হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী তেলিমেদিসিন সর্ভিস ওইরিবা ই-সঞ্জীবনিগী তেলি-কন্সল্তেসন লাখ ৬ শুখ্রে
অকোনবগী কন্সল্তেসন লাখ ১দি নুমিৎ ১৫গী মনুংদা পাঙথোকখি।
ইসঞ্জীবনিদা নোংমদা কন্সল্তেসন ৮৫০০গী মথক্তা রেজিস্তর তৌখি।
28 OCT 2020 12:40PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়গী তেলিমেদিসিনগী খোঙথাং অমা ওইরিবা ইশঞ্জীবনিগী তেলি কন্সল্তেসন লাখ ৬ শুখ্রে। অকোনবগী কন্সল্তেসন লাখ অমদি নুমিৎ ১৫ খক্তদা শুবা ঙমখি। প্রধান মন্ত্রীগী ‘দিজিতেল ইন্দিয়া’গী অচৌবা খোঙথাং অমা ওইনা ইসঞ্জীবনি দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অসিনা ক্যেরগিবরশিং অমসুং মেদিকেল কম্ম্যুনিতী অমদি কোবিদকী মতম অসিদা হেল্থক্যেরগী সর্ভিসশিং ফংনবা হোৎনরিবশিংদা কান্নবা পীরি অমসুং অরাইবা মওংদা ফংহল্লি হায়না উৎখ্রে। তামিল নাদু, কেরেলা অমসুং গুজরাতগুম্বা রাজ্যশিংদা নোংমদা পুং ১২ অমসুং চয়োল অমদা নুমিৎ ৭ ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি. চল্লাইরি। মসিনা ইসঞ্জীবনি অসিনা তপ্না-তপ্না পেসেন্তশিং অমসুং দোক্তরশিংগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লী হায়বগী খুদম অমা ওইরি।
ইসঞ্জীবনি অসি ভারতকী রাজ্য/য়ু.তি. ২৭কী মীপুম খুদিংমক্তা ফংহল্লি। দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অসিনা পেসেন্ত তু দোক্তর তেলিমেদিসিন মোদেল হায়বদি ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি.দা দোক্তর ৬০০০কী মথক্না ওনলাইন ও.পি.দি. ২১৭ চল্লাইদুনা ইহেল্থ সর্ভিসশিং ফংহল্লি।
হব ১৭৫কী মথক্তা (দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিং অসমুং মেদিকেল কোলেজশিংদা লিংখৎপা) লৈবগা লোয়ননা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর ৪০০০গা লিঙ্ক তৌদুনা চল্লাইরিবা ইসঞ্জীবনি (এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.)গী খুত্থাংদা অপীকপা সহরশিং অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈবা মীয়ামদা অখন্নবা হেল্থ সর্ভিসশিং ফংহন্নবা রাজ্যশিংনসু হোৎনরি। ইসঞ্জীবনিগী মখল অনি অসিদা ক্লিনিসিয়ন অমসুং হেল্থ ৱার্কর ২০,০০০গী মথক্না মথৌ তৌরি। হৌজিক্কী ওইনা ইসঞ্জীবনিনা নোংমদা কন্সল্তেসন ৮৫০০কী মথক্তা রেকোর্দ তৌরি।
অহানবা লোকদাউন তৌবগী মনুংদা লৈবাক শিনবা থুংনা ও.পি.দি.শিং হাংদবা মতমদা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না এপ্রিল ২০২০গী তাং ১৩দা কস্তমাইজ তৌরবা ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি. অসি হৌদোকখি অমরোমদা ইসঞ্জীবনি (এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.) অসিদি নবেম্বর ২০১৯দা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না হৌদোকখিবনি। দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা ভারত সরকারগী আয়ুশমান ভারত স্কিমগী মখাদা ‘হব অমসুং স্পোক’ মোদেলদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর ১,৫৫,০০০দা ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি। ইসঞ্জীবনি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি. অসি হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তর ৪০০০রোমদা মথৌ তৌরি অমসুং মশিং চপ মান্নবা ঐচ.দবল্যু.সি.দা মথৌ তৌনবা থবক পাইখৎলি।
ইসঞ্জীবনি অমসুং ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি. প্লেৎফোর্মশিংগী খুত্থাংদা কন্সল্তেসন খ্বাইদগী য়াম্না তৌবগী রেজিস্তর তৌখিবা মকোক থোংবা রাজ্য তরা অদুদি তামিল নাদু(২০৩২৮৬), উত্তর প্রদেশ (১৬৮৫৫৩), কেরেলা (৪৮০৮১), হিমাচল প্রদেশ (৪১৬০৭), অন্ধ্র প্রদেশ (৩১৭৪৯), মধ্য প্রদেশ (২১৫৮০), উত্তরাখন্দ (২১৪৫১), গুজরাত (১৬৩৪৬), কর্নাতকা (১৩৭০৩), অমসুং মহারাস্ত্রা (৮৭৪৭) অসিনি। ইসঞ্জীবনি শীজিন্নবা হেনগৎনবা অচৌবা দিজিতেল হেল্থ ইকোসিস্তেম অমসুং রোসোর্সশিং (হ্যুমেন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর) শেমগৎতুনা রাজ্য সরকারশিংনা হোৎনরিবা অসিদা হকশেল মন্ত্রালয়না মতেং পাংলি। দিবেলপ তৌনবা, ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা, চল্লাইনবা অমসুং হেল্থ পর্সনেলগী ত্রেনিং য়াওনা তেক্নিকেল সপ্পোর্ত অসিগুম্বা এন্দ-তু-এন্দ তেক্নিকেল সর্ভিসশিং ফংহন্নবা সেন্তর ফোর দিবেলপমেন্ত ওফ এদভান্স কম্প্যুতিং (সিদেক)কী মোহলি ব্রাঞ্চ মন্ত্রালয়না হাংদোকখ্রে।
হেল্থ সর্ভিসশিং ফংহনবদা ইসঞ্জীবনিগী কান্নবা অমসুং অরাইবা মওংদা শীজিন্নবা য়াবা অসি য়েংলগা ওল-এজ হোমশিং অমসুং কৈশুমশঙশিংগী ইনমেৎশিংগীদমক ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি শীজিন্নবদা রাজ্যশিংনা থৱায় য়াওশিল্লি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Ministry’s telemedicine service, eSanjeevani, completes 6 lakh tele-consultations
Last 1 lakh consultations conducted in 15 days
Over 8500 consultations registered per day on eSanjeevani
28 OCT 2020 12:40PM by PIB Delhi
eSanjeevani, Ministry of Health and Family Welfare’s telemedicine initiative has completed 6 Lakh tele consultations. It took only 15 days to complete the last one lakh consultations. In what can be seen as a big push for the ‘Digital India’ initiative of the Prime Minister, the eSanjeevani digital platform has proved its usefulness and easy access for the caregivers and the medical community, and those seeking healthcare services in the times of COVID. States like Tamil Nadu, Kerala and Gujarat run eSanjeevani OPD for 12 hours a day and 7 days a week. It is a testimony to the fact that eSanjeevani is gradually gaining traction with patients and doctors.
eSanjeevani is accessible to the population in 27 States/UTs across India. The digital platform provides eHealth services through more than 6000 doctors who man 217 online OPDs in patient to doctor telemedicine model i.e. eSanjeevaniOPD.
States are also extending the reach of specialized health services to the people in smaller towns and rural areas through eSanjeevani (AB-HWC) that is operational at around 4000 Health & Wellness Centres linked with over 175 hubs (set up at District Hospitals and Medical colleges). Over 20,000 clinicians and health workers have been on eSanjeevani’s two variants. Currently, eSanjeevani is recording up to over 8500 consultations per day.
A customized eSanjeevani OPD was rolled out by the Union Health Ministry on 13th of April 2020 during the first lockdown when the OPDs across the country were shutdown whereas eSanjeevani (AB-HWC) was launched by Ministry of Health and Family Welfare in November 2019. It will be implemented at 1,55,000 Health and Wellness Centres under Govt. of India’s Ayushman Bharat Scheme in ‘Hub & Spoke’ model by December 2022. eSanjeevani AB-HWC is functional at around 4,000 Health and Wellness Centerspresently and on boarding of an equal number of HWCs is underway.
The top ten States which have registered the highest consultations through eSanjeevani and eSanjeevani OPD platforms are Tamil Nadu (203286), Uttar Pradesh (168553), Kerala (48081), Himachal Pradesh (41607), Andhra Pradesh (31749), Madhya Pradesh (21580), Uttarakhand (21451), Gujarat (16346), Karnataka (13703), and Maharashtra (8747). Health Ministry is complementing efforts of State Governments by establishing a robust digital health ecosystem and resources (human and infrastructural) to boost the adoption of eSanjeevani. The Ministry has roped in Mohali branch of the Centre for Development of Advanced Computing (CDAC) for providing end-to-end technical services like development, implementation, operations, and technical support including training of health personnel.
Considering the usefulness and ease of use of eSanjeevani for extending the reach of health services, States are actively considering using eSanjeevaniOPD for inmates of old-age homes and prisons.