হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
চহি ৭৫শুবা ভারতকী নিং-খা তম্বা নিংশিং থৌরম পাংথোকপদা নাব ভারত উদ্যান (নই ইন্দিয়া গার্দেন), নই দিল্লীদা আইকোনিক স্ত্রকচর
নব ভারত উদ্যান (নই ইন্দিয়া গার্দেন)দা থমগদবা আইকোনিক স্ত্রকচরগী দিজাইন কম্পিতিসন লাওথোকখ্রে
12 NOV 2020 6:15PM by PIB Imphal
চহি ৭৫শুবা ভারতকী নিং-খা তম্বা নিংশিং থৌরম পাংথোক্নবা নাব ভারত উদ্যান (নই ইন্দিয়া গার্দেন), নই দিল্লীদা থম্নবা ৱাখল থোকপা আর্কিতেকচুএল ওইবা অমসুং স্ত্রকচরেল ওইবা দিজাইন আইকোনিক স্ত্রকচরগী দিজাইনগীদমক অকক্নবা মতম পীবা কম্পিতিসন অমা সি.পি.দবল্যু.দি., এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.না শিনগদৌরি। কম্পিতিসন অসি ইন্দিয়াগী নাগরিক/ওর্গানাইজেসন খক্তদা পীগনি অমসুং হায়রিবা অসি আর্কিতেক্ত, আর্কিতেক্তচুরেল ফার্ম, ছাত্র, ছাত্রগী কাংবু, আর্কিতেক্ত নত্ত্রগা প্লানিং স্কুল/কোলেজ অতৈ অতোপ্পা ইন্দিয়াদা লৈরিবা ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং হায়রিবা মথক্কী অসিগা চান্নবদা অয়াবা পীরি। হায়রিবা অসিদা অথোইবদা মনা লুপা লাখ ৫ অমসুং কমেন্দেসন ৫ অমদা লুপা লাখ ১গী মনা লাওথোখ্রে। হীরম অসিদা ময়েক শেংনা তাক্নবা ৱেবিনার অমা ২০২০গী নবেম্বরগী ১৭তা শিনখ্রে। রেজিস্ত্রেসনগী অরোইবা মতম ২০২০গী দিসেম্বরগী ১১ ফাওবা ওইগনি অমসুং দিজাইন পীশিনবগী অরোইবা নুমিৎনা ২০২০গী দিসেম্বরগী ১১ ফাওবা ওইগনি। জুরিগী মমাংদা প্রজেন্তেসন পীবনা (করিগুম্বা তঙাইফদবা লৈরবদি) ২০২০গী দিসেম্বরগী ২শুবা চয়োলদা ওইগনি, অমসুং অথোইবগী মনা অসি ২০২০গী দিসেম্বরগী অরোইবা চয়োলদা ওইগনি।
​সেন্ত্রেল ভিস্তা মাস্তরনা থৌরাং তৌদুনা তুংগী য়েংদুনা চাওখৎ থৌরাং কয়া তৌরি। সেন্ত্রেল ভিস্তা অসি মালেমগী থাক্তা লৈবা আর্কিতেকচুরেল আইকোন ওইবা, অনৌবা য়ুম শাবা য়াম্না মথৌ লৈবা এদমিনিস্ত্রেসন লৈবা, কলচরেল ইন্সতিত্যুসনশিং কলহন্বা অমসুং চহি ৭৫শুবা ভারতকী নিং-খা তম্বগী নিংশিং থৌরম পাকথোকপা অসিনি। মপুং ওইবা থৌরাং অমগী মখাদা সেন্ত্রেল ভিস্তাগী মকোক থোংবশিংনা হৌজিক ওইরিবা কিলোমিতর ২.৯ ওইরিবা অসিদগী কিলোমিতর ৬.৩দা তুরেল ফাওবা য়ৌহল্লগনি। নোংপোক থংবা নাকন্দগী, নোংচুপ থংবা জমুনা তুরেল তোর্বান ফাওবা য়ৌগনি। অসিনি সেন্ত্রেল ভিস্তানা থৌরাং তৌদুনা তুংগী থম্লিবা অসি। পাক চাওবা একর ২০.২২মুক ওইরিবা নাব ভারত উদ্যান অসি আইকোনিক স্ত্রকচর অমসুং এনফোতেমেন্ত খুদোংচাবা লৈবা মদুদি স্ফিয়র ওফ য়ুনিতি, মাইস্তোন ৱাল্কৱে, জর্নি ওফ ইন্দিয়া, তেক্ত দোম, এম্ফিথেতর, পব্লিক এমেনিতিস অসিনচিংবা অসিনি, হায়রিবা অসিনা ইন্দিয়াগী পুৱারি অমসুং কলচরেল হেরিতেজ, সাইন্তিফিক এচীবমেন্ত অমসুং অপুনবগী শক্তম উৎক্নি অমসুং অনৌবা ইন্দিয়া অমগী আশা উৎকনি।
নাব ভারত উদ্যান্দা আইকোনিক স্ত্রকচর থৌরাং তৌরিবা অসি আত্মানির্ভর ভারতকী অচৌবা মায় পাকপা অমনি, অনৌবা ইন্দিয়া অমা চাওখৎলকপা অসিদা মান্নবা খুদোংচাবা অমা সবকা সাথ, বিকাস, সবকা বিস্বাস, লায়রবদগী নান্থোকপা, করপসন, তেরোরিজম, কম্ম্যুনালিজম অসিনি। আইকোনিক স্ত্রকচরদা চংগদবা মরুওইবা খর মখাদা পীরি।
•আইকোনিক অমসুং দিফাইন্নিং: স্ত্রকচর অসি আইকোনিক ওইবা দিজাইন ওইগদবনি অমসুং জাতিগী কোনুংগী মশক য়াওহনগদবনি। খুদম ওইনা হায়রবদা ইন্দিয়া গেত অসি ২০শুবা সেনচুরিগী অঙনবদা ব্রিতিশনা শাগৎলম্বা দিল্লী অসিবু তাক্লিবা মশক থোকপা অমনি। ভারতকী নিং খা তম্বগী শান্নবা হায়রক্লিবা আইকোনিক স্ত্রকচর অসি লৈবাক্কী কোনুং অসিগী মশক তাকপা অমা ওইগদবনি।
•মতম নাইদবা : আইকোনিক স্ত্রকচর অসি মপোৎ মচৈ অমসুং তেক্নোলোজি অসি চহি কয়া চৎপা হায়বদি আশোকাগী কুতুপ মিনার কম্প্লেক্স মনুংদা লৈবা আইরন পিল্লার অশুম্না ওইগদবনি। মরম অদুনা অসি য়াম্না কনবা অমসুং য়াম্না খাংবা হৌজিক ওইরিবা চহি অসি চহি চা কয়া অমা লেঙদনা লৈহৌবা ওইগদবনি।
•সমাজগী ওইবা: আইকোনিক স্ত্রকচর অসি অনৌবা ইন্দিয়া অসিগী মগুন অমসুং এস্পিরেসন ওইনা উৎপা ওইগদবনি মসি শেংনা লৈবা অমসুং লায়ররবা লৈতবা, করপসন, তেরোরিজম, কম্ম্যুনালিজম অমসুং কাস্তিজম অসিনি। মসিনা মখা তানা দিজিতেল ইন্দিয়া, স্কীল ইন্দিয়া, ফিত ইন্দিয়া, অসিনচিংবা অসি উৎপা ওইগদবনি।
•য়েলহৌ: আইকোনিক স্ত্রকচর অসি য়েলহৌগী ওইবা ওইবা মপোৎ মচৈনা শাগদবনি হায়রিবা অসি ‘আত্মানির্ভর ভারত’গী মিয়েং অসি ফংনবনি।
•ইম্প্লিমেন্তেবল : আইকোনিক স্ত্রকচর অসি ২০২০গী অগস্তকী ১৫ গীদমক শান্নবা থৌরাং তৌরিবা অমসুং কৎলিবনি হায়রিবা অসি চহি অমগী প্রোজেক্তনি।
•কম্মেমোরেতিব : হায়রিবা অসি চহি ৭৫শুবা ২০২২দা পাংথোক্কদৌরিবা নিং-খা তম্বগী পাংথোকপা থৌরম অসিগা মরী লৈনহনগদবনি।
•এলাইন্তমেম্ত : ভিস্তাগী সেন্ত্রেল এক্সিস অসি রাস্ত্রপতি ভাবনদগী হৌগনি মসি সেন্ত্রেল লাইন্দা অৱাং অমসুং খা ব্লোক্স শিংদা চৎলি অমসুং রাজপাথ অমসুং ইন্দিয়া গেত য়ৌই।
অথিংবশিং
•হায়রিবা অসি জমুনা তুরেলগী নোংচুপ থংবা তোর্বান্দা লৈগনি। মরম অদুনা, ফাউন্দেসন অসি ৱাতর তেবলগী মথক লৈঙোই লৈবা মফম অসিদা ওইগদবনি।
•স্ত্রকচর: মসি তাৱর/স্কলপচর ওইবা য়াই নত্ত্রগা মওং অমা হেক্তা ওইবা য়াই অদুবু বিল্দিংগী মফমদী কল্লোইদবনি।
•অৱাংবা : খ্বাইদগী ৱাংবা য়াবা অসি এয়রর্পোত ওথোরিতিনা পীবা কলর কোদেৎ জোনেল মেপকী মতুং ইন্না মিতর ১৩৪ অসি লৈমাইদগী ওইগদবনি।
•অতোপ্পা মচাক হায়বদি লৈবাক্কী মওং, নুংশিৎগী অয়াংবা, সিসমীক ফোর্স অমসুং ঈশিং ইচাওগী খুদোংথিনিংঙাই ওইবা অসি নেস্নেল বিল্দিং কোদ ওফ ইন্দিয়া, ২০১৬গী প্রোভিজনগী মতুং ইন্না স্ত্রকচর অসি দিজাইন তৌবদা ইনগদবনি।

Ministry of Housing & Urban Affairs
Iconic Structure at Nav Bharat Udyan (New India Garden), New Delhi to Commemorate 75th Year of Indian Independence
Design Competition for Iconic Structure in Nav Bharat Udyan
(New India Garden) Announced
12 NOV 2020 6:15PM by PIB Delhi
A time bound design competition is being organized by CPWD, MOHUA to crowd-source implementable ideas for the conceptual architectural and structural design of the iconic structure at Nav Bharat Udyan (New India Garden), New Delhi to commemorate 75th year of Indian Independence. The competition is open to Indian citizens / organisations only and will include architects, architectural firms, students, student groups, architectural or planning schools / colleges and other institutions across India, or any combination of the above. A sum of ₹ 5 lac is the prize for the winning entry while Five commendation prizes of ₹ 1 lac each have been announced. A webinar for explaining the salient features is also being organised on 17th November 2020. The registration will close on 11th Dec, 2020 and the last date to submit the design is 11th Dec, 2020 at 1900 hrs. The presentations before the jury (if required) will be during the 2nd fortnight of December, 2020 and the winners will be announced in the last week of Dec, 2020.
​The Central Vista Master Plan envisages developing / redeveloping Central Vista as a world class public space, restoring its grandeur as an architectural icon, housing modern facilities for efficient functioning of administration, strengthening cultural institutions and commemorating 75th year of Indian independence. Under the Master Plan, the Central Vista Axis will be extended from the present 2.9 km to 6.3 km from ridge to river. On the eastern side, it will culminate at the western bank of River Yamuna. This will restore the original design envisioned for the Central Vista. Spread over 20.22 acres, Nav Bharat Udyan will be open to the public and is being designed to have an iconic structure and infotainment facilities such as Sphere of Unity, Milestones Walkway, Journey of India, Tech Dome, Amphitheatre, public amenities etc. to showcase India’s rich historical and cultural heritage, scientific achievements, and will symbolize unity in diversity and aspirations of the New India.
​The iconic structure is planned in Nav Bharat Udyan to realize the grand vision of Aatmanirbhar Bharat, symbolizing emerging New India with equitable growth opportunities, rooted in values of Sabka Saath, Sabka Vikaas, Sabka Vishwaas and representing the aspiration of clean India, free from poverty, corruption, terrorism, communalism and casteism. The iconic structure should have the following salient features:
• Iconic & Defining: The structure should be iconic in design and represent the national capital. For example, at present India Gate erected by the British in the Central Vista in the early 20th century prominently signifies Delhi. The proposed iconic structure being built in the independent India should now become a new symbol of the National Capital.
• Timeless: The iconic structure should be constructed with materials and technology which would last for eras like Ashoka’s edicts, Iron Pillar in Qutub Minar complex etc. Hence, it should be robust and withstand the vagaries of nature and remain as such for millennia to represent the current age.
• Aspirational: The iconic structure should represent values and aspirations of New India, which is clean and free from poverty, corruption, terrorism, communalism, and casteism. It may further symbolize the new developments like digital India, skilled India, fit India, etc coupled with energy, dynamism and transformational ethos.
• Indigenous: The iconic structure should be constructed with indigenous materials, to realise the vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’.
• Implementable: The iconic structure is planned to be built and dedicated to the nation by 15th August, 2022, which provides execution time of about one year for the project.
• Commemorative: It should be associated with 75 years of independence being celebrated in the year 2022 in a defining manner.
• Alignment: The central axis of the Vista starts from Rashtrapati Bhawan, moves on the central line between North and South Blocks and Rajpath and culminates at India Gate. The iconic structure should be aligned exactly on this central axis.
​Constraints
• It will be located on the western bank of river Yamuna. Hence, the foundation is to be sited in sandy soil with high water table.
• Structure: It can be a tower/sculpture or any other built form but not a building to be occupied.
• Height: Maximum permissible height at the proposed site as per colour coded zonal map prepared by Airports Authority of India is 134 metres from the present ground level.
• Other factors like soil stability, wind velocity, seismic forces and vulnerability to flooding etc. need to be duly considered as per the provisions of National Building Code of India, 2016 while designing the structure.