আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
খা-নোংচুপ বে ওফ বেঙ্গলগী মথক্তা নোংলৈ নুংশিৎ ‘বুরেবী’ (খা তমিলনাদু অমসুং খা কেরলাগী সুমদ্র খোংবান্দা সাইক্লোনগীদমক চেকশিন-ৱাঃ য়েলো মেসেজ)
দিসেম্বর ২গী নুমিদাংৱাইরম/নুমিদাংদা মসিগী নোংচুপ-নোংপোক-নোংচুপগী মায়কৈদা শিৎপা অমসুং শ্রীলঙ্কাগী সমুদ্র খোংবানগী ত্রিঙ্কোমালগী মনাক্তা পুংদা কিলোমীতর ৮০দগী ৯০ ফাওবগী খোংজেলদগী পুংদা কিলোমীতর ১০০গী খোংজেলদা সাইক্লোন ওইনা শিৎপগী ওইথোকপা
দিসেম্বর ২দগী দিসেম্বর ৩, ২০২০দা খা তমিলনাদু (কন্যাকুমারী, তিরুনেলবেলী, থুথুকুরী, তেনকাসী, রামনাথপুরম অমসুং শিবগঙ্গৈ)দা মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোং অমসুং মফম খরদা নোং কন্না চুবগী ওইথোকপা; দিসেম্বরদা খা কেরলা (তিরুবন্তপুরম, কোল্লম, পথানামথিত্তা)দা মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোং চুবগী অমসুং তমিলনাদুদা দিসেম্বর ২ অমসুং ৪, ২০২০ অমসুং কেরলাদা দিসেম্বর ৩ অমসুং ৪দা মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কনবা নোং চুরবা য়াই
খা-নোংচুপ বে ওফ বেঙ্গল অমসুং নোংপোক শ্রী লঙ্কাগী সমুদ্রা মপান অমসুং মসিগী মনাক নকপা সমুদ্রগী ফিভম য়াম্না কন্নবদগী হোন্না ৱাংবা ওইরবা য়াই
আই.এম.দি.না মফম পুম্নমক অসিদা দিসেম্বর ২দগী ৫ ফাওবগী মনুংদা ঙা ফাবগী মরী লৈনবা থবক-থৌরম পুম্নমক লেপ্নবা খঙহনখ্রে
02 DEC 2020 9:37AM by PIB Imphal
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)কী সাইক্লোন ৱার্নিং দিবিজনগী মতুং ইন্নাঃ
নোংচুপ-নোংপোক বে ওফ বেঙ্গলগী মথক্তা নোংলৈ নুংশিৎ (সাইক্লোন) ‘বুরেবী’ হৌখিবা পুং ৬তা পুংদা কিলোমীতর ১৫গী খোংজেলদা নোংচুপ-অৱাং নোংচুপকী মায়কৈদা চংশিল্লি অমসুং ঙসি অয়ুক পুং ৫.৩০ তাবা মতমদা, দিসেম্বর ২, ২০২০দা মসি ত্রিংকোমালীগী নোংপোক-খা নোংপোক (শ্রীলঙ্কা)কী লমদমদগী চাউরাক্না কিলোমীতর ২৪০, পম্বন (ভারত)গী নোংপোক-খা নোংপোক্তা কিলোমীতর ৪৭০ অমসুং কন্যাকুমারী (ভারত)তগী নোংপোক-অৱাং নোংপোক্তা খা-নোংচুপ বে ওফ বেঙ্গলগা মায়কৈদা শিৎলি।
মথংগী পুং ১২দা মসি হেন্না শাফু কল্লকপা য়াই। দিসেম্বর ২গী নুমিদাংৱাইরম/নুমিদাংদা মসি নোংচুপ-অৱাং নোংচুপকী মায়কৈদা অমসুং শ্রীলঙ্কাগী সমুদ্র খোংবান্দা অৱাং ত্রিংকোমালীগী মনাক্তা পুংদা কিলোমীতর ৮০দগী ৯০দগী পুংদা কিলোমীতর ১০০গী খোংজেলদা সাইক্লোন ওইনা হুম্বগী ওইথোকপা লৈ। মসিগী মতুংদা নোংলৈ নুংশিৎকী নোংচুপ-অৱাং নোংচুপকী মায়কৈদা চৎখিবগী ওইথোকপা লৈ অমসুং দিসেম্বর ৩গী অয়ুক্তা মসি মন্নারগী গল্ফ অমসুং মনাক নকপা কোমোরিনগী লমদমদা হুম্লক্কনি।
সাইক্লোন অসি দিসেম্বর ৩গী নুংথিলদা পম্বনগী মনাক্তা পুংদা কিলোমীতর ৭০-৮০দগী পুংদা কিলোমীতর ৯০গী খোংজেলদা শিৎকনি। মসিগী মতুংদা পুংদা কিলোমীতর ৭০-৮০দগী পুংদা কিলোমীতর ৯০গী খোংজেলদা নোংচুপ-খা নোংচুপকী মায়কৈদা চৎখিগনি অমসুং দিসেম্বর ৪দা সাইক্লোন ওইনা কন্যাকুমারী অমসুং পম্বনগী মরক্তা খা তমিলনাদুগী সমুদ্রা মপান লানখিগনি।
ফোরকাস্ত ত্রেক অমসুং মসিগী শাফু মখাদা পীরিঃ
তাং/মতম(আই.এস.তি.)
ফিভম (লেতিচুদ ০N/ লোঙ্গিচুদ ০E)
লৈমাইদা খ্বাইদগী ৱাংবা নুংশিৎকী খোংজেল (Kmph)
সাইক্লোন্না অপনবা পীবগী মখল
০২.১২.২০/০৫৩০
৮.৪/৮৩.৪
৭০-৮০দগী ৯০
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০২.১২.২০/১১৩০
৮.৭/৮২.৪
৭৫-৮৫দগী ৯৫
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০২.১২.২০/১৭৩০
৯.০/৮১.৩
৮০-৯০দগী ১০০
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০২.১২.২০/২৩৩০
৯.১/৮০.৭
৮০-৯০দগী ১০০
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৩.১২.২০/০৫৩০
৯.২/৮০.২
৭০-৮০দগী ৯০
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৩.১২.২০/১৭৩০
৯.১/৭৯.২
৭০-৮০দগী ৯০
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৪.১২.২০/০৫৩০
৮.৯/৭৮.৪
৭০-৮০দগী ৯০
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৪.১২.২০/১৭৩০
৮.৫/৭৭.৪
৬৫-৭৫দগী ৮৫
সাইক্লোনিক স্তোর্ম
০৫.১২.২০/০৫৩০
৮.১/৭৬.৪
৫৫-৬৫দগী ৭৫
দীপ দিপ্রেসন
চেকশিন ৱাঃ
(i) নোংজু
- দিসেম্বর ২ অমসুং ৩, ২০২০দা খা তমিলনাদু (কন্যাকুমারী, তিরুনেলৱেলা, থুথুকুরী, তেনকাসী, রামনাথপুরম অমসুং শিবগঙ্গৈ)দা মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবা অমসুং অতোপ্পা মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুবগী ওইথোকপা লৈ; দিসেম্বর ০৩দা খা কেরলা (তিরুবনন্তপুরম, কোল্লম, পথানামথিত্তা অমসুং অলাপুজহা)দা মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবা অমসুং খা তমিলনাদুদা দিসেম্বর ২ অমসুং ৪, ২০২০ অমসুং খা কেরলাদা দিসেম্বর ৩ অমসুং ৪দা মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবগী ওইথোকপা লৈ।
- খা তমিলনাদু, পুদুচেরী, মাহে অমসুং করাইকল লোইননা অৱাং কেরলাদা দিসেম্বর ২ অমসুং ৩ লোইননা দিসেম্বর ৪দা মফম খরদসু অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবগী ওইথোকপা লৈ।
- আন্ধ্র প্রদেশকী খা থংবা সমুদ্র মপানগী মফম খরদা দিসেম্বর ২ অমসুং ৩ লোইননা লক্ষদ্বীপতা দিসেম্বর ৩ অমসুং ৪দা নোং কন্না চুবগী চিংনবা লৈ।
সব-দিবিজনশিং
দিসেম্বর ০২, ২০২০*
দিসেম্বর ০৩, ২০২০*
দিসেম্বর ০৪, ২০২০*
খা তমিলনাদু
মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবগা লোইননা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অঙকপা ফংনা নোং চুবা
মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবগা লোইননা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অঙকপা ফংনা নোং চুবা
মফম কয়া মরুমদা অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবা য়াই।
অৱাং তমিলনাদু, পুদুচেরী & কেরলা
মফম খরদা অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবগা লোইননা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অঙকপা ফংনা নোং চুবা
মফম অয়াম্বদা নোং কন্না চুবগা লোইননা মফম কয়াদা অকনবদগীনা য়াম্না কন্না নোং চুবা য়াই
মফম খরদা নোং চুবগা লোইননা মফম খরদা নোং কন্না চুরবা য়াই
খা কেরলা
মফম খরদা নোং চুবগা লোইননা মফম খরদা নোং কন্না চুরবা য়াই
মফম অয়াম্বদা নোং চুবগা লোইননা মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুবা অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
মফম খরদা নোং কন্না চুবা অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
অৱাং কেরলা & মাহে
মফম খরদা নোং কন্না চুবা অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
মফম খরদা নোং কন্না চুবা অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
মফম খরদা নোং চুবা অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
আন্ধ্র প্রদেশকী সুমদ্রা মপান
মফম খরদা নোং চুবা অমসুং অতৈ তোঙান তোঙানবা মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
মফম খরদা নোং কন্না চুবা অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং য়াম্না কন্না চুরবা য়াই
মফম খরদা নোং চুরবা য়াই
লক্ষদ্বীপ
মফম খরদা নোং চুরবা য়াই
মফম খরদা নোং চুরবা য়াই অমসুং অতৈ মফম খরদা নোং কন্না চুরবা য়াই
মফম খরদা নোং চুবগা লোইননা অতৈ মফম খরদা নোং কন্না চুরবা য়াই
(ii) নুংশিৎকী য়েকশিন-ৱা
- খা-নোংচুপ বে ওফ বেঙ্গলগী মথক্তা লোইননা মসিগী নাক-য়েত্তা অমসুং শ্রী লঙ্কাগী সমুদ্র মপানগী মনাক্তা নুংশিৎ পুংদা কিলোমীতর ৭০-৮০দগীনা কিলোমীতর ৯০গী খোংজেলদা কন্না শিৎলবা য়াই। মসিগী মতুংদা নুংথিলদগীনা পুং ১২ ফাওবা খোংজেল অসিদা হেনগৎলক্তুনা পুংদা কিলোমীতর ৮০-৯০দগীনা কিলোমীতর ১০০ ফাওবা ওইরবা য়াই। মসিগী মতুংদা মসিগী খোংজেল অসি তপ্না তপ্না হন্থরক্কনি।
- দিসেম্বর ৩গী অয়ুক্তগী মথংগী পুং ৪৮গী মতমদা লক্ষদ্বীপ-মালদীবকী লমদমদা অমসুং মনাক নকপা খা-নোংপোক অরাবিয়ন সীদা খোংজেল য়াংবা নুংশিৎকী খোংজেল পুংদা কিলোমীতর ৪৫-৫৫দগী কিলোমীতর ৬৫ ফাওবা শিৎপগী ওইথোকপা য়াই।
(iii) সমুদ্রগী ফিভম
- খা নোংচুপ বে ওফ বেঙ্গল অমসুং নোংপোক শ্রী লঙ্কাগী সমুদ্র খোংবান লোইননা মসিগী মনাক নকপা সমুদ্রগী ফিভম য়াম্না কনবদগীনা অৱাংবা ফিভম ফাওবা য়ৌরকপগী ওইথোকপা লৈ অমসুং মসিগুম্বা ফিভম অসি দিসেম্বর ৩গী নুমিদাংদগী হৌরগা অয়ুক ফাওবা চৎথখিগনি লোইননা মসিগী মতুংদা মসি তপ্না তপ্না ফগৎলক্কনি।
- দিসেম্বর ২দা কোমোরিনগী লমদম, মন্নারগী গল্ফকী অকোইবদা অমসুং খা তমিলনাদু-কেরলা অমসুং নোংচুপ শ্রী লঙ্কাগী সমুদ্র মপানগী অকোইবদা সমুদ্রগী ফিভম অকনবদগীনা হেন্না কনবা ফিভম ওইগনি অমসুং দিসেম্বর ৩ অমসুং ৪দা য়াম্না কনবদগীনা খ্বাইদগী ৱাংবা ফিভম ফাওবা য়ৌবগী ওইথোকপা য়াই।
- লক্ষদ্বীপ-মাল্দীবকী লমদমদা অমসুং মনাক নকপা খা-নোংপোক অরাবিয়ন সীদা দিসেম্বর ৩দগী ৫ ফাওবা সমুদ্রগী ফিভম অকনবদগীনা য়াম্না কনবা ওইগনি।
(iv) ঙা ফাবশিংগী চেকশিন-ৱা
- মখাগী লমদমশিং অসিদা দিসেম্বর ২দগী ৫ ফাওবগী মনুংদা ঙা ফাবগা মরী লৈনবা থবক-থৌরম পুম্নমক লেপ্নবা খঙহনখ্রে।
- ঙা ফাবশিংদা মখোয় দিসেম্বর ২দগী ৩ ফাওবা খা-নোংচুপ বে ওফ বেঙ্গলগা লোইননা নোংপোক শ্রী লঙ্কা মপান, দিসেম্বর ২দগী ৪ ফাওবা কোমোরিনগী লমদম, মন্নারগী গল্ফ অমসুং তমিলনাদু-কেরলা অমসুং শ্রী লঙ্কা মপান অমসুং দিসেম্বর ৩দগী ৫ ফাওবা লক্ষদ্বীপ-মাল্দীবকী লমদম অমসুং খা-নোংপোক অরাবিয়ন সীদা চৎতনবা খঙহনখ্রে।
মসিগী সিস্তেম অসি লেপ্তনা য়োংশিল্লি অমসুং মরী লৈনবা রাজ্য সরকারশিংদা চাং নাইনা খঙহল্লি।
Kindly visit www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in for updates on the system
সিস্তেমগী অনৌবা পাউ খঙবীনবা www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in অমসুং www.mausam.imd.gov.inদা চংবীয়ু
খা-নোংচুপ বে ওফ বেঙ্গলগী সাইক্লোনিক স্তোর্ম ৮.৪০E/৮৩.৪০Nদা

Ministry of Earth Sciences
Cyclonic Storm ‘Burevi’ over southwest Bay of Bengal (Cyclone Alert for South Tamilnadu and South Kerala coasts: Yellow Message)
It is very likely to move west-northwestwards and cross Sri Lanka coast, close to north of Trincomalee during evening/night of 2nd December as a Cyclonic Storm with a wind speed of 80-90 kmph gusting to 100 kmph
Heavy to very heavy rainfall at a few places with isolated Extremely heavy falls very likely over south Tamilnadu (Kanniyakumari, Tirunelveli, Thoothukudi, Tenkasi, Ramanathapuram and Sivagangai) on 2nd and 3rd December, 2020; over south Kerala (Thiruvananthapuram, Kollam, Pathanamthitta andAlappuzah) on 3rd December and isolated heavy to very heavy rainfall likely over south Tamilnadu on 2nd& 4th December 2020 and south Kerala on 3rd& 4th December, 2020
Sea conditions is very rough to high over southwest Bay of Bengal and along & off east Sri Lanka coast
IMD advises total suspension of fishing operation during 2nd to 5th December over the area
02 DEC 2020 9:37AM by PIB Delhi
According to the Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department (IMD):
The Cyclonic Storm ‘Burevi’ over southwest Bay of Bengal moved west-northwestwards with a speed of 15 kmph during past six hoursand lay centered at 0530 hrs IST of today, the 02nd December 2020 over southwest Bay of Bengal, about 240 km east-southeast of Trincomalee (Sri Lanka), 470 km east-southeast of Pamban (India) and 650 km nearly east-northeast of Kanniyakumari (India).
It is very likely to intensify further during next 12 hours. It is very likely to move west-northwestwards and cross Sri Lanka coast, close to north of Trincomalee during evening/night of 2nd December as a Cyclonic Storm with a wind speed of 80-90 kmph gusting to 100 kmph. It is very likely to move nearly west-northwestwards thereafter, emerge into Gulf of Mannar and adjoining Comorin area on 3rd December morning.
The Cyclonic Storm with wind speed of 70-80 gusting to 90 kmph would be centered very close to Pamban around noon of 3rd December. It would then move nearly west-southwestwards and cross south Tamilnadu coast between Kanniyakumari and Pamban around early morning of 4th December as a Cyclonic Storm with wind speed of 70-80 gusting to 90 kmph.
Forecast track and intensity are given below:
Date/Time(IST) Position (Lat. 0N/ long. 0E) Maximum sustained surface wind speed (Kmph) Category of cyclonic disturbance
02.12.20/0530 8.4/83.4 70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
02.12.20/1130 8.7/82.4 75-85 gusting to 95
Cyclonic Storm
02.12.20/1730 9.0/81.3
80-90 gusting to 100
Cyclonic Storm
02.12.20/2330
9.1/80.7
80-90 gusting to 100
Cyclonic Storm
03.12.20/0530
9.2/80.2
70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
03.12.20/1730
9.1/79.2
70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
04.12.20/0530
8.9/78.4
70-80 gusting to 90
Cyclonic Storm
04.12.20/1730
8.5/77.4
65-75 gusting to 85
Cyclonic Storm
05.12.20/0530
8.1/76.4
55-65 gusting to 75
Deep Depression
Warnings:
(i) Rainfall
• Heavy to very heavy rainfall at a few places with isolated Extremely heavy falls very likely over south Tamilnadu(Kanniyakumari, Tirunelveli, Thoothukudi, Tenkasi, Ramanathapuram and Sivagangai) on 2nd and 3rdDecember, 2020; over south Kerala(Thiruvananthapuram, Kollam, Pathanamthitta andAlappuzah) on 3rd December and isolated heavy to very heavy rainfall likely over south Tamilnadu on 2nd& 4th December 2020 and south Kerala on 3rd& 4th December, 2020.
• Heavy to very heavy rainfall at isolated places very likely over north Tamilnadu, Puducherry, Mahe&Karaikal and north Kerala on 2nd& 3rd December, isolated heavy rainfall on 4th December.
• Heavy rainfall at isolated places very likely over south Coastal Andhra Pradesh on 2nd& 03rdDecember and over Lakshadweep on 03rd& 4thDecember, 2020.
Sub-Divisions
02 Dec 2020*
03 Dec 2020*
04 Dec 2020*
South Tamilnadu
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at few places and extremely heavy fall at isolated places
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at few places and extremely heavy fall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
North Tamilnadu, Puducherry &Karaikal
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at many places with heavy fall at isolated places
South Kerala
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at few places and extremely heavy fall at isolated places
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
North Kerala &Mahe
Rainfall at many places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at most places with heavy to very heavy rainfall at isolated places
Rainfall at a few places with heavy fall at isolated places
South Coastal Andhra Pradesh
Rainfall at a few places with heavy rainfall at isolated places
Rainfall at a few places with heavy rainfall at isolated places
Rainfall at a few places
Lakshadweep
Rainfall at most places
Rainfall at most places with heavy to very falls at isolated places
Rainfall at most places with heavy to very falls at isolated places
(ii) Wind warning
• Gale wind speed reaching 70-80 kmph gusting to 90 kmph prevails over southwest Bay of Bengal and along & off Sri Lanka coast. It is very likely to increase becoming 80-90 kmph gusting to 100 kmph fro afternoon for subsequent 12 hours. It will gradually decrease thereafter.
• Squally wind speed reaching 45-55 kmph gusting to 65 kmph very likely over Comorin Area, Gulf of Mannar and along and off south Tamilnadu coast (Kanniyakumari, Tirunelveli, Thoothukudi andRamanathapuram districts) and south Kerala coast (Thiruvananthapuram, Kollam, Pathanamthitta andAlappuzah districts) from 2nd December forenoon. It will gradually increase becoming 55-65 kmph gusting to 75 kmph from 2nd December evening and 70-80 kmph gusting to 90 kmph from 3rd December forenoon for subsequent 24 hours and decrease thereafter.
• Squally wind speed reaching 45-55 kmph gusting to 65 kmph very likely over Lakshadweep-Maldives area and adjoining southeast Arabian Sea from 3rd December morning for next 48 hours.
(iii) Sea condition
• Sea conditions is very rough to high over southwest Bay of Bengal and along & off east Sri Lanka coast and the same will continue till night of 3rdDecember morning and gradually improve thereafter.
• It will be rough to very rough over Comorin Area, Gulf of Mannar,along & off south Tamilnadu-Kerala and west Sri Lanka coast on 2nd and very rough to high on 3rd and 4th December.
• Sea condition will be rough to very rough over Lakshadweep-Maldives area and adjoining southeast Arabian Seaduring 3rd – 5th December.
(iv) Fishermen warning
• Total suspension of fishing operation during 2ndto 5th Decemberover the areas as mentioned below.
• Fishermen are advised not to venture into southwest Bay of Bengal and along & off east Sri Lanka coast from 2ndto 3rdDecember; Comorin Area, Gulf of Mannar and south Tamilnadu-Kerala and west Sri Lanka coasts from 2ndto 4thDecember, over Lakshadweep-Maldives area & adjoining southeast Arabian Sea from 3rdto 5thDecember.
The system is under continuous surveillance and the concerned state governments arebeing informed regularly.
Kindly visit www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in for updates on the system
Cyclonic Storm over southwest Bay of Bengal at 8.40E/83.40N
Storm Surge Forecast by INCOIS Model
Kindly download MAUSAM APP for location specific forecast & warning, MEGHDOOT APP for Agromet advisory and DAMINI APP for Lightning Warning.