা সোসিএল মেদিয়াগী পোস্তশিং য়েংবিনবগীদমক্তা মসিদা ক্লিক তৌবিয়ু
অপুনবা ওইনা পোৎলম কয়াশিং অসি হৌখিবা ২০১৯গী দিৱালীদগী হন্দক্কী দিৱালীদা চাদা ৩০০রোম হেন্না য়োনখি। খাদী অমদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কমিশন(কে.ভি.আই.সি.)গী আওতলেৎশিংদগী সেম্পল অমা য়োন্দুনা দিল্লী অমসুং উত্তর প্রদেশতা শন্দোকখিবা অসিনা অপুনবা য়োনখিবগী চাং অসি শরুক মরীরোম হেনগত্তুনা হৌখিবা চহিদা লুপো করোর ৫ ওইখিবা অদু হন্দক্কী দিৱালী অসিদা লুপা করোর ২১রোম ওইখি। লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ গী লায়চৎ অসি লৈদুনসু হেনগৎলকখিবগী রেকোর্দ অসিদা বোক্সতা য়াওবা তরেং, এগ্রো অমদি চান-থক্নবা পোৎলমশিং, লংজম অমদি মুকানা শাবা ফীরোলশিং, শামতু অমদি এম্ব্রোইদরীগী পোৎলমশিং য়াওনা খাদী, অগর্বতী, কেন্দল, দিয়া, খোইহী, ধাতুগী পোৎলমশিং, গ্লাসকী পোৎশিংগী পোৎলম অয়াম্বগী মহুৎ শিনখ্রে।
দিল্লী অমসুং য়ু.পি.গী খাদী গ্রামোদ্যোগ ভৱনশিংদা চোইনা পোৎ য়োনখিবগী অপুনবা : ২০১৯দগী ২০২০দা ওইখিবা
দিৱালীগী কুহ্মৈ মতমদা পোৎ য়োনখিবা (লাখতা)
মথং-মনাও
পোৎলম
১৪-১০-১৯দগীনা ২৭-১০-১৯ফাওবা
১-১১-২০দগী ১৪-১১-২০ ফাওবা
হেনগৎলকপা
১
মেতল আর্তকী পোৎলমশিং
৩.৩৪
৪.১৪
২৪%
২
বোক্সতা য়াওবা তরেং য়াওনা গ্লাসকী পোৎলমশিং
০.০১
০.৩৪
৩৩০০%
৩
অতোপ্পা ভিলেজ ইন্দস্ত্রীগী আইতেমশিং
৭৬.৩৩
৩০৯.৯৩
৩০৬%
৪
লংজমগী ফীরোলশিং
৮২.৯৮
৭২৪.১৮
৭৭৩%
৫
পোলিস্তরগী ফীরোল
৮.২৩
২৩.২৩
১৮২%
৬
মুকাগী ফীরোল
১২৩.২৮
৩৬৪.৬৪
১৯৬%
৭
শামতুগী পোৎলমশিং
৪২.২
১০৫.১
১৪৯%
৮
এম্ব্রোইদগী পোৎলমশিং
১.৫৯
৩.৩৭
১১২%
৯
খাদীগী মাস্কশিং য়াওনা রেদিমেদ
১৯২.৭৫
৪৫৮.২৬
১৩৮%
এগ্রোগী পোৎলমশিং
১০
খোইহী
৬.৯৯
২১.২৪
২০৪%
১১
পাফোর
১.৯৩
২০.১৭
৯৪৩%
১২
অচার
১.৭১
১৭.৬০
৯২৮%
১৩
মরু-মরাং
১.২৯
১২.২৮
৮৪৯%
১৪
হিং
০.৯৭
১০.৪৯
৯৮৬%
অপুনবা
৫৪৪
২,০৭৫
২৮২%
খাদী ইন্দিয়াগী দিল্লী সি.পি. আওতলেত্তা নোংমদা পোৎ য়োনখিবগী হিস্তরী অসি ওক্তোবর ২, ২০১৯দা লুপা করোর ১.২৭ ওইখি। মসিগা য়েংনবদা খাদী ইন্দিয়ানা ওক্তোবর অমসুং নবেম্বর ২০২০গী মতমদা শরুক মরী হেন্না পোৎ য়োনখিবগী গেজিস্তর তৌখ্রে।
খাদী ইন্দিয়াগী (সি.পি., ন্যু দিল্লী) হন্দক্কী চহি অসিদা নোংমদা পোৎ য়োনখিবা
- ওক্তোবর ২, ২০২০ – লুপা লাখ ১০২.২৪
- ওক্তোবর ২৪, ২০২০ – লুপা লাখ ১০৫.৬২
- নবেম্বর ৭, ২০২০ – লুপা লাখ ১০৬.১৮
- নবেম্বর ১৩, ২০২০ – লুপা লাখ ১১১.৪০
হন্দক্কী চহি অসিদা খাদী অমদি অতোপ্পা অপীকপা অমদি খুঙ্গংগী ইন্দস্ত্রীগী পোৎলমশিং অসি শিংথানবা য়াবা মওংদা য়োনখিবা অসিনা কোবিদ-১৯ অসিনা মরম ওইদুনা হৌজিক্কী ওইরিবা মতম অসিদা মরুওইনা মীওইবা অমদি পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন তৌবদা য়াম্না অখন্নবা মওংদা কান্নহল্লে। লোকদাউন অমদি সোসিএল দিস্তেন্সকী চৎন-কাংলোনশিং অসিনা মরম ওইদুনা থবক অয়াম্বা চপ-লেপ্তুনা লৈরে। অদুম ওইনমক এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়, কে.ভি.আই.সি. অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংনা মশামক্না লৈবাক অসিগী ওইরিবা মওং অসিদা তায়োন্নবা মওংদা মখোয়গী থবক অসি মখা তানা পাংথোক্লি অমসুং কোবিদকী মতম অসিদা মথৌ তাবা ফেস-মাস্ক অমদি হেন্দ ৱাশ অমসুং হেন্দ সেনিতাইজর অতোপ্পা মীওই অমগী লু-নানবগী ওইবা পোৎলমশিংগুম্বা শাদুনা মতাং অসিদা থোরক্লি।
প্রধান মন্ত্রীগী “অত্মনির্ভর ভারত” অমসুং “ভোকেল ফোর লোকেল” ওইনবা থম্বা ৱাফম অমদি মন্ত্রালয় অসিনা মতম তানা কেম্পেন তৌবা অসিনা ইরমগী পোৎলমশিং শাবগা লোয়ন-লোয়ননা শিজিন্ননবা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্লে।
মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস সেক্তর অ সি মাগীকরোর তরুক্তগী হেনবা ইমুংগী মীওইশিংগী ওইবা চাউরবা নেতৱর্ক্কা লোয়ননা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী মরুওইবা য়ুম্বি অমা ওইরি: ইন্তর্প্রাইজেসশিং অমসুং ওন্তর্প্রিন্যুরশিং। হন্দক্কী দিৱালী অসিদা মখোয়গী পোৎলমশিং য়োনবগী রেকোর্দ অসিনা ইরমগী আর্তিসনশিং অমদি পোৎলমশিং অসি মীয়াম্না পাম্নৈ হায়বগী খুদম অমনি। এম.এস.এম.ই.শিং অসিনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন অমদি খুন্নাই অসি চাউখৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং অদু মসিগী অমুক হন্না শেমগৎলকই। মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংনা ইরমগী অমদি নাৎ-চৎনবীগী ওইবা পোৎলমশিং অসি লাক্কদৌরিবা থাশিং অসিদা মখা তানা হেন্না য়োন্দুনা মখোয়গী মপান তাংলিবা মশিং য়াম্লবা মীওই কয়াগী পুন্সি মহিং অমদি শেন্দান হেনগৎহল্লগনি হায়না খল্লি। মসিগী অসিদা খুদোং চাবা ফংহন্নবা অতোপ্পা পাম্বৈশিংগী মরক্তা দিজিতাইজেসন, ই-মার্কেত্তিং অমদি এক্সপোর্ত তৌবা অসি য়াম্না চাউনা হেনগৎহল্লি। মন্ত্রালয় অসিনা এম.এস.এম.ই. অসি নেস্নেল অমদি ইন্তর্নেস্নেল চেম্পিয়নশিং ওইহন্নবা তৌবা য়াবা পুম্বা তৌগনি হায়বগী অচেৎপা ৱাফম থম্লি।
উজালে ইন উমীদোং কে (उजाले इन उमीदों के)গী ভিদিও অমগী লিঙ্ক

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
MSME Ministry thanks the consumers as MSMEs celebrated not just Diwali but also Atmnirbharata;
Record increase in the sale of khadi and other village industry products during the Diwali festival in 2020;
Sale of many local products surpasses even the Diwali of last year;
Increase of over 700 to 900 percent in the sale of many agro products against last Diwali;
Khadi India Registers Record Sale of more than Rs 1 Crore per day multiple times at its Delhi CP Sales outlet in October-November, 2020;
Sale of Food and Fabric items increases upto ten times;
15 DEC 2020 12:03PM by PIB Delhi
Ministry of MSME has reported that in pursuance to Prime Minister’s clarion call for Atma-Nirbhar Bharat and for ‘Vocal for Local’, and Ministry’s social media campaign, the sale of local products including those made by khadi and other local and village industries has seen phenomenal increase. There has been a record increase in the sale of local products during the festival season of Diwali, 2020.
Before the festival time which passed recently, Ministry of MSME had launched an aggressive and yet attractive and innovative social media campaign to promote local products made by artisans and MSMEs. The campaign with the brand of "उजाले इन उमीदों के" with the purpose and hash tag of #msmechampions was run over a month with videos and messages of around a dozen local products and processes. It was a huge success and became very popular.
Please click here to see the various social media posts as part of campaign to promote local products made by artisans and MSMEs
Overall, there is almost 300 percent increase during Diwali this year over Diwali in 2019 in the sale of a basket of products. The total sales in amount terms by a sample of outlets of Khadi and Village Industries Commission (KVIC), spread in Delhi and Uttar Pradesh has increased four times to around Rs. 21 cr. this Diwali from Rs. 5 cr. during Diwali of last year. This record increase, in spite of COVID-19 pandemic in the country, has taken place across almost all products including khadi, agarbatti, candle, diya, honey, metal art products, glass articles including Charkha in box, agro and food items, cotton and silk fabric, woollen and embroidery products.
Consolidated Retail Sales in Khadi Gramodyog Bhawans in Delhi & UP: 2020 over 2019
Sale During Diwali Festival (In Lakhs)
Sr. no.
Item
14-10-19 to 27-10-19
1-11-20 to 14-11-20
Growth
1
Metal Art Products
3.34
4.14
24%
2
Glass Articles Incl.
Charkha In Box
0.01
0.34
3300%
3
Other Village Industry Items
76.33
309.93
306%
4
Fabric Cotton
82.98
724.18
773%
5
Fabric Poly
8.23
23.23
182%
6
Fabric Silk
123.28
364.64
196%
7
Fabric Woolen
42.2
105.1
149%
8
Embroidery Products
1.59
3.37
112%
9
Readymade Incl. Khadi Mask
192.75
458.26
138%
Agro Products
10
Honey
6.99
21.24
204%
11
Papad
1.93
20.17
943%
12
Pickle
1.71
17.60
928%
13
Masala
1.29
12.28
849%
14
Hing
0.97
10.49
986%
Total
544
2,075
282%
The maximum per day sale in the history of Delhi CP outlet of khadi India was that of Rs. 1.27 crore on 2nd October, 2019. Against this, Khadi India registered record sales exceeding Rs. 1 Crore, four times during October & November 2020.
Khadi India’s (CP, New Delhi) Single Day Sale this year
• October 2, 2020 – Rs 102.24 lakh
• October 24, 2020 – Rs 105.62 lakh
• November 7, 2020 – Rs 106.18 lakh
• November 13, 2020 – Rs 111.40 lakh
This remarkable sale of Khadi and other small and village industry products this year assumes great significance especially in light of the present human and logistics limitations due to Covid. Due to lockdown and social distancing norms, almost all activities were on the standstill. However, MSME Ministry, the KVIC and the MSMEs themselves continued with their diverse activities across the country and rose to the occasion with manufacturing of specialty products like face-masks and other personal hygiene products needed in Covid like hand wash and hand sanitizers.
Prime Minister’s call for “Aatma Nirbhar Bharat” and “Vocal for Local” and Ministry’s timely campaign infused a new vigor into local manufacturing as well as consumption.
The Micro, Small and Medium Enterprises sector has been an important pillar of Indian economy with its vast network of more than six crore family members: enterprises and entrepreneurs. The record sale of their products this Diwali is a symbol of people’s love for local artisans and products. This re-establishes the vital role of MSMEs in the economic and social development of the country. The Ministry officials are hopeful that this increase in sales of local and traditional products will continue over the coming months, thereby strengthening the livelihoods and the earnings of a large number of people depending on them. To facilitate this, among other measures, they are adopting digitization, e-marketing and export promotion in a big way. Ministry also said that they are committed to do anything and everything to promote MSMEs in becoming National and International Champions.
Link of a video on Ujale in Umeedon ke (उजाले इन उमीदों के)