হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
পার্তনর্স ইন পোপুলেসন অমসুং দিভেলপমেন্ত(পি.পি.দি.)না শিন্দুনা পাংথোকখিবা ইন্তর মিনিস্তিরিয়েল কনফরেন্স অসিদা দা. হার্শ বর্ধননা দিজিতেল্লী ওইনা ৱা ঙাংখ্রে
08 DEC 2020 7:15PM by PIB Imphal
পার্তনর্স ইন পোপুলেসন অমসুং দিভেলপমেন্ত(পি.পি.দি.)না ঙসি শিন্দুনা পাংথোকখিবা ইন্তর মিনিস্তিরিয়েল কনফরেন্স অসিদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা মফম অসিদা দিজিতেল্লী ওইনা ৱা ঙাংখ্রে৷
মহাক্কী ওপনিং রিমর্কশিং অদু মখাদা লৈরে:
এক্সিলেন্সিস, ফমনাইবশিং, দিস্তিঙ্গুইজ স্পিকরশিং, এক্সপর্তশিং, চিং লেম্লবা নুপা অমসুং নুপীশিং
ঙসি ঐহাক্না নাইরোবি সম্মিততা থমখিবা ভারতকী কম্মিতমেন্তশিং অদু অমুক হন্না রিন্যু তৌনবা নখোয় ময়ামগী মমাংদা লেপ্পা ফংজবা অসি অসুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওজৈI
পোপুলেসন অমসুং দিভেলপমেন্তদা সাউথ-সাউথ কোওপরেসনগী মতাংদা পাংথোক্লিবা য়াম্না মরু ওইবা কনফরেন্স অসি শিনবিবগীদমক শিনবী লাংবিরিবা ওর্গনাইজরশিং অসিবু ঐহাক্না অসুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওজৈ অমসুং ইকাই খুম্নবা উৎচরি৷
সাউথ-সাউথ কোওপরেসনগী খুৎথাংদা নোলেজ, স্কিল পীনবা অমসুং তেক্নিকেল এক্সপর্তাইসশিং অসি একচেঞ্জ তৌনবা অসিনা মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিং অসিদা দিভেলপমেন্ত চেলেঞ্জশিং অসি মাই পাক্না থেংনবা ঙমগনি হায়বা অদু প্রুব তৌরে৷ রিপ্রদক্তিব হেল্থ, পোপুলেসন অমসুং দিভেলপমেন্তগী মরু ওইবা মফমশিংদা কোওপরেসন হেন্না পীননবা পোপুলেসন অমসুং দিভেলপমেন্তগী পার্তনরশিং অসিগী ইফর্তশিং অসি ভারতনা থাগৎখ্রে৷
ভারতকী ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম, ‘অয়ুশমান ভারত’ অসিগী মখাদা য়ুনিভর্সেল হেল্থ কোভরেজ তৌননবা ভারতনা কন্না হোৎনরি৷ নেস্নেল হেল্থ প্রোতেক্সন স্কিম অসিগী মখাদা ভারত মচা মিলিয়ন ৫০০রোম মনুং চন্দুনা চহী অমদা ইমুং অমদা য়ু.এস. দোলর ৭০০০কী হেল্খ কেয়র কোভরেজ ঐখোয়না ফংহল্লি৷ মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাওবা হেল্থ এসুরেন্স স্কিম অমসু ওইরিবা অসিগুম্বা এম্বিসিয়র্স প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা ঐখোয়না ভারততা লৈরিবা মীওই খুদিংমক মনুং চলহন্নবা পান্দম থম্লি হায়না ঐনা চাওথোক্না হায়বা পাম্মী৷
২০৩০ ফাওবগী মনুংদা মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেত অসি ৭০দগী হেন্না তানা লৈননবগীদমক সস্তেনেবল গোল তার্গেৎ অসি ফংবা ঙম্ননবগীদমক ঐখোয়না সেফ মাদরহুদ এসুরেন্স হায়না ৱাহন্থোক লৈবা সুমন হায়না কৌবা প্রোগ্রাম অমা ঐখোয়না চৎনখ্রে৷
হকশেলদা সরকারগী চাদিং হেন্না থাদনবা ভারত লৈবাক অসিনা হোৎনরি৷ ঐগী সরকার অসিনা রিপ্রদক্তিব হেল্থ সর্ভিসশিং হেন্না ফগৎননবগীদমক ২০২০ ফাওবগী মনুংদা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৩গী শেনফম মাংজৌননা থাদখ্রে৷ ইকোনোমিক গ্রোথ লৈহন্নবা অমসুং চহী, নুপা-নুপী অমসুং মাইগ্রেতিং কেরেক্তিরিস্তিকশিং অসিগী মতুং ইন্না স্তেত-স্পিসিফিক পোলিসীশিং চৎনদুনা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত ফংবা ঙম্নবা ঐখোয়গী দেমোগ্রাফিক দাইভর্সিতী অসি ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা পাংথোক্লগনি৷
নখোয় লোইনা খঙলে মদুদি কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসি লেপ্পা লৈতনা গ্লোব অসিগী চেলেঞ্জ অমা ওইরি৷ মসিনা ময়ামদা ভাইরস ত্রান্সমিসন অসি হন্থনবা হোৎনরিঙৈদা ঐখোয়না হেল্থকেয়র পীবগী মতাংদা অথুবা দিসিজনশিং লৌবা হেঙ্গৎহল্লি৷ মীওইবা জাতিগী শক্তি অমসুং তৌবা ঙম্বা অসি চাংয়েং তৌনবা কোবিদ অসিনা ইহান হানবা অমসুং অরোইবা নত্তে হায়বা অসি ঐখোয়না নিংশিংগদবনি৷ ইমর্জেন্সী অমগী মনুংদা অতোপ্পা ইমর্জেন্সী অমা রেস্পোন্স তৌননবা অফবা হেল্থ সিস্তেম অমা শেম্বা হায়বা অসি মীওই অমতনা ঙমলোই৷
কোবিদ লাইনা অসি দবল্যু.ঐচ.ও.না লাইনা-লাইচৎ অমনি হায়না লাওথোক্ত্রিঙৈ মমাংদা মাংজৌননা ভারতকী কোবিদ রেস্পোন্স পাংথোকপা হৌখ্রে অমসুং ২০২০গী জনুৱারি ৩০দা অহানবা কেস থেংনদ্রিঙৈ মমাংদা ঐখোয়না কা হেন্না চেকশিন্না লৈখ্রে৷
খ্বাইদগী ইনৌ নৌবা ওফিসিয়েল অপদেৎশিংগী মতুং ইন্না ভারতকী এক্তিব কেসলোদ অসি কা হেন্না হন্থরকখ্রে অমসুং হৌজিক হৌজিক লৈরিবা এক্তিব কেস অসি অপুনবা কেস মশিং অদুগী ৪%গী চাং খক্তনি৷ রিকোভরী রেত অসি তপ্না তপ্না ফগৎলক্লি অমসুং হৌজিক হৌজিক ৯৪%দগী হেন্না ৱাংনা লৈরে৷ ভারতনসু মালেম অসিদা লৈরিবা মিলিয়ন পোপুলেসন অমদা খ্বাইদগী য়ামদবা কেস মশিং লৈবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইরি৷
ভারতনা মাই পাক্না তেস্ত, ত্রেস অমসুং ত্রিত স্ত্রাতিজী পাংথোকখ্রে৷ ঐখোয়গী তেস্তিং কেপাসিতী অসি নোংমদা মিলিয়ন ১.৫ য়ৌখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা তেস্ত মিলিয়ন ১৪৯ হেন্না পাংথোকখ্রে৷
ইফেক্তিব হেল্থ কেয়র সিস্তেম ফংহন্নবা হোৎনবা মতমদা এদিক্বেত হেল্থ কেয়র ফাইনান্সিং অসি য়াম্না মরু ওই৷ য়ুনিভর্সেল হেল্থ কেয়র ফংবা অসিদগী এস্পিরেসনশিং লৌদুনা ভারতকী ২০১৭কী নেস্নেল হেল্থ পোলিসী অসিনা জি.দি.পি.গী ২.৫%গা মান্ননা পব্লিক হেল্থ এক্সপেন্দিচর থাদনবা পান্দম থম্লি৷ কোরোনা ভাইরস অসি লান্থেংনবদা হেন্না মপাঙ্গল লৈনবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎননবগীদমক য়ু.এস. বিলিয়ন দোলর ২গী এলোকেসন ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা লাওথোকখ্রে৷
ভারতকী হেলথ সিস্তেম অসিনা লাইনা-লাইচৎ অসি থেংনরিঙৈ চৈরক অসিদা তঙাই ফদবা নন-কোবিদ সর্ভিসশিং খুদম ওইনা রিপ্রদক্তিব, মেতর্নেল, ন্যুবোর্ন, চাইল্দ, এদোলেসেন্ত হেল্থ প্লস ন্যুত্রিসন সর্ভিসশিং নিংথীজনা ফংহন্দুনা ঐগী সরকার অসিনা চোকথবা নাইদনা হোৎনদুনা লাক্লি৷
অসিগুম্বা মতমশিং অসিদা সেফ ওইদনা এবোর্সনশিং তৌবগী চাং য়াম্না হেঙ্গৎলক্লিবা অসিদা হেন্না মীয়েং চংদুনা ভারতনা পোস্তপার্তম অমসুং পোস্ত-এবোর্সন কন্ত্রাসেপ্সন অসিগী মথক্তা সেফ এবোর্সন সর্ভিসশিংগী প্রোভিজনশিং অসিদা অখন্নবা এমফাসিস অমা থমখ্রে৷
ফেমিলী প্লানিং য়াওনা কম্ম্যুনিতী বেজ ইন্তরবেন্সনশিং অসিসু সর্ভিসশিং অসিগী শরুক অমনি৷ মোদর্ন সোর্ত অমসুং লোঙ্গ-এক্তিং রিভর্সিবল কন্ত্রাসেপ্তিব সর্ভিসশিং, অচুম্বা ই-পাউ অমসুং চান্নবা কাউন্সিলিংগী প্রোভিজন অসিদা মরু ওইনা মীৎয়েং থম্লি৷ ভারত পোপুলেসনগী সবস্তেন্সিয়েল কোহোর্ত অমা শেম্লিবা এদোলেসেন্তশিং অমসুং য়ুথ অসিনা প্রাইয়োরিতী তার্গেৎ গ্রুপ ওইরি৷
তেলিমেদিসিন সর্ভিসশিং হেন্না য়োকখৎতুনা, ত্রেনিংশিংগীদমক দিজিতেল প্লেতফোর্ম লৈহন্দুনা, শেল-থুম ফহন্দুনা অমসুং সপ্লাই চেন সিস্তেমশিং স্ত্রিমলাইনিং তৌদুনা এল্তরনেত সর্ভিস দেলিভরী মেকানিজমশিং অসি হেন্না পাংথোক্নবা ঐখোয়নসু কন্না হোৎনরি৷ ভারততা ফেমিলী প্লানিং কোমোদিতীশিং অসি তঙাই ফদবা মেদিসিন লিস্তকী শরুক ওই হায়বা অসি ঐখোয়না খঙলে৷
স্তেকহোল্দরশিং অসিগা চাং নাইনা ভর্চুয়েল মীফমশিং পাংথোক্তুনা অৱাংবা থাক অমদা এদভোকেসী অমসুং মোনিতরিং পাংথোক্লি৷ কোবিদকী মতমদা তঙাই ফদবা সর্ভিসশিং অসিগী প্রোভিজন্দা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিস অদু সিয়র তৌনবা রাজ্যশিং অসিদা প্লেতফোর্ম অমা ফংহনখ্রে৷ মসিনা ভারতকী রাজ্য পুম্নমক্তা সর্ভিস পীবগী ইফিসিয়েন্সী অদু হেঙ্গৎহনবদা মতেং পাংই অমসুং ক্রোস লর্নিংগীদমক খুদোংচাবশিং ফংহল্লি৷
লাইনা-লাইচৎ অসিনা ঐখোয়গী পুন্সিগী এস্পেক্ত পুম্নমক্তা কা হেনবা শাফু অমা পীখ্রে অদুবু মসিনসু ঐখোয়না মতুং তারকপা তুংগী পুন্সি অসি চাওখৎনবা মতৌ করম্না চংশিনগদগে হায়বা অদুগী মতাংদা ৱখল খন্ননবা মমাংদা ফংদ্রিবা খুদোংচাবা অমা ঐখোয়দা ফংহল্লি৷ ওভরআর্চিং চেলেঞ্জ অমা থেংনবা মতমদা সরকারশিং অমসুং মীয়ামশিং অসিনা অকনবা অমসুং অথুবা এক্সন পাংথোকপা ঙম্মী হায়বা অদু ক্রাইসিস অসিনা উৎলে৷
মীয়ামদা কনত্রাসেপ্তিব অমসুং সেফ এবোর্সন সর্ভিসশিং এসেসিবল, এফোর্দেবল অমসুং এসেপ্তেবল ওইনা ফংহনবদা দাইরেক্লী নত্রগা ইন্দাইরেক্লী ওইনা হেল্থ কেয়র সর্ভিসশিং অসিগা চৎমিন্নরিবা হেল্থ ইন্সতিত্যুসন পুম্নমক, একাদেমিয়া অমসুং অতোপ্পা পার্তনরশিং অসি পুনশিনবগী অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মতম অমা ওইরে৷ ‘ময়ামগীদমক হকশেল’ হায়রিবা কম্মন এজেন্দা অসি ময়ামদা খঙহন্নবা হোৎনবদা অসিগুম্বা দাইলোগ অসি খ্বাইদগী অৱাংবা থাক অমদা পুখৎপা মতমদা পি.পি.দি.না য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি৷
পার্তনর্স ইন পোপুলেসন অমসুং দিভেলপমেন্তদা লেপ্পা লৈতনা সপোর্ত পীবিরিবা অমসুং এক্তিব এনগেজমেন্ত অসিগীদমক মেম্বর পুম্নমকপু ইখাই খুম্নবা উৎতুনা অমসুং থাগৎপা ফোংদোক্তুনা ঐনা লোইশিনবা পাম্মী৷ অসিগুম্বা মীফম অসিদা ৱা ঙাংনবগী খুদোংচাবা অমা ঐঙোন্দা ফংহনবিবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি৷

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan digitally addresses the Inter Ministerial Conference by Partners in Population and Development (PPD)
08 DEC 2020 7:15PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare digitally addressed the Inter Ministerial Conference by Partners in Population and Development (PPD), here today, through Video Conference.
His opening remarks are as follows:
Excellencies, Dignitaries, Distinguished Speakers, Experts, Ladies and Gentlemen.
I am delighted to be here amidst all of you today, to renew India’s commitments, which were made at the Nairobi Summit.
I would like to begin by expressing my sincere appreciation to the organizers for hosting this very important conference on South-South Cooperation in Population and Development. It is an honour and pleasure to be able to address the esteemed Members who are present here today.
Exchanging knowledge, skills, and technical expertise through South-South Cooperation has proven to be effective in addressing development challenges in member countries…. India lauds the efforts of Partners in Population and Development in promoting cooperation in key areas of reproductive health, population and development. We stay committed towards this cause in all possible ways.
As a valued member of PPD, India is steadfast in its reaffirmation of the commitments made at the Nairobi Summit, to work towards ending all maternal deaths, fulfilling unmet needs for family planning, reducing gender-based violence and ending harmful practices against women and girls. The timeline for achieving these targets has been stipulated at 2030.
India is committed to ensuring Universal Health Coverage through its Flagship Programme, ‘Ayushman Bharat’. Under the National Health Protection Scheme, we are providing health care coverage of 7000 US dollars per family per year, effectively covering over 500 million Indians. Under this ambitious program, which is also the world’s largest health assurance scheme, I am proud to state that we aim to cover each and every citizen of India, eventually.
We have been making continuous efforts to substantially reduce the unmet need for contraception by increasing the range of contraceptives and improving accessibility and quality of family planning services. Through mass awareness campaigns, strong advocacy & counseling, we’re helping couples make informed & responsible choices to decide on the number of children and age gap between them.
For achieving the Sustainable Development Goal target for reducing Maternal Mortality Rate to less than 70 by 2030 we have implemented a program called SUMAN which means Safe Motherhood Assurance.
We are also enacting stringent legislations& strengthening schematic interventions to address gender-based violence &eliminate all forms of atrocities against women and girls.
India is committed to increasing government expenditure on health. My Government has already pledged 3 billion US Dollars by 2020 for improving reproductive health services. We will continue to draw on our demographic diversity to drive economic growth and achieve sustainable development by formulating state-specific policies as per age, sex and migration characteristics.
We remain committed to young people’s education, health and skills along with the health and well-being of our ageing population. India is dedicated to providing quality, timely and disaggregated data, investing in digital health innovations, and improvement of data systems by 2030 to achieve sustainable development.
As you are all aware, the COVID-19 pandemic continues to be a challenge across the globe compelling us to make increasingly urgent decisions about delivering healthcare while curbing the virus transmission. We should be mindful of the fact that COVID is not the first and definitely won’t be last to test mankind’s resolve. One cannot build an adequate health system to respond to an emergency during an emergency. Rather, such emergencies evoke a focused response, which are in-fact a test of the competence of the country’s health care system.
India’s COVID response started even before it was declared as a pandemic by WHO and we had geared up much before the first case was detected on January 30, 2020.
As per latest official updates, India’s active caseload has been dipping and currently accounts for around 4% of the total cases. The recovery rate is showing improvement and presently it is more than 94%. India also continues to have one of the lowest cases per million population in the world.
India has been efficiently following the test, trace and treat strategy. Our testing capacity has reached almost 1.5 million per day, with more than 149 million tests conducted so far.
Adequate health care financing is crucial for ensuring effective health care system. With aspirations of achieving Universal Health care, India’s National Health Policy 2017 aims at raising public health expenditure to 2.5 percent of the GDP. Our Hon’ble Prime Minister announced an allocation of 2 billion US Dollars for building health infrastructure to strengthen the fight against coronavirus.
My Government has been working tirelessly to ensure that the Indian health system addresses the pandemic,while simultaneously ensuring unhindered access to essential Non COVID services like Reproductive, Maternal, Newborn, Child, Adolescent Health Plus Nutrition services. We have mandated that under no circumstances should there be a denial of essential services to women, newborns & children irrespective of their COVID status.
We are mindful of the fact that the decline in use of short and long acting reversible contraceptives would mean an additional unmet need and increasing unintended pregnancies in the country. Any decline in service coverage of essential pregnancy related and newborn care would also be adding to maternal and newborn deaths.
Recognizing the concern of increase in probabilities of unsafe abortions during such times, India has laid a special emphasis on provision of safe abortion services besides postpartum and post-abortion contraception.
Community based interventions including Family Planning are also a part of these services. The prime focus is on provision of modern short and long-acting reversible contraceptive services, correct information and appropriate counseling. Adolescents and youth, who form a substantial cohort of India’s population, are a priority target group.
We are also working on promoting alternate service delivery mechanisms with promotion of telemedicine services, digital platforms for trainings, improving finances and streamlining supply chain systems. In India, we have ensured that Family Planning commodities are part of essential medicine list.
Advocacy and monitoring at the highest level is being ensured through regular virtual meetings with stakeholders. The states are provided a platform to share the best practices on provision of essential services during COVID. This helps in improving the efficiency of service delivery in all the states of India as well as provides opportunities for cross learning.
The technical support of partner agencies for provision of contraceptives through community health provider at migrant and quarantine camps, online capacity building of providers, operationalizing telemedicine services, engagement with private sector & social marketers as well as contraceptive manufacturers has substantiated the government’s effort in streamlining the essential services.
The pandemic has led to an unprecedented impact on all aspect of our lives, but at the same time it has offered us a never-before opportunity to pause and rethink on how to move forward towards a better future. The crisis demonstrates that governments and individuals are capable of strong and rapid action in the face of an overarching challenge.
This is a time for integrated, coordinated efforts from all health institutions, academia and other partners directly or indirectly associated with the health care services in making contraceptive and safe abortion services accessible, affordable and acceptable to all. PPD plays an important role in fostering such dialogue at the highest levels to take forward the common agenda of ‘Health for All’.
I would like to end by thanking all members for their continued support and active engagement with Partners in Population and Development. Many thanks for giving me the opportunity to address this esteemed gathering.