সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
অনৌবা গেহুগী মখলনা মহারাস্ত্রগী খুঙ্গং অমদা লৈবা লৌমীশিংগী মখোয়গী পোত্থোক শরুক অনি হেনগৎহনবদা মতেং পাংখ্রে
নৌনা পুথোকপা কম্মন হ্বীৎ নৎত্রগা ব্রেদ হ্বীৎ, হায় য়ীল্দিং অস্তিবম হায়নসু কৌবা অসি নুমিৎ ১১০নিদা মপুং ফাই অমদি মনা অমসুং মখোক্তা কোলহিং হাইগৎহনবা লাইনা মখল অয়াম্বদগী ঙাকথোকপা ঙম্মি
14 OCT 2020 1:06PM by PIB Imphal
পোত্থোক য়াম্না পুথোকপা ঙম্বগা লোয়ননা ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা পুথোকপা গেহু মখল অমা লৌমীশিংদা হৌজিক লৈরে। গেহু অসিগী য়ামদগী শেম্বা চপাতিগী ক্বালিতী অসিসু য়াম্না লৈ।
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী (দি.এস.তি.) ওতোনোমস ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা অঘর্কর রিসর্চ ইন্সতিত্যুত (এ.আর.আই.)গী সাইন্তিস্তশিংনা পুথোকপা মেক্স ৬৪৭৮ কৌবা গেহু মখল অসিনা মহারাস্ত্রদা লৈবা খুঙ্গং, করঞ্চখোপকী লৌমীশিংগী মহৈ-মরোং পুথোকপগী চাং শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে।
মহারাস্ত্রগী সতারা জিলাগী কোরেগাও তেহসিলগী খুঙ্গংগী লৌমীশিংনা হান্না লোক ১, ঐচ.দি. ২১৮৯ অমসুং অতোপ্পা অরিবা মখলশিং থারিঙৈ মতমদা হেক্তর অমদা ক্বিন্তল ২৫-৩০গী চাংচৎতা পুথোকপা ঙম্লম্বা অদু হৌজিক্তি অনৌবা মখল অসিনা হেক্তর অমদা ক্বিন্তল ৪৫-৬০ পুথোকহল্লি।
নৌনা পুথোকপা কম্মন হ্বীৎ নৎত্রগা ব্রেদ হ্বীৎ, হায় য়ীল্দিং অস্তিবম হায়নসু কৌবা অসি নুমিৎ ১১০নিদা মপুং ফাই অমদি মনা অমসুং মখোক্তা কোলহিং হাইগৎহনবা লাইনা মখল অয়াম্বদগী ঙাকথোকপা ঙম্মি। অমবর মচুগী ময়াই ওইরপমুক চাউবা মরুদা প্রোতিন ১৪%, জিঙ্ক পি.পি.এম. ৪৪.১ অমসুং আইরন পি.পি.এম. ৪২.৮ য়াওরি মসি অতোপ্পা মখলশিংদগী হেন্না ৱাংঙি। মখল অসিগী মতাংদা রিসর্চ পেপর অমা ‘ইন্তরনেস্নেল জর্নেল ওফ করেন্ত মাইক্রোবাইওলোজী এন্দ এপ্লাইদ সাইন্সেস’তা ফোঙখ্রে।
গেহু অসিগী য়ামদগী শেম্বা চপাতিগী ক্বালিতী অসি য়াম্না ফৈ, অফবা ব্রেদ ক্বালিতীগী ৯.৯৩ ফংবগা লোয়ননা ৮.০৫ ফংলি। মা ৮.০৫ ফংলহারাস্ত্র স্তেৎ সীদ এজেন্সী ফোর সীদ মল্তিপ্লিকেসন, 'মহাবীজ’না লৌমীশিংনা শীজিন্ননবা মেক্স ৬৪৭৮কী সর্তিফাইদ তৌরবা মরু পুথোক্নবা থবক লৌখৎলি।িোলিত্লাইদ সাইন্সেস'ইক্রোবাইওলোজ
হান্নগী সীদ সর্তিফিকেসন ওফিসর অমা অমসুং এ.আই.আর.গী স্তাফকী মতেংগা লোয়ননা হোৎনবনা খুঙ্গং অসিগী লৌমী ১০না হৌজিক ফাওবদা লম এক্র তরামরিদা মখল অসি থাখ্রে। করঞ্চখোপকী লৌমীশিংনা মখা তানা মরু পুথোক্নবা অমসুং অতোপ্পা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক্কীদমক কম্পনী অমা লিংখৎনবা থৌরাং তৌখ্রে।
"ঐখোয়বু থৌনা হাপ্নবা ঈথিল অমা মথৌ তাখি অমদি মেক্স ৬৪৭৮ পুথোক্তুনা মসি এ.আর.আই.না পীখি। হৌজিক্তি ঐখোয় তুংহনবা লৈতনা মাংলোমদা চংশিল্লগনি।" অহোংবা অসি উবা ফংলবা লৌমী শ্রী রামেশ জধবনা ফোঙদোকখি।
[পব্লিকেসনগী অকুপ্পা মরোল:
ইভাল্যুএসন ওফ হ্বীৎ (ত্রিতিকম অস্তিবম এল.) জিনোতাইপ ফোর চেঞ্জিং ক্লাইমেতিক কন্দিসন অন্দর দিফরেন্ত সোয়িং ৱিন্দোস ইন সেমি-এরিদ ত্রোপিক্স ওফ ৱেস্তর্ন মহারাস্ত্র, ইন্দিয়া। ২০১৮। দি.এন. বঙ্কর, ভি.এস. বাভিস্কর, কে.ৱাই. য়শাবন্থা কুমার, এস.এস, রাস্কর, এস.এস. খাইর্নর, ভি.দি. গিতে, ভি.দি. সর্ভ, জে.ঐচ. বগ্বান অমসুং বি.কে. হোনরাও। ইন্তরনেস্নেল জর্নেল ওফ করেন্ত মাইক্রোবাইওলোজী এন্দ এপ্লাইদ সাইন্সেস’, ৭(৪): ৭৬১-৭৭০.]
[মখা তাবা মরোলগীদমক সাইন্তিস্ত অজিৎ এম চাবন (amchavan@aripune.org, মোবাইল ৯১৯৪২৩০০৭২৩৮), জেনেতিক্স এন্দ প্লান্ত ব্রীদিং গ্রুপ অমসুং দা. পি.কে. ধাকেফল্কর, দিরেক্তর (ওফিসিএতিং), এ.আর.আই., পুনে, (director@aripune.org, pkdhakephalkar@aripune.org, ০২০-২৫৩২৫০০২)দা পাও ফাওবা য়াগনি।]
MACS 6478 grain.jpg MACS 6478 plot at Karnjkhop(Satara) village on farmer field 2.JPG

Ministry of Science & Technology
New wheat variety helps farmers in a village in Maharashtra double their yield
The newly developed common wheat or bread wheat, also called high yielding Aestivum, matures in 110 days and is resistant to most races of leaf and stem rust
14 OCT 2020 1:06PM by PIB Delhi
Farmers now have a wheat variety developed by Indian scientists with significantly high yield. The chapati from the flour of this wheat also scores high on quality.
This wheat variety called MACS 6478 and developed by Scientists from Agharkar Research Institute (ARI), an autonomous institute of the Department of Science and Technology (DST), Government of India, has doubled the crop yield for farmers in Karanjkhop, a village in Maharashtra.
The farmers of the village in Koregaon tehsil of Satara district in Maharashtra are now getting a yield of 45-60 quintal per hectare with the new variety as against earlier average yield ranging 25-30 quintal per hectare when they cultivated Lok 1, HD 2189 and other old varieties.
The newly developed common wheat or bread wheat, also called high yielding Aestivum, matures in 110 days and is resistant to most races of leaf and stem rust. The amber colored medium sized grain contains 14% protein, 44.1 ppm zinc and 42.8 ppm iron which is higher than other cultivated varieties. A research paper on this variety has been published in ‘International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences’.
The chapati quality of flour of this wheat is excellent, having score of 8.05 with good bread quality scoring 6.93. Maharashtra State seed agency for seed multiplication, ‘Mahabeej’ is carrying out certified seed production of MACS 6478 for use by farmers.
With the efforts of a former seed certification officer and support from ARI staff, so far 10 farmers of the village have cultivated this variety on fourteen acres of land. Farmers of Karanjkhop have planned to establish a company for further seed production and other agricultural produce.
"We needed one spark to motivate us and that is provided by ARI wheat variety MACS 6478. Now, we will never look back." Mr. Ramesh Jadhav, a farmer, who witnessed all this change said.
[Publication details:
Evaluation of wheat (Triticum aestivum L.) genotypes for changing climatic condition under different sowing windows in semi-arid tropics of Western Maharashtra, India. 2018. DN Bankar, VS Baviskar, KJ Yashavantha Kumar, SS Raskar, SS Khairnar, VD Gite, VD Surve, JH Bagwan and BK Honrao. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 7(4): 761-770.]
[For further details Scientist Ajit M Chavan (amchavan@aripune.org, mobile 919423007238), Genetics & Plant Breeding Group, and Dr PK Dhakephalkar, Director (Officiating), ARI, Pune, (director@aripune.org, pkdhakephalkar@aripune.org, 020-25325002) can be contacted.]
MACS 6478 grain.jpg MACS 6478 plot at Karnjkhop(Satara) village on farmer field 2.JPG