ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ଟେଲିକମ୍‌ କ୍ଷେତ୍ରରେ 2480.92 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
• ଏଟିସି ଟେଲିକମ୍‌ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚରରେ ଏଟିସି ଏସିଆ ପାସିଫିକ୍‌ ଟେଲିକମ୍‌ ସଂସ୍ଥା ଅଂଶଧନ ଅଧିଗ୍ରହଣ ଆଧାରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିବ
25 NOV 2020 3:35PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି ବୈଠକରେ ଏଫ୍‌ଡିଆଇ ବିଷୟକ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିଛି । ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁସାରେ ଏମ୍‌/ଏସ୍‌ ଏଟିସି ଟେଲିକମ୍‌ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଲିମିଟେଡର 12.32 ଶତାଂଶ ଇକ୍ୟୁଟି ସେୟାର ପୁଞ୍ଜି ଏମ୍‌/ଏସ୍‌ ଏଟିସି ଏସିଆ ପାସିଫିକ୍‌ ପିଟିଇ ଲିମିଟେଡ ଦ୍ୱାରା ଅଧିଗୃହୀତ ହେବ । ଏହି ଅଂଶଧନ ଅଧିଗ୍ରହଣକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶ୍ରଣ ଭିତ୍ତିରେ ବିବେଚନା କରାଯିବ । ଏହି ଅଂଶଧନ ଅଧିଗ୍ରହଣ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ ଟାଟା ଟେଲି ସର୍ଭିସ ଲିମିଟେଡ (ଟିଟିଏସ୍‌ଏଲ୍‌) ଏବଂ ଟାଟା ସନ୍ସ ପ୍ରାଇଭେଟ ଲିମିଟେଡ (ଟିଏସ୍‌ପିଏଲ୍‌) ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରସ୍ତାବରେ ଏହି ବିକଳ୍ପ ସୁବିଧା ମାଗିଥିଲେ ।
ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବଟି କ୍ୟାବିନେଟରେ ଅନୁମୋଦନ ପାଇବା ପରେ ମୋଟ 2480.92 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ବା ଏଫ୍‌ଡିଆଇ ସିଧାସଳଖ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଆସିବ । ଏହା ସହିତ ଏଟିସି ଏସିଆ ପାସିଫିକ୍‌ ପିଟିଇ ଲିମିଟେଡ (ଏଟିସି ସିଙ୍ଗାପୁର)ର ଏଟିସି ଇଣ୍ଡିଆରେ ମୋଟ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପରିମାଣ 5417.2 କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । 2018-19ରୁ 2020-21 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏଟିସି ଏସିଆ ପାସିଫିକ୍‌ ପିଟିଇ ଲିମିଟେଡ ମୋଟ ଉପର ଲିଖିତ ପରିମାଣର ପୁଞ୍ଜି ପିଛିଲାଭାବେ ନିବେଶ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ ।
ସବିଶେଷ ତଥ୍ୟାବଳୀ
(1) ଏଟିସି ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ପ୍ରାଇଭେଟ ଲିମିଟେଡ ଟେଲିକମ୍‌ ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ଟେଲିକମ୍‌ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗାଇଦେବା ବ୍ୟବସାୟରେ ସଂପୃକ୍ତ ।
(2) ଏହି କଂପାନୀକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ 86.36 ଶତାଂଶ ଏଫ୍‌ଡିଆଇ ନିବେଶର ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ଆଜି ସରକାର ଏହି ସଂସ୍ଥାକୁ ଆଉ 12.32 ଶତାଂଶ ଏଫ୍‌ଡିଆଇ ନିବେଶ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେବା ଫଳରେ ଏହାର ମୋଟ ଏଫ୍‌ଡିଆଇ ନିବେଶ ଅଂଶ 98.68 ଶତାଂଶକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଡାଇଲୁଟେଡ (ମିଶ୍ରଣ)ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେବ ।
(3) ଏହା ଫଳରେ ଏଟିସି ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ପ୍ରାଇଭେଟ ଲିମିଟେଡରେ ଏଟିସି ଏସିଆ ପାସିଫିକ୍‌ ପିଟିଇ ଲିମିଟେଡର ମୋଟ ଏଫ୍‌ଡିଆଇ ପରିମାଣ 2020-21 ସୁଦ୍ଧା 2480.92 କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିବ । 2018-19 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହି ସଂସ୍ଥାକୁ ଦୁଇଟି ପ୍ରସ୍ତାବରେ ଏଫ୍‌ଡିଆଇ ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ତାହାକୁ ବିଚାରକୁ ନେଲେ ଏହି ସଂସ୍ଥାରେ ମୋଟ ନିବେଶ ପରିମାଣ 5417.2 କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିବ ।
ପ୍ରଭାବ
ଭାରତକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଆସିଲେ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଇନୋଭେସନ କ୍ଷେତ୍ରର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ଘଟିବ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଭାରତ ସରକାର ଟେଲିକମ୍‌ ସର୍ଭିସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫ୍‌ଡିଆଇ ପରିମାଣକୁ ଶତପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 49 ଶତାଂଶ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ପଥ ବା ଅଟୋମେଟିକ ରୁଟ୍‌ରେ ଏବଂ ତାଠାରୁ ଅଧିକ ଏଫ୍‌ଡିଆଇ ସରକାରୀ ମାର୍ଗ (ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ରୁଟ୍‌)ରେ ଆସିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଏଥିପାଇଁ ଟେଲିକମ୍‌ ବିଭାଗର ନୀତିନିୟମ ଅନୁସାରେ ଏହି ନିବେଶ ପ୍ରକି୍ରୟା ସଂପାଦନ ହେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ଏହି କଂପାନୀ ଭାରତର ଟେଲିକମ୍‌ ଅପରେଟରମାନଙ୍କୁ ପରୋକ୍ଷଭାବେ ଟେଲିକମ୍‌ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସେବା ଏବେ ଯୋଗାଉଛି । ଟେଲିକମ ବିଭାଗର ନୀତି ଓ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ସଂପୃକ୍ତ କଂପାନୀ ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଇଆସୁଛି ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves FDI of Rs. 2480.92 crore in M/s. ATC Telecom Infrastructure Private Limited by M/s. ATC Asia Pacific Pte. Ltd.
25 NOV 2020 3:35PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the FDI proposal no. 4930 for acquisition of 12.32% of the equity share capital (on a fully diluted basis) of M/s ATC Telecom Infrastructure Private Limited by M/s ATC Asia Pacific PTE Limited as a result of exercise of put option by M/s Tata Tele Services Limited (TTSL) and Tata Sons Private Limited (TSPL).
This would lead to foreign direct investment inflow of Rs. 2480.92 crore. With this approval the cumulative FDI of M/s ATC Asia Pacific PTE Limited (ATC Singapore) into ATC Telecom Infrastructure Private Limited (ATC India) will be Rs. 5417.2 crore in financial years 2018-19 to 2020-21.
Details:
1. M/s ATC Telecom Infrastructure Private Limited is engaged in the business of providing telecom infrastructure services to telecom operators.
2. The company has existing FDI approval up to 86.36 % and with this approval it will rise to 98.68% (on a fully diluted basis).
3. Foreign Direct Investment would be Rs. 2480.92 crore in M/s ATC Telecom Infrastructure Private Limited by M/s ATC Asia Pacific PTE Limited during FY 2020-2021 and cumulatively will be Rs. 5417.2 crore considering the approval granted in FDI proposal no. 4854 and 4860 in FY 2018-19.
Impact:
The inflow of foreign investment to India will spur economic growth; as well as foster innovation.
Background:
FDI up to 100% is allowed in Telecom Services Sector wherein 49% under automatic route and beyond 49% through government route subject to observance of licensing and security conditions by the licensee as well as investors as notified by the Department of Telecommunications (DoT) from time to time.
The Company is engaged in the business of providing passive telecom infrastructure services to telecom operators pursuant to various approvals granted to it by Department of Telecommunications.