সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল. পুনেদা মহৌশাগা চুশিন্নবা, মতিং লৈবা অমদি দি.এম.ই.না মৈচাক পীবা “অদিতি উর্জা সঞ্চ” য়ুনিৎ হৌদোকখ্রে
দি.এম.ই.-এল.পি.জি. ব্লেন্দকী অখন্নবা বর্নর য়ুনিৎসু য়ুমগী চাকথোং থাউ ওইনা হৌদোকখ্রে
নোংমদা কে.জি. ২০-২৪গী চাংদা তরু তরুবা অমদি শেল য়াম্না চঙদবা ‘দি.এম.ই.’ থাউনা চলাইবা লৈবাকসিগী অহানবা পাইলোত প্লান্ত সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.না শেমগৎলে
21 OCT 2020 6:41PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী অমদি আর্থ সাইন্সেসকী কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না ঙসি সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.দা দি.এম.ই.না মৈচাক পীবা “অদিতি উর্জা সঞ্চ” অমদি দি.এম.ই.-এল.পি.জি. পুনশিনবা থাউ সিলিন্দর শঙ্গাদুনা মীচম মীয়ামদা অমদি সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল. (নেসনেল কেমিকেল লেবোরেতরী) কান্তীনদা চাংয়েং ওইনা শীজিন্ননবা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা খুৎশিন্নখ্রে‍।
দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না মহাক্কী ৱারোলদা, “বর্নর অসি পুথোরকপসিনা সিলিন্দর, গ্যাস স্তোব, রিগুলেতর অমসুং গ্যাস মরী শারিবশিং লমদমসিগী ঙাক্তা ওইবা মরম্না ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ কেম্পেনদা মশক থোক্না ইনোৎ হাপ্লগনি‍। অসিগুম্বা থৌওংসিনা দিমান্দ অমসুং সপ্লাইগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা মেনশিল্লগনি অমদি লৈবাকসিদা ইনর্জীগী সিক্যুরিতী পীগনি‍,” হায়না ফোঙদোকখি‍।
দাইমিথাইল ইথর (দি.এম.ই.) অসি য়াম্না তরু তরুবা থাউ অমনি‍। সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.না নোংমদা কে.জি. ২০-২৪গী চাংদা শীজিন্নবা লৈবাকসিগী অহানবা মখলগী দি.এম.ই. পাইলোত প্লান্ত শেমগৎলে‍। দি.এম.ই.গী কুংবগী চাং অসি এল.পি.জি.দগী খেন্নবনা হান্না শীজিন্নরিবা এল.পি.জি. বর্নর অসি দি.এম.ই. মৈ চাকপদা চুনদে‍। হায়রিবা ৱাফমসি কোকহন্নবগীদমক সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.গী “অদিতি উর্জা সঞ্চ”না কান্নরবা অনৌবা ৱাখল্লোনগী মওং অমা পুরক্লে‍। অনৌবা বর্নর অসি দি.এম.ই., দি.এম.ই.-এল.পি.জি.গা পুনশিন্নদুনা য়ানশিন্নবা অমদি এল.পি.জি. মৈ চাকহন্নবগীদমক এন.সি.এল.না মপুং ফানা মওং মতৌ পুথোক্তুনা শেমবনি‍।
নৌনা পুথোক্লিবা বর্নর অসিগী পনবা য়াবা ৱাফম খরদি:
ক. অনৌবা মওং মতৌ অসি দি.এম.ই. অমসুং দি.এম.ই. অমদি এল.পি.জি. পুনশিন্নবগীদমক মতিং চারে‍।
খ. অনৌবা মওং অমসুং কোন্থোক কোনশিন য়াবা নুংশিৎ চঙফম
গ. অনৌবা মচিনগী মওং মতৌ অসিনা মৈ চাক্নবগীদমক ওক্সিজেন মরাং কায়না চঙবা য়াহল্লি‍।
ঘ. মচিন পাল্লিবা এঙ্গল অসিনা কোনগী মফম পুম্নমক্তা মৈশা শন্দোরকপা চাং হেনগৎহল্লি‍।
ঙ. মৈরীগী খোঙজেল খ্বায়দগী ফবা চাংদা ফংহল্লি‍।
চ. মৈরীগী অশাংবা (অৱাংবা, অনেমবা অমদি ময়া ওইরপ তৌবা) ওক্সিজেন চঙলকপগী চাং হোংদোক হোংজিন তৌদুনা শেমদোক শেমজিন তৌবা য়াই‍।
ছ. চাংয়েং তৌবদা মসিনা মৈশা শন্দোকপগী চাংসু হেনগৎহল্লি হায়বা উৎলি‍।
হান্না শীজিন্নরিবা বর্নরশিংগা মতিং লৈনা চাংয়েং অমদি চাংদম্নবা পাঙথোক্লে‍। চাংয়েং তৌবদা হান্না শীজিন্নরিবা বর্নরশিংদা এল.পি.জি.খক্তমক শীজিন্নদুনা য়েংনবদা চাদা ১০-১৫গী চাংদা হেনগৎপা ফীভম উবা ফংখি‍।
সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল., পুনেগী কেতালাইসিস অমসুং ইনওর্গানিক কেমিস্ত্রী দিভিজনদা দোক্তর তি. রাজানা লুচিংবা থিজিনবগী কাঙবু অসিনা থিজিন্দুনা হেন্না ৱাংবা কেতালিস্ত ফংখি অমদি ইথর শেম্লকপদা মরা চেৎপা অমদি কার্বোন সুত বাই-প্রদক্ত পুথোকপগী চাং হন্থবা ফীভম ফংখি‍। দি.এম.ই. প্রোজেক্ত অসি লৈবাকসিগী মিথানোল শেন্মিৎলোন অমসুং গ্রীন সস্তেনেবল ফ্যুল পোলিসীগী মখাদা মীয়ামদা য়ৌহন্নবগীদমক্তা লেবোরেতরীদগী কৈথেলদা খোঙলৈ থুনা চঙশিল্লি‍। হৌজিক লৈরিবা তাঙ্ককসিদা, পাইলোত প্লান্ত দিমোন্সত্রেসনগীদমক সি.এস.আই.আর.না স্পোন্সর তৌবা এফ.তি.তি./এফ.তি.সি. (ফাস্ত ত্রেক কম্মর্সিএলাইজেসন) পায়খৎনবা অয়াবা পীখ্রে, অমদি সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.না তোঙান তোঙানবা ইন্দস্ত্রী স্তেকহোল্দরশিংগা খুমাঙ চাউশিন্না খন্ন-নৈনরি‍।
দি.এম.ই.-এল.পি.জি.গী পুনশিল্লবা তরু তরুবা চাকথোঙ থাউ অসিনা নুপী অমসুং অঙাঙশিংদা শাফবা ফীভম পী‍। দি.এস.ই. থৌওংগী তেক্নোলোজী অসি শেল ওইজৈ, মমল চঙদে, অমদি ইন-সিতু প্রদক্ত প্যুরিফিকেসন লোয়ননা অশেংবা দি.এম.ই. পুথোকপা হীত ইন্তিগ্রেসন য়ুনিৎ শীজিন্নদুনা হেন্না পাকথোক চাউথোকহনবা য়াই‍। সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.না শেমগৎলিবা তেক্নোলোজী অসিনা হৌজিক হৌজিক নোংমদা দি.এম.ই. কে.জি. ২০-২৪ পুথোকপগী চাং লৈ‍। মসি সি.এস.আই.আর.-এফ.তি.সি. প্রোজেক্তকী খুত্থাঙদা নোংমদা তন ০.৫কী চাংদা হেনগৎহনগদৌরি‍। দি.এম.ই. পাইলোত প্লান্ত অসি মমাঙ চহিদা সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.দা দোক্তর হর্ষ বর্ধন্না শঙ্গাখিবনি‍।
নৌনা মওং মতৌ পুথোক্লিবা লৈরঙ অসিনা দি.এম.ই. চাদা ৩০ এল.পি.জি.গা য়ানশিন্নরগা অমদি দি.এম.ই. চাদা ১০০ মৈ চাকহনবা ঙম্মি‍। খ্বাইদগী ফবা মওংদা মৈ চাক্নবা অমদি মৈশাগী মথৌ তৌনবগীদমক দি.এম.ই.গা পুনশিল্লবা থাউগী নুংশিৎ অমদি থাউগী রেসিও খেন্নৈ‍। দি.এম.ই. চাদা ২০ এল.পি.জি.গা য়ানশিন্নরগা মচাক মথুম খরা শেমদোকপনা চহিগী ওইনা মশক থোক্না ওইজবা হেনবা ফীভম ফংবা য়াই হায়না থাজরি‍। সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.না শেমগৎপা মিথানোল থৌওংদগী দি.এম.ই. পুথোকপগী চাং অসি নোংমদা কে.জি. ২০-২৪ ফাওবদা ওইরি‍। হায়রিবা শেল ওইজবা, মমল হন্থবা থৌওং অসি সি.এস.আই.আর.-এফ.তি.সি. প্রোজেক্তকী খুত্থাঙদা নোংমদা তন ০.৫কী চাংদা হেনগৎহনগদৌরি‍। সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.না “অদিতি উর্জা সঞ্চ”কী মখাদা তুংদা মৈখু য়াম্না থাদোক্তবা ইন্দস্ত্রিএল বর্নরশিং, ওতোমোবাইল অমসুং লেঙদবা পৱারগীদমক দি.এম.ই./ দি.এম.ই. য়ানশিল্লবা থাউ পুথোক্নবা থৌরাং তৌরি‍।
দোক্তর সেখর সি. মান্দে, দি.জি.- সি.এস.আই.আর. অমসুং সেক্রেতরী, দি.এস.আই.আর. থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍। প্রোফেসর অস্বিনি কুমার নঙ্গিয়া, দাইরেক্তর, সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল., পুনে; দোক্তর তি. রাজাও প্রিন্সিপাল সাইন্তিস্ত, সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল. অমসুং অতৈসু থৌরমদুদা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি‍।

Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr. Harsh Vardhan launches eco-friendly , efficient and DME fired “Aditi Urja Sanch” Unit at CSIR-NCL, Pune
Special burner unit for DME-LPG blend as a domestic cooking fuel also launched
CSIR-NCL has developed nation’s first pilot plant operated with clean and cost efficient fuel 'DME' with 20-24Kg/day capacity
21 OCT 2020 6:41PM by PIB Delhi
The Union Minister of Science and Technology and Earth Sciences, Dr. Harsh Vardhan today inaugurated the DME fired “Aditi Urja Sanch” unit along with the DME-LPG blended fuel cylinders and handed them over for common public and CSIR-NCL (National Chemical Laboratory) canteen use on a trial basis at CSIR-NCL premises virtually through video-conferencing.
Dr. Harsh Vardhan, in his address said, “The launch of this burner will also provide a significant boost to the 'Make in India' campaign as all the manufacturers of cylinders, gas stoves, regulators, and gas hose are domestic. This kind of activity may bridge the gap between demand and supply, and it can ensure energy security for the nation.”
Dimethyl ether (DME) is an ultra-clean fuel. CSIR-NCL has developed nation’s first kind of DME pilot plant with 20-24Kg/day capacity. The conventional LPG burner is not suitable for DME combustion as DME density is different than LPG. To address this issue, CSIR- NCL’s “ADITI URJA SANCH” has come up with a helpful, innovative setup. The new Burner is fully designed and fabricated by NCL for DME, DME -LPG blended mixtures and LPG combustion.
Salient features of newly designed Burner are:
a. The new design is efficient for both DME and the blend of DME and LPG.
b. Novel design and flexible air ingress.
c. The new nozzle design allows optimum oxygen ingress for combustion
d. The angles at which nozzles are placed maximize the heat transfer area across the utensils.
e. Optimum flame velocity can be obtained.
f. The length of the flame (high, low, and medium) can be adjusted by altering the oxygen ingress.
g. The experiment shows that it increases the heat transfer rate as well.
Its efficiency trials and comparison with conventional burners have been done. Trial runs have demonstrated an improvement by 10-15 %, compared to conventional burners using LPG alone.
The research group led by Dr. T. Raja at Catalysis and Inorganic Chemistry Division, CSIR-NCL, Pune carried out research and found catalysts with higher yield, and stability for the ether formation and less tendency to produce carbon soot by-product. The DME project is moving on fast track mode from the laboratory to the market to ultimately reach people under the methanol economy and green sustainable fuel policy of the country. In the current phase, CSIR sponsored FTT/ FTC (Fast track Commercialization) project for the pilot plant demonstration has been sanctioned, and CSIR-NCL is in advanced discussion with various industry stakeholders.
A clean cooking fuel combination of DME-LPG also safeguards the well-being of women and children. The DME process technology is economical, cost-effective, and scalable with in-situ product purification as well as a heat integration unit that produces pure DME. This technology developed by CSIR-NCL at present has the capacity of 20-24 kg/ day DME production. It is to be scaled up to 0.5 Ton per day through the CSIR-FTC project. The DME pilot plant was inaugurated last year by Dr. Harsh Vardhan at CSIR-NCL.
The newly designed stove can burn with up to 30 % DME blended with LPG or 100% DME as fuel. The air to fuel ratio is different for DME blended fuel to achieve optimum combustion and thermal performance. A 20% DME blending with LPG, with fewer infrastructure changes, is expected to result in substantial savings annually. The DME from Methanol process developed by CSIR-NCL is producing 20-24 kg/ day. This economical, cost-effective process will be scaled up to 0.5 Ton per day through CSIR-FTC project. CSIR-NCL plans underAditi UrjaSanch” to launch in future industrial burners for low emission, DME/ DME blended fuel for automobiles and stationery power.
Dr.Shekhar C. Mande, DG-CSIR & Secretary, DSIR was present on the occasion. Prof.Ashwini Kumar Nangia, Director, CSIR-NCL, Pune; Dr. T. Raja, Principal Scientist, CSIR- NCL and others joined the event virtually.