বিত্ত মন্ত্ৰালয়
সম্পদৰ মুদ্ৰাকৰণ সন্দৰ্ভত পৰামৰ্শ সেৱা গ্ৰহণৰ বাবে বিশ্ব বেংকৰে চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিলে ‘ডিআইপিএএম’-য়ে
16 NOV 2020 5:54PM by PIB Guwahati
‘বিনিয়োগ আৰু ৰাজহুৱা সম্পদ প্ৰবন্ধন বিভাগ’(ডিআইপিএএম)য়ে আজি(১৬-১১-২০২০) বিশ্ব বেংকৰে এক চুক্তি স্বাক্ষৰিত কৰে। এই চুক্তি অনুসৰি ‘ডিআইপিএএম’-ক সম্পদৰ মুদ্ৰাদ্ৰাকৰণ সন্দৰ্ভত পৰামৰ্শ আগবঢ়াব ‘বিশ্ব বেংক’-য়ে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ অধীনস্থ ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ৰাজহ সংগ্ৰহত অৰিহণা নোযোগোৱা সম্পদ(নন ক’ৰ এছেট)সমূহৰ কৌশলগত পুনৰ্বিনিয়োগ বা বন্ধ ঘোষণা কৰা আৰু ১০০ কোটি টকা অথবা তথোধিক মূল্যৰ ‘শত্ৰু-সম্পত্তি’ মুদ্ৰাকৰণৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ দায়িত্ব প্ৰদান কৰি গঠন কৰা হৈছে ‘ডিআইপিএএম’-ক। ‘নন ক’ৰ এছেট’ৰ মুদ্ৰা কৰণৰ বাবে বিভাগটোৰ হাতত এক বিধি-ব্যৱস্থা আছে। বিত্ত মন্ত্ৰীয়ে অনুমোদন জনোৱা ‘বিশ্ব বেংকৰ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ প্ৰকল্প’-ৰ জৰিয়তে ভাৰতত ৰাজহুৱা সম্পত্তিৰ মুদ্ৰাকৰণ প্ৰক্ৰিয়াটোৰ বিশ্লেষণ কৰা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উত্তম অনুশীলনসমূহৰ তুলনাৰ আধাৰত ইয়াৰ আনুষ্ঠানিক মানদণ্ড নিৰূপণ আৰু ব্যৱসায়ীক আৰ্হি যুগুতোৱাৰ লগতে কৰ্ম-পৰিচালনাৰ বিধি নিয়ম আৰু সেইবোৰৰ বলবত্কৰণ প্ৰক্ৰিয়াৰ সামৰ্থ্য বৰ্দ্ধনৰ লক্ষ্য গ্ৰহণ কৰাৰ হৈছে।
এই প্ৰকল্পই পুনৰ্বিনিয়োগ আৰু বিকাশৰ সম্ভাৱনীয়তা বহণ কৰা এনেবোৰ অব্যৱহৃত অথবা সামান্য ভাবে ব্যৱহৃত সম্পদ(নন কৰ এছেট)-ৰ মুদ্ৰাকৰণ প্ৰক্ৰিয়াক সহযোগিতা আৰু ত্বৰান্বিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।

Ministry of Finance
DIPAM signs an agreement with World Bank for advisory services on Asset Monetization
16 NOV 2020 5:54PM by PIB Delhi
Department of Investment and Public Asset Management (DIPAM) has signed an agreement with World Bank today (16 Nov 2020). Under the agreement, World Bank is to provide advisory services to DIPAM for asset monetization.
DIPAM is mandated with facilitating monetization of non-core assets of government CPSEs under strategic disinvestment or closure and enemy property of value of INR 100 crores and above. DIPAM has a framework for monetizing non-core assets. The World Bank advisory project, approved by the Finance Minister, is aimed at analyzing public asset monetization in India and benchmarking its institutional and business models against international best practices as well as supporting development of operational guidelines and capacity building for their implementation.
It is expected that this project would facilitate and accelerate the non-core asset monetization process and help unlock the value of these un-used/ marginally used assets which has the potential to substantially augment financial resources for further investments and growth.