আয়ুশ
আয়ুশ মিনিস্ত্রীনা আয়ুশ হেলথ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর ২০০ উত্তরাখন্দগী অলমোরা দিস্ত্রীক্তা অয়াবা পীখ্রে
15 DEC 2020 4:07PM by PIB Imphal
নেস্নেস আয়ুশ মিসন (এন.এ.এম.)গী সেন্তরনা স্পোনসর তৌবা স্কীমগী মখাদা, আয়ুশ মিনিস্ত্রীনা উত্তরাখন্দ আয়ুশ হেলথ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর ২০০ থবক হৌনবগী অয়াবা পীখ্রে। মসিগা মরী লৈননা নই দিল্লীদা লৈবা আর্বিন্দ লাল বন্দনা লাল (এ.এল.ভি.এল.) ফাউন্দেসন্না উত্তরাখন্দগী আয়ুশ দিপার্তমেন্তদা উত্তরাখন্দগী অলমোরা দিস্ত্রীক্ততা আয়ুশ ঐচ.দবল্যু.সি.এস. মথৌ তৌনবা মতেং পীরি। লোয়ননা, উত্তরাখন্দগী অলমোরা দিস্ত্রীক্ততা কাংবু অহুমগী ওইবা এম.ও.য়ু. সহি অমা ২০২০গী দিসেম্বর ১০দা তৌনখ্রে। উত্তরাখন্দগী সেক্ত্রেতরী (আয়ুশ), জোইন্ত সেক্ত্রেতরী (আয়ুশ), দাইরেক্তর (আয়ুর্বেদা) অমসুং নই দিল্লীগী এ.এল.ভি.এল. ফাউন্দেসনগী চেয়রমেন দাঃ আর্বিন লালনা থৌরম অদুবু ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি।
থবক অসিগী মপুং ওইনা লৌগদবা থৌরাংশিং, শিজিন্নগদবা অমসুং তঙাই ফদনা চংগদবা মতেংশিং অসি উত্তরাখন্দগী স্তেত সরকারনদা শিন্নগনি। সেন্ত্রেল সরকারনা মরুওইনা চংদবা য়াদবা তেক্নিকেলগী ওইবা মতেং খক্ত পীগনি। এ.এল.ভি.এল. ফাউন্দেসন অসিনা মীশিং থিবা, ঐচ.দবল্যু.সি.এস.গী খনগৎলবা মীশিং অসিগী হেলথ কার্দ শেম্বা অমসুং ঐচ.দবল্যু.সি.গী তিম অসিবু ত্রেনিং পীবা অমসুং মপাঙ্গল কলহনবদা মতেং পাংগনি।
আয়ুশ হেলথ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর অসিগী চৎনগদবা লমজিং লমতাক অসিদা সরকার অমসুং সরকারগী নত্তবা ওর্গানাইজেসন অসিগা লোয়ননা প্রাইমারি হেলথ কেয়র অসিদা খুমাং চাওশিন্নবা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নবা থৌরাং য়াওরি। সেন্ত্রেল সরকারনা আয়ুশ হেলথ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর ১২,৫০০ অসি ফেজ নাইনা লৈবাক শিনবা থুংনা ২০২৩-২০২৪ ফাওবদা থবক তৌনবা লেপ্লি।

AYUSH
AYUSH Ministry approves 200 Ayush Health & Wellness Centres in Almora District of Uttarakhand
15 DEC 2020 4:07PM by PIB Delhi
Under Centrally Sponsored Scheme of National AYUSH Mission (NAM), the Ministry of AYUSH has approved 200 AYUSH Health & Wellness Centres (HWC) in Uttarakhand. In this regard, Arvind Lal Vandana Lal (ALVL) Foundation, New Delhi is providing support to the Department of AYUSH, Uttarakhand, in operationalization of AYUSH HWCs in Almora District of Uttarakhand. Accordingly, a tripartite MoU was signed among the partners on 10th December, 2020. Secretary (AYUSH), Joint Secretary (AYUSH), Director (Ayurveda), Uttarakhand and Dr. Arvind Lal, Chairman, ALVL Foundation, New Delhi attended the virtual event.
The overall responsibility of planning, implementation and providing essential support to the Trust to carry out designated activities will be rested with the State Government of Uttarakhand. The Central Governmentwill provide necessary technical support.The ALVL Foundationwill support in Population Enumeration, creation of Health Cards in the catchment population of the HWCs and help in training & capacity building of HWC team.
In the operational guideline of AYUSH Health and Wellness Centers, there is a provision for partnership with Government and Non-Governmental organizations for improving the environment for health in providing Comprehensive Primary Health Care. The Central Government has decided to operationalise 12,500 AYUSH Health and Wellness Centres in phased manner by the year 2023-2024 throughout the country.