সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মালেমগী অহানবা কোরোনাদা য়ুম্ফম ওইবা সাইন্স তুনগী লাইরিক “বাই বাই কোরোনা” উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, মিস অনন্দী বেন্না পুথোকখ্রে
দি.এস.তি.গী বিগ্যান পারাশারনা ফোঙবা লাইরিক অসিনা মীয়াম্না শরুক য়াহনবগী মওংদা কোরোনাগী মতাংদা খঙহল্লি
ভারত অমসুং মালেম শিনবা থুংবগী তোঙানবা লোলশিংদা ফংহন্নবা লাইরিক অসিগী ৩.দি.গী মখল অমসু শেম্নবা থৌরাং তৌরি
“ভারত্তা পুথোক্লবা মতুংদা, লাইরিক অসি ব্রাজিল-ইন্দিয়া নেৎৱর্ক প্রোগ্রামগী মখাদা ব্রাজিলদসু য়াম্না থুনা পুথোক্লগনি অমসুং পোর্তুগীজকী লোলদসু হন্দোক্লবা য়ানা লৈরি”, অইবা দাঃ প্রদীপ শ্রীবাস্তবনা হায়খি
29 OCT 2020 4:58PM by PIB Imphal
কার্তুনশিং অসি মীওইবশিংগী মশেলদা পাউ ফাওননবগী য়াম্না কান্নবা থৌওং অমনি। মখোয়না ঐখোয়বু নোকহনবতা নত্তনা অরুবা ৱারোল কয়াবু অচম্বা, অকক্নবা অমসুং মনুং হুৎনা খঙহনবসু ঙম্মমি। মীওইবগী ৱাখল অসি পাউ ফাওনবগী অতোপ্পা পাম্বৈশিংগা চাংদম্নবদা মসিগী মওং অসিনা হেন্না লৌশিনবা ঙম্নবা মহৌশানা শেম্বীরক্লবনি। ‘সাইন্তুন’ হায়বদি সাইন্সতা য়ুম্ফম ওইদুনা পাউ ফাওননবা কার্তুন্নি। সাইন্তুনশিং অসিবু সাইন্স অমসুং সাইন্সকী ৱাখল্লোনশিংবু মীয়ামদা ভাব তাহনবা অমসুং নুংঙাইবা মওংদা পাউ ফাওবগী পাম্বৈ ওইনা শিজিন্নৈ।
মালেমগী খ্বাইদগী অহানবা ‘বাই বাই কোরোনা’ হায়না মিংথোনবা, লখনৌগী সি.এস.আই.আর.-সেন্ত্রেল দ্রগ রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ (সি.দি.আর.আই.)কী হান্নগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিস্ত ওইরম্বা ‘সাইন্তুনিস্ত’ দাঃ প্রদীপ শ্রীবাস্তবনা ইবা লাইরিক অসি ঙসি লখনৌগী রাজ ভবন্দা পাঙথোকপা থৌরম অমদা উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল মিস অনন্দি বেন্না পুথোকখি। লাইরিক অসি ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ (দি.এস.তি.)কী মখাদা লৈবা ওতোনোমস এজেন্সী, বিগ্যান পারাশারনা ফোঙবনি। বিগ্যান পারাশারগী দাইরেক্তর দাঃ নকুল পারাশার অমসুং বিগ্যান পারাশারগী সাইন্তিস্ত অমসুং চে-চাং ফোঙবগী মকোক ওইরিবা নিমিশ কপুরনা মথংশিৎনা লাইরিক অসিগী চীফ ইদিতর অমসুং ইদিতরনি।
লমাই ২২০ পানবা লাইরিক অসিদা নোভেল কোরোনাভাইরস লাইচৎ, মসিগী সিম্পতোমশিং অমসুং চেকশিনবগী খুত্থাংদা মসিদগী ঙাকথোকপগী পাক-শনবা ই-পাউশিং য়াওরি। ‘বাই বাই কোরোনা’দা করিগুম্বা ভাইরস অসিনা মতম শাংনা লৈগদৌবা ওইরবদি, ঐখোয়গী নুংতিগী পুসিগা মসিগা মতৌ করম্না লোইনগদগে হায়বা পাম্বৈদা মিৎয়েং চঙবা ‘কোরোনাভাইরসকা লৈমিন্নবগী কলা’ কৌবা য়াম্না নুংঙাইবা চেপ্তর অমা য়াওই। লাইরিক অসিনা কিনিংঙাই ওইরবা লাইচৎ অসিগী খুদোংথিনিংঙাই ওইবা অকুপ্পা ৱারোল কয়া পারিবা মীয়ামদা অকীবা ফাওহন্দনা তাক্লি।
“লাইরিক অসিগী তঙাই ফদবা পান্দমদি মীয়াম্বু কোবিদ-১৯গী মতাংদা য়াম্না নুংঙাইবা মওংদা খঙহনবনি। ঐহাক্না কার্তুন খরা য়েক্লগা ঐহাক্কী ফেসবুক্তা থাগৎখি। দাঃ নকুল পারাশার (দাইরেক্তর, বিগ্যান পারাশার)না মখোয়শিংবু উরবা তুংদা কোরোনাভাইরসকী মতাংদা সাইন্সতুনগী লাইরিক অমা ওন্থোকপগী ৱাখল্লোন অমা হৌদোরকখি। ঐহাক্না প্রোজেক্ত অসিদা ইথন্ত থবক শুবনা, ঐহাক্না অহানবদা লমাই ৫০গী লাইরিক অমগী থৌরাং তৌরমখি। হীরম অসিগী পাক-চাউবগী মতাংদা খঙলক্লবা তুংদা ঐহাক্না অতোপ্পা মীওইশিংগী তেংবাং লৌগে হায়বা খনখি। লাইরিক অসিগী অরোইবা মখল অসিদি লমাই ২২০ ওইরে” হায়না অইবা দাঃ প্রদীপ পারাশারনা ফোংদোকখি। মহাক নত্তনা, গোৱা, মদগাওনগী পার্বতী বাই চাউগুলে কোলেজকী সাইন্তুনিস্ত মহৈরোই ৭, মিং ওইনা পল্লবদা মিস লাকিশা ইনাস্যা কোইলহো, মিস দা কোস্তা মারিয়া সিমরান ব্লোসম, মিস প্রিয়ঙ্কা শঙ্কে, মিস সামারাদিনী পাইগাঙ্কর, মিস সেলস্যা সাবিয়া দা কোস্তা অমসুং শ্রী প্রথমেশ পি. শেৎগাওঙ্করনসু লাইরিকা অসিদা তেংবাংখি। অতোপ্পা তেংবাংবা মীওই অমনা গুজরাতকী স্কুল ওজা, ভিশাল মুল্যানি। “ভারত্তা পুথোক্লবা মতুংদা, লাইরিক অসি ব্রাজিল-ইন্দিয়া নেৎৱর্ক প্রোগ্রামগী মখাদা ব্রাজিলদসু য়াম্না থুনা পুথোক্লগনি অমসুং পোর্তুগীজকী লোলদসু হন্দোক্লবা য়ানা লৈরি”, অইবা দাঃ প্রদীপ শ্রীবাস্তবনা হায়খি
“ৱাফম অমা নত্তবা ভাবনা শাগৎপা ৱাখল্লোন অমবু অয়েকপা লাই ওইনা উৎপসি অপাবা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনবগী খ্বাইদগী শক্তি লৈবা পাম্বৈ অমা মতম পুম্বদা ওইদুনা লাক্লি। অপাবা মীওইশিংবু তেংবাংবা ওইনা ই-পাউ অমবু মিৎনা উবা য়াবা মওংদা পুথোকপগী মতাংদা কার্তুন অসিনা খ্বাইদগী পাম্নবা পাম্বৈ অমনি। সাইন্সতুনগী হীরমদা, দাঃ প্রদীপ শ্রীবাস্তবকী ‘বাই বাই কোরোনা’ অসিনা কার্তুনগী মওংগী তঙাইফদবা লৈহনবা য়াম্না চানবা হীরম কয়া য়াওদুনা অতৈ ময়ামদগী য়াম্না তোঙান্না তারি। য়াম্না চানবা হীরম কয়াগী মতাংদা কার্তুন ময়াম অমা পুন্সিনবা লাইরিক অমনি। তসেংনা, য়াম্না খৌরাংনা ঙাইনবা লাইরিক অমনি”, হায়না বিগ্যান পারাশারগী দাইরেক্তর, দাঃ নকুল পারাশারনা হায়খি।
“বিগ্যান পারাশারনা মমিং চৎপা বিগ্যানগী লাইরিক কয়া থৱাই য়াওনা ফোঙদুনা লাক্লি অমসুং বাই বাই কোরোনা অসিসু কার্তুনগী কেরেক্তরশিংগী খুত্থাংদা লাইচৎ অসিবু নীংথিনা খঙনবা মতম চানা পুথোকপা লাইরিক অমনি। ঙাকথোকপগী খ্বাইদগী কান্নবা খুৎলাইদি খঙবনি অমসুং মসিনা ঐখোয় পুম্নকপু লাইচৎ অসিদগী কনবা ঙম্বা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ অমনি”, হায়না বিগ্যান পারাশারগী পব্লিকেসন দিবিজনগী মকোক, নিমিশ কপুরনা ফোংদোকখি।
ভারত অমসুং মালেম শিনবা থুংবগী তোঙানবা লোলশিংদা ফংহন্নবা লাইরিক অসিগী ৩.দি.গী মখল অমসু শেম্নবা থৌরাং তৌরি। ‘বাই বাই কোরোনা’ হায়রিবা সাইন্তুন লাইরিক অসিনা চহি, লোল অমসুং লৈবাক্কী ঙমখৈ কয়া লান্না কোবিদ-১৯গী মতাংদা অহেনবা মীয়ামদা ই-পাউশিং খঙহনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।
ই.-বুক্কীদমক্তা মফম অসিদা নম্বীয়ু :

Ministry of Science & Technology
World’s first scientoon book “Bye Bye Corona”on Coronavirus released by Governor of UP, Ms. Anandi Ben
The book, published by Vigyan Prasar of DST, makes people aware of Covid-19 in an engaging way
It is further planned to make a 3D version of this book to facilitate its multi lingual adaptation across India and abroad
“Post its launch in India, the book would soon be released in Brazil under Brazil-India Network program and would possibly be translated into Portuguese language”: Dr Pradeep Srivastava, Author
29 OCT 2020 4:58PM by PIB Delhi
Cartoons are most effective at communicating with human beings. They not only tickle us but are also capable of delivering tough messages in a simple, subtle and riveting manner. Human mind is hard wired to take their messages on board ahead of other forms of communication. A ‘scientoon’ is a cartoon communication based on science. Scientoons are meant to inform and sensitize people to science and scientific concepts in an intelligible and interesting way.
World’s first scientoon book entitled “Bye Bye Corona”, written by ‘scientoonist’ Dr Pradeep Srivastava, former Senior Principal Scientist at CSIR-Central Drug Research Institute (CDRI), Lucknow, was released today at a function held at Raj Bhawan, Lucknow, by Ms. Anandi Ben, Governor, Uttar Pradesh. The book is published by Vigyan Prasar, an autonomous agency under the Department of Science and Technology (DST), Govt. of India. Dr Nakul Parashar, Director, Vigyan Prasar, and Nimish Kapoor, scientist and head of publication division, Vigyan Prasar, are the chief editor and editor of the book.
The 220 pages book contains comprehensive information on novel coronavirus pandemic, its symptoms and its prevention through precautions. ‘Bye Bye Corona’ also has a very interesting chapter on the ‘Art of Living with Coronavirus’ highlighting the methods to deal with the virus in day to day life if it is here to stay for a longer time. The Book offers a perspective insight into the intricacies of the deadly pandemic without scaring the reader.
“The basic purpose of this book is to make people awareof COVID-19 in an engaging way. I drew few scientoons and posted them on my facebook. Dr Nakul Parashar (Director, Vigyan Prasar) noticed them and tossed the idea of developing a book of scientoon on coronavirus. I planned for a 50 pages book initially,as I was working single handedly on the project. After having realized the vastness of the subject, I decided to seek toon contribution from more people. The final version of the book has 220 pages” said Dr Pradeep Srivastava, the author. Other than him, seven students scientoonists namely Ms. Lakiesha Inacia Coehlho E Costa, Ms.Da Costa Maria Scimran Blossom, Ms. Priyanka Shanke, Ms Samaradini Paigankar, Ms.Selcea Savia Da Costa and Mr. Prathamesh P. Shetgaonkar from Parvati Bai Chowgule College, Madgaon, Goa, also contributed to the book . Another contributor is Vishal Mulia, a school teacher in Gujarat. “Post its launch in India, the book would soon be released in Brazil under Brazil-India Network program and would possibly be translated into Portuguese language” informed Dr Srivastava.
Pictorial display of a fact or fiction has always been one of the most powerful medium of retaining the attention of a reader. In a number of graphical representations of communication that assist the reader, cartoons have always been preferred. In the domain of sciencetoon, Dr Pradeep Srivastava’s Bye Bye Corona stands apart with a topic so relevant that ardently requires cartoon form. A collection of science toons at a very relevant point. Indeed, a well awaited title!” said Dr Nakul Parashar, Director, Vigyan Prasar.
“Vigyan Prasar is actively publishing popular science books and Bye Bye Corona is a timely publication to understand the pandemic through cartoon characters. Awareness is the besttool for prevention, which in turn is the best way to save us from thispandemic” observed Nimish Kapoor, Head, Publication Division, Vigyan Prasar.
It is further planned to make a 3D version of this book, so as to facilitate its multi lingual adaptation across India and abroad. The scientoon book ‘Bye Bye Corona’ is expected to help create wider awareness about COVID-19 cutting across age, language, and national boundaries.
Click here for e-book: