কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
খারিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০-২১ মনুংদা এম.এস.পি. ওপরেসন
17 OCT 2020 5:37PM by PIB Imphal
খারিফ মার্কেতিং সিজন (কে.এম.এস.) ২০২০-২১ অসি মাংওইন্না য়ৌরকখ্রে অমসুং সরকারনা খারিফ ২০২০-২১গী মহৈ-মরোং অসি মদুগী এম.এস.পি.দা লৌমীদগী মমাংগী লৌরোক পান্থাদা লৈখিবা এম.এস.পি. স্কীম অদুগা মান্ননা ফংলি।
উত্তরাখন্দগুম্বা অনৌবা স্তেৎকা পীনবা হৌখিবা হায়বদি কে.এম.এস.২০২০-২১গীদমক ফৌ লৌনবা অসিনা ১৬.১০.২০২০দা লৌমী লাখ ৬.৬৯দগী লুপা করোর ১৪৪৯৫.২২গী আউতফ্লোদা ফৌ মেত্রীক তোন লাখ ৭৬.৭৭ লৈখি ।
মখা তানা, স্তেতশিংনা হায়রকপগী মতুং ইন্না খারিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০গী ওইনা হৱাই অমসুং থাওগী মরু মেত্রিক তোন লাখ ৪১.৬৭ অসি হায়রিবা স্তেতশিং মদুদি তামিল নাদু, কর্নাতকা, মহারস্ত্রা, তেলঙ্গানা, গুজরাত, হারিয়ানা, উত্তর প্রদেশ, ওরিশা, রাজাস্থান অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ অসিনা প্রাইস সপ্পোর্ত স্কীম (পি.এস.এস.)দা পীবা হায়না অয়াবা লৈখি। মখা তানা অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, তামিল নাদু অমসুং কেরালা স্তেত্তা কোপ্রা (কুইনা লৈবা মহৈ-মরোং) মেত্রীক তোন লাখ ১.২৩ পীখি। অতৈ অতোপ্পা স্তেত/য়ু.তি.অয়াবা অসি রিসিপ ওইনা পীদুনা হৱাই, থাওগী মরু, কোপ্রা অসি পি.এস.এস.গী মখাদা ফংহল্লি হায়রিবা অসি ২০২০-২১গী এম.এস.পি.দা খংহল্লবা হকথেংননা রেজিস্তর তৌরবা লৌমীদগী ফংগনি মসি এম.এস.পি.গী মখাদা লৈরবা।
১৬.১০.২০২০ ফাওবদা সরকারনা নোদাল এজেন্সিগা মুং অমসুং উরাদ হায়রিবা অসি এম.এস.পি. লুপা করোর ৫.২১ পীদুনা তামিল নাদু, মহারস্ত্রা অমসুং হারিয়ানাদা লৌমী ৬৮১ কান্নবা পীরি। মসিগা মান্ননা কোপ্রা (কুইনা লৈবা মহৈ-মরোং) মেত্রিক তোন ৫০৮৯ এম.এস.পি.গী ভেল্যু লুপা করোর ৫২.৪০ পীদুনা কর্নাতকা অমসুং তামিল নাদুগী লৌমী ৩৯৬১দা কান্নবা পীরি। কোপ্রা অমসুং উরাদকী ওইনদি রেত অসি এম.এস.পি.গী মথক্তা লৈরি। সরকারনা খারিফ হৱাই অমসুং থাওগী মরু অসিগী তঙাইফদনা চংদবা য়াদ্রবা প্রোক্যুরমেন্তগীদমক শিন-লাংবা তৌরি।
খারিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০-২১ মনুংগী লশিং মরু অসি ২০২০গী ওক্তোবরগী ১গী পীবা হৌখ্রে। হায়রিবা অসি ২০২০গী ওক্তোবরগী ১৬ তা কতন কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়ানা এম.এস.পি.গী মখাদা বেলস ১৫০৬৫ য়ৌদুনা লৌমী ৩০১৩৯দগী লুপা লাখ ৪২৫৫৫.৮৫ কান্নবা ফংখি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
MSP Operation during Kharif Marketing Season 2020-21
17 OCT 2020 5:37PM by PIB Delhi
The arrival of Kharif Marketing Season (KMS) 2020-21 has already commenced and Government continues to procure Kharif 2020-21 crops at its MSP from farmers as per its existing MSP Schemes as was done in previous seasons.
With start of procurement in some new States like Uttarakhand, the paddy procurement for KMS 2020-21 is progressing in full swing with purchase of over 76.77 LMTs of paddy upto 16.10.2020 from 6.69 lac farmers with MSP outflow of Rs. 14495.22 crores.
Further, based on the proposal from the States, approval was accorded for procurement of 41.67 LMT of Pulse and Oilseeds of Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, Uttar Pradesh, Odisha, Rajasthan and Andhra Pradesh under Price Support Scheme (PSS). Further, sanction for procurement of 1.23 LMT of Copra (the perennial crop) for the State of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala was also given. For other States/UTs approval will also be accorded on receipt of proposals for procurement of Pulses, Oilseeds and Copra under PSS so that procurement of FAQ grade of these crops can be made at notified MSP for the year 2020-21 directly from the registered farmers, if the market rate goes below MSP during the notified harvesting period in the respective States/UTs by the Central Nodal Agencies through State nominated procuring agencies.
Upto 16.10.2020, the Government through its Nodal Agencies has procured 723.79 MT of Moong and Urad having MSP value of Rs. 5.21 Crores benefitting 681 farmers in Tamil Nadu Maharashtra and Haryana. Similarly, 5089 MT of copra (the perennial crop) having MSP value of Rs. 52.40 crore has been procured benefitting 3961 farmers in Karnataka and Tamil Nadu. In respect of Copra and Urad, rates are ruling above MSP in most of the major producing States. The respective State/UTs Governments are making necessary arrangements for commencement of procurement from the date as decided by the respective States based on the arrivals in respect of Kharif Pulses and Oilseeds.
The Procurement of seed cotton (Kapas) during Kharif Marketing Season 2020-21 has started from 1stOctober, 2020 and cumulative procurement as on 16thOctober,2020 by Cotton Corporation of India has reached a quantity of 150654bales under MSP for a value of Rs. 42555.85 lakh benefitting 30139 farmers.