Ministry of Railways
Productivity Linked Bonus (PLB) equivalent to 78 days’ wages for the financial year 2019-2020 for all eligible non-gazetted Railway employees
About 11.58 lakh non-gazetted Railway employees are likely to benefit from the decision
Payment of 78 days’ PLB to railway employees has been estimated to be Rs. 2081.68 crores
22 OCT 2020 2:31PM by PIB Delhi
About 11.58 lakh non-gazetted Railway employees have been granted bonus equivalent to 78 days wages for FY 2019-20 .This Productivity linked bonus to railway employees has been estimated to be of Rs. 2081.68 crores.
The Union Cabinet in its meeting held on 21.10.2020 accepted the proposal of the Ministry of Railways for payment of Productivity Linked Bonus (PLB) equivalent to 78 days’ wages for the financial year 2019-2020 for all eligible non-gazetted Railway employees (excluding RPF/RPSF personnel). The financial implication of payment of 78 days’ PLB to railway employees has been estimated to be Rs. 2081.68 crores. The wage calculation ceiling prescribed for payment of PLB to the eligible non-gazetted railway employees is Rs.7000/- p.m. The maximum amount payable per eligible railway employee is Rs.17,951 for 78 days. About 11.58 lakh non-gazetted Railway employees are likely to benefit from the decision.
The Productivity Linked Bonus on Railway covers all non-gazetted railway employees (excluding RPF/RPSF personnel) who are spread over the entire country. Payment of PLB to eligible railway employees is made each year before the Dusshera/ Puja holidays. The decision of the Cabinet shall be implemented before the holidays for this year as well. For the year 2019-20 PLB equivalent to 78 days’ wages will be paid which is expected to motivate the employees for working towards improving the performance of the Railways.
Payment of PLB to eligible railway employees is made each year before the Dusshera/ Puja holidays. The decision of the Cabinet shall be implemented before the holidays for this year as well.
It may be noted that though this payment is being made for last year’s performance i.e. 2019-20 , even this year during COVID period, a lot of hard work has been put in by Railways employees in movement of shramik specials , for movement of essential commodities including Foodgrains, Fertilizers, Coal etc and completion of more than 200 vital maintenance projects during lock down period which would boost safety and all round efficiency in railway operations.
Even on the freight side there has been major improvement post COVID lock down period. Freight speeds have almost doubled now as compared to last year. Freight loading has also increased by 14% for period of October 2020 as compared to similar period last year.
The payment of the PLB for 2019-20 is expected to motivate the employees for working towards improving the performance of the Railways further. The acknowledgement of their work will enhance the sense of inclusiveness and belongingness in Railway families. It is expected to enhance the productivity levels further.
It is also expected to help in consumer spending and boosting demand during the festive times.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମସ୍ତ ଅଣଗେଜେଟେଡ ରେଳବାଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ 78 ଦିନର ମଜୁରି ସମକକ୍ଷ ବୋନସ ଘୋଷଣା <ବିଆର>
• ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଫଳରେ ପ୍ରାୟ 11.58 ଲକ୍ଷ ରେଳ କର୍ମଚାରୀ ଉପକୃତ ହେବେ
• 78 ଦିନର ବୋନସ ବାବଦରେ କର୍ମଚାରୀ ମୋଟ 2081.68 କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇବେ
22 OCT 2020 2:31PM by PIB Bhubaneswar
2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 11.58 ଲକ୍ଷ ଅଣଗେଜେଟେଡ ରେଳବାଇ କର୍ମଚାରୀ 78 ଦିନର ମଜୁରି ସମକକ୍ଷ ଉତ୍ପାଦନଭିତ୍ତିକ ବୋନସ ପାଇବେ । ଏହି ବୋନସର ମୋଟ ପରିମାଣ 2081.68 କୋଟି ଟଙ୍କା ।
ଗତକାଲି ଅନୁଷ୍ଠିତ କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ରେଳବାଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିଛି । ଆରପିଏଫ୍‌ ଓ ଆରପିଏସ୍‌ଏଫ୍‌ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଆଉ ସବୁ ଅଣଗେଜେଟେଡ ରେଳ କର୍ମଚାରୀ ଏହି ଉତ୍ପାଦନ ଭିତ୍ତିକ ବୋନସ ପାଇବେ । ସଂପୃକ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ 78 ଦିନର ବେତନ ସମକକ୍ଷ ବୋନସ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଏବଂ ଏ ବାବଦ ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚ 2081.68 କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ବୋଲି ହିସାବ କରାଯାଇଛି । ଉତ୍ପାଦନଭିତ୍ତିକ ବୋନସ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସଂପୃକ୍ତ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବେତନ ହିସାବର ଯେଉଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ତାହା ମାସିକ 7 ହଜାର ଟଙ୍କା । 78 ଦିନ ପାଇଁ ଜଣେ କର୍ମଚାରୀ ସର୍ବାଧିକ 17 ହଜାର 951 ଟଙ୍କା ବୋନସ ପାଇବେ । ସରକାରଙ୍କ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଫଳରେ 11 ଲକ୍ଷ 58 ହଜାର ଅଣଗେଜେଟେଡ ରେଳ କର୍ମଚାରୀ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ଉତ୍ପାଦନଭିତ୍ତିକ ବୋନସ ପାଇଁ ଆରପିଏଫ୍‌/ଆରପିଏସ୍‌ଏଫ୍‌ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଆଉ ସମସ୍ତ ଅଣଗେଜେଟେଡ ରେଳ କର୍ମଚାରୀ ଯୋଗ୍ୟ ବିବେଚିତ । ଅଣଗେଜେଟେଡ ବର୍ଗର ଦେଶର ସବୁ ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଏହି ବୋନସ ମିଳିବ । ପ୍ରତିବର୍ଷ ଦଶହରା ପୂର୍ବରୁ ସଂପୃକ୍ତ ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନଭିତ୍ତିକ ବୋନସ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥାଏ । ଚଳିତବର୍ଷ ପୂଜା ଛୁଟି ଘୋଷଣା ହେବା ପୂର୍ବରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । ଏହି ବୋନସ ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ରେଳବାଇର କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଏଠାରେ ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଏହି ବୋନସ ସବୁବେଳେ ବିଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥାଏ । ତେଣୁ ଚଳିତବର୍ଷ ଏହି ବୋନସ 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏହି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷଟି କରୋନା ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ରେଳ କର୍ମଚାରୀମାନେ କଠୋର ପରିଶ୍ରମ କରି ଶ୍ରମିକ ସ୍ପେଶାଲ ଟ୍ରେନ ଓ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ମାଲଗାଡି ଚଳାଇବାରେ ଉଲ୍ଲେଖୀୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ବିଶେଷକରି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ସାର, କୋଇଲା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ନିମନ୍ତେ ଲକ୍‌ଡାଉନ ସମୟରେ ନିୟମିତ ମାଲଗାଡ଼ି ଚଳାଚଳ କରୁଥିଲା । ରେଳବାଇର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଫଳରେ ଲକ୍‌ଡାଉନ ସମୟରେ ଦେଶର 200 ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ଶେଷ ହୋଇପାରିଥିଲା । ଏହା ରେଳ ନିରାପତ୍ତା ଓ ରେଳ ପରିବହନର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ କୋଭିଡ୍‌ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ମାଲବାହୀ ଗାଡିଗୁଡିକର ବେଗ ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ସେହିଭଳି ମାଲ ବୋଝେଇ ପରିମାଣ ଅକ୍‌ଟୋବର ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 14 ଶତାଂଶ ବଢିଛି । 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନଭିତ୍ତିକ ବୋନସ ପ୍ରଦାନ ରେଳବାଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମନୋବଳ ଦୃଢ କରିବ । ଏହା ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଦକ୍ଷତାକୁ ଆହୁରି ବଢାଇବ । ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ ରେଳ ପରିବାରରେ ସମାବେଶିତା ଓ ନିଜସ୍ୱ ଭାବକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ଏହାର ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହା ପୂଜା ପାର୍ବଣ ସମୟରେ ଖାଉଟିଙ୍କ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବ ।