বিত্ত মন্ত্ৰালয়
ঝাৰখণ্ডৰ বাহিৰে দেশৰ সকলো ৰাজ্যই ‘জিএছটি’ ৰূপায়ণত হোৱা ঘাটি পূৰণৰ বাবে পচন্দ কৰিলে ‘বিকল্প
‘বিকল্প-১’ গ্ৰহণ কৰা অন্তিমখন ৰাজ্য হ’ল চত্তিশগড়
‘জিএছটি’ ৰূপায়ণ ঘাটি পূৰণ কৰিব পৰাকৈ বিশেষ ঋণ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ৩,১০৯ কোটি টকা লাভ কৰিব চত্তিশগড়ে
চত্তিশগড়লৈ অতিৰিক্ত ভাবে ১,৭৯২ কোটি টকাৰ ঋণ মোকলাই দিয়াৰ অনুমোদনো প্ৰদান কৰা হৈছে
03 DEC 2020 10:03AM by PIB Guwahati
‘জিএছটি’ ৰূপায়ণ কৰিবলৈ যাওতে হোৱা ৰাজহৰ ঘাটি পূৰণৰ বাবে ‘বিকল্প-১’ গ্ৰহণ কৰাৰ ইচ্ছা অৱগত কৰিছে চত্তিশগড়ে। ইয়াকে ধৰি ‘বিকল্প-১’ৰ প্ৰতি সমৰ্থন আগবঢ়োৱা ৰাজ্যৰ সংখ্যা ২৭খনলৈ বৃদ্ধি পালে। এই মুহূৰ্তত ঝাৰখণ্ডৰ বাহিৰে দেশৰ ২৭খন ৰাজ্য আৰু বিধানসভা যুক্ত তিনিওখন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে ‘বিকল্প-১’ গ্ৰহণৰ পক্ষত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিলে।
‘বিকল্প-১’ পচন্দ কৰা সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে ‘জিএছটি’ ৰূপায়ণৰ বেলিকা সন্মুখীন হোৱা ঘাটি পূৰণ কৰিব পৰাকৈ ভাৰত চৰকাৰে আগবঢ়োৱা ‘বিশেষ ঋণৰ সুবিধা’ লাভ কৰিব। ২০২০ৰ ২৩অক্টোবৰৰ পৰা এই ঋণদানৰ ব্যৱস্থা কাৰ্যান্বিত কৰা হৈছে আৰু ৰাজ্যসমূহৰ হৈ পাঁচোটা কিস্তিত ভাৰত চৰকাৰে ইতিমধ্যে ৩০,০০০কোটি টকা ধাৰে লৈছে আৰু ‘বিকল্প-১’ গ্ৰহণ কৰা ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ প্ৰেৰণ কৰিছে। বিশেষ ব্যৱস্থাৰে ধাৰে লোৱা পুঁজিৰ ধন যোৱা ২৩ অক্টোবৰ ২০২০, ২ নৱেম্বৰ ২০২০, ৯ নৱেম্বৰ ২০২০, ২৩ নৱেম্বৰ ২০২০ আৰু ১ ডিচেম্বৰ ২০২০ত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ মোকলাই দিয়া হৈছে। পৰৱৰ্তি পৰ্যায়ত চত্তিশগড়েও পুঁজি আদায় পাব।
‘বিকল্প-১’-ৰ চৰ্তৰ আধাৰত ‘জিএছটি’ ৰূপায়ণত হোৱা ঘাটি পূৰণৰ বাবে বিশেষ ব্যৱস্থাৰে ঋণৰ সুবিধা লাভ কৰাৰ উপৰি ৰাজ্যসমূহে যোৱা ১৭ মে’,২০২০ তাৰিখে ভাৰত চৰকাৰে ‘আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযান’ৰ অধীনত অনুমোদন জনোৱা ২% অতিৰিক্ত ঋণৰ পৰা ৰাজ্যৰ সৰ্বমুঠ ঘৰুৱা উত্পাদন(জিএছডিপি)ৰ ০.৫০% চূড়ান্ত কিস্তি ধাৰে লোৱাৰ বাবে নিঃচৰ্ত অনুমোদনো লাভ কৰিব। এয়া বিশেষ ব্যৱস্থাৰে আগবঢ়োৱা ১.১ লাখ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত হ’ব। ‘বিকল্প-১’ গ্ৰহণ কৰাৰ পিচত চত্তিশগড়লৈ ১,৭৯২ কোটি টকা(চত্তিশগড়ৰ জিএছডিপি-ৰ ০.৫০%) ধাৰে লোৱাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে অনুমতি প্ৰদান কৰিছে।
দেশৰ ২৭খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে অতিৰিক্ত ঋণৰ অনুমোদন লাভ কৰিছে আৰু এই ধন মোকলাই দিয়া হৈছে।
২-১২-২০২০ পৰ্যন্ত জিএছডিপি-ৰ ০.৫০% পৰিমাণে অতিৰিক্ত ঋণ লাভ কৰা ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ তালিকা
(কোটি টকা হিচাপত)
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য-কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
জিএছডিপি-ৰ ০.৫০% পৰিমাণে অতিৰিক্ত ঋণ
বিশেষ ব্যৱস্থাৰে ঋণৰ
পৰিমাণ
1
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
5051
804.15
2
অৰুণাচল প্ৰদেশ*
143
0.00
3
অসম
1869
346.12
4
বিহাৰ
3231
1358.54
5
চত্তিশগড় #
1792
0.00
6
গোৱা
446
292.20
7
গুজৰাট
8704
3208.80
8
হাৰিয়াণা
4293
1514.40
9
হিমাচল প্ৰদেশ
877
597.47
10
কৰ্ণাটক
9018
4317.39
11
কেৰালা
4,522
328.20
12
মধ্য প্ৰদেশ
4746
1580.51
13
মহাৰাষ্ট্ৰ
15394
4167.99
14
মণিপুৰ*
151
0.00
15
মেঘালয়
194
38.89
16
মিজোৰাম*
132
0.00
17
নাগালেণ্ড*
157
0.00
18
ওড়িশা
2858
1329.97
19
পাঞ্জাৱ
3033
475.80
20
ৰাজস্থান
5462
907.12
21
ছিক্কিম*
156
0.00
22
তামিল নাডু
9627
2171.90
23
তেলেংগাণা
5017
299.88
24
ত্ৰিপুৰা
297
78.90
25
উত্তৰ প্ৰদেশ
9703
2090.21
26
উত্তৰাখণ্ড
1405
806.10
27
প্শ্চিম বংগ
6787
252.22
মুঠ(ক):
105065
26966.76
1
দিল্লী
প্ৰযোজ্য নহয়
2040.77
2
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
প্ৰযোজ্য নহয়
790.53
3
পুডুচেৰী
প্ৰযোজ্য নহয়
201.94
মুঠ(খ):
প্ৰযোজ্য নহয়
3033.24
সৰ্ব মুঠ (ক+খ)
105065
30000.00
* These States have ‘NIL’ GST compensation gap
# Funds will be released starting after next round of borrowing.

Ministry of Finance
All States except Jharkhand choose Option-1 to meet the GST implementation shortfall
Chhattisgarh has become the latest State to go for Option-1
Chhattisgarh will get Rs.3,109 crores through special borrowing window to meet the GST implementation shortfall
Permission to raise additional Rs.1,792 crore through borrowings also issued to Chhattisgarh
03 DEC 2020 10:03AM by PIB Delhi
Government of Chhattisgarh has communicated its acceptance of Option-1 to meet the revenue shortfall arising out of GST implementation. The number of States who have favoured Option-1 has gone up to 27. All States except Jharkhand and all the 3 Union Territories with Legislative Assembly have decided in favour of Option-1.
The States & Union Territories who choose Option-1 are getting the amount of shortfall arising out of GST implementation through a special borrowing window put in place by the Government of India. The window has been operationalised since 23rd October, 2020 and the Government of India has already borrowed an amount of Rs.30,000 crore on behalf of the States in five instalments and passed it on to the States and Union Territories, who chose Option-1. The funds borrowed through the special window were released to the States and UTs on 23rd October, 2020, 2nd November, 2020, 9th November, 2020, 23rd November, 2020 and 1st December, 2020. Now the State of Chhattisgarh will also receive funds raised through this window starting from the next round of borrowing.
Under the terms of Option-1, besides getting the facility of a special window for borrowings to meet the shortfall arising out of GST implementation, the States are also entitled to get unconditional permission to borrow the final instalment of 0.50% of Gross State Domestic Product (GSDP) out of the 2% additional borrowings permitted by the Government of India, under AtmanirbharAbhiyaan on 17th May, 2020. This is over and above the Special Window of Rs.1.1 lakh crore. On receipt of the choice of Option-1, the Government of India has granted additional borrowing permission of Rs.1,792 crore to the State Government of Chhattisgarh (0.50 % of Chhattisgarh’s GSDP).
The amount of additional borrowing permission granted to 27 States and the amount of funds raised through special window and released to the States and Union Territories so far is annexed.
Statewise additional borrowing of 0.50 percent of GSDP allowed and amount of funds raised through special window passed on to the States/UTstill 02.12.2020
(Rs. in Crore)
S. No.
Name of State / UT
Additional borrowing of 0.50 percent allowed to States
Amount of fund raised through special window passed on to the States/ UTs
1
Andhra Pradesh
5051
804.15
2
Arunachal Pradesh*
143
0.00
3
Assam
1869
346.12
4
Bihar
3231
1358.54
5
Chhattisgarh #
1792
0.00
6
Goa
446
292.20
7
Gujarat
8704
3208.80
8
Haryana
4293
1514.40
9
Himachal Pradesh
877
597.47
10
Karnataka
9018
4317.39
11
Kerala
4,522
328.20
12
Madhya Pradesh
4746
1580.51
13
Maharashtra
15394
4167.99
14
Manipur*
151
0.00
15
Meghalaya
194
38.89
16
Mizoram*
132
0.00
17
Nagaland*
157
0.00
18
Odisha
2858
1329.97
19
Punjab
3033
475.80
20
Rajasthan
5462
907.12
21
Sikkim*
156
0.00
22
Tamil Nadu
9627
2171.90
23
Telangana
5017
299.88
24
Tripura
297
78.90
25
Uttar Pradesh
9703
2090.21
26
Uttarakhand
1405
806.10
27
West Bengal
6787
252.22
Total (A):
105065
26966.76
1
Delhi
Not applicable
2040.77
2
Jammu & Kashmir
Not applicable
790.53
3
Puducherry
Not applicable
201.94
Total (B):
Not applicable
3033.24
Grand Total (A+B)
105065
30000.00
* These States have ‘NIL’ GST compensation gap
# Funds will be released starting after next round of borrowing.