উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
লৈখিদ্রবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী আই কে গুজরাল ইকায়খুম্নবা উৎতুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা কম্মেমোরেতিপ পোস্তেজ স্তাম্প ফোঙখ্রে
“পুকচেল চাউবা রাজনিতিৱালা” অমনি হায়না শিংথারদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হান্নগী প্রধান মন্ত্রীগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি
শ্রী আই কে গুজরালগী পুন্সিদগী ইথিল লৌনবা উপ-রাস্ত্রপতিনা নহারোলশিংদা তকশিনখি
তেরোরিজম মরু ফংনা মুৎথৎনবা অমত্তা ওইনবা উপ-রাস্ত্রপতিনা খা এসিয়াগী লৈবাকশিংদা তকশিনখি
করিগুম্বা মরু ফংনা মুৎথৎত্রবদি, মীয়ামগী তুংগী নুংঙাই-য়াইফবা ফিবম অমা শেম্নবা হোৎনরিবশিং তেরোরিজমগী চৈথেংনা অরেম্বা তাহনগনি: উপ-রাস্ত্রপতি
তেরোরিস্তকী থবকশিং শৌগৎপা লৈবাকশিং নাইতোম তাহনবগী থবকশিং কনখৎনবা অমসুং মখোয়গী মথক্তা অথিংবশিং থম্নবা উপ-রাস্ত্রপতিনা য়ু.এনদা তকশিনখি
রাজনিতিৱালাশিংনা অফবা মরী থমগদবনি; মখোয় লম্বাশিংনি অমসুং মখোয় য়েক্নবশিং নত্তে: উপ-রাস্ত্রপতি
লৈবাক অসিদা মশিং খ্বাইদগী য়াম্বা ওইনা, মদ্রাস হায় কোর্তকী নুপী জর্জ মশিং ১৩ শুরকপদা হরাওবা ফোঙদোকখি
মসি মখা তানা ‘নুপাগী থবক’ ওইররোই, নুপীশিং মখোয়গী খুদোংচাবশিং ফংফম থোকই হায়রি
নু্পীশিংদা মখোয়গী ফংফম থোকপা ফংহনবদা ঐখোয়গী য়ুমশিং অমসুং মালেম অসি হিংনবদা হেন্না নুংঙাইবা মফমশিং ওইগনি: উপ-রাস্ত্রপতি
04 DEC 2020 1:09PM by PIB Imphal
ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপা থৌরম অমদা মহাক ইকায়খুম্নবা উৎতুনা কম্মেমোরেতিপ পোস্তেজ স্তাম্প অমা ফোঙদুনা ঙসি ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম ভেনকিয়া নাইদুনা লৈখিদ্রবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী আই কে গুজরালগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি শ্রী গুজরাল, মহাক্না অৱাবা কয়া মায়োক্নরবসু মহাক্কী গুনশিং কৈদৌঙৈদা শন্তাইনদবা নিংথিনা খঙলবা, ৱাঙাং ফজবা অমসুং “পুকচেল চাউবা রাজনিতিৱালা” অমনি। রাজনিতিগী লমদা মহাক্কী মরুপ কয়া লৈরমখি।
হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অসিনা লাইরিক কয়া ইরম্বা অমসুং লাইরিক পাবা অমসুং শৈরিং থিবা পামজবা অদু নিংশিংখি। উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি মহাক্না ভারতকী এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্তর ওইরিঙৈদা মহাক্না হৌদোকখিবা ‘গুজরাল দোকত্রিন’ নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি।
রাজনিতিৱালাশিংনা মখোয়গী ময়োক্তা লৈবশিং লাম্বা ওইনা লৌনবা অমসুং য়েক্নবা ওইনা লৌদনবা রাজনিতিৱালা খুদিংমক্তা অপীল তৌরদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি মখোয় অফবা খুন্নাইগী মরীশিং থম্নগদবনি। দলশিংনা ‘লৈবাক্না অহানবা’ হায়বা থৌশিল ইনগদবনি অমসুং মখোয়গী য়ানদবশিং থাদোক্কদবনি অমসুং লৈবাক্কী য়েংলগা মপান লৈবাক্কী থৌশিল শৌগৎদবনি।
খা নোংপোক এসিয়াদা মালেমগী অপুনবা মীশিংগী ক্বাতর অমা লৈরি। লৈবাক খুদিংমক্না পুকচেল শেংনা তেরোরিজম মুৎথৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নরবদি লমদম অসি নুংঙাই-য়াইফবা ওইগনি অমসুং সার্ক লৈবাকশিংনা ফজনা থবক পাংথোক্কদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
তেরোরিজম মরু ফংনা মুৎথৎত্রবদি খা এসিয়াদা মীয়ামগীদমক তুংগী নুংঙাই-য়াইফবা অমা পুরক্নবা হোৎনবা খুদিংমক অরেম্বা তাগনি হায়না উপ-রাস্ত্রপতিনা চেকশিনৱা থমখি।
য়ুম্লোনবশিংগা শান্তি ওইনা হিংমিন্নবগী মতাংদা ভারতনা থম্লিবা থাজবা অমুক হন্না পল্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি লাইবক থিবদি হৌখিবা চহি কয়া ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা লৈবাক অমনা শৌগৎপা তেরোরিজম, ঙমখৈ লান্না চৎথরকপা তেরোরিজম মায়োক্নদুনা লাক্লি।
তেরোরিস্তশিং শৌগৎপা লৈবাকশিং নাইতোম তাহন্নবা অমসুং মখোয়গী মথক্তা অথিংবা থম্নবা য়ুনাইতেদ নেসন্সনা লৌখৎলিবা থবকশিং কনখৎনবা মহাক্না তকশিনখি। মহাক্না হায়খি য়ু.এনদা লৌখিবা ৱারেপশিং অমসুং মালেমগী তেরোরিজম লাকশিন্নবা মীফম্না লৌখিবা ৱারেপশিং চৎনহনবদা মখা তানা থেংথরোইদবনি।
শ্রী নাইদুনা হায়খি খা এসিয়া লমদম চাউখৎহন্নবা অমসুং মতেং পাংন্নবা খুদোংচাবা কয়া লৈরি অমসুং লায়রবা, লাইরিক ময়েক চৎতবা, শেঞ্জা-থুমজা মুৎথৎতুনা, মগুন লৈবা লাইরিক তাকপী-তম্বীবা অমসুং অনা-লায়য়েংগী থবক ফংহন্দুনা, নুপা-নুপীগী খেন্নবা লৈহন্দনা অমসুং পুন্সিগী থাক ৱাংখৎহন্দুনা মীয়ামগী তুংগী নুংঙাইবা ফিবম অমা শেমগৎনবা লৈবাকশিংনা মসিগী খুদোংচাবা লৌগদবনি।
খুদিংমক্কী মমাঙদা শান্তি অমসুং চাউখৎপনা মাংজিল থাগদবনি হায়না তকশিল্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি চাউখৎনবগীদমক তঙাইফদনা শান্তি দরকার ওই অমসুং শান্তি লৈতনা চাউখৎপা ঙম্লোই।
লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইনা বেঞ্চতা নুপী মরি হাপচিন্দুনা মাদ্রাস হায় কোর্ততা নুপী জর্জ মশিং ১৩ য়ৌখিবদা মহাক্না হরাওবা ফোঙদোকখি অমসুং নুপীশিংদা লুচিংবগী থৌদাং হেন্না পীবগী মরুওইবা অদু উপ-রাস্ত্রপতিনা থমখি।
মসিগী থবক অসিগীদমক মাদ্রাস হায় কোর্ত, সুপ্রিম কোর্ত অমসুং তামিল নাদু সরকার অমসুং ভারত সরকার থাগৎলদুনা মহাক্না মসি অতোপ্পশিং ইথিল পীগদবা থবক অমনি হায়না শিংথাখি। হায় কোর্তশিং অমসুং সুপ্রিম কোর্তশিংদা নুপী জর্জ মশিং য়ামদনা লৈরিবা অসিদা শ্রী নাইদুনা নুঙনাংবা ফোঙদোকখি।
শ্রী নাইদুনা মখা তানা হায়খি চহি খর অসিদা ভারত অমসুং মালেম অনিমক্তা রাজনিতি, লৈবাক ঙাকপা, কোর্পোরেত লৈঙাক, মীয়ামগী লুপশিংদা নুপীশিংনা লুচিংবা ওইনা তপ্না তপ্না হেনগৎলক্লে, অদুবু মখোয় মশিং য়াম্না শরুক য়াবা হেনগৎহনগদবনি। রাজ্যশিং অমসুং সংসদতা লেজিসলেচরশিংদা নুপী মশিং য়ামদ্রিবা অসি হেনগৎহন্নবা রাজনিতি অমসুং আইনগী ওইবা থবকশিং লৌখৎপা দরকার ওই। ১৭সুবা লোক সভাদা নুপী মেম্বর ৭৮ য়াওরি অমসুং মসি অপুনবা মশিংগী চাদা ১৪ খক্তনি।
শ্রী নাইদুনা হায়খি ঐখোয়গী লৈবাক্তা লোকেল বোদিশিংদা নুপীশিংগী সিত খাকপদগী নুপী লাখ কয়া লুচিংবা ওইবগী থৌদাং লৌরে। “মসি নুপাগী থবক্নি” হায়দুনা মখোয় হন্থনা য়েংবা লেপকদবনি। লৌশিং লৈবা খুন্নাই অমা ওইরক্লিবা অসিদা হিরম খুদিংমক্তা মখোয় মশা ফোঙদোকচবা নুপীশিংগী মখোয়গী ফংফম থোকপা খুদোংচাবশিং ফংহনগদবনি।
শ্রী নাইদুনা হায়খি নু্পীশিংদা মখোয়গী ফংফম থোকপা ফংহনবদা ঐখোয়গী য়ুমশিং অমসুং মালেম অসি হিংবদা হেন্না নুংঙাইবা মফমশিং ওইগনি। নুপীশিংদা লৈরিবা অথিংবশিং লৌথোক্নবা মিৎয়েং চঙবা দরকার ওই অমসুং জুদিসিয়ারি, লেজিসলেচরশিং অমসুং লৈবাক ঙাকপা য়াওনা ৱারেপ লৌবগী থবক খুদিংমক্তা নুপীশিং অৱাংবা ফম পুহনগদবনি।
কোবিদ-১৯গী চৎন-পথাপশিং হায়বদি মাক্স উপ্পা, য়াম্না তোইনা খুৎ-শা হাম্বা অমসুং থাপ্না লৈবা ঙাক্তুনা চেকশিন-থৌরাংশিং মখা তানা ইন্নবা শ্রী নাইদুনা মীয়ামদা অপীল তৌখি।
শ্রী ইন্দর কুমার গুজরালগুম্বা অচৌবা লুচিংশিংনা পাংথোক্লম্বা থবকশিং অমসুং পুন্সি মশক খঙনবা মহাক্না হৌজিক্কী মীরোলশিংদা অপীল তৌখি।
ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপা থৌরম অদুদা এম.পি শ্রী নরেস গুজরাল, হান্নগী এম.পি শ্রী তারলোচান সিংহ, তামিল নাদু সর্কলগী চীফ পোস্ত মাস্তর জেনেরেল শ্রী বি. সেলবাকুমার অমসুং চেন্নাই সিতি রিজনগী পোস্ত মাস্তর জেনেরেল শ্রীমতি সুমতি রবিচন্দ্রন শরুক য়াখি।
মখাগী অসি মপুংফাবা ৱারোলনি:-
“ ঙসি মহাক্কী মপোক নুমিত্তা হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী ইন্দর কুমার গুজরালগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎতুনা কম্মেমোরেতিপ পোস্তেজ স্তাম্প অমা ফোঙবদা ঐ অপেনবা পোকই।
নিংতম লান্মী শ্রী এ.এন গুজরাল অমসুং শ্রীমতি পুস্পা গুজরাগী মচা ওইনা শ্রী গুজরাল ১৯১৯দা জেলম(হৌজিক পাকিস্থান্দা লৈখ্রবা)দা পোকখি। মহাক্কী ইমুং ভারত্তা য়ুম হোংলক্ত্রিঙৈ মমাঙদা শ্রী এ.এন গুজরাল পাকিস্থানগী কন্সিতুতুয়েন্ত এশেমব্লিগী মেম্বর অমা ওইরমখি।
শ্রী গুজরাল মহৈরোয় লুচিংবা অমা ওইনা মহাক্কী রাজনিতিগী থবক হৌরকখি অমসুং পঞ্জাব য়ুনিভর্সিতি স্তুদেন্তস য়ুনিয়নগী প্রসিদেন্ত ওইখি। ভারত থাদোকউ ইহৌ মনুংদা মহাক্কী মমা-মপাগা লোয়ন্না মহাক ফাখি।
লৈবা অনি থোক্নবা খাইদোক্লবা মতুংদা, শ্রী গুজরাল দিল্লিদা লৈখি। ১৯৫৮তা মহাক দিল্লিগী ইলেক্তোরেল কোলজেদা লাম্বা য়াওদনা খনখি। তুংদা মহাক নিউ দিল্লি মিউনিসিপাল কমিতিগী ভাইস প্রসিদেন্ত ওইনা খনখি।
১৯৬৪দা দিল্লিদগী মহাক রাজ্য সভাদা খনখি অমসুং ১৯৬৭দা মহাক শ্রীমতি ইন্দিরা গান্ধীগী কাউন্সিল অমা মিনিস্তরদা পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স অমসুং কম্মুনিকেসনগী রাজ্য মন্ত্রী ওইখি।
শ্রীমতি গান্ধীগী লৈঙাক মনুংদা ৱার্কস অমসুং হাওশিং, পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্স অমসুং কম্মুনিকেসন, ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং, প্লান্নিং য়াওনা মহাক্না কেন্দ্র সরকারদা মরুওইবা ফমশিং পায়খি। মহাক য়ু.এস.এস.আরদা ভারতকী এম্বেসেদর ওইনা হাপখি অমসুং মতম অদুদা ইন্দো-সোভিয়েতকী মরী ফগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌখি।
তুংদা মহাক শ্রী ভি.পি সিংহ অমসুং শ্রী দেবে গৌরাগী সরকারশিংদা এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্তর ওইখি। মহাক ১৯৯৬-১৯৯৮ ফাওবা রাজ্য সভাগী লুচিংবা ওইখি। ১৯৯৭দা মহাক ভারতকী ১২সুবা প্রধান মন্ত্রী ওইখি অমসুং মহাক ১৯৯৮তা ওফিস থাদোকখি।
শ্রী গুজরাল, মহাক্না অৱাবা কয়া মায়োক্নরবসু মহাক্কী গুনশিং কৈদৌঙৈদা শন্তাইনদবা নিংথিনা খঙলবা, ৱাঙাং ফজবা অমসুং “পুকচেল চাউবা রাজনিতিৱালা” অমনি। রাজনিতিগী লমদা মহাক্কী মরুপ কয়া লৈরমখি।
মহাক তশেংনা গুন কয়ানা লৈতেংবা মীওই অমনি অমসুং লাইরিক কয়া ইরমখি, লাইরিক পাবা অমসুং শৈরেং থিবা পামখি। মহাক থিয়েতর অমসুং ভিজুএল আর্তশিং পামখি।
মহাক্না ভারতকী এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্তর ওইরিঙৈদা মহাক্না হৌদোকখিবা ‘গুজরাল দোকত্রিন’ মহাক্না মতম চুপ্পা নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি।
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
লৈবাক খুদিংমক মখোয়গী মপান লৈবাক্কী থৌশিল মশাগী য়াইফনবা য়েংলগা শেম্মি। অঙকপা ফিবম অমদা হোঙলক্লিবা মালেমগী রাজনিতিগী ফিবম অসিদা থৌশিল অমতা লেংদনা লৈবা য়ারোই।
য়ুম্লোনবশিংগা শান্তি ওইনা হিংমিন্নবগী মতাংদা ভারতনা থাজবা থম্লি। লাইবক থিবদা হৌখিবা চহি কয়া ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা লৈবাক অমনা শৌগৎপা তেরোরিজম, ঙমখৈ লান্না চৎথরকপা তেরোরিজম মায়োক্নদুনা লাক্লি।
ঙসিদি, কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকপদগী মালেম অসি খ্বাইদগী শাথিবা শেন-থুম অমসুং হকশেলগী অৱাবা মায়োক্নরে। মতম অসিদা লৈবাক খুদিংমক,মরুওইনা খা এসিয়াগী লৈবাকশিং শেন-থুমগী ফিবম অমুক হন্না হিঙ্গৎনবা, হকশেলগী দরকার ওইবশিং ফগৎহন্নবা অমসুং হিংনবগী লম্বী ঙাক-শেন্নবা মিৎয়েং চঙলে।
খা নোংপোক এসিয়াদা মালেমগী অপুনবা মীশিংগী ক্বাতর অমা লৈরি। খা এসিয়া লমদম চাউখৎহন্নবা অমসুং মতেং পাংন্নবা খুদোংচাবা কয়া লৈরি অমসুং লায়রবা, লাইরিক ময়েক চৎতবা, শেঞ্জা-থুমজা মুৎথৎতুনা, মগুন লৈবা লাইরিক তাকপী-তম্বীবা অমসুং অনা-লায়য়েংগী থবক ফংহন্দুনা, নুপা-নুপীগী খেন্নবা লৈহন্দনা অমসুং পুন্সিগী থাক ৱাংখৎহন্দুনা মীয়ামগী তুংগী নুংঙাইবা ফিবম অমা শেমগৎনবা লৈবাকশিংনা মসিগী খুদোংচাবা লৌগদবনি।
খুদিংমক্কী মমাঙদা শান্তি অমসুং চাউখৎপনা মাংজিল থাগদবনি। চাউখৎনবগীদমক তঙাইফদনা শান্তি দরকার ওই অমসুং শান্তি লৈতনা চাউখৎপা ঙম্লোই।
লৈবাক খুদিংমক্না পুকচেল শেংনা তেরোরিজম মুৎথৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নরবদি লমদম অসি নুংঙাই-য়াইফবা ওইগনি অমসুং সার্ক লৈবাকশিংনা ফজনা থবক পাংথোক্কদবনি। তেরোরিজম মরু ফংনা মুৎথৎত্রবদি খা এসিয়াদা মীয়াগীদমক তুংগী নুংঙাই-য়াইফবা অমা পুরক্নবা হোৎনবা খুদিংমক অরেম্বা তাগনি।
তেরোরিস্তশিং শৌগৎপা লৈবাকশিং নাইতোম তাহন্নবা অমসুং মখোয়গী মথক্তা অথিংবা থম্নবা য়ুনাইতেদ নেসন্সনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবা মরম ওইরে হায়না ঐনা খল্লি। য়ু.এনদা লৌখিবা ৱারেপশিং অমসুং মালেমগী তেরোরিজম লাকশিন্নবা মীফম্না লৌখিবা ৱারেপশিং চৎনহনবা মখা তানা থেংথরোইদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইচলশিং, ইনাওশিং অমসুং মরুপশিং,
ঐখোয়গী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী জগুরাল জিগী পোস্তেল স্তাম্প অমা ভর্চুএল ওইনা ফোঙবা থৌরম অসিদা, লুচিংবা অমসুং নুপীশিংদা শক্তি পীবগী মতাংদা নুপীশিং হেন্না শরুক য়াবগী মতাংদা ঐনা করিগুম্বা খর ফোঙদোকপা পাম্মী।
থৌরম অসিদা তামিল নাদুগী অচৌবা মাইপাকপা অমা ফোঙদোকপা ঐ পাম্মী।
ঙরাং বেঞ্চতা অহেনবা নুপী ৪ হাপচিন্দুনা হৌজিক মাদ্রাস হায় কোর্ততা নুপী জর্জ মশিং ১৩ শুবদা ঐ য়াম্না হরাওই। জর্জ ৬৩গী মনুংদা হৌজিক নুপী জর্জ ১৩ লৈরে, মসি লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইনা অপুনবা জজগী চাদা ২১ রোম্নি।
মসিগী থবক অসিগীদমক মাদ্রাস হায় কোর্ত, সুপ্রিম কোর্ত অমসুং তামিল নাদু সরকার অমসুং ভারত সরকার ঐনা থাগৎলি।
১৯৮৯দা সুপ্রিম কোর্ততা জজতিস ফতিমা বিবি অহানবা নুপী জজ ওইনা হাপ্পদগী, হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী ৱাংবা কোর্ত অসিদা শুপ্নগী নুপী ৮ খক জজ ওইখ্রে। মসিদা অপুনবা জজ ৩৩গী মনুংদা হৌজিক বেঞ্চতা লৈরিবা নুপী জজ অনি য়াওরি। লৈবাক অসিদা হায় কোর্ত ২৫ লৈবদা, ঐখোয়গী নুপী জজ ৭৮ খক লৈরি। মসি অৱাংবা থাক্কী ৱায়েনশঙদা নু্পীশিং মশিং য়ামদনা শরুক য়াবনি।
অরুবা ৱারেপ লৌবগী মতাংদা লুচিংবা অমা ওইনা নুপীশিংগী থৌনাগী মতাংদা ঐখোয় মরৈ য়েৎনসি। লুচিংবা ওইবা অসি পাঙ্গলগী ৱাফম নত্তে। মসি লৌশিং লৈবা অমসুং ৱাথোকশিং চুম্না য়েংবা ঙম্বগী মখা পোল্লি।
চহি খর অসিদা ভারত অমসুং মালেম অনিমক্তা রাজনিতি, লৈবাক ঙাকপা, কোর্পোরেত লৈঙাক, মীয়ামগী লুপশিংদা নুপীশিংনা লুচিংবা ওইনা তপ্না তপ্না হেনগৎলক্লে, অদুবু মখোয় মশিং য়াম্না শরুক য়াবা হেনগৎহনগদবনি। রাজ্যশিং অমসুং সংসদতা লেজিসলেচরশিংদা নুপী মশিং য়ামদ্রিবা অসি হেনগৎহন্নবা রাজনিতি অমসুং আইনগী ওইবা থবকশিং লৌখৎপা দরকার ওই।
লোকেল বোদিশিংদা সিত খাকপদগী নুপী লাখ কয়া লুচিংবা ওইরক্লে। মখোয়গী মপুরোইবশিংগী মতেং য়াওদনা মখোয়না থবক পাংথোক্লে।
রাজ্যশিং অমসুং সংসদতা লেজিসলেচরশিংদা নুপী মশিং য়ামদ্রিবা অসি হেনগৎহন্নবা রাজনিতি অমসুং আইনগী ওইবা থবকশিং লৌখৎপা দরকার ওই। ১৭সুবা লোক সভাদা নুপী মেম্বর ৭৮ য়াওরি অমসুং মসি অপুনবা মশিংগী চাদা ১৪ খক্তনি।
নু্পীশিংদা মখোয়গী ফংফম থোকপা ফংহনবদা ঐখোয়গী য়ুমশিং অমসুং মালেম অসি হিংবদা হেন্না নুংঙাইবা মফমশিং ওইগনি। নুপীশিংদা লৈরিবা অথিংবশিং লৌথোক্নবা মিৎয়েং চঙবা দরকার ওই অমসুং জুদিসিয়ারি, লেজিসলেচরশিং অমসুং লৈবাক ঙাকপা য়াওনা ৱারেপ লৌবগী থবক খুদিংমক্তা নুপীশিং অৱাংবা ফম পুহনগদবনি।
মরম অসিনা, মাদ্রাস হায় কোর্ততা নুপী ১৩ য়াওহনবা অসিদা মরী লৈনবা খুদিংমক ঐনা থাগৎলি। মসিনা অতোপ্পাশিং ইথিল পীগনি।
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাওশিং,
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা শেন-থুম অমসুং ঐখোয়গী পুন্সিদা অচৌবা চৈথেং পীরে। মাংজিল থাদুনা থবক তৌরিবা দোক্তরশিং, নর্সশিং, হকশেলগী মীওইশিং, পুলিস, মেদিয়াগী মীওইশিং কৎথোকপগা লোয়ন্না লাইচৎ মনুংদা থবক তৌবগীদমক ঐনা থাগৎলি।
লোকদাউন মনুংদা মহৈ-মরোং পুথোক্নবা থবক শুখিবা ঐখোয়গী লৌমীশিং ঐনা মরুওইনা থাগৎলি।
কোবিদ-১৯গী চৎন-পথাপশিং হায়বদি মাক্স উপ্পা, য়াম্না তোইনা খুৎ-শা হাম্বা অমসুং থাপ্না লৈবা ঙাক্তুনা চেকশিন-থৌরাংশিং মখা তানা ইন্নবা ঐনা হায়জরি।
তিকা ঙাইবা ওইনা ঐখোয় অনা-অয়েক লৈতবা অমসুং অশোই-অঙাম থোক্তবা পুন্সি অমদা ঐখোয় হিংলসি
শ্রী গুজরাল নিংশিংবা ওইনা স্তাম্পকী অহানবা ফাস্তে কোভর ফোঙবদা ঐ য়াম্না হরাওই।
জয় হিন্দ !

Vice President's Secretariat
Vice President releases commemorative postage stamp in honour of late Prime Minister, Shri I K Gujral
​​​​​​​VP pays rich tributes to the former PM describing as a “gentleman-politician”
VP urges younger generation to draw inspiration from the life of Shri I K Gujral
VP urges all South Asian nations to unite in stamping out the scourge of terrorism
Unless wiped out, the menace of terrorism will negate all efforts to create a prosperous future for the people: VP
VP urges the UN to step up efforts in isolating nations sponsoring terrorist activities and in imposing sanctions against them
All politicians should maintain good relations; they are rivals and not enemies – Vice President
Expresses happiness over the number of women judges in Madras High Court reaching 13 – highest in the country
Says, it can’t be ‘men’s world’ any longer, women deserve their share of opportunities
Giving women their due will make our homes and the world better places to live- – Vice President
04 DEC 2020 1:09PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M Venkaiah Naidu today paid rich tributes to the late Prime Minister, Shri I K Gujral while releasing through virtual mode a commemorative postage stamp in his honor.
The Vice President said Shri Gujral was a learned man, soft-spoken and a “gentleman-politician”, who never compromised on his values irrespective of the challenges or hardships he had faced. “Bearing an amiable demeanour, he was courteous to a fault and made friends across the political spectrum”, he added.
Describing the former Prime Minister as a multifaceted personality, he recalled that he had authored several books and used to enjoy reading and reciting poetry. He will be always remembered for the ‘Gujral Doctrine’ enunciated by him during his tenure as India’s External Affairs Minister, he added.
Appealing to all politicians to consider their opponents as rivals and not enemies, the Vice President wanted them to maintain good social relations. Asking all parties to follow the policy of ‘Nation first’, he wanted them to put their differences aside and support foreign policy in national interest.
Pointing out that South Asia was home to almost a quarter of the world’s population, Shri Naidu stressed that the SAARC regional grouping could become an effective and vibrant network to promote prosperity and well-being of the vast multitudes in the region only if all the countries come together sincerely in stamping out the scourge of terrorism.
Unless totally wiped out, the menace of terrorism would negate all the efforts to create a prosperous and flourishing future for all the people in South Asia, the Vice President cautioned.
Reiterating that India always believed in peaceful co-existence with all its neighbors and in maintaining friendly relations, the Vice President said: “Unfortunately, we have been facing relentless state-sponsored, cross-border terrorism for the past several years”.
The Vice President also wanted the United Nations to play a more pro-active role and step up its efforts in isolating nations sponsoring terrorist activities and in imposing sanctions against them. “The conclusion of deliberations at the UN and the adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism cannot brook any further delay”, he added.
Shri Naidu said the potential and scope for cooperation and development of the South Asian region was huge and all the countries must seize this opportunity to build a better and brighter future for the people by eliminating barriers like poverty, illiteracy, corruption; providing quality education and healthcare; ending gender discrimination and according priority to enhancing the overall quality of life.
Emphasizing that peace and development should take precedence over everything else, he said “peace is the prerequisite for progress and no development can take place without peace”.
On this occasion, the Vice President emphasized the need for greater participation of women in leadership roles and expressed his happiness that the number of women judges has reached 13 in Madras High court, the highest in the country with the elevation of four women to the bench yesterday.
Complimenting the Madras High Court, the Supreme Court and the Governments of Tamil Nadu and India for this commendable initiative, he called it worthy of emulation by others. Drawing attention to the low number of women judges in High Courts and Supreme Courts, Shri Naidu expressed his concern over their under representation of women in the higher judiciary.
The Vice President further said that the number of women in leadership roles in politics, public administration, corporate governance and civil society organizations has been steadily increasing over the years both in India and the world, but their representation has to be increased further. Expressing his concern over the low representation of women in the legislatures in the States and in the Parliament, Shri Naidu called for enhancing it significantly through necessary political and legislative initiatives. He said that the 17th Lok Sabha has the highest number of 78 women members accounting still only for 14% of the total.
Maintaining that reservations for women in the local bodies in our country have brought lakhs of women into leadership roles, Shri Naidu called for ending the prejudice against them, adding “it can’t be the ‘men’s world’ any longer”. Women deserve their share of opportunities to express themselves in all forms in the emerging knowledge society, he added.
Stressing that gender based discrimination has no justification, Shri Naidu said that on the contrary, giving women their due would make our homes and the world better places to live. He stressed the need to focus on removing the entry barriers to women and said that women deserve high seats in all spheres of decision-making including the judiciary, legislatures and governance.
Shri Naidu also appealed to the people to not lower the guard and continue to take all precautions by following COVID-19 protocols like wearing a mask, frequent hand-washing and maintaining a safe distance.
He also wanted that present generations to be made aware of the life and contributions of great leaders such as Shri Inder Kumar Gujral.
Shri Naresh Gujral, Member of Parliament, Shri Tarlochan Singh, former MP, Shri B.Selvakumar, Chief Post Master General-Tamil Nadu Circle, and Smt. Sumathi Ravichandran, Post Master General, Chennai City Region were among those who had participated in the virtual event.
Following is the full text of the speech –
“I am pleased to release the commemorative stamp in honor of the former Prime Minister, Shri Inder Kumar Gujral on his birth anniversary today.
Shri Gujral was born in Jhelum (now in Pakistan) in 1919 to noted freedom fighters Sh. A.N. Gujral and Smt. Pushpa Gujral. Shri A.N. Gujral later became a Member of the Constituent Assembly of Pakistan, before his family, migrated to India.
Shri Gujral started his political career as a student leader and was the President of Punjab University Students Union. He was arrested during the Quit India Movement along with his parents.
After partition, Shri Gujral settled down in Delhi. In 1958, he was elected unopposed to the Electoral College of Delhi. Later, he was nominated as Vice President of New Delhi Municipal Committee.
In 1964 he was elected to the Rajya Sabha from Delhi and in 1967 he joined Smt. Indira Gandhi’s Council of Ministers as Minister of State for Parliamentary Affairs & Communications.
He held various important portfolios in the union government including Works &Housing, Communications & Parliamentary Affairs, Information & Broadcasting , Planning during Ms Gandhis’s tenure as prime minister. He was appointed as India’s Ambassador to U.S.S.R and played a crucial role in further cementing Indo-Soviet at that juncture.
Subsequently, he served as the External Affairs Minister in the Cabinets of Shri V P Singh and Shri Deve Gowda. He also served as the leader of the Rajya Sabha from 1996- 1998. In 1997, he assumed office as the 12th Prime Minister of India. He demitted office in 1998.
Shri Gujral was a learned man, soft-spoken and a “gentleman-politician”, who never compromised on his values irrespective of the challenges or hardships he had faced. Bearing an amiable demeanour, he was courteous to a fault and made friends across the political spectrum.
He was indeed a multifaceted personality and authored several books, enjoyed reading and reciting poetry. He used to take a keen interest in Theatre and Visual Arts.
He will be always remembered for the ‘Gujral Doctrine’ enunciated by him during his tenure as India’s External Affairs Minister.
Dear sisters and brothers,
Every nation formulates its foreign policy in line with its national interests. No policy can remain static or be cast in stone in a dynamically evolving geopolitical situation.
India always believed in peaceful co-existence with all its neighbors and in maintaining friendly relations. Unfortunately, we have been facing relentless state-sponsored, cross-border terrorism for the past several years.
Today, the whole world is facing one of the worst economic and health crises in the wake of the COVID-19 pandemic. And this is the time for all nations, particularly those in South Asia, to focus on rebuilding economies, ramping health infrastructure and protecting livelihoods.
South Asia is home to almost a quarter of the world population. The potential and scope for cooperation and development of the region is huge and all the countries in the region must seize this opportunity to build a better and brighter future for the people by eliminating barriers like poverty, illiteracy, corruption; providing quality education and healthcare; ending gender discrimination and according priority to enhancing the overall quality of life.
Peace and development should take precedence over everything else. Peace is the prerequisite for progress and no development can take place without peace.
The SAARC regional grouping can become an effective and vibrant network to promote prosperity and well-being of the vast multitudes in the region only if all the countries come together sincerely in stamping out the scourge of terrorism. Unless totally wiped out, the menace of terrorism will negate all the efforts to create a prosperous and flourishing future for all the people in South Asia.
I feel the time has come for the United Nations to play a more pro-active role and step up its efforts in isolating nations sponsoring terrorist activities and in imposing sanctions against them.
The conclusion of deliberations at the UN and the adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism cannot brook any further delay.
Sisters , brothers and my dear friends,
On this occasion of the virtual release of postal stamp on one of our great leader former Prime Minister Sri Gujral ji , I would like to say something on the need for greater participation of women in leadership roles and women empowerment
On this occasion, I would like to refer to a landmark achievement of Tamilnadu.
I am extremely delighted to know that the Madras High Court now has the highest number of 13 women Judges with the elevation of 4 more women to the bench yesterday. Of the 63 judges, 13 are now women, accounting for about 21% of the total, the highest in the country.
This is highly commendable and worthy of emulation by others.
I compliment the Madras High Court, the Supreme Court and the Governments of Tamil Nadu and India for this commendable initiative.
Since the appointment of Justice Fatima Beevi as the first woman Judge in the Supreme Court in 1989, only 8 women served as Judges of the apex court so far. They include two women judges currently on the bench out of the total 33 Judges. In the 25 High Courts of the country, we have only 78 women Judges. This is gross under representation of women in the higher judiciary.
This takes us to the debate over the ability of women to don the leadership roles which involve complex decision making.
Leadership is not about physical attributes. It is more about the cognitive abilities and other attributes that enable a holistic examination of issues under examination.
The number of women in leadership roles in politics, public administration, corporate governance and civil society organizations has been steadily increasing over the years both in India and the world. But the ratio of their representation does not match with the number of women in the society.
Reservations for women in the local bodies in our country have brought lakhs of women into leadership roles. With experience, they are asserting themselves without the need for being assisted by their husbands.
Low representation of women in the legislatures in the States and in the Parliament is still a matter of concern. This needs to be enhanced significantly through necessary political and legislative initiatives. The 17th Lok Sabha has the highest number of 78 women members accounting still only for 14% of the total.
It can’t be the ‘men’s world’ any longer. Prejudice against women shall be brought to an end at the earliest. Women deserve their share of opportunities to express themselves in all forms in the emerging knowledge society.
Gender based discrimination has no justification. On the contrary, giving women their due will make hour homes and the world better places to live. Women deserve high seats in all spheres of decision making including the judiciary, legislatures and governance of all kinds. We need to focus on removing the entry barriers to women.
It is for this reason, I compliment all the concerned for enabling the presence of 13 women in the Madras High Court. This should inspire others.
Dear sisters and brothers,
The COVID-19 pandemic has severely impacted the economy and disrupted our lives in an unprecedented manner.
I must express my deep appreciation to all the frontline corona warriors—doctors, nurses, healthcare workers, police, sanitation staff and media personnel for their selfless service during the pandemic.
I would like to specially compliment our farmers, who worked tirelessly in spite of the hardship and restrictions during the lockdown to produce sufficient food grains and other Agri produce.
Before concluding, I would like to appeal to the people to not lower the guard and continue to take all precautions by following COVID-19 protocols like wearing a mask, frequent hand-washing and maintaining a safe distance.
Let us lead a healthy and safe lifestyle as we wait for the arrival of the vaccine.
I have great pleasure in releasing the first day cover of the stamp in memory of Shri Gujral.
JAI HIND!”