জল শক্তি মন্ত্রালয়
২০২৩-২৪ ফাওবদা রাজ্য অসিদা ‘হর ঘর জল’গী পান্দম ফংনবা তেক্নিকেলগী মতেং পাংনবা নেসনেল জল জিবন মিসনগী কাংবু নোংচুপ বেঙ্গলদা চৎখ্রে
03 DEC 2020 3:11PM by PIB Imphal
(লম্বী তৌখাইদনা পাইপ ফুম্বগী অনৌবা মওং)
জল জিবন মিসনগী মখাদা রাজ্য অসিদা ‘হর ঘর জল’গী পান্দম ফংনবা তেক্নিকেলগী মতেং পাংনবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা ৱাফমশিং অমসুং খুদোংচাদবশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং অফবা থবকশিং খঙদোক্নবা নেসনেল জল জিবন মিসনগী মীওই মরিগী কাংবু অমা ২০২০গী দিশেম্বর ২দগী ৪ ফাওবা নোংচুপ বেঙ্গলদা চৎখ্রে। কাংবু অদুনা রাজ্য অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা চৎখি অমসুং ঈশিং পীনবা স্কিম পায়খৎলিবা ওফিসিএলশিং, গ্রাম প্রধানশিং অমসুং গ্রাম পঞ্চায়তশিংগী মেম্বরশিংগা উনখি। থবক অসি খোঙজেল য়াংনা পায়খৎনবগীদমক মখোয়গী মিৎয়েং চঙনবা অমসুং খুমাঙ চাউশিনবগী মতাংদা মখোয়দা পাউদম্নবা কাংবু অদুনা দিস্ত্রিক ৱাতর এন্দ সেনিতেসন মিসনগী চেয়রপর্সন/দিস্ত্রিক কলেক্তরগসু মীফম পাংথোকখি।
২০২৩-২৪ ফাওবগী মনুংদা রাজ্য অসিদা য়ুমথোঙ চাদা ১০০ তোতি শম্নবা নোংচুপ বেঙ্গল সরকারনা থৌরাং তৌরে। অপীবা মতমগী মনুংদা জল জিবন মিসনগী পান্দমশিং ফংনবা ভারত সরকারনা রাজ্যশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। রাজ্য অসিগী য়ুমথোঙ খুদিং ঈশিং ফংহন্নবা জল জিবন মিসন থবক ওইনা পায়খৎনবগী মমাঙ থাদা পাংথোকখিবা চহি তঙ্খাই চনবগী হন্না য়েংশিনবগী মীফমগী মখা তারকপা ওইনা পায়খৎলিবা থবকশিং য়েংশিন্নবা অমসুং থবক য়াংনা পায়খৎনবা তেক্নিকেলগী মতেং পীনবা নেসনেল জল জিবন মিসনগী কাংবু অমা রাজ্য অসিদা চৎখিবনি। কাংবু অদুনা পি.ঐচ.ই.দি ওফিসিএলশিংগা লোয়ন্না হাওরা জিলাগী স্কিম অহুম য়েংখি। উত্তর পিরপুর স্কিম অসি ১৫সুবা ফাইনান্স কমিসনগী ফন্দশিংগা পুনশিন্দুনা চাদা ১০০গী এফ.ঐচ.তি.সিগা লোয়ন্না নোংগী ঈশিং লোকশিন্দুনা তুংকোইনা শীজিন্নবা য়ানবা মিৎয়েং থমখি।
কোসালপুর স্কিমদা এফ.ঐচ.তি.সি উত্তার পিরপুর স্কিমদা এফ.ঐচ.তি.সি
বালিচাক স্কিমদা গ্রাম পঞ্চায়তকা লোয়ন্না জল জিবন মিসনগী মরুওইবা থবকশিংগী মতাংদা খন্নখি। অথুবদা এফ.ঐচ.তি.সি পীনবা থবক পায়খৎনবা অমসুং ভিলেজ এক্সন প্লান শেম্নবা গ্রাম পঞ্চায়ত অসিনা থবক পায়খৎলে। কোসালপুর খুঙ্গংদা এফ.ঐচ.তি.সি পীনবা থবক পায়খৎলি অমসুং চৎলিবা থা অসিগী মনুংদা থবক লোইশিনগনি হায়বগী থাজবা লৈরে।
পিয়রপুর খুঙ্গংদা এফ.ঐচ.তি.সি কোসালপুর খুঙ্গংদা পায়খৎলিবা থবক
২০২০-২১ মনুংদা নোংচুপ বেঙ্গলদা পীবা ফন্দ লুপা করোর ১,৬১০.৭৬তা হেনগৎখি। লুপা করোর ১,১৪৬.৫৮কী ওপনিং বেলেন্স লৈদুনা , রাজ্য অসিনা কেন্দ্রদগী লুপা করোর ২,৭৬০.৭৬ ফংলগনি। মরম অদুনা ২০২০-২১ মনুংদা জল জিবন মিসনগী মখাদা রাজ্য অসিগী য়ুমথোঙশিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা রাজ্যগী চাকথুংগা লোয়ন্না লুপা করোর ৫,৭৭০ লৈখি। মিসন অসিগী মখাদা পায়খৎলিবা থবকশিংগী খুমাঙ চাউশিনবা অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা মখা তানা অহেনবা ফন্দশিং পীগনি। পঞ্চায়াতি রাজ ইন্সতিতুৎশিংদা পীনবা ১৫সুবা ফাইনান্স কমিসনগী গ্রান্তশিং ওইনা নোংচুপ বেঙ্গলনা লুপা করোর ৪,৪১২ ফংখ্রে, মসিগী চাদা ৫০ তঙাইফদনা ঈশিং অমসুং সেনিতেসনগী থবকশিংদা শীজিন্নগনি। তোঙান-তোঙানবা থবকশিং হায়বদি এম.জি.এন.আর.জি.এস, জে.জে.এম, এস.বি.এম(জি), ১৫সুবা ফাইনান্স কমিসনগী গ্রান্তশিং, দিস্ত্রিক মিনরেল দিবলপমেন্ত ফন্দ, কাম্পা, সি.এস.আর ফন্দ, লোকেল এরিয়া দিবলপমেন্ত ফন্দ অসি রাজ্যনা পুনশিন্নবা থৌরাং তৌবা দরকার ওইরে। হায়রিবা থবকশিং অসি ১৫সুবা ফাইনান্স কমিসনগা লোয়ন্না চহি ৫গী থৌরাং ওইনা খুঙ্গং খুদিংমক্কী ভিলেজ এক্সন প্লান(ভি এ পি)গা পুনশিন্দুনা হায়রিবা ফন্দশিং অদু ঈশিং তুংশিন্দুনা থম্নবা অমসুং ঈশিং ফংহন্নবা থবকশিংদা শীজিন্নগদবনি।
লৈবাক অসিগী মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মখা তারকপা ওইনা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ অমদা ফঙ্কসনেল হাওসহোল্দ তেপ কন্নেক্সন(এফ ঐচ তি সি) পীনবা রাজ্যশিংগা লোয়ন্না কেন্দ্র সরকারনা জল জিবন মিসন পায়খৎপনি। কোওপেরেতিপ ফেদেরেলিজমগী অশেংবা ৱাখল্লোন মতুংইন্না, খুঙ্গংগী মীয়াম হিংবদা লাইহন্নবা অমসুং নুপীশিংগী অৱাবা হন্থহন্নবা মিসনগী পান্দমশিং ফংনবা মাংজিল থাবা থবক অসি রাজ্যশিংনা পায়খৎলে। মিসন অসিগী পান্দমদি খুঙ্গংদা লৈবা ইমুং খুদিংমক মখোয়গী য়ুমদা তোতি ঈশিং ফংহনবনি। মমাঙগী থবকশিংদগী তোখাইবা অমদা, মিসন অসিনা মচাক-মথুমশিং শেমগৎপদগী ঈশিং ফংহনবদনা হেন্না মিৎয়েং চঙলে।

Ministry of Jal Shakti
National Jal Jeevan Mission team visits West Bengal to provide technical assistance to the State to realize the goal of ‘Har Ghar Jal’ by 2023-24
03 DEC 2020 3:11PM by PIB Delhi
Innovative way of pipe laying without road cutting
A team of 4 members from the National Jal Jeevan Mission is visiting West Bengal from 2nd to 4th December, 2020 to provide technical assistance to the State to realize the goal of ‘HarGhar Jal’ under theflagship programmeJal Jeevan Mission as well as identify different issues and challenges and todocument good practices. The team isvisiting different parts of the State and interacting with field level officials involved with implementation of water supply schemes as well as Gram Pradhans and members of Gram Panchayats. The teamis also holdingmeetingswith the Chairperson of District Water& Sanitation Mission/ District Collector to brief them about the progress and seek their intervention for speedy implementationof the programme.
West Bengal State has planned to provide 100% tap connections to all the households in the State by 2023-24. Government of India is working in tandem with the States to achieve the goals of JJM within the time frame. In continuation to the discussions held last month at the mid-year review of planning and implementation of Jal Jeevan Mission in the State to provide tap water connections in all households, the team from National Jal Jeevan Mission is visiting the State to see the implementation in the field and extend technical assistance to expedite the implementation with a focus on prudent investment. The team along with PHED officials visited three schemes of Howrah district. The Uttar Pirpur scheme is 100% FHTC with focus on sustainability by creating rainwater harvesting through convergence with 15th Finance commission funds.
FHTC in Khosalpur Scheme FHTC in Uttarpirpur scheme
In Balichak Scheme key parameters of Jal Jeevan Mission were discussed with the Gram Panchayat. The GP is in process of preparing the VAP and the work of providing FHTC is expected to begin soon. InKhosalpur village, the work is ongoing for providing FHTC and the work is expected to be completed during this month.
FHTC in Pearpur Village Ongoing Work in Koshalpur Village
During 2020-21, fund allocation to West Bengal has increased to Rs. 1,610.76 Crore. With an opening balance of Rs. 1,146.58 Crore, the State has an assured availability of Rs. 2,760.76 Crore of Central share funds. Therefore, during 2020-21, along with State share, about Rs. 5,770 Crore is available under Jal Jeevan Mission to provide household tap connections in West Bengal. Further, additional funds too can be provided based on the progress of implementation in form of performance incentive under JJM. West Bengal has received Rs 4,412 Crore as 15th Finance Commission Grants to Panchayati Raj Institutions, 50% of which will mandatorily be spent on water and sanitation. There is need for convergence planning to be done by the State under various programmes like MGNREGS, JJM, SBM (G), 15th Finance Commission Grants to PRIs, District Mineral Development Fund, CAMPA, CSR Fund, Local Area Development Fund, etc. at village level and Village Action Plan (VAP) of every village is to be prepared for 5 years co-terminus with the 15th Finance Commission by dovetailing all such funds for carrying out water conservation activities to strengthen water source leading to drinking water security.
In continuation of various initiatives taken up to improve the lives of people of the country, ‘Jal Jeevan Mission’ is being implemented by the Union Government in partnership with States to provide every rural household a Functional Household Tap Connection for the supply of potable water in adequate quantity and of prescribed quality on a regular and long-term basis. Following the true spirit of cooperative federalism, State Governments are implementing this flagship programme to realize the objectives of the Mission to enhance ‘ease of living’ of people in rural areas as well as reduce the ‘drudgery’ of women, especially girls. This life-changing Mission focuses on the key principles of ‘equity and inclusiveness’, i.e. every family in the village get tap water connection in their households. With a departure from earlier programmes, this mission stresses on service delivery, rather than infrastructure creation.