বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
জুলাই-ছেপ্টেম্বৰ ত্ৰৈমাসিকত দেশখনলৈ $28.1 বিলিয়ন এফডিআই অন্তঃপ্ৰৱাহ
2020-21ৰ প্ৰথম অৰ্ধেকত এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহ $ত 15% বৃদ্ধি আৰু টকাত 23% বৃদ্ধি
28 NOV 2020 5:32PM by PIB Guwahati
2020-21 বিত্তীয় বৰ্ষ (জুলাই, 2020 ৰপৰা ছেপ্টেম্বৰ, 2020 লৈ) ৰ দ্বিতীয় ত্ৰৈমাসিকটোত ভাৰতলৈ মুঠ বৈদেশিক প্ৰত্যক্ষ বিনিয়োগ (FDI) অন্তঃপ্ৰৱাহ $28,102 নিযুত হৈ পৰে, ইয়াৰে এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহ $23,441 নিযুত বা 174,793 কোটি টকা। ইয়াৰ জৰিয়তে 2020-21 বিত্তীয় বৰ্ষটোৰ ছেপ্টেম্বৰ, 2020 লৈ এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহ $30,004 নিযুতলৈ বৃদ্ধি পায়, যি বৃদ্ধিৰ হাৰ 2019-20 ৰ একে সময়ছোৱাতকৈ 15% অধিক। টকাত, যোৱা বৰ্ষতকৈ এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহ 224,613 কোটি টকা হোৱাতে বৃদ্ধিৰ হাৰ 23%। আগষ্ট, 2020 তাপৰ্যপূৰ্ণ মাহ হৈ পৰে য’ত দেশখনলৈ $17,487 নিযুত এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহ হয়।
2020-21 বিত্তীয় বৰ্ষ
( এপ্ৰিল - ছেপ্টেম্বৰ)
এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহৰ পৰিমাণ
(কোটি টকাত)
($ নিযুতত)
1.
এপ্ৰিল, 2020
21,133
2,772
2.
মে’, 2020
16,951
2,240
3.
জুন, 2020
11,736
1,550
4.
জুলাই, 2020
22,866
3,049
5.
আগষ্ট, 2020
130,576
17,487
6.
ছেপ্টেম্বৰ, 2020
21,350
2,906
2020-21 (এপ্ৰিল, 2020 ৰপৰা ছেপ্টেম্বৰ, 2020 লৈ) #
224,613
30,004
2019-20 (এপ্ৰিল, 2019 ৰপৰা ছেপ্টেম্বৰ, 2019 লৈ) #
182,000
26,096
যোৱা বৰ্ষৰ তুলনাত % বৃদ্ধি
(+) 23%
(+) 15%
# পৰিমাণসমূহ অস্থায়ী, প্ৰয়োজন সাপেক্ষে আৰবিআই, মুম্বাইৰ সৈতে পুনৰ্মিলন।
এপ্ৰিল, 2000 ৰপৰা ছেপ্টেম্বৰ, 2020 লৈ যিসমূহ ৰাষ্ট্ৰৰপৰা ভাৰতলৈ এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহ হৈছিল; তাৰ ভিতৰত সৰ্বাধিক এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহ হয় মৰিচাচৰপৰা, ইয়াৰ পাছতেই আছে ছিংগাপুৰ আৰু আমেৰিকা।
এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহত শীৰ্ষ বিনিয়োগকাৰী ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ শ্বেয়াৰ (বিত্তীয় বৰ্ষ):
পৰিমাণ কোটি টকাত ($ নিযুতত)
স্থান
দেশ
2018-19
(এপ্ৰিল – মাৰ্চ)
2019-20
(এপ্ৰিল – মাৰ্চ)
2020-21
(এপ্ৰিল – ছেপ্টেম্বৰ)
মুঠ অন্তঃপ্ৰৱাহ (এপ্ৰিল, 00 -
ছেপ্টেম্বৰ,20)
মুঠ অন্তঃপ্ৰৱাহলৈ % (
$ত)
1.
মৰিচাচ
57,139
57,785
15,019
810,960
29%
(8,084)
(8,241)
(2,003)
(144,713)
2.
ছিংগাপুৰ
112,362
103,615
62,084
671,646
21%
(16,228)
(14,671)
(8,301)
(105,970)
3.
আমেৰিকা
22,335
29,850
53,266
229,488
7%
(3,139)
(4,223)
(7,123)
(36,902)
4.
নেদাৰলেণ্ড
27,036
46,071
11,306
219,628
7%
(3,870)
(6,500)
(1,498)
(35,350)
5.
জাপান
20,556
22,774
4,932
201,037
7%
(2,965)
(3,226)
(653)
(34,152)
6.
যুক্তৰাজ্য
9,352
10,041
10,155
160,566
6%
(1,351)
(1,422)
(1,352)
(29,563)
7.
জাৰ্মানী
6,187
3,467
1,498
70,442
2%
(886)
(488)
(202)
(12,398)
8.
চাইপ্ৰাছ
2,134
6,449
355
58,348
2%
(296)
(879)
(48)
(10,796)
9.
ফ্ৰান্স
2,890
13,686
8,494
59,005
2%
(406)
(1,896)
(1,135)
(9,675)
10.
কেইম্যান দ্বীপপুঞ্জ
7,147
26,397
15,672
65,520
2%
(1,008)
(3,702)
(2,103)
(9,639)
সকলোবোৰ দেশৰপৰা মুঠ এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহ *
309,867
(44,366)
353,558
(49,977)
224,613
(30,004)
2,957,057
(500,123)
-
সকলোবোৰ খণ্ডৰ ভিতৰত, এপ্ৰিল, 2000 ৰপৰা ছেপ্টেম্বৰ, 2020 লৈ সেৱা খণ্ডতে সৰ্বাধিক এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহ হয়; ইয়াৰ পাছতেই আছে কম্পিউটাৰ ছফ্টৱেৰ ও হাৰ্ডৱেৰ আৰু টেলিকমিউনিকেশ্যন।
সৰ্বাধিক এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহ হোৱা খণ্ডসমূহঃ
পৰিমাণ কোটি টকাত ($ নিযুতত)
স্থান
খণ্ড
2018-19
(এপ্ৰিল – মাৰ্চ)
2019-20
(এপ্ৰিল – মাৰ্চ)
2020-21
(এপ্ৰিল – ছেপ্টেম্বৰ)
মুঠ অন্তঃপ্ৰৱাহ (এপ্ৰিল, 00 -
ছেপ্টেম্বৰ,20)
মুঠ অন্তঃপ্ৰৱাহলৈ % (
$ত)
1.
সেৱা খণ্ড **
63,909
(9,158)
55,429
(7,854)
16,955
(2,252)
488,685
(84,255)
17%
2.
কম্পিউটাৰ ছফ্টৱেৰ ও হাৰ্ডৱেৰ
45,297
(6,415)
54,250
(7,673)
131,169
(17,554)
407,175
(62,466)
12%
3
টেলিকমিউনিকেশ্যন
18,337
(2,668)
30,940
(4,445)
50
(7)
219,238
(37,278)
7%
4.
ট্ৰেডিং
30,963
(4,462)
32,406
(4,574)
7,140
(949)
183,145
(28,543)
6%
5.
নিৰ্মাণ উন্নয়নঃ
টাউনশ্বীপ, হাউছিং, বিল্ট-আপ ইনফ্ৰাচট্ৰাকচাৰ আৰু নিৰ্মাণ-উন্নয়ন প্ৰকল্প
1,503
(213)
4,350
(617)
887
(118)
124,851
(25,780)
5%
6.
অট’ম’বাইল উদ্যোগ
18,309
(2,623)
19,753
(2,824)
3,162
(417)
146,904
(24,628)
5%
7.
ৰসায়ন (সাৰৰ বাহিৰে)
13,685
(1,981)
7,492
(1,058)
3,287
(437)
101,842
(18,077)
4%
8.
নিৰ্মাণ (আন্তঃগাঁথনি) কাৰ্য
15,927
(2,258)
14,510
(2,042)
2,814
(377)
111,197
(17,223)
3%
9.
ঔষধ ও ফাৰ্মাচিউটিকেল
1,842
(266)
3,650
(518)
2,715
(367)
90,529
(16,868)
3%
10.
হোটেল ও পৰ্যটন
7,590
(1,076)
21,060
(2,938)
2,128
(283)
93,907
(15,572)
3%
অক্টোবৰ, 2019 ৰপৰা ছেপ্টেম্বৰ, 2020 লৈ এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহৰ মূল হিতাধিকাৰী ৰাজ্য হৈ পৰে গুজৰাট; ইয়াৰ পাছতেই থাকে মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু কৰ্ণাটক।
সৰ্বাধিক এফডিআই ইকুইটি অন্তঃপ্ৰৱাহ হোৱা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহ
পৰিমাণ কোটি টকাত ($ নিযুতত)
স্থান
ৰাজ্য
2019-20
(অক্টোবৰ – মাৰ্চ)
2020-21
(এপ্ৰিল – ছেপ্টেম্বৰ)
মুঠ অন্তঃপ্ৰৱাহ (অক্টোবৰ, 19-
ছেপ্টেম্বৰ,20)
মুঠ অন্তঃপ্ৰৱাহলৈ % (
$ত)
1
গুজৰাট
18,964
1,19,566
1,38,530
35%
(2,591)
(16,005)
(18,596)
2
মহাৰাষ্ট্ৰ
52,073
27,143
79,216
20%
(7,263)
(3,619)
(10,882)
3
কৰ্ণাটক
30,746
27,458
58,204
15%
(4,289)
(3,660)
(7,949)
4
দিল্লী
28,487
19,863
48,350
12%
(3,973)
(2,663)
(6,635)
5
ঝাড়খণ্ড
13,208
5,990
19,198
5%
(1,852)
(792)
(2,644)
6
তামিল নাডু
7,230
7,062
14,292
4%
(1,006)
(938)
(1,944)
7
হাৰিয়ানা
5,198
5,111
10,310
3%
(726)
(682)
(1,408)
8
তেলেংগানা
4,865
5,045
9,910
3%
(680)
(668)
(1,348)
9
উত্তৰ প্ৰদেশ
1,738
1,680
3,418
1%
(243)
(225)
(468)
10
পশ্চিম বংগ
1,363
(190)
1,985
(261)
3,348
(451)
1%

Ministry of Commerce & Industry
US$28.1 billion FDI inflows into the country during the July-September quarter
FDI Equity Inflows during the first half of 2020-21 have shown 15% growth in US$ terms and 23% growth in Rupee terms
28 NOV 2020 5:32PM by PIB Delhi
Total Foreign Direct Investments (FDI) inflows into India during the second quarter of financial year 2020-21 (July, 2020 to September, 2020) have been US$ 28,102 million, out of which FDI equity inflows were US$ 23,441 million or Rs. 174,793 crore.This takes the FDI equity inflows during the financial year 2020-21upto September 2020 to US$30,004 million which is 15% more than the corresponding period of 2019-20. In rupee terms, the FDI Equity inflows of Rs 224,613 Crore are 23% more than the last year. August, 2020 has been the significant month when US$ 17,487 Million FDI equity inflows were reported in the country.
Financial Year 2020-21
( April - September)
Amount of FDI Equity inflows
(In Rs. Crore)
(In US$ mn)
1.
April, 2020
21,133
2,772
2.
May, 2020
16,951
2,240
3.
June, 2020
11,736
1,550
4.
July, 2020
22,866
3,049
5.
August, 2020
130,576
17,487
6.
September, 2020
21,350
2,906
2020-21 (form April, 2020 to September, 2020) #
224,613
30,004
2019-20 (form April, 2019 to September, 2019) #
182,000
26,096
%age growth over last year
(+) 23%
(+) 15%
# Figures are provisional, subject to reconciliation with RBI, Mumbai.
In terms of the Countries from where FDI Equity Inflows were reported to India, during April, 2000 to September, 2020; maximum FDI Equity inflows have been reported from Mauritius, followed by Singapore and the USA.
SHARE OF TOP INVESTING COUNTRIES FDI EQUITY INFLOWS (Financialyears):
Amount in Rupees Crores (in US$ Million)
Rank s
Country
2018-19
(April – March)
2019-20
(April – March)
2020-21
(April – September)
CumulativeInflows (April, 00 -
September,20)
%age to total Inflows (interms
of US$)
1.
MAURITIUS
57,139
57,785
15,019
810,960
29%
(8,084)
(8,241)
(2,003)
(144,713)
2.
SINGAPORE
112,362
103,615
62,084
671,646
21%
(16,228)
(14,671)
(8,301)
(105,970)
3.
U.S.A.
22,335
29,850
53,266
229,488
7%
(3,139)
(4,223)
(7,123)
(36,902)
4.
NETHERLANDS
27,036
46,071
11,306
219,628
7%
(3,870)
(6,500)
(1,498)
(35,350)
5.
JAPAN
20,556
22,774
4,932
201,037
7%
(2,965)
(3,226)
(653)
(34,152)
6.
U.K.
9,352
10,041
10,155
160,566
6%
(1,351)
(1,422)
(1,352)
(29,563)
7.
GERMANY
6,187
3,467
1,498
70,442
2%
(886)
(488)
(202)
(12,398)
8.
CYPRUS
2,134
6,449
355
58,348
2%
(296)
(879)
(48)
(10,796)
9.
FRANCE
2,890
13,686
8,494
59,005
2%
(406)
(1,896)
(1,135)
(9,675)
10.
CAYMAN ISLANDS
7,147
26,397
15,672
65,520
2%
(1,008)
(3,702)
(2,103)
(9,639)
TOTAL FDI EQUITY INFLOWS FROM ALL COUNTRIES *
309,867
(44,366)
353,558
(49,977)
224,613
(30,004)
2,957,057
(500,123)
-
Among the sectors, Services sector has received maximum FDI equity inflows, during April, 2000 to September, 2020; followed by Computer Software & Hardware, and Telecommunications.
SECTORS ATTRACTING HIGHEST FDI EQUITY INFLOWS:
Amount in Rs. Crores (in US$ Million)
Ranks
Sector
2018-19
(April – March)
2019-20
(April – March)
2020-21
(April – September)
CumulativeInflows (April, 00 -
September, 20)
% age to total Inflows (In terms ofUS$)
1.
SERVICES SECTOR **
63,909
(9,158)
55,429
(7,854)
16,955
(2,252)
488,685
(84,255)
17%
2.
COMPUTER SOFTWARE & HARDWARE
45,297
(6,415)
54,250
(7,673)
131,169
(17,554)
407,175
(62,466)
12%
3
TELECOMMUNICATIONS
18,337
(2,668)
30,940
(4,445)
50
(7)
219,238
(37,278)
7%
4.
TRADING
30,963
(4,462)
32,406
(4,574)
7,140
(949)
183,145
(28,543)
6%
5.
CONSTRUCTION DEVELOPMENT:
Townships, housing, built-up infrastructure and construction- development projects
1,503
(213)
4,350
(617)
887
(118)
124,851
(25,780)
5%
6.
AUTOMOBILE INDUSTRY
18,309
(2,623)
19,753
(2,824)
3,162
(417)
146,904
(24,628)
5%
7.
CHEMICALS (OTHER THAN FERTILIZERS)
13,685
(1,981)
7,492
(1,058)
3,287
(437)
101,842
(18,077)
4%
8.
CONSTRUCTION (INFRASTRUCTURE) ACTIVITIES
15,927
(2,258)
14,510
(2,042)
2,814
(377)
111,197
(17,223)
3%
9.
DRUGS & PHARMACEUTICALS
1,842
(266)
3,650
(518)
2,715
(367)
90,529
(16,868)
3%
10.
HOTEL & TOURISM
7,590
(1,076)
21,060
(2,938)
2,128
(283)
93,907
(15,572)
3%
Gujarat has been the major beneficiary state of the FDI Equity inflows, during October, 2019 to September, 2020;followed by Maharashtra and Karnataka.
STATES/UTs ATTRACTING HIGHEST FDI EQUITYINFLOWS
Amount in Rupees Crores (in US$ Million)
S.
No.
STATE
2019-20
(October – March)
2020-21
(April – September)
CumulativeInflows (October, 19-
September,20)
%age to total Inflows
(in terms of US$)
1
GUJARAT
18,964
1,19,566
1,38,530
35%
(2,591)
(16,005)
(18,596)
2
MAHARASHTRA
52,073
27,143
79,216
20%
(7,263)
(3,619)
(10,882)
3
KARNATAKA
30,746
27,458
58,204
15%
(4,289)
(3,660)
(7,949)
4
DELHI
28,487
19,863
48,350
12%
(3,973)
(2,663)
(6,635)
5
JHARKHAND
13,208
5,990
19,198
5%
(1,852)
(792)
(2,644)
6
TAMIL NADU
7,230
7,062
14,292
4%
(1,006)
(938)
(1,944)
7
HARYANA
5,198
5,111
10,310
3%
(726)
(682)
(1,408)
8
TELANGANA
4,865
5,045
9,910
3%
(680)
(668)
(1,348)
9
UTTAR PRADESH
1,738
1,680
3,418
1%
(243)
(225)
(468)
10
WEST BENGAL
1,363
(190)
1,985
(261)
3,348
(451)
1%