সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ভর্চুএল ওইনা ১০সুবা নেসনেল সাইন্স ফিল্ম ফেস্তিবেল হৌখ্রে
মেম্বর ১০গী জুরিনা খনগৎলবা ফিল্ম ১১৫ ফেস্তিবেল মনুংদা উৎকনি
মখোয়গী মনুংদা হিন্দি, ইংলিস, উর্দু, মালায়ালাম, কাস্মিরি, বেঙ্গালি, মরাথি, পঞ্জাবী অমসুং তামিল লোনশিংগী ফিল্মশিং য়াওরি
24 NOV 2020 8:27PM by PIB Imphal
লেমজনিঙাই ওইরবা সাইন্স ফিল্ম ফেস্তিবেলগী ১০সুবা ইদিসন ভর্চুএল ওইনা হৌদোকখ্রে। সাইন্স পাক-শন্না পাম্নহন্নবা পান্দমদা ফেস্তিবেল অসি ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী মখাদা লৈবা ওতোনোমস এজেন্সি অমা ওইরিবা বিগ্যান প্রাসারনা শীনবনি। তোঙান-তোঙানবা পান্দমশিংদা শীনফম অমা ওইনা ফিল্ম পুথোকপা মীওইশিং, লনাই ওইনা ফিল্ম পুথোকপা মীওইশিং অমসুং ফিল্ম নম্বা তম্লিবা মহৈরোয়শিংনা পুথোকপা সাইন্স ফিল্মশিং উৎনবগী অখন্নবা মফম অমা ফেস্তিবেল অসিনা পীরে।
নুমিৎ মরিনি চৎথগদবা ফিল্ম ফেস্তিবেল অদু লৈবাকপোকপা নুমিৎতা ত্রিপুরাগী দিপুতি চীফ মিনিস্তর জিষ্ণু দেব ভর্মন্না হৌদোকখি। মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা জিষ্ণু দেব ভর্মন্না হায়খি ফিল্মশিং অসি ই-পাউ ফাওনবগী খ্বাইদগী পাম্নবা পাম্বৈ অমা ওইবনা, মীয়ামগা ফিল্মশিংগা হকথেংননা শম্নবা মরম্না মপুংফানা সাইন্স পাম্নবা হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। সাইন্স অসি কলাগা তোৎশিন্নরে অমসুং ফিল্ম অসি মপুংফাবা মেদিয়ম অমা ওইরে। কলা মখল কয়া সাইন্সতা য়ুম্ফম ওইবা মরম্না ভারত্তা কলাদগী সাইন্স তোখায়না লৈবা য়ারোই। ভারতকী অৱাং-নোংপোক লমদম অমসুং মরুওইনা ত্রিপুরা অসি মশাগী ওইবা চৎনবীশিং অমসুং ইনাকখুল্লবা মহৌশা লাইরেম্বীগী পোৎথোকশিং মরাংকাইনা ফংবগী মমিং চৎলি। ফিল্মশিংগী খুৎথাংদা মীচম মীয়ামদা সাইন্স য়ৌহন্নবা পায়খৎলিবা থবক অসি থাগৎনিঙাইনি। মসিনা লমদম অসিগী মীয়ামদা সাইন্সকী ৱাখল্লোন লৈহনবদা মতেং পাংগনি।
নেসনেল সাইন্স ফিল্ম ফেস্তিবেল ২০২০ অসি বিগ্যান প্রাসার অমসুং ত্রিপুরা সরকারগী ত্রিপুরা স্তেৎ কাউন্সিল ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজিনা পুন্না শীনবনি। চহি অসিগী ফেস্তিবেল অসিদা শরুক য়ানবা তোঙান-তোঙানবা লোলশিংগী অপুনবা ফিল্ম ৩৭২ পীশিল্লকখি।
মেম্বর ১০গী জুরিনা খনগৎলবা ফিল্ম ১১৫ ফেস্তিবেল মনুংদা উৎকনি। মখোয়গী মনুংদা হিন্দি, ইংলিস, উর্দু, মালায়ালাম, কাস্মিরি, বেঙ্গালি, মরাথি, পঞ্জাবী অমসুং তামিল লোনশিংগী ফিল্মশিং য়াওরি।পীশিল্লকখিবা ফিল্মশিংগী অদুগী থিমশিংগী মনুংদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, অকোয়বগী ফিবম, লৌউ-শিংউ, রিনিউএবল ইনর্জি, ঈশিং শীজিন্নবা, হকশেল অমসুং হিদাক-লাংথকশিং অমসুং অনৌবা পুথোকপা তেক্নোলোজিশিং য়াওরি। ফিল্মশিং অদুগী মনুংদা দোকুমেন্তরিশিং, বাইওগ্রাফি, অতেন ফিল্মশিং, দোকু-দ্রামাশিং, সাইন্স ফিক্সন অমসুং এনিমেসন ফিল্মশিং য়াওরি। অকক্নবা কাংলুপ অমগী মখাদা চাংদম্ননবা হায়রিবা ফিল্মশিং অসি ইন্সতিতুৎশিং, শীনফম অমা ওইনা ফিল্ম পুথোকপা মীওইশিং, লনাই ওইনা ফিল্ম পুথোকপা মীওইশিং অমসুং ফিল্ম নম্বা তম্লিবা মহৈরোয়শিংনা পুথোকপনি। ফেস্তিবেল অসি অগরতালাদা ২০২০গী মার্চ ১৮-২২ ফাওবা পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরম্বনি। থৌরম অসি লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা য়ৈথোক্তুনা লাকপনি।
বিগ্যান প্রাসারগী দিরেক্তর দোক্তর নাকুল পরাসারনা হায়খি চহি ৩০গী মসিগী খোঙচৎ অসিদা তোঙান-তোঙানবা মেদিয়াগী খুৎথাংদা মীয়ামগা শম্ননবা বিগ্যান প্রাসারনা থবক কয়া পায়খৎখ্রে। সাইন্স ফিল্ম ফেস্তিবেল অসি খোঙচৎ অসিগী মরুওইবা শরুক অমনি। লাইচৎ অসিদগী ঙাকথোক্নবা মীওই খুদিংমক্না সাইন্সতা য়েংনরিবা মতম অসিদা মসিগী থৌরম অসি পাংথোক্লি। মথংগী ফিল্ম ফেস্তিবেলদি ভাবকশিং য়াওনা পাংথোক্কনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
নেসনেল সাইন্স ফিল্ম ফেস্তিবেল অসিদা সরকারনা পুথোকপা ফিল্মশিং লোয়ন্না লনাই ফিল্ম পুথোকপা মীওইশিং, মেদিয়া ইন্সতিতুৎশিং, কোলেজ, য়ুনিভর্সিতিশিং অমসুং স্কুলগী মহৈরোয়শিংনা পুথোকপা ফিল্মশিং থাজিল্লকখি। ফিল্মশিং উৎপগী মথক্তা, ভর্চুএল ওইনা পাংথোক্লিবা ফেস্তিবেল অসিদা ৱা খন্নবা অমসুং সাইন্স, মেদিয়া অমসুং ফিল্ম পুথোক্নবা তেক্নিকশিং য়াওনা হীরম কয়াদা খন্নবগী থৌরমসু য়াওরি। থৌরম অসিগী অরোইবা নুমিৎ নবেম্বর ২৭দা মনা পীগদবা খ্বাইদগী ফবা সাইন্স ফিল্মশিংগী মমিং লাউথোক্কনি।
ফেস্তিবেলগী কনভেনর নিমিস কাপুরনা হায়খি ফেস্তিবেল অসি পাংথোক্নবা ঐখোয়দা মতেং পাংবগীদমক ঐনা ত্রিপুরা স্তেৎ কাউন্সিল থাগৎলি। মখোয়না য়াম্না লাইনা ওনলাইন্দা য়েংবা ফংবদগী চহি অসিদা মীওই মশিং য়াম্না সাইন্স ফিল্মশিং অসি পাম্নগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। ফেস্তিবেল অসিনা সাইন্স ফিল্ম হেন্না পুথোক্নবা ফিল্ম পুথোক্লিবশিং হেন্না পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং ভারতকী মীয়ামদা সাইন্সকী ৱাখল্লোন হেন্না লৈহনগনি। ফেস্তিবেলগী ফিল্ম উৎকদবা মতম অমসুং মরুওইবা ই-পাউশিং বিগ্যান প্রাসারগী ৱেবসাইত্তগী ফংগনি।

Ministry of Science & Technology
Tenth edition of National Science Film Festival kicks offin a virtual mode
A total of 115 shortlisted films selected by the ten-member jury will be screened during the festival
These include films in Hindi, English, Urdu, Malayalam, Kashmiri, Bengali, Marathi, Punjabi and Tamil languages
24 NOV 2020 8:27PM by PIB Delhi
The tenth edition of prestigious science film festival got off in a virtual mode. VigyanPrasar, an autonomous agency under the Department of Science and Technology, Govt. of India, has been organizing this festival as a part of its science popularization endeavour. The festival offers a unique platform to showcase the science films made by professionals, amateur and student filmmakers under various themes.
The four-day long film festival was inaugurated by Deputy Chief Minister of Tripura JishnuDevVerma on Tuesday.In his inaugural address JishnuDevVarma, said “Films being the most popular medium of communication, can help popularize science effectively, as people directly connect with them. Science is wedded to art; film is a complete medium.It has science, art and culture and thus offers a complete package. In India we cannot separate science from art as the art-forms are based on science.” He further said that Northeast India in general and Tripura in particular, is known for its indigenous culture and rich biodiversity. “The initiative to take science to the common people through films in the region is commendable. It will help in the development of scientific temper among the people of this region”, the deputy chief minister observed.
Jishnu Dev Varma, Deputy Chief Minister of Tripura
The national science film festival 2020 is being jointly by organized Vigyan Prasar, and the Tripura State Council of Science and Technology, Govt. of Tripura. A total of 372 films in different languages ​​have been received for participation in the festival this year.
A total of 115 shortlisted films selected by the ten-member jury will be screened during the festival. These include films in Hindi, English, Urdu, Malayalam, Kashmiri, Bengali, Marathi, Punjabi and Tamil languages. Science and technology, environment, agriculture, renewable energy, water management, health and drugs and technological innovations are some of the most explored themes in the submitted films. The entries include documentaries, biography, short films, docu-dramas, science fiction and animation films.These films have been made by different institutions, professional, amateur and student filmmakers to compete under specific categories. The festival was earlier scheduled to take place between 18-22 March’20 in Agartala. The event had to be postponed due to the unfolding pandemic situation.
Dr Nakul Parashar, Director, Vigyan Prasar said that in its journey of three decades, VigyanPrasar has made tremendous efforts to connect with people through variousmedia. Science film festival has been an important part of this journey. “As the program is happening in such a time where everyone is looking towards science to get out of this pandemic, I am hopeful that the next film festival will happen in person”, observed Dr Parashar.
The national science film festival receives entries in the form of government funded films as well as films made by independent filmmakers, media institutes, college, universities, and school students. In addition to the screening of films, this virtual festival will also have thematic panel discussions and dedicated sessions on topics such as science, media, and filming craft and techniques. The names of outstanding science films to be awarded will be announced on the 27th of November, the last day of the event.
“I am thankful to the Tripura state council that has helped us in many a way to conduct this program. I hope that these science films will be appreciated by massesin a far greater number this year, for their easy accessibility online. The festival will go a long way to motivate and facilitate more filmmakers to make science films and help inculcate scientific temper among the people of India” said NimishKapoor, the convenor of the festival. Festival’s programme schedule and other useful information can be found on VigyanPrasar’swebsite.