জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল শক্তিগী মন্ত্রালয়না তমাইল নাদু তৌরিবা জল জীৱন মিশনগী চাউখৎলকপগী ফিভম অদুবু য়েংশিনখ্রে; কনেক্সন অমা ফাওবা পীদ্রবা খুঙ্গং ১,৫৭৬তা হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা পাইপদ ৱাতর সপ্লাই স্কীমশিং অদু এনালাইস তৌবগী মথৌ তাবগী মতাংদসু খঙহনখি; তামিল নাদুনা ২০২২-২৩ ফাওবদা য়ুনিভর্সেল কোভেরেজ তৌবগী পান্দম থম্লি
31 OCT 2020 3:31PM by PIB Imphal
জল শক্তিগী মন্ত্রালয়না তামিল নাদুদা তৌরিবা জল জীৱন মীশনগী চাউখৎলকপগী ফিভম অদু য়েংশিনখ্রে; কনেক্সন অমা ফাওবা পীদ্রবা খুঙ্গং ১,৫৭৬তা হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা পাইপদ ৱাতর সপ্লাই স্কীমশিং অদু এনালাইস তৌবগী মথৌ তাবগী মতাংদসু খঙহনখি; তামিল নাদুনা ২০২২-২৩ ফাওবদা য়ুনিভর্সেল কোভেরেজ তৌবগী পান্দম থম্লি
রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা কেন্দ্র সরকারগী য়াম্না মরু ওইবা প্রোগ্রাম জল জীৱন মিশনগী ইমপ্লিমেন্তেশনগী প্রোগ্রেস অদুগী জল শক্তি মন্ত্রালয়গী মিদ-তর্ম রিভ্যুগী শরুক অমা ওইনা, তামিল নাদুদগী ওফিসিয়েলশিংনা ভীদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা নেস্নেল জল জীৱন মিশনগী মমাংদা রাজ্য অসিদা প্লানিংগী স্তেতস অমসুং মীশন অদুগী ইমপ্লিমেন্তেশন অদু উৎখি। জল শক্তিগী মন্ত্রলায় অসিনা খুঙ্গংগী মীশিংগী মরু ওইনা নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিংবু মখোয়গী হৈনীংদনা থবক ৱানা শুরিবশিং অদুবু হন্থহন্দুনা মখোয়গী পুন্সি মহিং অদুবু ফগৎহনবগী পান্দমদা মীশন অসিবু ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা লোইননা থবক তৌরক্লি।
তামিল নাদুনা ২০২২-২৩ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা ১০০% তেও ৱাতর কনেক্সশিং লৈহন্নবা থৌরাং তৌরি। রাজ্য অসিদা চাউরাক্না খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ ১২৬.৮৯ লৈ, মসিগী মনুংদা য়ুমথোং লাখ ৯৮.৯৬তা তেপ ৱাতর কনেক্সন পীখিদ্রি। ২০২০-২১দা, রাজ্য অসিনা য়ুমথোং লাখ ৩৩.৯৪দা তেপ ৱাতর কনেক্সনশিং ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি। মিদ-তর্ম রিভ্যু অসিনা কনেক্সন অমা ফাওবা পীদ্রবা খুঙ্গং ১,৫৭৬তা হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা পাইপদ ৱাতর সপ্লাই (পি.দবল্যু.এস.) স্কীমশিং অদু এনালাইস তৌবগী মথৌ তাবগী মতাংদসু খঙহনখি। তামিল নাদু রাজ্য অসিনা দিসেম্বর, ২০২০ ফাওবদা লাখ ১.১৮কী মীশিং লৈবা, ফ্লোরাইদনা শোকহল্লবা লেমহৌরিবা হেবিতেশন ২৩৬তা অফবা থক্নবা ঈশিং পীনবা থৌরাং তৌরি। রাজ্য অসিদা জে.ই./এ.ই.এস.তা খুদোংথিনীংঙাই ওইরবা য়ুমথোং লাখ ২২.৫৭ লৈরি অমসুং য়ুমথোং লাখ ৪.০৭ খক্তমক তেপ কনেক্সন অসি পীখ্রে। রাজ্য অইসবু এসপিরেশনেল ওইবা জিলাশিং; এস.সি./এস.তি.না নম্না তাবা খুঙ্গংশিং, সন্সদ আদর্শ গ্রাম য়োজনা (এস.এ.জি.ৱাই.)গী মখাদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা য়ুনিভর্সেল কোভরেজ পীনবগীদমক্তা অতোপ্পদা ৱাখল চাইথোক্তনা মিৎয়েং চংনবা তকশিল্লকখ্রে।
জল জীৱন মিশন অসি দিসেন্ত্রেলাইজ ওইবা, দিমান্দ দ্রিভন ওইবা, কম্যুনিতীনা মেনেজ তৌবা প্রোগ্রামনি, লোকল ভিলেজ কম্যুনিতী/ গ্রাম পঞ্চায়তশিং নত্রগা য়ুজর গ্রুপশিংনা প্লানিং, ইমপ্লিমেন্তেশন, মেনেজমেন্ত, মতম কুইনা চৎহন্নবা খুঙ্গংগী ৱাতে সপ্লাই সীস্তেমগী ওপরেশন অমসুং মেন্তিনেন্সতা মরু ওইবা থৌদাং লৌগদৌরিবনি। রাজ্য অসিবু জল জীৱন মীশন অসিবু তশেংনমক্কী মীয়মগী মু্ভমেন্ত অমা ওইহন্নবা খুঙ্গংশিংদা কম্যুনিতী মোবিলাইজেশন তৌবগা লোইনননা আই.ই.সি. কেমপেন লৌখৎনবা হায়জখ্রে। নুপীগী সেল্ফ হেলপ গ্রুপশিং অমসুং ভোলন্তরী ওর্গনাইজেশনশিংবু খুঙ্গং অদুদা ৱাতর সপ্লাই ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেম্নবগী অমসুং মসিগা লোইনা-লোইননা মখোয়গী ওপরেশন অমসুং মেন্তিনেন্সকীদমক্তা রুরল কম্যুনিতী মোবিলাইজ তৌনবা এনগেজ তৌগনি।
কেন্দ্র সরকারনা য়ুমথোং খুদিংমক্তা ৱাতর সপ্লাইগী য়ুনিভর্সেল কোভরেজকী পান্দম অসি ফংনবা রাজ্য সরকারবু মখোয়না হোৎনরিবশিং অদুদা অঙম্বা মতেং পাংনবা খৎথোকখ্রে। ২০২০-২১দা, কেন্দ্র অসিনা জল জীৱন মীশনগী মখাদা তামিল নাদুদা ৯২১.৯৯ করোরগী শেনফম অমা খাইদোকখ্রে অমসুং রাজ্য অসিদা হান্নদগী শিজিন্নদবা শেনফম ২৬৪.০৯ করোর লৈ। রাজ্য অসিবু কেন্দ্রনা থাথরকাপা গ্রান্তশিং অদু মাংখিদনবা মখোয়গীদমক্তা কাইথরকপা ফন্দশিং অদু লৌবা য়ানবা ইমপ্লিমেন্তেশন তৌবা অদু য়াংখৎহন্নবা অমসুং লৈরিবা ফন্দশিং অদু শিজিন্নথোক্নবা তকশিল্লকখ্রে।
মখাতানা পি.আর.আই.শিংদা পীখিবা ১৫শুবা ফাইনান্স কমিশন গ্রান্তশিং অদুগী ৫০% অদু ঈশিং অমসুং সেনিতেশনদা শিজিন্নগদবনি। তামিল নাদুদা ২০২০-২১দা এফ.সি. গ্রান্তশিং ওইনা ৩,৬০৭ করোরগী শেন্থং খাইদোকখ্রে, মসিগী ৫০% হায়বদি ১,৮০৩.৫ করোর অসি ঈশিং অমসুং সেনিতেশনগিদমক্তা ওইবা তাইদ গ্রান্তনি। মসিগী মথক্তা রাজ্য অসিনা ফন্দশিং অদু মরম চানা নীংথিজনা শিজিন্ননবা খুঙ্গংগী থাক্তা হোলিস্তিক ওইবা প্লানিং তৌনবগীদমক্তা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস., এস.বি.এম. (জি.), দিস্ত্রিক্ত মিনরেল দিবেলপমেন্ত ফন্দ, সি.এ.এম.পি.এ., সি.এস.আর. ফন্দ, লোকল এরিয়া দিবেলপমেন্ত ফন্দ অসিনচিংবশিং অসিগুম্বাপ্রোগ্রামশিংগী কনভর্জেন্স তৌদুনা মখোয়গী অরৈবা ফন্দশিং অদু নীংথিজনা শিজিন্নগদবনি।
রাজ্য অসিবু অঙ্গনৱাদি সেন্তরশিং, আশ্রমশালাশিং অমসুং স্কুলশিংদা পাইপদ ৱাতর সপ্লাই পীননবা হায়খ্রে। থক্নবা , খু-শা হাম্নবা, তোইলেতশিংদা শিজিন্ননবা অমসুং মিদ-দে মীলশিং থোংনবগীদমক্তা ইন্সতিত্যুশনশিং অসিদা শিজিন্নবা য়াবা অফবা ঈশিং ফংহন্নবা নুমিৎ ১০০নিগী অখন্না কেমপেন অদুগী শরুক অমা ওইনা কেমপেন অসি ২০২০গী ওক্তোবর ২দা হৌদোকখি। মসিগী কেমপেন অসিনা অঙাংশিংনা হকচাং ফগৎনবা অমসুং য়াইফনা লৈনবগীদমক্তা মখোয়দা অফবা ইশিং ফংহন্নবগীদমক্তা হায়রিবা পব্লিক ইন্সতিত্যুশনশিং অসিদা অফবা ঈশিং পীনবা য়াম্না ফরবা খুদোংচাবা অসি পীরি।

Ministry of Jal Shakti
Ministry of Jal Shakti reviews progress of Jal Jeevan Mission in Tamil Nadu; Highlights need for analysing existing Piped Water Supply schemes in 1,576 villages, where not a single connection has been provided; Tamil Nadu aims universal coverage by 2022-23
31 OCT 2020 3:31PM by PIB Delhi
As part of the Jal Shakti Ministry’s mid- term review of progress of implementation of Union Government’s flagship programme Jal Jeevan Mission in all States and UTs, officials from Tamil Nadu presented the status of planning and implementation of the mission in the State before the National Jal Jeevan Mission through video conferencing. The Ministry of Jal Shakti has been working with the States/ UTs to implement the Mission, which aims to improve the lives of rural people especially women and girls by reducing their drudgery. Funds are provided by the Union Government based on the output in terms of household tap connections provided and utilization of available central and matching State share.
Tamil Nadu is planning 100% tap water connections to all rural households by 2022-23. The State has around 126.89 lakh rural households, out of which 98.96 lakh households have not been provided with tap water connection. In 2020-21, the State is planning to enable 33.94 lakh households with tap water connections. The mid-term review highlighted the need for analysing the existing Piped Water Supply (PWS) schemes in 1,576 villages, where not a single connection has been provided. Tamil Nadu State has planned to provide safe drinking water to remaining 236 Fluoride affected habitations with population of 1.18 lakh by December, 2020. The State has 22.57 lakh households vulnerable to JE/AES, and only 4.07 lakh households have been provided with tap connection. The State was urged to pay undivided attention for universal coverage of aspirational districts; SC/ ST dominated villages, villages under Sansad Adarsh Gram Yojna (SAGY).
As Jal Jeevan Mission is a decentralized, demand-driven, community-managed programme, the local village community/ Gram Panchayats or user groups have to play key role in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability. The State was requested to undertake IEC campaign along with community mobilization in all villages to make Jal Jeevan Mission, truly a people’s movement. Women self-help groups and voluntary organisations are to be engaged to mobilize the rural community for creation of in-village water supply infrastructure as well as for their operation and maintenance.
Union Government is committed to provide full assistance to the State Government in their efforts to achieve this goal of universal coverage of water supply to each household. In 2020-21, Centre has allocated ₹ 921.99 Crore to Tamil Nadu under Jal Jeevan Mission and State already has unspent balance of ₹ 264.09 Crore. State was urged to speed up the implementation and utilize the available funds to avail the allocated funds so as to avoid losing the central grants.
Further, 50% of the 15th Finance Commission Grants to PRIs is to be spent on water and sanitation. Tamil Nadu has been allocated ₹ 3,607 Crore as FC Grants in 2020-21, 50% of which i.e. ₹ 1,803.5 Crore is tied grant for Water and Sanitation. Besides, the State should also well utilize their available funds through convergence of various programmes like MGNREGS, SBM (G), District Mineral Development Fund, CAMPA, CSR Fund, Local Area Development Fund, etc for holistic planning at village level to ensure judicious use of funds.
State was requested to ensure all the anganwadi centres, ashramshalas and schools are provided piped water supply as part of the special 100-day campaign has been launched on 2nd October, 2020, so that potable water is available in these institutions for drinking, hand washing, for use in toilets and for cooking of mid-day meals. This campaign offers a golden opportunity to provide safe water in these public institutions, so that children have access to safe water, which will improve their health and well-being.