হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ক্রাইসিস অসি খুদোংচাবা অমরোমদা ওন্থোকপা: কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসি লাকশিন্ননবগীদমক ভারতনা লৌখৎখিবা চেকশিন থৌরাং অদুগুম্না তি.বি. অসি ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা মুথৎপা মতমদসু শিজিন্নবা য়াগনি হায়না দা. হার্শ বর্ধননা ফোংদোকখ্রে
“তি.বি. লাইনা অসি মুথৎন্ননবগীদমক লাইনা অসিগী মাইয়োক্তা স্ত্রাতিজাইজ এদভোকেসী, ৱাখল্লোন ফজবা লিদরশিপ, দিসরপ্তেদ সোসিয়েল এন্তরপ্রিনরশিপ, শক্তি লৈবা সোসাইতেল অমসুং পোলিতিকেল কম্মিতমেন্তগা লোইননা অচৌবা ইহৌ অমা ঐখোয়না শেম্বা তঙাই ফদে”
18 NOV 2020 8:20PM by PIB Imphal
ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা ঙসি মফম অসিদা পাংথোকখিবা ৩৩শুবা স্তোপ তি.বি. পার্তনরশিপ বোর্দ মীফম অদুদা হকসেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা ৱা ঙাংখ্রে৷
ইনফেক্সিয়র্স দিজিজেস অসি চহী কয়া অমা লান্থেংনদুনা লাক্লিবা অসি কোবিদ-১৯ অসিনা অমুক হন্না নিংশিংহল্লে হায়না দা. হার্শ বর্ধননা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “শিবা য়াবা ভাইরস অসিনা চহী খুজিং কয়া অমগী ঐখোয়গী পেনস্তেকিং ইফোর্তশিং অদু নান্থোকহল্লে অমসুং তি.বি.গুম্বা ইনফেক্সিয়র্স কিল্লর দিজিস কয়া অমদগী সাইন্তিফিক এতেন্সন লৈহন্দ্রে৷ লোকদাউনশিং অসিনা পেসেন্তশিং অসিদা লানঙমদ্রবা খল কয়ামরোম লৈহনখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা লৈবাক মীয়াম্না কোরোনা ভাইরস অসিদা অকিবা লৈরি৷ মমাংগী থা তরা অসিদা লাইয়েং চৎথবদা অকাইবা পীবা, দ্রগশিং ফংহনবদা থেংথহনবা, দাইয়েগ্নোস্তিক তেস্তশিংগী সপ্লাই তপহনবা, দাইয়েগ্নোসিস থেংথহনবা, সপ্লাই চেনশিং থুগাইবা, মেনুফেকচরিং কেপাসিতী দাইভরসন তৌবা অমসুং লাইয়েংন্নবগীদমক অথাপ্পা ক্লিনিকশিংদা চৎকদৌরিবা পেসেন্তশিং অসিগীদমক ফিজিকেল বেরিয়র ইমপোজিসন তৌবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙলে৷”
লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদা তি.বি. প্রোগ্রামশিং ইমপ্লিমেন্তেসন তৌবা অসিগী মতাংদা প্রোএক্তিবলী কন্তেক্তিং কন্ত্রীশিং অসিগীদমক স্তোপ তি.বি. পার্তনরশিপ অদু থাগৎলদুনা তি.বি.গা মরী লৈননা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোল তার্গেৎ মালেম অসিনা ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা তার্গেৎ থম্লিবা অসিগী চহী ৫ মাংওইননা ফংবা ঙম্নবা পান্দম থম্লিবা ভারতকী “তি.বি. হরেগা, দেশ জীতগা” কেম্পেন্দ অদু মন্ত্রী অসিনা পনখ্রে; ভারতনা তি.বি. নোতিফিকেসনশিং হেঙ্গৎনবা হোৎনখ্রে অমসুং ‘মিসিং মিলিয়ন তি.বি. কেস’ তা লৈরিবা গেপ অদু মেনশিন্নবা হোৎনখ্রে৷
“২০২০গী জনুৱারীদগী ওক্তোবর ফাওবগী মতম অসিগী মনুংদা তি.বি. কেস মশিং লাখ ১৪.৫ খক্তমক খংবা ঙমখি, মসি ২০১৯গী হায়রিবা মতম অসিদগী ২৯% হন্থৈ অমসুং রাজ্য খরদা খুদম ওইনা মহারাস্ত্র, তামিল নাদু, আন্দ্র প্রদেশ, মনিপুর অমসুং গোৱাদা ৩৫-৪০% য়ৌনা তাখি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ অসিগুম্না লোকদাউনগী মতম অসিগী মনুং ফাওবদা ২০%দগী হেন্না তানা ইমপেক্ত ফংখিবা রাজ্যশিং খুদম ওইনা সিক্কিম, তেলঙ্গনা, হরিয়ানা, অরুনাচল প্রদেশ, কেরলা, হিমাচল প্রদেশ অমসুং ওরিশাদা লৈরিবা সিল্ভর লাইনিং অদু মহাক্না পনখ্রে৷ “হায়রিবা রাজ্যশিং অসিনা মখোয়গী তি.বি. কেস ফাইন্দিং এক্তিবিতীশিং অদু কোবিদ প্রিভেন্তিব মিজরশিংগা পুনশিন্নবা হোৎনখ্রে,” হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিগী শাফু হন্থনবা লৌখৎলিবা খোংথাংশিং অদু শন্দোক্না তাক্লদুনা দা. হার্শ বর্ধননা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী বাই-দাইরেক্সনেল তি.বি.-কোবিদ স্ত্রিনিংগী রিকম্মেন্দেসন, আই.এল.আই. অমসুং সারি কেসশিংগী মরক্তা স্ক্রিনিং তৌবা, প্রাইভেৎ সেক্তর এঙ্গেৎমেন্ত হেন্না চাথোকহনবা, তি.বি. প্রোগ্রামদা রিপর্পোস ঐচ.আর. অমসুং সি.বি.এন.এ.এ.তি. অমসুং ত্রুনেৎ মেছিনশিং অমুক হন্না দিপ্লোই তৌখ্রে হায়না ফোংদোকখি৷
লৌখৎলিবা চেকশিন থৌরাং অসিনা মতৌ করম্না তি.বি. সর্ভিসশিং অসি অমুক হন্না রিকোভর তৌবা ঙম্লিবনো হায়বা অদু মহাক্না মতুং তারকপদা ফোংদোকখ্রে, “হেল্থ ফেসিলিতীশিং অসি অমুক হন্না ফংহল্লে অমসুং সরকার অমসুং প্রাইভেৎ হেল্থ ক্লিনিকশিং অসিনা তেস্ত তৌদ্রিঙৈগী মাংওইননা মীয়ামশিংনা হেন্না হেন্না মাংজৌননা তেস্ত তৌনরক্লি৷ কম্ম্যুনিতী অসিদা আউত্রিস এক্তিবিতীশিংগী খুৎথাংদা কেস ফাইন্দিং অদু পাংথোকখ্রে৷ কোবিদ এক্তিবিতীশিংগীদমক, পব্লিক হেল্থ এক্সন খুদম ওইনা কাউন্সিলিং, কন্ত্রেক ত্রেসিং অমসুং ন্যুত্রিস্নেল সপোর্ত পীন্ননবগীদমক মতম থরা থাদোকখিবা স্তাফশিং অদু তপ্না তপ্না হল্লকখ্রে৷”
ক্রাইসিস অসিবু খুদোংচাবা অমরোমদা ওন্থোক্লিবা ভারতকী স্ত্রাতিজী অদুগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা দা. হার্শ বর্ধননা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “হেল্থ সিস্তেম মপাঙ্গল কন্নবা অমসুং ইনফেক্সিয়র্স দিজিজেস কন্ত্রোলগী খুৎথাংদা তি.বি. ইলিমিনেসন এক্তিবিতীশিং অসি হেন্না পাংথোক্নবা কোবিদ-১৯ অসিনা ঐখোয়দা খুদোংচাবা অমা পীরে”৷ মরু ওইনা মহাক্না ফোংদোকখিবশিং অদুদি:
1. পেন্দেমিক রেস্পোন্স মিজরশিং অসিগী শরুক অমা ওইনা দেদিকেতেদ ইনফেক্সিয়র্স দিজিস হোস্পিতাল কয়ামরোম থোক্লক্লে৷ মসিনা তি.বি. কেয়র অমসুং মেনেজমেন্তদা য়াম্না চাওনা কন্ত্রিব্যুত তৌরগনি৷
2. লৈবাক অসিগী মোলিকুলর দাইয়েগ্নোস্তিক কেপাসিতী অদুসু কা হেন্না হেঙ্গৎখ্রে৷ কার্ত্রিদজতা বেস তৌবা অসিগুম্বা মল্তি-প্লেতফোর্ম দিভাইসশিং অমসুং চিপ বেস তেক্নোলোজী অসিনা তি.বি. দাইয়েগ্নোসিস দিসেন্ত্রেলাইজ তৌবা য়ারগনি৷
3. লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদা থোক্লিবা বিহেবিয়র চেঞ্জশিং খুদম ওইনা লোক খুদনবা লু-নানবা, মাক্সশিং শিজিন্নবা, ফিজিকেল দিস্তেনশিং থম্বা অসিনা রেস্পিরেতরীগী অনাবা অমা ওইরিবা ত্যুবরক্যুলোসিস লাইনা অসি শন্দোকপা হন্থহনবদা মতেং পাংলগনি৷
4. লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুং অসিদা তেলিমেদিসিন অমসুং তেলিকন্সল্তেসন তৌবগী চাং হেঙ্গৎলকপা অসিনা ত্যুবরক্যুলোসিস কন্সল্ত তৌবগী চেন্নেলশিং ফংহল্লগনি৷
তি.বি.গুম্বা কন্ত্রোল তৌবা ঙমদ্রবা ইনফেক্সিয়র্স দিজিসশিং অসিনা মরম ওইরগা মমাংদা মমল য়াম্লবা পুন্সি মাংখ্রবশিং অদুগীদমক মীয়ামশিংগী মরক্তা এৱেয়রনেস তৌবা হেঙ্গৎনবা, হেল্থকেয়র সেক্তরদা হেন্না শেল থাদনবা অমসুং সরকারগী পোলিসী নিংথীজনা পাংথোক্নবা মালেম অসিগী হেল্থ লিদরশিপ অদু হেন্না থৌনা হাপ্পিদুনা দা. হার্শ বর্ধননা মহাক্কী ৱারোল অদু অসুম্না ফোংদোক্তুনা ৱারোইশিন পীখি: “তি.বি. লাইনা অশিগী মাইয়োক্তা ঐখোয়না অচৌবা ইহৌ অমা শেম্বা ঙম্লবদি লাইনা অসি মুথৎপা য়াম্না অরুবা নত্তে৷ মসিদা স্ত্রাতিজাইজ এদভোকেসী, ৱাখল লৈবা লিদরশিপ অমসুং দিসরপ্তিব সোসিয়েল এন্তর্প্রিনরশিপ দরকার ওই৷ মসিদা মাস মোবিলাইজেসন, এগ্রেসিব কেমপেন্দশিং, শক্তি লৈবাক পার্তনরশিং অমসুং য়াম্না পুক্নিং চংনা পাংথোকপা তঙাই ফদে৷ অমসুং ময়াম অসিগী মথক্তা মসিদা শক্তি লৈবা সমাজ অমসুং পোলিতিকেল কম্মিতমেন্ত অমা মরু ওই৷”
মীফম অদুদা জে.তি. সেক্রেতরী(হেল্থ) শ্রী বিকাস শীল অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা শরুক য়াখি৷

Ministry of Health and Family Welfare
Turning Crisis into Opportunity: Dr. Harsh Vardhan reveals how India’s preparation for containing the COVID-19 Pandemic can be repurposed to eradicate TB by 2025
“For TB elimination, we need to create a mass movement against it with strategized advocacy, thought leadership, disruptive social entrepreneurship, powerful societal and political commitment"
18 NOV 2020 8:20PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare digitally addressed the 33rdStop TB Partnership Board meet, here today through Video Conference.
Acknowledging that COVID-19 has turned the clock back by many years, if not decades, in the fight against infectious diseases, Dr. Harsh Vardhan said, “The deadly virus has derailed our painstaking efforts of many decades and diverted scientific attention from many infectious killer diseases like TB. The lockdowns have raised insurmountable barriers for patients and people are still living in fear of the Coronavirus. We all know that the last ten months have seen treatment interruptions, hindered availability of drugs, shrinking supply of diagnostic tests, delays in diagnosis, interrupted supply chains, diversion of manufacturing capacity and imposition of physical barriers for patients who must travel to distant clinics to pick up the medications.”
Congratulating the Stop TB Partnership for proactively contacting countries regarding the implementation of their TB Programs during the pandemic, the Minister highlighted India’s “TB Harega, Desh Jeetega” campaign that targets to achieve the Sustainable Development Goal target related to TB by 2025, five years ahead of the global target of 2030; India had nearly trebled efforts on increasing TB notifications and had managed to close the gap in ‘Missing million TB cases’.
Taking stock of the setback caused by COVID, he noted, “During the period of January to October 2020, only 14.5 lakh TB cases have been notifiedwhich is 29% lower than the same period in 2019, with the decline being over 35 - 40% in some States like Maharashtra, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Manipur and Goa.” In the same vein, he also highlighted the silver lining in states like Sikkim, Telangana, Haryana, Arunachal Pradesh, Kerala, Himachal Pradesh and Odisha whichhad witnessed less than 20% impact even during the lockdown period. “These states strategized to integrate their TB case finding activities with COVID preventive measures,” he added.
Elaborating on the steps taken to mitigate the impact of COVID-19 pandemic, Dr. Harsh Vardhan mentioned the Union Health Ministry’s recommendation of bi-directional TB-COVID screening, screening among ILI and SARI cases, intensifying of private sector engagement, re-deployment of the repurposed HR and CBNAAT and TrueNaT machines back to the TB program.
He, thereafter gave an account of how TB services are gradually recovering with the measures undertaken, “Health facilities are opening up and more and more people are presenting themselves before the government and private health clinics to get tested. Case finding through outreach activities in the community have also picked up. With the gradual return of staff who had been diverted for COVID activities, public health action such as counselling, contact tracing and disbursement of nutritional support are also picking up.”
Speaking on India’s strategy of turning the crisis into opportunity, Dr. Harsh Vardhan said, “COVID-19 has provided us with an opportunity to boost TB Elimination activities through Health System Strengthening and Infectious Diseases Control”. Specifically, he highlighted that:
1. Several dedicated Infectious Disease Hospitals have come up as a part of the pandemic response measures which would contribute in a major way towards TB care and management.
2. The molecular diagnostic capacity of the country has increased multi-fold. These multi-platform devices based on cartridge and chip-based technology can decentralize TB diagnosis.
3. Behavioural changes acquired during the pandemic such as cough hygiene, use of masks, physical distancing will further help reduce the transmission of Tuberculosis which is a respiratory illness.
4. The increased uptake of telemedicine and teleconsultation during the pandemic will provide channels of consultation for tuberculosis.
Exhorting the health leadership of the world to drive government policy, raise investments in healthcare sector and also raise the awareness of the general masses towards the loss of precious lives that is happening through uncontrolled infectious diseases like TB, Dr. Harsh Vardhan ended his address by noting: “TB elimination is not so difficult if we can create a mass movement against the disease. It needs strategized advocacy, thought leadership and disruptive social entrepreneurship. It needs mass mobilisation, aggressive campaigns, powerful partners and deep commitments. And most of all, it needs a powerful societal and political commitment.”
Sh. Vikas Sheel, Jt. Secretary (Health) and other senior officials were also present at the meet.