ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
এম.ই.আই.তি.ৱাই. না আরোগ্যা সেতু এপকা মরী লৈননা সেন্ত্রেল ইনফোর্মেসন কম্মিসননা আর.তি.আই.দা থাখিবা ৱাহংগী থোকখিবা ওর্দরস্তা শেংদোকখ্রে
28 OCT 2020 7:01PM by PIB Imphal
সেন্ত্রেল ইনফোর্মেসন কম্মিসননা আরোগ্যা সেতু এপকা মরী লৈননা আর.তি.আই.দা থাখিবা ৱাহংগী থোকখিবা ওর্দরস্তা মেদিয়া রিপোর্তকী পুক্নিং চিংশিনখ্রে। সি.আই.সি., এম.ই.আই.তি.ৱাই.গী সি.পি.আই.ও.শিং, এন.ই.জি.দি. অমসুং এন.আই.সি. ওর্দরসকী মতুং ইন্না, ২০২০গী নবেম্বরগী ২৪দা লাক্নবা খংহনখ্রে। এম.ই.আই.তি.ৱাই.না সি.আই.সি.না পীরিবা ওর্দরস অসি লৌনবা মতিক চাবা খোঙথাং লৌরি।
মথক্কী অসিগী মতুং ইন্না আরোগ্যা সেতু এপকা মরী লৈননা চিংনবা অমত্তা লৈতে হায়না শেংদোক্লি অমসুং ইন্দিয়াদা কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিদা মতেং পাংবদা লৌখিবা শক্লোন অসিসু শেংদোকখি। ২০২০গী এপ্রিল ২দা প্রেত রিলিজ অমসুং সোসিএল মেদিয়া পোস্ততা লাওথোকখিবা অমদা, আরোগ্যাসেতু এপ অসি ভারত সরকারনা হৌদোকপনি হায়রিবা অসি পব্লিক প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ মোদতা ইন্দিয়াদা লৈরিবা প্রজাশিংগা লোয়ননা কোবিদ-১৯ লান্থেংননবা শেমখিবনি।
আরোগ্যাসেতু এপ অসি চাওরাক্না নুমিৎ ২১ চংনা শাগৎখিবনি হায়রিবা অসি লাইচৎ অসিগী অথুবা পাউ খংনবা অমসুং লোকদাউন মনুংদা লৈবা অথিংবা কয়া অমা খংহন্নবা অমনি। মসি ইন্দিয়া খক্তা শাবা কন্তেক্ত ত্রেসিং এপ ওইহন্দুনা হায়রিবা অসি ইন্দিয়াগী ইন্দস্ত্রী, একাদামিয়া অমসুং সরকার অসিনা য়াম্না ফরবা অমসুং শোইদবা এপ অসি অহিং নুংথিল খাইদনা শাগৎলি। ২০২০গী এপ্রিলগী ২দগী আরোগ্যাসেতু এপ অসিনা চাং নাইনা প্রেস রিলিজ অমসুং অপদেৎ কয়া অমা তৌদুনা লাক্লি। এপ অসি শাগৎপদা য়াওরিবা পুম্বা অমসুং মসিগী শিল-লাংলিবা পুম্বগী মমিংশিং অসি মেদিয়া অসিদা পাক শন্না শন্দোক্লি।
হায়রিবা অসি https://github.com/nic-delhi/AarogyaSetu_Android/blob/master/Contributors.md দা ফংবিগনি। অসিগুম্বা মতম কয়াদা মসিনা ময়েং শেংনা পল্লি মদুদি আরোগ্যাসেতু এপ অসি এন.আই.সি.না ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াগী ভোলুন্তিয়রশিংগা লোয়ননা শাগৎলকপনি। আরোগ্যাসেতু এপ অসি য়াম্না শেংবা মওংদা শাগৎপনি অমসুং মসিগী মরীক চুম্বা অমসুং চে-চাংশিং অসি প্রাইবেসি পোলিসি য়াওনা অমসুং আরোগ্যাসেতু দেতা এসেস অমসুং ২০২০গী মেগী ১১দা ইশু তৌখিবা নোলেজ শিয়ারিং প্রোতোকোল অসি আরোগ্যাসেতু পোর্তেল - aarogyasetu.gov.in দা লোয়না থাগৎখি। পোর্তেল অসিদা এপ অসিগী মরীক চুম্বা য়াওরি লোয়ননা মতৌ করম্না এপ অসিবু শিজিন্নগদবা, কোবিদকী অপদেৎ অমসুং করিগীদমক আরোগ্যাসেতু শিজিন্নগদৌরিবনো হায়বা অসি য়াওরি। আরোগ্যাসেতু এপ অসিগী চাং নাইবা অপদেৎশিং অসি সোসিএল মেদিয়া অমসুং সরকারগী পোর্তেলশিংদা পীরি। তি.ভি. শো কয়া অমা অমসুং মেদিয়া কয়াদা এপ অসিগী শেমগৎলকপা অমসুং মসিনা মতৌ করম্না কোবিদ ১৯ থেংনবা অসিগী মরীক চুম্বা য়াওবা পীরি।
হান্ননা পনখিবা অদুম্না এপ অসি সরকার অমসুং লনাইগী সেক্তরগা পুম্দুনা শেমগৎপনি। এপ অসি মীওই করোর ১৬.২৩ হেন্বনা দাউনলোদ তৌখ্রে অমসুং ফ্রন্তলাইন্দা থবক তৌরিবা মীওই কয়াদা কোবিদ-১৯ অসি থেংনবদা মতেং ওইরি। মসিনা কোবিদ পোজিতিব শিজিন্নবশিংদা মিৎ না শিংদুনা লৈহল্লি। মসিগী ব্লুতুথ শিজিন্নবশিং অসি চেকশিন্নবা পাউতাক পীরি। তেস্ত তৌনবা হায়রবা শিং মনুংদগী ২৫% অমদি পোজিতিব ওই। মসি পুন্না য়েংবদা ওইবা য়াবা অসি ৭-৮%নি. অসুম্না আরোগ্যাসেতুনা তেস্তিং অসি হেনগৎলক্লি। আরোগ্যাসেতু অসি প্রমান লৈরে মদুদি ইন্দিয়ানা কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা য়াম্না কান্নৈ হায়না। হন্দক্তা দবল্যু.ঐচ.ও.না আরোগ্যাসেতুনা ইন্দিয়াদা লাইচৎ অসিদা লৌরিবা থৌদাং অসিদা থাগৎপা ফোংদোরক্লি।

Ministry of Electronics & IT
MEITY issues Clarification regarding orders passed by Central Information Commission on an RTI query with regard to AarogyaSetu App
28 OCT 2020 7:01PM by PIB Delhi
Attention has been drawn to media reports regarding orders passed by Central Information Commission regarding an RTI query with regard to AarogyaSetu App. As per the orders, of the CIC, CPIOs of MeitY, NeGD and NIC have been directed to appear on 24th November 2020. MeitY is taking necessary steps to comply with the orders of the CIC.
With regard to the above, it is clarified that there should be no doubt with regard to the AarogyaSetu App and its role in helping contain COVID19 Pandemic in India. As was announced through Press Releases and Social Media posts on 2nd April 2020, AarogyaSetu App was launched by Government of India in public private partnership mode to bring people of India together in its fight against COVID19. The AarogyaSetu App was developed in a record time of around 21 days, to respond to the exigencies of the Pandemic with Lockdown restrictions only for the objective of building a Made in India Contact Tracing App with the best of Indian minds from Industry, Academia and Government, working round the clock to build a robust, scalable and secure App. Since 2nd April 2020, regular press releases and updates have been issued on AarogyaSetu App including making the source code available in Open domain on 26th May 2020. The names of all those associated with the development of the App and management of the App ecosystem at various stages wasshared when the code was released in Open/Public Domain and the same was shared widely in media also.
The same can be accessed on https://github.com/nic-delhi/AarogyaSetu_Android/blob/master/Contributors.md. On all such occasions, it has been clearly mentioned that the AarogyaSetu App has been developed by NIC in collaboration with volunteers from Industry and Academia. AarogyaSetu app has been developed in the most transparent manner and all details and documents including Privacy Policy and AarogyaSetu Data Access & Knowledge Sharing Protocols issued on 11th May 2020 has been uploaded on the AarogyaSetu Portal – aarogyasetu.gov.in. The portal has all details about the App including those regarding How the App works, COVID updates and Why one should use AarogyaSetu. Regular updates about AarogyaSetu App have been shared on all Social media platforms as also Government portals. Several TV shows and media briefings also have shared complete details about the App, its development and how it is assisting the fight against COVID19.
As has been mentioned earlier, the App has been developed in a collaborative effort of Government and Private Sector. The App has been downloaded by more than 16.23 Cr users and has greatly augmented the efforts of front line health workers in the fight against COVID19. It has helped identify Bluetooth contacts of COVID positive users and issued alerts for helping people to stay safe. These Bluetooth contacts have been advised for caution, quarantine or testing depending on the extent of exposure to COVID19 positive user. Amongst those who have been advised testing, almost 25% have tested positive. This is much higher compared to the overall positivity rate of 7-8%. Thus, the efficiency of testing has gone up with AarogyaSetu. In addition, AarogyaSetu ITIHAS interface with location data has helped identify emerging hotspots where proactive steps have been taken by Health authorities and administration in order to contain the spread of the Virus. Thus, AarogyaSetu has proved to be very useful in India’s fight against COVID19. Recently, WHO has also appreciated the role of AarogyaSetu in containing the pandemic in India.