Ministry of Science & Technology
CSIR-CDRI Scientist Dr Saman Habib elected as fellow of Indian National Science Academy, New Delhi
Dr Habib bagged fellowship of all three premier Science Academies of India
22 OCT 2020 5:11PM by PIB Delhi
Dr. Saman Habib, Chief Scientist and Professor (AcSIR) in Molecular Biology Division, CSIR-CDRI, Lucknow brought the laurels to the Institute again through her outstanding work for understanding the malaria parasite. She is elected as fellow of Indian National Science Academy, New Delhi. Her research group’s interest in the malaria parasite is driven by the desire to understand (a) the molecular workings and functions of the relict plastid (apicoplast) of Plasmodium, (b) mechanisms of protein translation employed by Plasmodium organelles and (c) human genetic factors and susceptibility to severe P. falciparum malaria in endemic and non-endemic regions of India.
Other important honours and awards in her credit:
• Fellow of Indian Academy of Sciences, Bangalore (2016)
• Fellow of The National Academy of Sciences India, Allahabad (2015)
• National Women Bio-scientist Award, Department of Biotechnology, Govt. of India (2012)
• Prof. BK Bachhawat Memorial Lecture Award, National Academy of Sciences, India (2008)
• CSIR Young Scientist Award, CSIR (2001)
The Indian National Science Academy
The Indian National Science Academy was established in January 1935 with the object of promoting science in India and harnessing scientific knowledge for the cause of humanity and national welfare. Promotion of scientific knowledge in India including its practical application to problems of national welfare. The major objectives of Indian National Science Academy are:
• Coordination among Scientific Academies, Societies, Institutions, Government Scientific Departments and Services.
• To act as a body of scientists of eminence for the promotion and safeguarding of the interests of scientists in India and to present internationally the scientific work done in the country.
• To act through properly constituted National Committees, in which other learned academies and societies may be associated, for undertaking scientific work of national and international importance which the Academy may be called upon to perform by the public and by the Government.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.এস.আই.আর.-সি.দি.আর.আই. সাইন্তিস্ত, দা. সমন হবিব নই দিল্লীগী ইন্দিয়ন নেস্নেল সাইন্স একাদেমীগী ফেলো ওইনা খনখ্রে
দা. হবিবনা ভারতকী প্রেমিয়র সাইন্স একাদেমী অহুমক্কী ফেলোশিপ ফংখি
22 OCT 2020 5:11PM by PIB Imphal
সি.এস.আই.আর.-সি.দি.আর.আই., লখনৌগি মোলিক্যুলর বায়োলোজী দিবিজনদা চীফ সাইন্তিস্ত অমসুং প্রোফেসর (এ.সি.এস.আই.আর.) ওইরিবা, দা. সমন হবিবনা মেলরিয়া পেরসাইত অসিবু মশক খঙদোকপগীদমক্তা মহাক্কী মবামদগী থোইদোক-হেন্দোকপা থবক অসিগী খুত্থাংদা অমুক্কসু ইন্সতিত্যুত অসিগী মীংচৎ পুরকখ্রে। মহাক অসি নই দিল্লীগী, ইন্দিয়ন নেস্নেল সাইন্স একাদেমীগী ফেলো ওইনা খনখি। মহাক্কী রিসর্চ গ্রুপ্না মেলরিয়া পেরসাইতকী মতাংদা খোইজংলিবা অদু পীরিবশিং অসিনা মরম ওইরগা মসিবু খঙনিংলুবদগী তৌখিবনি, (ক) প্লাস্মোদিয়মগী রেলিক প্লাস্তিদ (এপিকোপ্লাস্ত)কী মোলিক্যুলর ৱার্কিংশিং অমসুং ফঙ্কশনশিং, (খ) প্লাসমোদিয়ম ওর্গানেলশিংনা শিজিন্নবা প্রোতীন ত্রান্সলেশনগী মেকানিজমশিং অমসুং (গ) ভারতকী এন্দেমিক অমসুং নন-এন্দেমিক রিজনশিংদা সেভিয়র পি. ফালসিপেরম মেলরিয়াদা মীওইবগী জেনেতিক ফেক্তরশিং অমসুং সসেপ্তিবিলিতী।
মহাক্না ফংখিবা মরু ওইবা ওনরশিং অমসুং এৱার্দশিং:
• ইন্দিয়ন একাদেমী ওফ সাইন্স, বেঙ্গলোরগী ফেলো (২০১৬)
• দ নেস্নেল একাদেমী ওফ সাইন্সেস, অলাহাবাদকী ফেলো (২০১৫)
• দিপার্তমেন্ত ওফ বায়োতেক্নোলোজী, ভারত সরকারগী নেস্নেল ৱিমেন বায়ো-সাইন্তিস্ত এৱার্দ (২০১২)
• নেস্নেল একাদেমী ওফ সাইন্সেস, ইন্দিয়াগী প্রোফেসর বি.কে. বছাৱাত মেমোরিয়েল লেকচর এৱার্দ (২০০৮)
• সি.এস.আই.আর. য়ঙ সাইন্তিস্ত এৱার্দ, সি.এস.আই.আর. (২০০১)
দি ইন্দিয়ন নেস্নেল একাদেমী
দ ইন্দিয়ন নেস্নেল সাইন্স একাদেমী অসি ভারত্তা সাইন্স য়োকখৎনবা অমসুং মীওইবা জাতিগী অমসুং লৈবাক অসিগী য়াইফনবগীদমক্তা সাইন্তিফিক নোলেজকী কান্নবা লৌনবগী পান্দমগা লোইননা ১৯৩৫কী জেন্যুৱারীদা লিংখৎখিবনি। লৈবাক অসিগী য়াইফনবা হোৎনবদা ময়োক্নরিবা অৱাবশিং অদুদা প্রক্তিকেল ওইনা শিজিন্নবা য়াওনা ভারত্তা সাইন্তিফিক নোলেজ য়োকখৎপা। ইন্দিয়ন নেস্নেল সাইন্স একাদেমীগী মরু ওইবা পান্দমশিং অদুদি:
• সাইন্তিফিক একাদেমীশিং, সোসাইতিশিং, ইন্সতিত্যুশনশিং, সরকারগী সাইন্তিফিক দিপার্তমেন্তশিং অমসুং সার্বিসশিংগী মরক্তা লেং-মান্ননা থবক তৌবা।
• ভারত্তা লৈরিবা সাইন্তিস্তশিংগী অপাম্বশিং অদু য়োকখৎপা অমসুং মদুবু ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক্তা মশক্নাইবা সাইন্তিস্তশিংগী বোদী অমা ওইনা পাংথোকপা অমসুং লৈবাক অসিদা তৌখিবা সাইন্তিফিক ওইবা থবকশিং অদু মালেমগী থাক্তা পুথোকপা।
• নীংথিনা শেম্লবা নেস্নেল কমিতীগী খুত্থাংদা থবক তৌবা, মসিদা নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেলগী ওইনা মরু ওইবা সাইন্তিফিক ওইবা থবকশিং পাংথোক্নবগীদমক্তা লার্নেদ একাদেমীশিং অমসুং সোসাইতীশিং য়াওগনি, হায়রিবা একাদেমীশিং অসি পব্লিক অমসুং সরকারনা থবক তৌনবগীদমক্তা কৌবা য়াগনি।