সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্তগী সস্তেনেবল প্রোসেসিং: ‘ৱেস্ত তু ৱেলথ’
23 OCT 2020 6:43PM by PIB Imphal
মীশিং হেনগৎলকপা অমসুং অর্বানাইজেসন ওন্থোরকপগী থৌওং অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকপনা লৈবাক অসিদা ফত্ত-হৌদি লংথোকফমগী অৱাবা মায়োক্নরি। ফত্ত-হৌদিগী চাং অসি হৌজিক্তগী য়েংবদা মিলিয়ন তোন ৬২ লৈরিবা অসিদগী ২০৩০দা মিলিয়ন তোন ১৫০ ওইরবা য়াই হায়না পারি। হৌজিক ওইরিবা ফত্ত-হৌদিগী লংথোকফম অসি চান্নবা সাইন্তিফিক্কী ওইবা ত্রীৎমেন্ত য়াওদবনা চহী খুদিংগী য়াম্না চাওবা মফমগী তঙাইফদবা লৈরক্লি। মসিগী তঙাইফদবা লৈরকপা অসিনা ঙসিগী কন্তেক্স অসিদা সাইন্তিফিক ওইবা সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমা মরুওইবা লৈরক্লি।
সোলিদ ৱেস্ত ত্রীৎমেন্ত অমসুং দিস্পোজেল অতিলাইজিং প্লাজমা আর্ক গ্যাসিফিকেসন প্রোসেস অসি ৱেস্তকী চাং ৯৫% হন্থহন্দুনা সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্তকী পাম্বৈ অমা ওইরি। প্লাজমা গ্যাসিফিকেসন প্রোসেস অসিদা ইলেক্ত্রিক শিজিন্নদুনা হাই তেম্পরেচর প্লাজমা আর্ক (৩০০০সেলসিয়স গী মথক্তা) থমদুনা ৱেস্ত অসি সীনগ্যাস্তা ওন্থোক্লি।পুথোক্লবা সাীনগ্যাস অসিনা গ্যাস পুরিফিকেসন সিস্তেম হায়বদি কেতালাইতিক কনর্ভতর, রিদোক্স রিএক্তর, সাইক্লোন সেপেরেতর, স্ক্রবর অমসুং কন্দেন্সর অসিনা ইলেক্ত্রিসিতিদা ওন্থোক্নবা গ্যাস ইঞ্জিন্দা শিজিন্নবা য়ানা লৈ। মসিদা লৈহৌবা লেমখাক অসিনা সিমেন্তকা য়ানশিন্নদুনা য়ুম-কৈ শান্নবা চেক শেম্বা য়াই। অশুম্না সাইন্সনা ‘ৱেলথ ফ্রোম ৱেস্ত’ পুথোকপদা মতেং পাংলি। অদুম ওইনমক মসিগী তেক্নোলোজি অসি পাংথোকপা ঙমদে মরমদি তেক্নোলোজি শিজিন্নদুনা ত্রীৎমেন্ত তৌবদা ইনর্জি য়াম্না চংই (~ ১.৫ কে.দবল্যু.ঐচ./কে.জি.) অসিনা অপিকপা প্লান্ত অমদা (< ১০০ এম.তি. কেপাসিতি) অমসুং ~ ১.২ কে.দবল্যু.ঐচ./কে.জি. মসিনা খর চাওবা প্লান্ত হায়বদি ১০০ এম.তি. কেপাসিতিদগী হেনবা)। মখা তানা ইলেক্ত্রোদ কঞ্জুমসনগী অৱাংবা রেৎতা (~ ৫০০ এম.জি./কে.জি. ৱেস্ত প্রোসেস তৌবদা) মখা তানা হেন্না চাদিং চংদুনা শেল-থুমগী ওইনা য়েংবদা চান্নদবা ওইরি।
স্তদিনা তাক্লি মদুদি ইন্দিয়াদা ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্ত অসি অয়াম্বনা (> ৫০%) ওর্গানিক ওইবা ৱেস্তনি। সাইন্তিফিক ওইদবা ওর্গানিক ৱেস্ত অসিনা গ্রীনহাউস গ্যাস (জি.ঐচ.জি.) পুথোকই অমসুং অতৈ অতোপ্পা নুংশিৎকী পোলুতেন্ত পুথোকই। মতিক চাদনা এম.এস.দবল্যু. অসি প্রোসেসিং তৌদবনা লায়না কয়া অমা পোকহন্নবগী মচাক ওই হায়রিবা মফমশিং অসি পাথোজেনশিং, বেক্তরিয়া অমসুং ভাইরস পোক্লক্নবগী মচাক ওইরকই। ময়াম্না শিজিন্নরিবা প্রোসেসিং “কম্পোস্তিং” অসিসু শেল-থুমদা য়াম্না কান্নবা পীবা ওইদে মরমদি মসি তৌবদা মফম য়াম্না চংই, হেন্না থবক চংই, মহিক্নচিংবা হাৎনবা পাসত্যুরাইজেসন তৌবা চংই অমসু হেভী মেতেল য়াওবা মরম্না শিজিন্নবদা অথিংবা কয়া অমা লৈরি। নোংজু পান্থা মতমদা য়াম্না হেন্না চোৎথোকপা মরম্না কম্পোস্তিং তৌবা অসি অৱাবা অমা ওইরি।
অনৌবা তেক্নোলোজি
সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.আই.না ম্যুনিসিপাল সোলিদ ৱেস্ত প্রোসেসিং ফেসিলিতি অমা শেমগৎলে মসিনা সোলিদ ৱেস্ত অসি হন্থহনবদা মতেং ওইবদা নত্তনা য়াম্না কান্নরবা পোৎলম কয়া অমা অকংবা মনাশিং অমসুং নাপীশিং অসিগী ফংলগনি। এম.এস.দবল্যু. প্রোসেসিং ফেসিলিতি অসি ৱেস্তশিং অসিবু সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা ভারত সরকারগী, ইনভাইরোনমেম্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ (এম.ও.ই.এফ.অমসুং.সি.সি.)গী য়ুনিয়ন মিনিস্ত্রীগী মখাদা সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত রুলস (এস.দবল্যু.এম.) ২০১৬না প্রেস্ক্রাইবকী মতুং ইন্না তৌবনি। সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.আই. অহানবা পান্দম অসি য়ুমথোংশিং অসিদা ৱেস্ত লংথোকপগী থৌদাং অসি হেন্না খুমাং চাওশিনবা তেক্নিক অমদা ওন্থোকপনি। হায়রিবা মেকানাইজ ওইরবা সিস্তেম অসিনা সোলিদ ৱেস্তশিং অসি খাইদোক্লি মদুদি মেতাল্লিক ৱেস্ত (মেতেল বোদী, মেতেল কন্তেনর অসিনচিংবা), বাইওদিগ্রেদেবল ৱেস্ত (চিঞ্জাক, ইনশাং-নাপী, উহৈ, নাপী অসিনচিংবা), নন-বাইওদিগ্রেদেবল ৱেস্ত (প্লাস্তিক্স, পেক্কেজিং মেতরিএল, পুচেস, বোত্তলশিং অসিনচিংবা) অমসুং ইনর্ত ৱেস্ত (গ্লাস,নুং অসিনচিংবা) অসিনি। বাইও-দিগ্রেদেবল ওইবা ৱেস্তশিং অসি ময়াম্না খংনরবা বাইও-গ্যাসিফিকেসন কৌবা মখল অমদা দিকম্পোজ তৌই। মসিগী থৌওং অসিদা ওর্গানিক ওইবা পোৎশিং অসি বাইওগ্যাস্তা ওন্থোকই। বাইওগ্যাস অসিনা থোং-থাকপদা শিজিন্নৈ। মসিগী গ্যাস অসিনা ইলেক্ত্রিকসিতিগী ইঞ্জিন উংবদশু শিজিন্নৈ। মসিদা বাইও-গ্যাস প্লান্ত অসিদগী লেমবা লেমখাক অসিনা কম্পোজদা ওন্থোক্তুনা ভর্মি- কম্পোস্তিং শেম্মী। ভর্মি- কম্পোস্ত অসি লৌউ-শিংউবদা শিজিন্নৈ।
বাইওমাস ৱেস্ত দিস্পোজেল
অকংবা মনা, উশা অকংবা, অকংবা নাপী অসিনচিংবা বাইওমাস ৱেস্ত অসিদা অহানবদা চাওবা মান্ননা ককথৎকনি অদুগা হায়রিবা অসি বাইওগ্যাস দিগেস্তর অসিগী লেমখাক অসিগা পুনশিনগনি। মিক্সর অসি মৈতাল ওইনা থোং-থাকপদা শিজিন্ননবা থমগনি। হায়রিবা মৈতাল অসি ইলেক্ত্রিসিতি পুথোক্নবা ইঞ্জিন উংবদা শিজিন্নবা য়াই। চাকখিবা মৈতাল অসিগী উৎ অসিনা সিমেন্তগা চাং মান্ননা য়ানশিন্দুনা চেক শেমদুনা য়ুম কৈ শাবদা শিজিন্নৈ।
পোলিমর ৱেস্ত দিস্পোজেল
পোলিমর ৱেস্ত অসিদনা প্লাস্তিক্স, সেনিতরি ৱেস্ত অসিনচিংবা অসিনি হায়রিবা অসি থৌওং অনিদা পাংথোকই মদুদি পাইরোলাইসিস অমসুং প্লাজমা গ্যাসিফিকেসন অসিনি। পাইরোলাইসিস প্রোসেস অসিদা পোলিমর ৱেস্তশিং অসি তেম্পরেচর ৪০০-৬০০সেলসিয়স্তা চান্নবা কেতলিসদা হীত পীদুনা তৌই। হায়রিবা পোলিমর ৱেস্ত অসিদগী পাইরোলাইসিস থাও শুংই।
সানিতরি ৱেস্ত দিস্পোজেল
মাক্স, সেনিতরি নেপকিনশিং, দাইপর অসিনচিংবা সেনিতরিগী পোৎলমশিং অসিনা হাই তেম্পরেচর প্লাজমা শিজিন্নদুনা মাংহল্লি। এস.এস.দবল্যু. ফেসিলিতিনা অখন্নবা দিসইফেক্তেন্ত অমগী মতেং লৌদুনা কোবিদ-১৯গী চেন অসি থুগাইনবা য়ু.ভি.-সি. লাইত অমসুং অশাবা নুংশিৎ শিজিন্নদুনা মাংহল্লি। সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.আই.না শেমগৎপা দিসেন্ত্রালাইজ সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত প্লান্ত অসিনা সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা কোবিদ অমসুং ৱেস্ততা য়াওবা অতৈ ভাইরস অসি মাংহল্লি।
দিসেন্ত্রালাইজগী তেক্নোলোজি (নোংমদা তোন ০.৫দগী ৫.০ ফাওবা) এম.এস.দবল্যু. অমসুং মসিগী সস্তেনেবল (দিজল পুশিল্লকপা অমসুং কার্বোনদাইওক্সাইদ পোলুসন থোক্তনবা ত্রান্সপোর্তশিং হন্থহনবা) লোয়ননা জি.দবল্যু. ১০০গী সোলার পাৱরগী খুদোংচাবা পীবা অমসুং “জেরো-ৱেস্ত অমসুং জেরো-লেন্দফিল ইকোলোজি” ওইবা সিতি অমা “সোর্স ওফ জোব ক্রীএসন” পুথোক্তুনা লৈবাক অসিগী ইন্তরপ্রেন্যুরশিংদা স্তার্ত-অপ হৌবা।

Ministry of Science & Technology
Sustainable Processing of Municipal Solid Waste: ‘Waste to Wealth’
23 OCT 2020 6:43PM by PIB Delhi
With an ever increasing population and rapid pace of urbanization, the country is facing a huge challenge of waste management. The volume of waste is projected to rise from the present 62 million tonnes to about 150 million tonnes by 2030. Indiscriminate dumping of garbage at the current rate without appropriate scientific treatment, would impose huge requirement of landfill area per year. This necessitates the importance of scientific solid waste management in today’s context.
Solid Waste treatment and disposal utilizing plasma arc gasification process is an option for eco-friendly solid waste management in which large volume reduction of waste up to 95% is possible. The plasma gasification process uses electricity to generate high temperature plasma arc (above 3000°C) inside the plasma reactor which converts the waste into syngas. The produced syngas when passed through a series of gas purification system comprising of catalytic converter, redox reactor, cyclone separator, scrubber and condenser is ready for use in gas engines for generation of electricity.The residual ash can bemixed with cement for preparation of recycled bricks for usage in construction. Thus, Science helps in the creation of ‘Wealth from Waste’.
However, this technology is not economically viable as energy requirements for waste treatment using this technology is very high (~ 1.5 kWh/kg of waste processed for small plants (< 100 MT capacity) and ~ 1.2 kWh/kg of waste processed for plants with greater than 100 MT capacity). In addition, the high rate of electrode consumption (~ 500 mg/kg of waste processed) further leads to an increase in recurring expenses making the process expensive and not an economically-rationalised option.
Studies suggest that the Municipal Solid Wastes generated in India mostly consists of alarge fraction (> 50%) of organic wastes. Unscientific disposal of organic waste produces greenhouse gas (GHG) emissionsand other air pollutants.The ineffective processing of MSWalso is the root cause of many diseases as the dumped landfills transform into Contamination Hubs for Pathogens, Bacteria and Viruses. The most commonly used processing "composting" also does not yield impactful economic returns for the entrepreneurs as it requires more land space, more labour, pasteurization for effective disinfectionand has restricted utilization due to presence of heavy metals. During the rainy season managing composting becomes difficult due to the presence of excessive moisture.
New Technology
The CSIR-CMERI developed Municipal Solid Waste Processing Facility has not only helped achieving decentralized decimation of solid wastes, but has also helped create value-added end-products from abundantly available redundant stuffs such as dry leaves, dry grass etc. The MSW Processing Facility is developed for disposal of solid waste in a scientific way following the Solid Waste Management Rules (SWM) 2016 prescribed by Union Ministry of Environment, Forests and Climate Change (MoEF&CC), Govt. of India. The primary focus of CSIR-CMERI is to unburden the common households from the segregation responsibilities through advanced segregation techniques. The mechanized segregation system segregates solid waste into metallic waste (metal body, metal container etc.), biodegradable waste (foods, vegetables, fruits, grass etc.), non-biodegradable (plastics, packaging material, pouches, bottles etc.) & inert (glass, stones etc.) wastes. The bio-degradable component of the waste is decomposed in an anaerobic environment popularly known as bio-gasification. In this process biogas is liberated through conversion of organic matter. The biogas can be used as fuel for cooking purpose. The gas can also be utilized in gas engine for generation of electricity. The residual slurry from biogas plant is converted to compost in a natural process known as vermi-composting by introducing earthworms. The vermi-compost is utilized in organic farming.
Biomass Waste Disposal
Biomass waste such as dry leaves, dead branches, dry grass etc. are disposed of by first shredding it to suitable size followed by mixing with the slurry of the biogas digester. This mixture is feedstock for briquette, which is utilized as fuel for cooking. These briquettes are also being utilized in gasifier for production of syngas which can be utilized in gas engine for generation of electricity. The ash produced from burning of briquette is mixed with cement and water in an appropriate proportion for production of bricks which is used for construction work.
Polymer Waste Disposal
The polymer waste consisting of plastics, sanitary waste etc. is being disposed of through two main processes i.e. pyrolysis and plasma gasification. In the pyrolysis process, the polymer waste is heated to a temperature of 400 – 600°C in an anaerobic environment in presence of suitable catalyst. The volatile matter from the polymer waste comes out as a result of heating which on condensation gives pyrolysis oil. The non-condensed syngas and crude pyrolysis oil after purification are reused for heating purposes and it helps in obtaining self-sustainability. The solid residue known as char is mixed with the biogas slurry for production of briquette.
Sanitary Waste Disposal
The sanitary items including masks, sanitary napkins, diapers etc. are disposed-off utilizing high temperature plasma. The MSW facility is equipped with special disinfection capabilities to help break the COVID Chain through UV-C Lights and Hot-Air Convection methods. The Decentralized Solid Waste Management Plant developed by CSIR-CMERI has all the potentials to scientifically manage the Solid Waste including the COVID and other viruses present in the wastes. The integrated MSWpilot plant is also self-sufficient in terms of energy requirement through the installation of roof-mounted solar panels, which can also feed the surplus energy supply onto a mini-grid.
The technology of decentralized (0.5 to 5.0 ton/day) MSW and its sustainable(negligible transport to reduce the burden of imported diesel and created CO2 pollution) processing opens-up the opportunities to realise the dream of generating 100 GW Solar Power and a city with a "Zero-Waste and Zero-Landfill Ecology", and may become a “Source of Job Creation” through both process-engagement and manufacturing, which can help support the MSEs, Start-Ups and numerous Small Entrepreneurs across the Nation.