থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী দা.জিতেন্দ্রনা জম্মুদা মন্সর লেক দিভেলপমেন্ত প্লান হৌদোকখ্রে
মন্সর লেক প্রোজেক্ত অসিনা চহি খুদিংগী তুরিস্ত লাখ ২০গী মিৎয়েং চিংশিল্লগনিঃ দা.জিতেন্দ্র
01 NOV 2020 5:42PM by PIB Imphal
দিভেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন(দোনর), পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী কেন্দ্র মন্ত্রী(মনিং তম্বা) দা.জিতেন্দ্র সিংহনা থৌরমদা ৱা ঙাংলদুনা ঙসি অসি মন্সর লেক দিভেলপমেন্ত প্লান অসি মতম শাংনা চহি ৭০মুক ঙাইনরক্লবা মতুংদা মপুং ফারকপা অসিদা মন্সরদা লৈরিবা মীশিংগী ওইনা ঐতিহাসিক ওইরবা নুমিৎ অমনি হায়না ফোংদোকখ্রে। দা. জিতেন্দ্রনা নিংথিরবা মান্সর পাৎ অসি অমুক হন্না শেমগৎ-শাগৎপা/ফগৎহন্নবগী থবক-থৌরাং অসি ইলেক্ত্রোনিক্কী থোংদা উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরম পাংথোক্লবা মতুংদা ৱা ঙাংলদুনা হৌখিবা চহি ৬কী মতম অসিদা মসিগী লম অসিদা হৌদোকখিবা নেস্নেল প্রোজেক্তশিংগী মশিং অসি হান্না মমাংগী চহি ৭০গী মতমদা তৌখিবা প্রোজেক্তশিং অসিগী মশিংদগী হেল্লি হায়না ফোংদোকখ্রে। থাজনিংঙাই ওইদবা মওংদা শেমগৎপা অসি কনানসু ময়েক শেংনা খঙবিদনা লৈরি। মসি থবক ওইনা পাংথোক্লবা মতুংদা মান্সর অসিদা চহি খুদিংগী তুরিজম/তীর্থ চৎপশিংগী মশিং অসি লাখ ১০দগী লাখ ২০দা হেনগৎলগনি। দা. জিতেন্দ্রনা মান্সর শেমগ-শাগনবগী থবক-থৌরাং অসিনা চাউরাক্না মীওই করোর-নুমিৎ ১.১৫গী থবক থোরকহল্লগনি অমদি চহি খুদিংগী লুপা করোর ৮০০দগী হেনবগী চাগা ওইহল্লগনি।
মোদীগী সরকার অসিনা পাল্লকপদগী হায়না পল্লদুনা দা. জিতেন্দ্রনা জম্মু অমসুং কাশ্মীর অসিদা মরুওইনা ভারত্তা মশক নাইবা মওংদা চাউখৎনবগী থবক্কীদমক্তা অতোপ্পা লোক সভাগী মফম অমত্তগা চাংদম্নবা য়ারবা উধমপুর-দোদা-কথুৱা কেন্দ্রদা চাউখৎনবা খ্বাইদগী খ্বাইদগী মরুওইনা তৌখি হায়না ফোংদোকখি। উধমপুর-দোদা-কথুৱা অসি লৈবাক অসিদা চহি ৩সিদা মেদিকেল কোলেজ ৩ লৈবা ঙমখ্রবা লোক সভাগী কেন্দ্র অমা ওইবা অসি ওইবা য়ারি অদুগা উধমপুর অসি লৈবাক অসিগী নামমী গঙ্গা অমদি গঙ্গা শেংদোক্নবা প্রোজেক্তকী পরিংদা লৈবা, মথংশিৎনা দেবিকা তুরেল অমদি মন্সর পাৎ অমুক হন্না শেমগৎ-শাগৎনবগী অমদি অনৌবা মওংদা শেমদোক্নবা মান্নবা থবক অনি ফংখিবা অসি পুথোক্তুনা খঙহনখি।
দেবিকা প্রোজেক্ত অমদি মন্সর প্রোজেক্ত হায়না কৌবা প্রোজেক্ত অনি অসি লুপা করোর ২০০ চংগনি অদুগা অতৈ মান্নবা প্রোজেক্তশিংসু লৈরি হায়না দা.জিতেন্দ্রনা ফোংদোকখি। খুদম ওইনা দেবিকা তুরেল অসি ইমা গঙ্গাগী মচেনি হায়না থেংনরিবা অসিগুম্না মন্সর পাৎ অসি মহাভারতকী অরিবা অইবশিংগী মতাংদা থেংনৈ।
দা. জিতেন্দ্রনা নিংশিংলদুনা হৌখিবা চহি ৬ অসিদা মীয়াম্না খল্লুবগী ৱাংমদা অসিগুম্বা প্রোজেক্ত কয়া অমা হৌদোকখি অমদি মতৌ অসিগুম্না চহি কয়াদগী চত্থরক্লিবা প্রোজেক্তশিং অসি অমুক হন্না হিঙ্গৎহনখি হায়না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা মশানা ওইনা থবক পাংথোকপগা লোয়ননা চহি ৪০গী মতুংদা অমুক হন্না হিঙ্গৎহনখিবা শাহপুর কন্দী ইরিগেসন প্রোজেক্তশিং অমসুং চহি ৫০দগী হেল্লবা মতুংদা উঝ ম্লিতীপর্পজ প্রোজেক্ত অসিসু অমুক হন্না হিঙ্গৎহনখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে। মসিগা মান্নবা হিরম অসিদা অৱাং ভারতকী অহানবা বাইও-তেক ইন্দস্ত্রীএল পার্ক অমসুং অহানবা সীদ-প্রোসেসিং প্লান্ত অসিসু লৈরক্তুনা মসিনা থবক্কী খুদোংচাবশিংগা লোয়ন-লোয়ননা পুন্সি মহিং অমদি রিসর্সশিং লৈহল্লক্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
দা. জিতেন্দ্রনা থবক তৌবা হৌখ্রবা অমদি লেন মরী ওইনা পাকথোক-চাউথোকহন্নবা কাত্রা-দিল্লী এক্সপ্রেশৱে কোরিদোর অমদি জম্মু-কাশ্মীরগী লেন মরী অসি লেন ৬তা ওন্থোক্নবা থবক হৌখ্রে হায়না ফোংদোকখি। মালেম অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা রেলৱেগী থোং অসি রিএসীদা লৈরক্কদৌরবা অসিদা মর্মাৎ ফাওদুনা সুধমহাদেবদগী খিলেনীগী অনৌবা নেস্নেল হাইৱে প্রোজেক্ত অসিগী থবক চত্থরি হায়না মহাক্না হায়খি।
দা. জিতেন্দ্রনা ভোৎ বেঙ্ককী মতাংদা ৱা খন্নবশিং অসিগী মথক্তা থওইবিদ্রবা মফমশিংদা চাউখৎনবগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবগী থবক অমনি হায়না ফোংদোকখি। লাপ্লবা কিশতাৱারগী পদ্দার অসিদা চহি অনিগী মমাংদা অহানবা কেন্দ্রনা ফন্দেদ তৌবা কোলেজ অসি লৈখি অদুগা কেন্দ্র সরকারগী উড়ান স্কীমগী মখাদা কিশতাৱারদা অনৌবা এয়র্পোর্ত অমা লৈরগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মতৌ অসিগুম্না পোগল-উখরাজ অমসুং মরমতকী অরাপ্পা মফমশিংদা মখোয়গী খ্বাইদগী অহানবা দিগ্রী কোলেজ গন্দোহদা মখোয়গী অহানবা পোস্ত ওফিস লৈখ্রে অমদি অদুম ওইনমক হায়রিবা মফমশিং অসি কেন্দ্র মন্ত্রীশিং অমদি রাজ্যনা মসিগী মফম অসি পুথোরকখিবা অসি চহি কয়া শুখ্রে।
মহাক্কী ৱাফম ফোংদোকপদা উত্তরাখন্দ অমসুং জম্মু অমদি কাশ্মীরগী লেফতেনেন্ত গবর্নর শ্রী মনোজ সিংহনা পাক্লবা মন্সর পাৎ অমদি মসিগী পাম্বিশিং অমদি শা-উচেকশিংগী মরম্না খ্বাইদগী য়াম্না পুক্নিং চিংশিন্নিঙাই ওইবগা লোয়ননা তীর্থ চৎপগী ওইনসু য়াম্না মরুওইবা মফম অমনি হায়না ফোংদোকখি। জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী জি.দি.পি. অসি তুরিজমগী ওইনা চাদা ৭নি অদুবু কোরোনানা মরম ওইদুনা সেক্তর অসি শাথিনা চৈথেং ফংহল্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। তুরিজম ইন্দস্ত্রীগা মরি লৈনবা মীওইশিংনা অচৌবা স্কেলদা অৱাবা কোকহন্নবগীদমক্তা হোৎনবা য়াবশিং হোৎনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। কেন্দ্রনা তুরিজম সেক্তরগী ওইনা লুপা করোর ৭-৬ পীখ্রে অমদি জম্মু অমসুং কাশ্মীর অসি মালেমগী মেপ্তা খ্বাইদগী পাম্নবা তুরিজমগী মফম ওইহল্লক্নবগীদমক্তা হিরম কয়াগী ওইবা মওংদা থবক চত্থরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী লেফতেনেন্ত জেনরেলগী এদভাইজর শ্রী বাশীর অহমদ খান, তুরিজমগী সেক্রতরী শ্রী সরমদ হফীজ, দিবিজনেল কম্মিস্নর শ্রী সঞ্জীব বর্মা, জম্মুগী তুরিজমগী দিরেক্তর শ্রী আর.কে. কাতোচ, সুরিন্সর-মন্সর দিভেলপমেন্ত ওথোরিতীগী সি.ই.ও. দা. গুর্বিন্দর জীৎ সিংহ অমদি জম্মু অমসুং শ্রীনগরগী অতৈ মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা ৱেবিনার অমদি ইলেক্ত্রোনিক্কী থোংদা হৌদোকপগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr. Jitendra Singh inaugurates Mansar Lake Development Plan in Jammu
Mansar Lake Project to attract 20 lakh tourists every year: Dr Jitendra Singh
01 NOV 2020 5:42PM by PIB Delhi
Speaking on the occasion, Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space Dr Jitendra Singh said that today is the historic day for the people of Mansar Region, as the Mansar Lake Development Plan is getting fulfilled after a long wait of 70 years. Speaking after the e-Foundation stone laying ceremony of the Comprehensive Mansar Lake Rejuvenation/Development Plan, Dr Jitendra Singh said, the number of national projects initiated in the region during the last over 6 years are more than the number of such projects initiated in the earlier 7 decades. The incredible development is too obviously visible to go unnoticed. The Minister said that after its implementation, the number of Tourists/pilgrims will increase from current 10 lakhs to 20 lakhs per year in Mansar region. Dr. Jitendra Singh said that Mansar Rejuvenation Plan will lead to employment generation of about 1.15 crore man-days and will generate more than Rs 800 crore of income per year.
Ever since the Modi government took over, said Dr Jitendra Singh, Jammu & Kashmir has received highest priority in the development and particularly the Udhampur-Doda-Kathua parliamentary constituency, which can be compared to any other Lok Sabha constituency of India for its landmark developmental works. He pointed out that while Udhampur-Doda-Kathua is possibly the only Lok Sabha constituency in the country which has received 3 Medical Colleges in 3 years, Udhampur possibly the only District in the country which has on the lines of Namami Ganga and Ganga cleaning project, received two similar rejuvenation and renovation projects for River Devika and Mansar Lake respectively.
While both these projects, namely Devika Project and Mansar project, said Dr Jitendra Singh will cost about Rs.200 Crore, there are other similarities as well. For example, River Devika said to be the sister of mother Ganga, the Mansar lake finds reference in the ancient writings of Mahabharata.
Dr Jitendra Singh recalled that over the last 6 years many such new projects were initiated that were beyond the imagination of anybody and similarly the dumped projects were also revived after decades. He cited that Shahpur Kandi Irrigation Projects which were revived after 4 decades with the personal intervention of Prime Minister Narendra Modi and the Ujh multipurpose project has also been revived after over 5 decades. In the same vicinity, he said, North India’s first Bio-tech Industrial Park and the first ever Seed-Processing Plant are also coming up, which will generate job opportunities as well as sources of livelihood and research.
Dr Jitendra Singh referred to the Katra-Delhi expressway corridor, the work for which has been started and also the work on the extensions of four lanes, to a Jammu national highway, into 6 lanes. He said, while the world's highest railway bridge is coming up in Reasi, the work on a new national highway project from Sudhmahadev via Marmat to Khileni has also started.
Dr. Jitendra Singh said, rising above considerations of vote banks, it has been an effort to provide facilities developed in the neglected areas. He said, while the distant area Paddar in Kishtwar got its first centrally funded college two years back, a new airport is coming up in Kishtwar under the Central Government’s UDAN Scheme. Similarly, the far flung area of Poghal-Ukhraj and Marmat got their first ever Degree College, Gandoh got its first ever Post Office and although these areas have been over the decades represented by the Central Ministers and the State.
In his address, Shri Manoj Sinha, Lieutenant Governor of UT of Jammu and Kashmir said that Mansar is of immense importance from Pilgrimage as well Heritage point of view beyond being the most scenic attraction due to vast Mansar Lake and its flora and fauna. He said that tourism contributes to 7 percent of GDP of Jammu and Kashmir, but due to Corona, the sector got hit badly. He said, all efforts are being made to provide relief to people associated with Tourism industry on a large scale. He said that Centre has given Rs 706 Crore for tourism sector and multi-pronged approach is being adopted to bring Jammu and Kashmir as one of the most preferred tourist destination in the World Map.
Advisor to LG of J&K Shri Baseer Ahmad Khan, Shri Sarmad Hafeez, Secretary,Tourism, Divisional Commissioner Shri Sanjeev Verma, Director, Tourism, Jammu Shri R.K.Katoch, CEO of Surinsar-Mansar Development Authority Dr. Gurvinder Jit Singh, and other senior officials from Jammu and Srinagar joined the Webinar and e-inauguration event.