আয়ুশ
সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিছর্চ ইন য়োগ এন্দ নেচরোপেথীনা য়োগ অমসুং ইম্ম্যুনিতীগী মতাঙদা ৱেবিনার পাঙথোকখ্রে
16 OCT 2020 6:42PM by PIB Imphal
সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিছর্চ ইন য়োগ এন্দ নেচরোপেথীনা অয়ুস মন্ত্রালয়গী মখাদা ঙসি ভিহারা হায়না কৌবা য়োগ অমসুং ইম্ম্যুনিতীগী মতাঙদা ৱেবিনার অমা তিঞ্জং কায়জঙদনা লৈবগী তোঙাত তোঙানবা মশক মওংশিংগী মতাঙদা নৈননবগীদমক্তা পাঙথোকখ্রে‍। ক্লিনিকেল ইম্ম্যুনোলোজিস্তশিং, থিজিল্লোয়শিং, ক্লিনিক্সিয়নশিং অমসুং য়োগ অমদি মহৌশা লাইয়েঙগী লমদা খঙ-হৈরবা মীওইশিংনা ৱেবিনার অদুদা শরুক য়াখি‍।
অয়ুস মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী শ্রী রঞ্জিৎ কুমারনা কোবিদ-১৯না ওইহল্লকপা অনৌবা পুন্সি মহিং অসিদা তিঞ্জং কায়জঙদনা হিংবগী মরুওইবা ৱাফমশিংগী মতাঙদা হৌদোক ৱারোল পীখি অমদি য়োগ অমসু তিঞ্জং কায়জঙদনা লৈবগী মতাঙদা ৱা ঙাঙখি‍। সি.সি.আর.ৱাই.এন. দাইরেক্তর দোক্তর রাঘবেন্দ্র রাউনা থৌরমদুগী চাউরাকপা মশক অমা তাক্লদুনা থৌরমদুদা ৱা ঙাঙগদবা অমদি শরুক য়াখিবা পুম্নমকপা তরাম্না ওকখি‍।
তেক্নিকেল সেসন্দা, বেঙ্গলোরদগী মমীং লৈরবা ইম্ম্যুনোলোজিস্ত দোক্তর চন্দ্রসেখর এস.না ইনফ্লেমেসনগী কান্নবা অমদি মাঙজবা ৱাফমশিংগী মতাঙদা অমদি অপাম্বা মহৈ ফংনবগীদমক ফীভম অসিবু কমদৌনা ময়ায় ওইরপ্না থম্বা মথৌ তাবগে হায়বগী মতাঙদা ৱা ঙাঙখি‍। মহাক্না হায়খিবদা ইম্ম্যুন হোমিওস্তাসিস অসি হকচাঙ ফবগী মরুওইবা য়ুম্বী অমনি অদুগা য়োগ অমসুং মহৌশাগী লাইয়েংনা হায়রিবা খল অসিবু কায়হন্দনা থমবদা মতেং পাংই‍। ইনফেক্সন, ৱাবা অমদি কা হেন্না শাজেল তৌবগুম্বা ফীভমশিংনা তিঞ্জং কায়জঙদনা লৈবদা কমদৌনা শোকহনবগে হায়বা মহাক্না শন্দোক্না তাক্তুনা ওতোইম্ম্যুনিতীদা য়োগ শীজিন্নবনগী খুদম চাংদমশিং উৎখি‍। ইম্ম্যুন হেনগৎহনবগী মহুত্তা মহাক্না ইম্ম্যুন চাং চানা থম্বনা হেন্না মথৌ তাই হায়বা ৱাফমদা অহেনবা মীৎয়েঙ থমখি‍।
পি.জি.আই. চান্দিগর দিপার্তমেন্ত ওফ ন্যুরোলোজী, ন্যুরোসাইন্স রিছর্চ লেবকী প্রোফেসর দোক্তর অক্সয় অনন্দনা দি.এন.এ.দা অমাঙ অতা থোকবা অমদি ওক্সিদেতিব স্ত্রেস হন্থহনবগী মথক্তা কোর্তিসোল অমসুং আই.এল.-৬ হন্থহনবগা লোয়ননা দি.ঐচ.ই.এ.এস., সিরতুইন১ অমসুং তেলোমরেজ থৌওংশিং মশক থোক্না হেনগৎহল্লি হায়বা উৎপা তোঙান তোঙানবা য়োগ মোদ্যুলশিং শীজিন্নদুনা চত্থাখিবা থিজিনবগী থবক থৌওংশিংগী মতাঙদা পাউদমখি‍। সেলুলর অমসুং মোলিকুলর পাথৱেশিং খঙদোক্লগা ইম্ম্যুনিতীদা অহোংবা লাকপশিং নৈননবা সেল কলচরদা য়ুম্ফম ওইবা মোদেলশিংগা শা-ঙাগী মোদেলশিংগা পুনশিন্নদুনা চত্থবা অহেনবা থিজিনবগী থবকশিং মহাক্না রিকমেন্দ তৌখি‍। ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস, নই দিল্লীগী দিপার্তমেন্ত ওফ এনাতোমীগী প্রোফেসর দোক্তর রিমা দাদানা খুদম চাংদমদা য়ুম্ফম ওইবা য়োগগী লমদা থিজিনবগী হেন্না পাক চাউবা মশক অমা উৎখি‍। মহাক্না শরুক য়াখিবশিংদা ফম্বীগী দি.এন.এ.দা অমাঙ অতা থোকপা হন্থহনবা, ওক্সিদেতিব স্ত্রেস, নুপাগী ফম্বী কংবা, গ্লোকোমাদা জিন এক্সপ্রেসনগী মোদুলেসনদা মিতোকোন্দ্রিএল ইন্তিগ্রিতীগী ফীভম ফগৎহনবা, পুক্নীং ৱাখলগী লায়না অমসুং অহল ওইশিল্লকপনচিংবা হীরমশিংদা য়োগনা পীরিবা কান্নবশিংগী মতাঙদা খঙহনখি‍।
আই.সি.আর.ই.এস.তি. দাইরেক্তর দোক্তর গুরুরাজ রাউনা ইপিজিনেতিক্কী অহোংবা, জিন এক্সপ্রেসন অমসুং কমদৌনা লেব সেত্তিংদা ইপিজিনেতিক হোংলকপা ওনগনি হায়বগী মতাঙদা ৱা ঙাঙখি‍। আই.সি.আর.ই.এস.তি. দাইরেক্তর দোক্তর জ্যোতস্না রাউনা ক্রোনিক ইনফ্লেমেসন থোকহনবা ইম্ম্যুনিতী অমদি স্তিমুলি মখলশিং অমসুং হকচাঙ চোকথবনা ইম্ম্যুনিতীদা শোকহনবা অমদি ইম্ম্যুনিতী হেনগৎহনবগী তোঙান তোঙানবা থৌওংশিংগা লোয়ননা শিথরুরবা ভাইরসশিং অমুক হিংগৎহল্লকপগী ফীভমশিংগী মতাংদা অহেনবা মীৎয়েঙ থমখি‍। দোক্তর রাঘবেন্দ্র সামীনা অন্তার্কতিকাদা ভারতকী লমকোয়বশিংদা পীখিবা য়োগগী ৱাফমদা য়ুম্ফম ওইরগা অন্তার্কতিকাদা য়োগগী থৌদাংগী মতাঙদা মহাক্না থিজিনখিবগী ৱাফমশিং পুথোরকখি‍। থিজিনখিবা অদুদা য়োগ শান্নবনা তমথিরবা অকোয়বগী ফীভমদুদা পুক্নীং ৱাখল, বাইওকেমিকেল, সিরুম মার্করশিং অমসুং জিন এক্সপ্রেসনশিংনা হেন্ন চুশিন্ননা লৈবদা মতেং পাংই হায়বা ৱাফম ফংখি‍।
ঐচ.জি.জি. হোস্পিতালগী মেদিকেল ওনকোলোজীগী মকোক দোক্তর রাধেশ্যাম নাইকনা ইম্ম্যুন সিস্তেম অসুং কেন্সরগী লৈনরিবা মরী, অমদি ত্যুমর ইনফিলত্রেতিং লিম্ফোসাইত, ত্যুমর ম্যুতেসনেল বর্দন, কোল্দ ত্যুমরবু কেমোথেরাপী, রেদিওথেরাপীনচিংবা শীজিন্নদুনা ইম্ম্যুজিনেতিক হোৎ ত্যুমর ওন্থোকপা হায়রিবশিং অসিগা লোয়ননা ইম্ম্যুন-ওনকোলোজীগী লমদা থিজিল্লিবা অমদি এন্তিত্যুমর ইম্ম্যুন রেসপোন্স থোকহনবদা য়োগগী থৌদাং হায়বা ৱাফমশিংদা পাউদমখি‍। ঐচ.জি.জি. হোস্পিতালগী সি.এ.এম. প্রোগ্রামগী মকোক দোক্তর অম্রিতনসুরমনা য়োগগী ৱাখল্লোনগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা কেন্সর নাবদগী ফরক্লবশিংগী পুক্নীং ৱাখল অমসুং ইম্ম্যুন আউতকমদা য়োগগী কান্নবা মচাকশিং তম্লদুনা য়োগনা কমদৌনা পুক্নিংবু হোংহনবগে হায়বগী মতাঙদা শন্দোক্না তাকখি‍।

AYUSH
Central Council for Research in Yoga and Naturopathy Conducts webinar on Yoga and Immunity
16 OCT 2020 6:42PM by PIB Delhi
Central Council for Research in Yoga & Naturopathy under Ministry of AYUSH hosted today a webinar on Yoga and Immunity titled VIHARA with an aim to deliberate the various aspects of immunity. Experts included Clinical Immunologists, Researchers, clinicians, and Yoga & Naturopathy physicians participated in the webinar.
Shri Ranjit Kumar, Joint Secretary, Ministry of AYUSH made the opening remarks on the importance of immunity in the new normal conditions due to COVID 19 and talked about yoga and immunity. Dr Raghavendra Rao, Director, CCRYN gave a brief overview of the program and welcomed all the speakers and attendees to the event.
In the technical sessions, renowned Immunologist from Bengaluru Dr Chandrashekara S talked about the beneficial and harmful effects of inflammation and how this needs to be moderated to get the desired results. He said Immune homeostasis is the corner stone of good health and Yoga and Naturopathy helps in restoring the balance. He explained how situations like infections, stress, and acute exercise can have deleterious effects on immunity and showcased evidence by using yoga approaches in autoimmunity. He emphasised on need for immune stabilization instead of immune boosting.
Dr Akshay Anand, Professor, Neuroscience Research Lab, Department of Neurology, PGI, Chandigarh threw light on the research with various yoga modules that have shown a significantly increased DHEAS, Sirtuin1 and telomerase activity with decreased cortisol and IL-6 levels in addition to decreasing DNA damage and oxidative stress. He recommended for more studies on animal models in combination with cell culture based models to dissect the immunity based changes by identifying cellular as well as molecular pathways. Dr Rima Dada, Professor, department of anatomy, All India Institute of Medical Sciences, New Delhi gave a wider view on evidence based studies on yoga. She enlightened the audience on the beneficial role of yoga in reducing the sperm DNA damage, oxidative stress, male infertility, improving the mitochondrial integrity to the modulation of gene expression in glaucoma, depression and aging.
Dr Gururaj Rao , Director, ICREST talked about epigenetic changes, gene expression and how to measure epigenetic changes in lab settings. Dr. Jyothsna Rao, Director, ICREST focussed on types of immunity and stimuli that trigger chronic inflammation and the effect of stress on immunity and reactivation of latent viruses along with various methods for quantifying immunity. Dr Raghavendra Samy shared his study on the role of yoga in Antarctica where yoga was offered as an intervention to Indian expeditioners to Antarctica. The outcomes on psychological, biochemical, serum markers and gene expressions showed better adaptation to the extremely harsh environmental conditions through yoga practices.
Dr Radheshyam Naik, Head, Medical Oncology, HCG Hospitals threw light on the link between immune system and cancer and the research involving immune-oncology with potential areas like tumour infiltrating lymphocytes , tumour mutational burden, conversion of cold tumour to an immunogenic hot tumour using chemotherapy, radiotherapy, etc. and role of yoga in modulating antitumor immune response. Dr Amritanshuram, Head CAM program, HCG Hospitals talked about the concepts of yoga and highlighted the beneficial role of yoga in psychological and immune outcomes on cancer survivors and explained about how yoga works on the mind.