প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-লক্সেম্বর্গ ভর্চুএল সমিৎতা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা হৌদোক ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
19 NOV 2020 6:01PM by PIB Imphal
এক্সিলেন্সী, খুরুমজরি!
অহানবা মক্তদা ঐনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিনা লক্সম্বর্গতা ওইখিবা অমাং-অতাশিং অদুগীদমক্তা ঐগী মায়কৈদগী ভারত মচা করোর ১৩০গী মায়কৈদগী নুংঙাইতবা ফোংদোকচরি। অমসুং অৱাবগী মতম অসিদা অদোমগী হৈ-শিংলবা লমজিক-লমতাক অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
এক্সিলেন্সী,
ঙসিগী ঐখোয়গী ভর্চুএল সমিৎ অসি ঐগী মিৎয়েংদদি য়াম্না মরু ওই। অদোম অমসুং ঐহাক তোঙান তোঙানবা মালেমগী ফম্বাকশিংদা উনদুনতা লৈরি, অদুবু হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং অনিরোমদা ভারত অমসুং লক্সম্বর্গকী মরক্তা মসি অহানবা ফোর্মেল ওইবা সমিৎনি।
ঙসি মালেম অসিনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎনা মরম ওইদুনা শেন্মিৎলোন অমসুং হকশেলগী ওইবা শিংনবশিং অসিগা মায়োক্নরিবা মতম অসিদা, ভারত-লক্সম্বর্গ পার্তনরশিপ অসি লৈবাক অনি অসিগা লোইননা লমদম অনি অসিগী রিকভরীগীদমক্তা শিজিন্নবা য়াগনি। দিমোক্রেসী, রুল ওফ লো অমসুং ফ্রীদমগুম্বা শেয়র তৌমিন্নরিবা ৱাখল্লোন অসিনা ঐখোয়গী মরীশিং অমসুং তেংবাং পীনরিবা অসিদা মপাঙ্গল হাপ্লি। ভারত অমসুং লক্সম্বর্গকী মরক্তা শেন্মিৎলোন পীথোক-পীশিন তৌননবগী পোতেন্সিয়েল য়াম্না লৈ।
স্তীল, ফাইনান্সিএল তেক্নোলোজী, দিজিতেল দোমেনগুম্বা লমশিংদা ঐখোয়গী মরক্তা হৌজিক হৌজিক অফবা তেংবাংগী মরী লৈনরি অদুবু হেন্না মাংদা পুখৎনবগী ওইথোকপা অদু্ক্কী মতিক লৈ। ঐনা নুংঙাইবা পোকচৈ মদুদি নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐখোয়গী স্পেস এজেন্সীনা লক্সম্বর্গকী সেতিলাইৎ মরি লোঞ্চ তৌখ্রে। স্পেসকী লমদসু ঐখোয় অমগা অমগা পীথোক-পীশিন তৌনবা হেনগৎহনবা য়াই।
ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স – আই.এস.এ.দা লক্সম্বর্গনা শরুক য়ানবগী লাওথোকপা অদু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি। অমসুং অদোম্বু কোলিতরেল ফোর দিজাস্তর রিসিলেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর জোইন তৌনবগীদমক্তা চেবাউ পীজরি।
চহি অসিগী এপ্রিলদা হিজ রোয়েল হাইনেস দ গ্রান্দ দ্যুক্কী ভারত খোংচৎ কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা য়ৈথোকপা তাখি। মহাকপু ঐখোয়না থুনা ভারত্তা তরাম্না ওকচবা পামজৈ। ঐনা অদোম্বুসু য়াম্না থুনা ভারতকী খোংচৎতা লাকপীবা পামজৈ।
এক্সিলেন্সী,
হৌজিক ঐ অদোম্বু হৌদোক ৱারোল পীনবগীদমক্তা কৌথোকচরি।
তাইনবা য়াদবা (দিসক্লেমর): মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী শম্লপ্পা মনিপুরী ৱাহন্থোক্নি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখিবনি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's opening remarks at the India-Luxembourg Virtual Summit
19 NOV 2020 6:01PM by PIB Delhi
Excellency, Namaskar!
First of all, I express my deepest sympathy on behalf of 1.3 billion people of India for the grievous losses caused by COVID-19 pandemic in Luxembourg. And I also compliment your able leadership in this painful time.
Excellency,
Our Virtual Summit today is very important in my view. We have been meeting at various international forums, but this is the first formal summit between India and Luxembourg in the last two decades.
Today, as the world is struggling with the COVID-19 pandemic led economic and health challenges, the India-Luxembourg partnership can be useful for the recovery of both countries from both the challenges. Shared ideals like democracy, rule of law and freedom strengthen our relations and mutual cooperation. There is great potential to scale up the economic exchanges between India and Luxembourg.
Currently, we have good cooperation in areas like steel, financial technology, digital domain - but there is immense potential to take it further. I am happy that a few days ago our space agency launched four satellites of Luxembourg. We can further enhance mutual exchanges in the field of space as well.
We welcome Luxembourg’s announcement of joining the International Solar Alliance - ISA. And we further invite you to join Coalition for Disaster Resilient Infrastructure.
His Royal Highness the Grand Duke's visit to India in April this year was postponed due to COVID-19. We wish to welcome him to India soon. I would also like you to visit India soon.
Excellency,
Now I would like to invite your opening remarks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s speech. Original speech was delivered in Hindi.