জল শক্তি মন্ত্রালয়
নেস্নেল জল জীবন মিসননা খুঙ্গংগী ঈশিং য়েন্নবগীদমক স্তেতকী মিনিস্তরশিংগা ভর্চুএল ওইবা কনফরেন্স শিনগদৌরি
জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা জল জীবন মিসন লোয়ননা অখন্নবা নুমিৎ ১০০নিগী কেম্পেনগী থৌরাং অমসুং থবক হৌনবা স্তেত অমসুং য়ু.তি.গী মিনিস্তরশিংগা পাউ ফাওনগদৌরি
01 NOV 2020 2:00PM by PIB Imphal
জল শক্তিগী মিনিস্ত্রী, দ্রিংকিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসনগী দিপার্তমেন্ত, নেস্নেল জল জীবন মিসন্না ২০২০গী নবেম্বরগী ৩, লৈপাকপোকপা নুমিৎতা জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী গাজেন্দ্র সিংহ শেখৱাৎনা চেয়র লৌদুনা স্তেত অমসুং য়ু.তি. খুদিংগী রুরেল ৱাতর সপ্লাইগী থৌ পুরিবা মিনিস্তরশিংগা লোয়ন্ননা ভর্তুএল ওইবা কনফরেন্স অমা ভিদিও কনফরেন্সগী খুত্থাংদা শিনগদৌরি। রুরেল ৱাতর সপ্লাইগী থৌ পুরিবা মিনিস্তরশিং অমসুং স্তেত/য়ু.তি. অসিগী মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা মীতিং অসিবু য়াওনবা হায়রি। স্তেত/য়ু.তি. অসিগী জল জীবন মিসন অসিগী থৌরাং অমসুং থবক হৌবা অসি মরুওইনা নুমিৎ ১০০নিগী কেম্পেন থৌরম অসি হৌদোক্তুনা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা অঙ্গনৱাদি সেন্তর, আশ্রমশালা অমসুং স্কুলশিংদা পাইপ ৱাতর সপ্লাই অসি ফংহন্নবা ৱা খন্নগনি।
নেস্নেল মিসন অসিনা চাং নাইনা জল জীবন মিসন অসিবু মতম চানা স্তেত অমসুং য়ু.তি.গী মফমদা পন্থুং য়ৌবা ঙম্নবা য়েংশিন্দুনা লৈরি। হায়রিবা অসি ফংননবা কনফরেন্স অসি মিনিস্তরশিংগা লোয়ননা মখল কয়াগী থেংনরিবা অৱাবা অসিগী মতাংদা ৱারি শান্নগনি। জল জীবন মিসন অসিগী পন্থুংদি য়ুমথোং খুদিংদা মতিক চাবা ঈশিং ফংহন্দুনা খুঙ্গংদা লৈরিবা কাংলুপ মরুওইনা নুপী অঙাংগী পুন্সি মহিং অসি ফগৎহনবা অসিনি। মিসন মসিগী অহানবা পান্দমদি য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং ফংহনবা, ঈশিংগী তেপ অসি মতম শাংনা চৎহনবা, শিল-লাংবা অমসুং য়েংশিনবা অসি ময়ামদা য়েন্থোকপা অমসুং মীয়াম প্রজাগীদমক ঈশিং তেস্ত তৌবগী খুদোংচাবা ফংহনবা অসিনি।
মিসন অসি অফবা ঈশিং পীবদা খ্বায়দগী অহানবা ওইনা থম্লি। মসিগীদমক, স্তেত/য়ু.তি.শিং অসিদা ঈশিংগী তেস্ত তৌবগী লেবোরেতোরি অসি অথুবা মতমদা থম্নবা তকশিল্লি। হৌজিক্কি ওইনা, সরকারগী ওইবা তেস্ত তৌবগী লেবোরেতোরি অসি স্তেত অমসুং য়ু.তি. অসিদা ২,২৩৩ লৈরি। স্তেত অমসুং য়ু.তি. অয়াম্বা ঈশিংগী তেস্ত তৌবগী সেম্পল অসি ময়ামদা খংহন্দে। স্তেত অমসুং য়ু.তি. খরদা সেম্পল অসি মীয়ামদা উৎলি অদুবু তেস্তিং তৌবগী মমল অসি য়াম্না ৱাংবনা চুম্নগী মীওই অমনা হেক্তা তেস্ত তৌবা ঙম্নদে। মিসন অসিনা অসিগুম্বা তেস্ত তৌবা অসি লেবশিং অসিদা পুক্নিং থৌগৎতুনা ঈশিংগী তেস্ত সেম্পলশিং অসি লৌবদা নোমিনেল ওইবা মমল লৌবা অমসুং জি.পি./ভি.দবল্যু.এস.সি./পানি সামিতিশিং অসি ঈশিং তেস্ত তৌবগী কীতশিং অসি শিজিন্নবা তম্বিবা অমসুং হায়রিবা অসি খুদক্তা থাগৎপা, মসিনা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনবদা মতেং ওইগনি। মসিনা মীয়াম প্রজাগী ওইনা হকচাং ফনা থম্বা অমসুং মরুওইনা নুপী অমসুং অঙাংগী ওইনা ফরগনি।
মখা তানা ‘নুমিৎ ১০০’গী কেম্পেন অসি ২০২০গী ওক্তোবর ২দা স্কুলশিং, অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং অমসুং আশ্রমশালা (ত্রাইবেলগী মফমশিংদা লৈবা য়ুম ওইবা স্কুল)শিং অসিদা ঈশিংগী পাইপ সপ্লাই পীনবা হৌদোকখিবনি, হায়রিবা অসিনা অঙাংশিংদা অফবা ঈশিং ফংহন্দুনা মখোয়গী মশা মউ ফনা থমগনি। মসিগী মরী লৈননা য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী শেখৱাৎনা রুরেল ৱাতর সপ্লাইগী থৌ পুরিবা মিনিস্তরশিং য়াম্না কন্না হায় মদুদি মখোয়না অঙম্বা থাক্তা হোৎনদুনা মীয়ামদা অফবা ঈশিং ফংহন্নবা হোৎনগদবনি।
ভি.সি. অসিগী পান্দম অসি পুন্সি হোংবা য়াবা মিসন অসিনা খুঙ্গং অসিগী য়ুমথোং খুদিংদা অফবা ঈশিং চাং নাইনা অমসুং মতম শাংনা পীননবা খন্নবা অসিনি।
৭৩শুবা ইন্দিপেনদেম্স দে হায়বদি ২০১৯গী ওগস্তকী ১৫দা প্রধান মন্ত্রীনা লাওথোকখিবা জল জীবন মিসন অসিনা থক্নবা ঈশিংগী সেক্তরদা অওনবা অমা পুরক্নবা পান্দম্নি। মসিগী য়ুনিয়ন সরকারগী মরুওইবা প্রোগ্রাম অসি স্তেতশিংগা খুৎশম্নদুনা হৌদোকপনি, হায়রিবা অসিনা ফংসনেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেকসন (এফ.ঐচ.তি.সি.)খক্তদা পান্দম থম্বা নত্তনা ২০১৪দা খুঙ্গংদা লৈরিবা য়ুমথোং খুদিংদা তৎপা খম্বা লৈতবা ঈশিং পীনবা থৌরাংনি।
২০১৯গী ওগস্ততা মিসন অসি হৌদোকপদা য়ুমথোং করোর ১৮.৯৩গী মনুংদা য়ুমথোং করোর ৩.২৩ (১৭%) তেপ ৱাতর কন্নেক্সন ফংহনখি। লেমহৌরিবা কোরোর ১৫.৭০ হায়বদি ৮৩% অসিনা ২০২৪ ফাওবদা য়ৌহনগনি। মিসন অসিগী পান্দম অসি ফংবদা চাওরাক্না ৮৫,০০০ নুমিৎ খুদিংগী শম্বা অমা মথৌ তারি। অসিগুম্বা ৱারবা মতম অসিদা নোংমদা কন্নেকসন লাখ অমা হেন্না তৌরি। কোবিদ-১৯ অসিনা মরম ওইদুনা পল্লবসু স্তেত/য়ু.তি.শিং অসিনা তার্গেৎ অসি ফংনবা য়াম্না কন্না হোৎনরি। জল জীবন মিসন(জে.জে.এম.)গী থবক হৌনবা – ‘হর ঘর জল’ অসিনা য়ুমথোং খুদিংদা অফবা থক্নবা পাইপকী ঈশিং অসি ঙমজবা থাক্তা পীবা অসিনি।
য়াম্না আশা লৈবা মিসন অসি মালেমগী ওই হায়বদি খুঙ্গং খুদিংদা লৈরিবা ইমুং খুদিং তেপ ৱাতর কন্নেক্সন ফংগদবনি অমসুং কনাগুম্বা অমত্তা খাক্লোইদবনি। খুদিংদা লৈরিবা ইমুং খুদিং তেপ ৱাতর কন্নেক্সন পীবা অসিনা নুপীশিংগী অৱাবা লৌথোকপনি, মরুওইনা নুপী অমসুং নুপীমচাশিং অসিনা ঈশিং শোকপা অসি মখোয়গী মথৌ ওইরিবনি। মসিনা ‘ইজ ওফ লিবিং’ অসিদা হেনগৎহন্দুনা হায়বদি খুঙ্গং পুন্সিদা লৈবা নুঙাইহল্লি।
মিসনশিং অসিগী পান্দম ফংনবা হোৎনবদা স্তেত/য়ু.তি.না অরোইবা ওইনা তৌখিবা থৌরাংশিং মখাদা পীরি : (এফ.ঐচ.তি.সি. : ফংসনেল হাউসহোল্দ তেপ কন্নেক্সন)
২০২০দা ১০০% এফ.ঐচ.তি.সি. : গৌৱা (পান্দম ফংখিবা)
২০২১দা ১০০% এফ.ঐচ.তি.সি. : এ অমসুং এন ইথৎ, বিহার, পুদুচেরী, তেলঙ্গানা
২০২২দা ১০০% এফ.ঐচ.তি.সি. : হারিয়ানা, জম্মু অমসুং কাশ্মির, লাদাখ, গুজরাত, হিমাচল প্রেদেশ, মেঘালায়া, পঞ্জাব, শিক্কিম, উত্তরাখন্দ, উত্তর প্রদেশ
২০২৩দা ১০০% এফ.ঐচ.তি.সি. : আরুনাচল প্রেদেশ, ছত্তিসগর, কার্নাতকা, কেরলা, মধ্য প্রদেশ, মনিপুর, মিজোরাম, নাগালেন্দ, তামিল নাদু, ত্রীপুরা
২০২৪দা ১০০% এফ.ঐচ.তি.সি. : আসাম, অন্ধ্র প্রেদেশ, ঝরখন্দ, মহারাস্ত্রা, ওরিশা, রাজাস্থান, ৱেস্ত বেঙ্গাল
প্রোগ্রাম অসিগী মরুওইবা অসি মফম মফমগী ওইবা মীওইশিং অসি ঈশিং পীবগী স্কীমশিং অসিদগী থবক অসি তৌবা অমসুং য়েংশিনবা অসিনি। খুঙ্গং খুদিংমক য়ুনিৎ অমমম ওইনা লৌগনি অমসুং ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.) ওইনা চহি মঙাগী ওইনা শেম শাদুনা পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং শরুক য়াবা অসিনি।
মরুওইবশিং অসি থৌরমশিং অসিগী খ্বাইদগী নেম্বা থাক্তা হায়বদি খুংঙ্গং/গ্রাম পনচায়ৎ অসিদী পীদুনা মপাঙ্গল কনখৎহনবা, ঈশিং য়োকপা, এক্বিফর রিচার্জ, ঈশিং ত্রীতমেন্ত তৌবা অমসুং গ্রে-ৱাতর মেনেজমেন্ত তৌবা অসিনি। এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তস ফোর পি.আর.আই.শিং, এস.বি.এম. (জি), দিস্ত্রিক্ত মিনরেল দিবলপমেন্ত ফন্দ, সি.এস.আর. ফন্দস, লোকেল এরিয়া দিবলপমেন্ত ফন্দশিং অসি নিয়ম চুম্না শিজিন্নগনি।
মখা তানা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন অসি ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসন অসিনা খুঙ্গংগী লোকেল বোদীগী ওইনা শক খংদোক্লি অমসুং লোয়ননা লুপা করোর ৩০,৩৭৫ অমা ‘তাইদ গ্রান্ত’ অসিনা য়াম্না লুবা মফমশিংগী সেনিতেসন অমসুং য়েংশিনবা অসিদা ওপন দিফিকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.) ওইনা পীরি অমসুং থক্নবা ঈশিং য়েনবা, নোংগী ঈশিং য়োকপা অমসুং ঈশিং অসি অমুক হন্না শিজিন্নবা থম্বা অসিনি। ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী অহানবা ইন্সতোলমেন্ত লুপা করোর ১৫,১৮৭.৫০ অসি স্তেতশিংদা হান্ননা পীথখ্রে। হায়রিবা গ্রান্ত অসিনা লোকেলগী থাক্তা য়াম্না খুদোংচাবা পীদুনা খুঙ্গংশিং অসিদা ঈশিংগী থবক ওইনা তৌবা অমসুং য়েংশিনবা অসিনা য়াম্না শাংবা লৈহল্লি।
বিল্দিং পার্তনর্শিপ, চেঞ্জিং লাইবস’ অসিনা জল জীবন মিসন অসিগী মোতোনি। মখাগী অসিনা প্রধান মন্ত্রীগী লাওরিবা অদুনি ‘তু মেক ৱাতর এবেরিৱানস ব্যুজিনেশ’ মিসন অসিনা ফংনবা হোৎনরিবা অসি ইন্সতিত্যুৎশিং অমসুং মীওই অমগা পুন্না থবক শুমিন্নদুনা থ্কনবা ঈশিং মীপুম খুদিংদা ফংহনবা অসিনি। থ্কনবা ঈশিংগী সেক্তরদা থবক শুরিবা ভোলুন্তরি ওর্গানাইজেসনশিং (ভি.ও.শিং), নন-গবর্নমেন্তেল ওর্গানাইজেসনশিং (এন.জি.ও.শিং), সোসিএল সর্বিস অমসুং চেরিতি ওর্গানাইজেসন অমসুং প্রোফেসনেলশিং মখোয় অসি কাংলুপ অসিগী পুখৎপা পাম্বা কাংলুপ্নি।

Ministry of Jal Shakti
National Jal Jeevan Mission organizes Virtual Conference of State Ministers for Rural Water Supply
Union Minister of Jal Shakti to interact with Ministers from States/ UTs on planning & implementation of Jal Jeevan Mission with special emphasis on 100-day campaign
01 NOV 2020 2:00PM by PIB Delhi
[Curtain Raiser]
National Jal Jeevan Mission, Department of Drinking Water & Sanitation, Ministry of Jal Shakti is organizing a virtual conference with ministers in-charge of rural water supply of all States/UTs on Tuesday i.e. 3rd November, 2020 through video conference to be chaired by Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat. Ministers in charge of rural water supply have been requested to participate in the interactive meeting along with the senior officials of the States/ UTs. The planning and implementation of Jal Jeevan Mission in States/ UTs will be discussed with special emphasis on 100-day campaign launched to provide piped water supply in anganwadi centres, ashramshalas and schools in rural areas.
The National Mission is regularly reviewing the progress of implementation of Jal Jeevan Mission in States/ UTs to realize the goals of the mission in a time-bound manner. In this endeavor, the virtual conference has been organized to discuss various issues with ministers in charge of rural water supply of States/UTs to implement Jal Jeevan Mission with speed, scale and skill. The goal of Jal Jeevan Mission is to ensure that every household have assured drinking water supply in adequate quantity of prescribed quality on long-term basis at affordable service delivery charges leading to improvement in living standard of rural community, particularly women & children. The prime objective of the mission is to ensure water supply to every home, functionality of taps on long-term basis, decentralized operation & management & water testing facilities for general public.
The mission gives highest priority to water quality. For this, the States/ UTs are urged to speed up the accreditation of the water testing laboratories. Currently, there are 2,233 government-owned water quality testing labs in States/ UTs. In most States/ UTs, these labs only test water samples are not open to general public. In some States/ UTs, these labs are open to public but charges for testing are so high that it is not possible for any common family to take water sample and get it tested. The mission encourages these labs are opened to public for testing of their water samples on nominal charge as well as GP/ VWSC/ Paani Samiti are trained to test water using kits, and data is uploaded concurrently, it will help in ensuring potability of water. Thus, by integrating these laboratories and making them open to general public will help in ascertaining potability of water supplied through taps. It will help in improving the public health in general and women and children in particular.
Further, a ‘100-day’ campaign has been launched on 2nd October, 2020 to make provision for assured piped water supply in schools, anganwadi centres and ashramshalas (residential schools in tribal areas), which will help in ensuring clean water to our children for their better health and holistic development. In this connection, Union Minister Shri Shekhawat had appealed to all the Chief Ministers of States in-charge of rural water supply, urging them for their active involvement and support to make the best use of the campaign to ensure safe water in these public institutions.
The objective of the VC is to discuss all these issues at length to give the desired pace and sustain the momentum for implementation of the life changing mission to ensure every rural home gets safe water in their homes regularly and on long-term basis.
Announced by Prime Minister on 73rd Independence Day i.e. 15 August, 2019, Jal Jeevan Mission aims to bring reforms in drinking water sector. The flagship programme of the Union Government being implemented in partnership with States, which not only aims to provide functional household tap connection (FHTC) to all rural homes of the country by 2024 but at the same time focuses on service delivery, so that rural households get uninterrupted water supply in their homes. The programme also focuses on sustainability of drinking water sources through water conservation measures, grey water treatment and reuse as well as operation & maintenance.
During the launch of this mission in August 2019, 3.23 Crore (17%) households out of 18.93 Crore rural households had tap water connections. Remaining 15.70 Crore i.e. 83% rural households are to be provided with tap water connections by 2024. To achieve the goal of the mission, about 85,000 tap connections need to be provided daily. During these difficult times, about 1 lakh connections provided per day. In spite of Covid-19 being a setback in implementation, the States/ UTs are making all out efforts to achieve this huge target. The implementation of Jal Jeevan Mission (JJM) – ‘Har Ghar Jal’ to provide assured potable piped water supply to every rural home is in full swing.
The objective of the ambitious mission is universal coverage i.e. every family in every habitation/ village is to get tap water connection and ‘no one is left behind’. The provision of household tap connection in rural areas will help in removing ‘drudgery’ of women, especially women and girls as fetching water is their responsibility. It will also improve the ‘ease of living’ for people living in rural areas.
While firming up action plan to accomplish the goal of the mission, States/ UTs have finalized the saturation plan as below: (FHTC: Functional Household Tap Connection)
100% FHTCs in 2020: Goa (Target achieved)
100% FHTCs in 2021: A&N Islands, Bihar, Puducherry, Telangana
100% FHTCs in 2022: Haryana, Jammu & Kashmir, Ladakh, Gujarat, Himachal Pradesh, Meghalaya, Punjab, Sikkim, Uttarakhand, Uttar Pradesh
100% FHTCs in 2023: Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland, Tamil Nadu, Tripura
100% FHTCs in 2024: Assam, Andhra Pradesh, Jharkhand, Maharashtra, Odisha, Rajasthan, West Bengal.
The soul of the programme is community participation starting from the planning of the water supply scheme in the village to its operation and maintenance. Every village is taken up as a unit and Village Action Plan (VAP) for five years is being prepared for each village by mobilization and participation of local community with mandatory components viz. strengthening of local drinking water sources; in-village water supply infrastructure to provide tap water connections; grey water treatment and reuse; and operation & maintenance of water supply systems so as every family gets assured supply of potable water.
Emphasis is given on convergence planning at the lowest level i.e. village/ Gram Panchayat, for source strengthening, water harvesting, aquifer recharge, water treatment and grey-water management, etc., for which dovetailing of resources from MGNREGS, 15thFinance Commission Grants for PRIs, SBM (G), District Mineral Development Fund, CSR funds, Local Area Development funds, etc. to be done for judicious use of funds.
Further, 15th Finance Commission has identified water supply and sanitation as priority areas for rural local bodies, and accordingly Rs. 30,375 Crore ‘tied-grant’ has been allocated for the critical sectors of sanitation and maintenance of open-defecation free (ODF) status and supply of drinking water, rainwater harvesting and water recycling. Thus PRIs, as far as possible, are to earmark one half of these tied grants each to the afore-mentioned two critical services. First installment of this amount i.e. Rs. 15,187.50 Crore as recommended by the 15th FC has already been released to the States. This grant offers a great opportunity at local level to create water supply infrastructure in villages following participatory approach and operate & maintain the water supply scheme on long-term.
‘Building Partnerships, Changing Lives’ is the motto of Jal Jeevan Mission. Following the clarion call of Prime Minister ‘to make water everyone’s business’, the mission strives to build partnerships and work together with such institutions/ individuals to achieve drinking water security for all. Voluntary Organizations (VOs), Non-Governmental Organizations (NGOs), social service & charity organizations, and professionals working in drinking water sector, who are willing to work towards mobilizing and enhancing the capacities of the communities.