মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
শ্রী গদকরিনা ৱাগী রিসোর্স অসি য়াম্না হেন্না শিজিন্নবা হায়রি; লোজিস্তিক কোস্ত হন্থহল্লি
মিনিস্তরনা ভর্চুএল ওইবা ৱাগী একজিবিসন হৌদোকখ্রে
05 NOV 2020 4:36PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেজ অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগী য়ুনিয়ন মিনিস্ত শ্রী নিতিন গদকরিনা লৈবাক অসিগী ৱাগী রিসোর্স অসি য়াম্না শিজিন্নবগী তঙাইফদবা লৈ। ঙসি ৱেবিনারদা ভর্চুএল ওইবা হৌদোকপা ৱাগী একজিবিসন অমদা মহাক্না হায়খি মদুদি ৱা হায়বা অসি হিরম কয়া অমদি মখল কয়া থোক্না য়াই মখোয় অদুদি পোৎ-চৈ শাবা, ইমুং-মনুংগী ফজনবা, খুৎনা শাবা, অগরবত্তি শাবা, ফি-রোল, বাইও-ফুইল রিসোর্স, অসিনচিংবা অসিনি।
https://youtu.be/G-aYAV4J1to
শ্রী গদকরিনা সেক্তর কয়াদা মখল কয়া শিজিন্নবাগী মওং অমসুং মমল হেন্না চংবা মফমশিং হায়বদি ঈশিং, রেল অমসুং লম্বী অসিদা শিজিন্নরিবা অসিগী লোজিস্তিক কোস্ত হন্থহনবা পায়খৎপা অসিনি। মহাক্না খংহনখি মদুদি ব্রম্হাপুত্র তুরেলগী মিতর ৩ শাংবা দ্রেদজিং অসিনা ঈশিং লম্বীদা পোৎ পুথোক-পুশিন তৌবা য়াই। তুরেলগী ত্রান্সপোর্ত অসিনা য়াম্না নুঙাইবা অমা ওইদুনা অৱাং-নোংপোক্তগী হৌরকপা ৱা অমসুং ৱাগী পোত্থোক অসি মমলদা য়াম্না হনথরি।
শ্রী গদকরিনা দি.ও.এন.ই.আর.মিনিস্ত্রীদশু হায়রি মদুদি ৱা অয়াম্বা অৱাং-নোংপোক্তা পুথোকপা মরম্না খুমাংচাওশিনবা ৱাগী পোলিসি অমা থম্বা মথৌ তাই। মিনিস্তরনা অমুক নিংশিংহল্লি মদুদি মতৌ করম্না মহাক্না প্রধান মন্ত্রীগী অয়াবা লৌদুনা উমংগী ওথোরিতিবু ৱা অসি নাপীগী কেতগরিদা চিংহনবা অসিনি।
য়াম্না ফবা মখলগী ৱাগী পোত্থোক পুথোক্নবা হায়রদুনা মহাক্না হায় মদুদি ইন্দস্ত্রীগীদমক শিজিন্নবা ৱা অসি এক্রদা তোন ২০০ ওইগনি হায়রিবা অসি ভেরাইতি খরদদি এক্রদা তোন ৪০ ওইগনি। ৱা য়াম্না পুথোকপা অমসুং শিজিন্নবা অসিনা মরুওইনা অৱাং-নোংপোক ইন্দিয়াদা থবক য়াম্না পীরগনি।
মহাক্না অমুকসু পল্লি মদুদি ৱাগী পোত্থোক পুথোকপা, প্রোসেসিং তৌবা অমসুং হেন্দলিং তৌবা অসিনা ৱাগী ইন্দস্ত্রীদা য়াম্না চাওখৎপা পুক্কনি।
দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দি.ও.এন.ই.আর.)গী য়ুনিয়ন মিনিস্তর ওফ স্তেত দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি ইন্দিয়ানা কোবিদ-মতুংদা ইকোনোমি ফগৎনবা থৌদাং কয়া অমা লৌরি অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী মফমশিংনা ৱাগী রিসোর্স য়াম্না চাওনা পুথোক্তুনা থৌদাং কয়া পীগদৌরি। য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায় মদুদি মসিগী থাবা অমসুং শিজিন্নবা অসি য়াম্না মরু ওইবা অমনি। মহাক্না হায় মদুদি ৱা অসিনা অনৌবা ইঞ্জিনগী অনৌবা থাও ওইদুনা অৱাং-নোংপোক্কী মফমশিং অসি ইন্দিয়ানা চাওখৎপদা ৱারি ওইহৌরগনি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দি.ও.এন.ই.আর.) মিনিস্ত্রীদা অমসুং নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলনা ৱাগী রিসোর্স পুথোকপদা চংবা মচাক মখৈ লৌরে অমসুং ইন্দিয়াগী থাক্তা তেক্নিকেলশিং অসিগী মরমদা খংলে। মহাক্না হায় মদুদি মিনিস্ত্রী অসিনা হান্না খন্দোক্লে মদুদি জম্মু, কাত্রা, অমসুং সাম্বাগী মফমশিং অসিদা ৱাগী থুমোক, আগর্বতি অমসুং ৱাগী চার্কোল লোয়ন-লোয়ননা ৱাগী তেক্নোলোজি সেন্তর অমা লিংখৎপা অসিনি। মিনিস্তরনা হায় মদুদি মিনিস্ত্রী অসিনা হান্ননা ৱা অসিগী রিজার্ব তৌনবা মফমশিং য়েংশিল্লুরে। মাহক্না হায় মদুদি চহি মরি অসিদা দি.ও.এন.ই.আর. মিনিস্ত্রীনা প্রোজেক্ত ১৭ নোর্থ ইস্ততা ৱা চাওখৎননবা, আসামগী দিমা হাসাওগী বেম্বু ইন্দস্ত্রীএল পার্ক য়াওনা কাইথখিবনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায় মদুদি ৱা ৪০% অমদি নোর্থ ইস্ততা স্তেত্তা লৈবনি। অদুম ওইনমক, হায়রিবা অসি ইন্দিয়ন ফোরেস্ত এক্ত, ১৯২৭ লৈবনা মপুং ফানা শিজিন্নবা ঙমদে। মহাক্না হায় মসি মোদী সরকারনা সেনচুরি ফারবা অরিবা ইন্দিয়ন ফোরেস্ত এক্ত অসি এক্ত অসিদগী লৌথোক্তুনা পুন্সি মহিংদা ৱা অসিনা খুদোংচাবা কয়া পীরি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি, অতোপ্পা শেমদোকপা অমনা ৱাগী চৈ পুশিনবগী থবক অসি ২৫%হেনগৎখি। মসিগী ৱারেপ অসিনা আগর্বতি শাবা মফমশিংদা আগর্বতি শানবা চৈ অসি পীদুনা ইন্দিয়াদা আগর্বতি দিমান্দ লৈরিবা অসি ফংহল্লি। মহাক্না হায় দুদি আগর্বতি অসি করোর লিশিং ৫দগী ৬ ফাওবা ইন্দিয়াদা মার্কেৎ সেয়র লৈরি অদুবু মশিং য়াম্বা অমদি চাইনা অমসুং কোরিয়াদগী পুশিল্লক্লি।
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মদুদি ৱা অসি য়াম্না নান্না শিজিন্নবা য়াবা ইনর্জি লৈ অমসুং মসিনা অমুক্তং শিজিন্নবা প্লাস্তিক অসিগী মহুৎ শিনবা য়াই, অশুম্না অকোইবা অমসুং অইং অশাদা পুক্নিং থৌগৎপা ওই।
দি.ও.এন.ই.আর.গী সেক্ত্রেতরী দাঃ ইন্দ্রজিৎ সিংহশু থৌরম অসিদা ৱা ঙাংখি।

Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Shri Gadkari calls for greater utilization of Bamboo resources; reducing logistics cost
Minister inaugurates Virtual Bamboo Exhibition
05 NOV 2020 4:36PM by PIB Delhi
Shri Nitin Gadkari Union Minister of Road Transport & Highways and MSMEs has emphasized upon the need of more intensive use of bamboo resources of the country. Inaugurating a virtual Bamboo Exhibition today at Webinar, he said that bamboo has a variety of uses in various fields like buildings and interiors, handicrafts, agarbatti making, garments, bio-fuel resource, etc.
https://youtu.be/G-aYAV4J1to
Shri Gadkari asked various sectors to utilize various modes and methods to bring down logistics costs including choosing more cost-efficient transit mode like water, rail or road. He informed that a 3 metre dredging of Brahmaputra River has made it possible to use waterways for transporting goods. Using river transport would come very handy in transportation cost reduction for Bamboo and Bamboo products originating from North East.
Shri Gadkari also asked Ministry of DONER to formulate a comprehensive Bamboo Policy as most of the Bamboo is produced in North East. The Minister recalled how he took up the matter of doing away with the need of permission to cut bamboos with the Prime Minister who directed the Forest Authorities to follow suit as bamboo fall in the category of grass with the character of regeneration.
Calling for production of high yielding bamboo varieties, he said, for industrial use bamboo yield should be 200 tonnes per acre against about 40 tonnes per acre in case of some varieties. The greater yield and wider bamboo usage will open up more employment generation especially in North East India.
Shri Gadkari advised that Bamboo sticks may be reduced to bamboo bales so that moisture is removed therefore making transportation easier and further cheaper as also increasing its calorific value. He suggested IITs may be roped in to undertake a pilot project in this regard.
He also suggested making available more incentives to Bamboo production, processing and handling and said this will go a long way in developing the bamboo based industry.
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), Dr Jitendra Singh said that India is destined to play a major role in Post-COVID economic resurgence and North Eastern Region will play a crucial role in it with full exploitation of huge Bamboo resources. Union Minister said that it is imperative to make Bamboo a Pan India perspective for its growth and utilization. He said that Bamboo will be the new fuel of New Engine that is North East for India’s growth story.
Dr. Jitendra Singh said that Ministry of DoNER and North Eastern Council is taking all measures for tapping Bamboo resources and technical know-how at all India level. He said that Ministry had already decided to develop three Bamboo Clusters in Jammu, Katra and Samba areas for making of Bamboo basketry, Agarbatti and Bamboo Charcoal as well as setting up of Bamboo Technology Centre. The Minister said that his Ministry is already exploring Bamboo reserves in different parts of the country for exploitation of its full potential. He said, during the last four years, Ministry of DoNER has sanctioned 17 projects for development of bamboo in NE States, including a Bamboo Industrial Park at Dima Hasao in Assam.
The Union Minister said that around 40% area under bamboo is in North Eastern States. However, this potential of Bamboo for North Eastern Region not being fully utilized due to restrictions in movement of Bamboo under Indian Forest Act, 1927. He said, the sensitivity with which the Modi government views the importance for the promotion of Bamboo is evident from the fact that it has amended the century old Indian Forest Act by taking home grown bamboo out of the purview of the Forest Act, in order to enhance livelihood opportunities through bamboo.
Dr Jitendra Singh said, another major reform was to increase the import duty on bamboo sticks raised to 25%. This decision has paved the way for setting up of new Agarbatti stick manufacturing units to meet the ever-growing demand of Agarbatti in India. He said, the Agarbatti industry has 5 to 6 thousand crore of market share in India, but bulk of it were imported from countries like China and Korea.
Dr Jitendra Singh said that Bamboo has great potential for its use as a clean source of energy and can also replace the single use plastic, thus promoting the environment and Climate cause in India.
Secretary DONER Dr Inderjit Singh also spoke on the occasion.