কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
এন.এফ.এল.না সি.সি.আই.গা লোয়ননা রাজস্থানগী লৌমীশিংগীদমক্তা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমা শিনখ্রে
লশিং হেক্নবা মছিন ৭৫ লৌমীশিংদা লেম্না য়েন্থোকখ্রে
21 OCT 2020 5:35PM by PIB Imphal
নেস্নেল ফর্তিলাইজর লিমিতেদ (এন.এফ.এল.)না সি.সি.আই.গা লোয়ননা ঙরাং রাজস্থানগী শ্রী গঙ্গানগরগী এগ্রীকলচর রিসর্চ সেন্তরদা নোঙমগী ওইবা লৌ-উবশিংগী ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমা শিন্দুনা পাঙথোকখ্রে।
শ্রীগঙ্গানগর, বিকানের ইমসুং হনুমানগর জিলাদগী লৌ-শিংউবদা ময়ামগা মান্নবা থৌওং শিজিন্নবা অপুনবা লৌউবা ৭৫না প্রোগ্রাম অসিদা শরুক য়াখি। এগ্রীকলচর সাইন্তিস্তশিংনা মখোয়দা খ্বাইদগী অনৌবা থৌওংশিংগী মতাংদা তাকপী-তম্বীখি। মসিনা লৌউবশিংবু পোত্থোক থাবদা চাদিং তৌবগী চাং হন্থহন্দুনা অফবা অমসুং অহেনবা চাগা তানবা ঙমহনগনি।
ত্রেনিংগী মনুংদা, সাইন্তিস্তশিংনা লশিং থাবা লৌউবশিংনা থেংনবা তোঙান-তোঙানবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা ৱারোইশিন পীখি। কত্তন কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া অমসুং নেস্নেল ফর্তিলাইজরস লিমিতেদকী ওফিসিএলশিংনা লৌউবশিংদা অনৌবা খুৎশু-খুৎলায় শিজিন্নদুনা মখোয়গী মহৈ-মরোইশিং হেন্না পুথোক্নবা অমসুং মগুন লৈহন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি।
এন.এফ.এল.গী জোনেল মেনেজর, শ্রী দিলবাগ সিংহ অমসুং কত্তন কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়াগী চীফ জেনেরেল মেনেজর, শ্রী নীরজ কুমার ভৎ লশিং হেক্নবা মেছিন শিজিন্নদুনা লশিং হেকপগী থৌওং পাঙথোক্তুনা লৌউবশিংদা উৎখি। থৌরম অসিদা, এন.এফ.এল.না শ্রী শরুক য়ারিবা লৌউবশিংদা লশিং হেক্নবা মেছিন ৭৫ লেম্না পীখি। শ্রী ভৎনা মিৎয়েং চঙলদুনা হায়খিবদা কৈথেলদগী নীংথিবা লশিংগী মমল ফংগে হায়রবদা মসিবু থাবা মতমদা নুংশিত্তা য়াওবা ঈশিংগী চাং অসি য়ামহল্লোইদবনি হায়না হায়খি।
শ্রী দিলবাগনা লৌউবশিংদা মখোয়গী লৈহাওগী চাংয়েং তৌবগী পাউদমদা য়ুম্ফম ওইদুনা মখোয়গী মহৈ-মরোংশিংগী হার শিজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না লৌউবশিংনা থারিবা তোঙান-তোঙানবা মহৈ-মরোংশিংগী হার শিজিন্নবদা খল-মান্ননবা মিৎয়েং চঙখি অমসুং থৌওং অসি ইন্দুনা চৎলবদি হারদা তৌবা চাদিং অসি হন্থহন্দুনা চাগাদা ওইনা হেনগৎহনবা য়াগনি হায়বগী ৱাফমসু থমখি।
মনা-মশিং ব্রীদ তৌবগী সাইন্তিস্ত দাঃ বিজয় প্রকাশনা শ্রী গঙ্গানগর অমসুং রাজস্থানগী থংনবা জিলাশিংগী অইং-অশাগা চান্নবা খ্বাইদগী ফবা তোঙান-তোঙানবা মহৈ-মরোংশিংগী অকুপ্পা ৱারোল কয়া পীখি। মহাক্না লৌউবশিংগী চাগা হেনগৎপগী মতাংদা মিৎয়েং চঙলদুনা মখোয়না খ্বাইদগী চান্নবা অমসুং পোত্থোক য়ামগদবা লশিংগী মখল খন্দুনা অমসুং মসি থাবদা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী মতাংদা ৱাফম থমখি। দাঃ বিজয়না মনা-মশিং থাবগী থৌওংশিং নীংথিনা শেন্নদুনা (মসিদা লশিং থাবদা চঙবা থৌওং খুদিংমক মনুং চল্লবনি) মখোয়গী চাদিং হন্থহনবা অমসুং চাগা হেনগৎপগী মতাংদসু অহেনবা মিৎয়েং চঙখি।
প্রোগ্রাম অসিবু হৌদোকপা ওইনা, শ্রী দিলবাগনা এন.এফ.এল.গী তোঙান-তোঙানবা পোত্থোকশিং, মিং ওইনা পল্লবদা হার (য়ুরিয়া, দি.এ.পি., এম.ও.পি. অমসুং এন.পি.কে.), মরু, এগ্রো-কেমিকেল, সিতী কম্পোস্ত, বাইও-ফর্তিলাইজর অমসুং বেন্তোনাইৎ সলফরনচিংবা কয়াগী মতাংদা পাউদমখি। মহাক্না কম্পেনী অসিনা পায়খৎলিবা তোঙান-তোঙানবা সি.এস.আর.গী থবকশিংগী মতাংদসু তমখি।
এন.এফ.এল. অসি কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা পব্লিক সেক্তরগী অন্দর্তেকিং অমনি।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
NFL alongwith CCI organizes training programme for farmers in Rajasthan
75 Cotton Plucking Machines distributed free of cost to the farmers
21 OCT 2020 5:35PM by PIB Delhi
National Fertilizers Limited (NFL) alongelwith CCI organized a one day farmer’s training programme In Agriculture Research Centre , Shri Ganganagar, Rajasthan yesterday.
N2OF.jpeg)
A total number of 75 progressive farmers from Sriganganagar, Bikaner and Hanumangarh districts participated in the this programme. Agricultural Scientists educated the farmers regarding latest technical knowhow. This will help the farmers in reducing their cultivation expenses and earn a good income.
During the training scientists gave solutions to the different problems being faced by the cotton growing farmers. The officials from Cotton Corporation of India and National Fertilizers Limited encouraged the farmers to use latest machinery to increase production and to improve the quality of crop.
Zonal Manager – NFL – Shri Dilbag Singh and Chief General Manager of Cotton Corporation of India – Shri Neeraj Kumar Bhat gave a live demonstration on the picking of cotton by using cotton plucking machines. On this occasion, NFL also distributed 75 Cotton Plucking Machines free of cost to the participating farmers. Shri Bhat emphasized that the moisture in cotton crop should be kept to minimum in order to take good prices from the market.
Shri Dilbag Singh also encouraged the farmers to use the fertilizers in their crops based on soil test reports. He also stressed on the balances of different fertilizer in different crops grown by the farmers so that the expenditure on fertilizer may be curtailed and income of farmers may be increased
Plant breeder scientist Dr. Vijay Prakash gave information about the best varieties of cotton crop suitable as per the climate of Sri ganganagar and adjoining districts of Rajasthan . He emphasized to increase the income of farmers by selecting the best suited and high yielding varieties of cotton and adopting latest technology for its cultivation. Dr. Vijay stressed upon the proper crop management (which includes all the operations for cotton cultivation) to minimize the expenditure and maximize the profit.
To start with the Programme, Shri Dilbag Singh informed in detail about the different products of NFL viz. Fertilizers (Urea, DAP, MOP & NPK) Seeds, Agro Chemicals, City Compost, Bio Fertilizers and Bentonite Sulphur etc. He also briefed about the different CSR activities being undertaken by the Company.
NFL is a public sector undertaking under the ministry of Chemicals and Fertilizers.