কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
আন্ধ্র প্রদেশ, কেরালা, মহারাস্ত্রা, বিহার, অমসুং তামিল নাদুদা রিতেল ইন্তরভেনসন স্কীমগী মখাদা হৱায়গী মমল শেম্দোক্নবা অসিদা তুর মেত্রিক তোন লাখ ১গী তঙাইফদবা লৈরি
দি.ও.সি.এ.নশু বফর স্তোক্তগী ওপন মার্কেৎ সেলদা তুর মেত্রিক তোন ৪০,০০০ থাদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে
13 OCT 2020 6:11PM by PIB Imphal
তুর অমসুং উরাদ খারিফ লৌরোক মতম অসি নকশিল্লকপা মাংওইন্না মমাং নুমিদাং ফাওবদা ঐখোয়না উরে মদুদি হায়রিবা হৱাইশিং অসিগী রিতেল প্রাইস অসি মমাং চহিগা য়েংনবদা য়াম্না ৱাংবতা নত্তনা হন্দক্তা খংৱাং ৱাংনা হেনগৎসকপগী রেকোর্দ লৈরি। ওক্তোবরগী ১২দা ইন্দিয়া পুম্বগী ওইনা মমাং চহিগা য়েংনবদা তুর অমসুং উরাদকী রিতেল প্রাইস অসি চাংচৎতা ২৩.৭১% অমসুং ৩৯.১০% মথংশিৎনা হেনগৎপা থেংনরি। কঞ্জুম্মিং সেন্তর কয়া অমদা নুমিৎ ১৫নিগী মনুংদা হৱাই অসি ২০% হেনগৎপগী রেকোর্দ লৈরি।
হৱাইশিং অসিগী মমল অসি তেম্নবা দিপার্তমেন্ত ওফ কঞ্জুম্মর এফিয়র্স (দি.ও.সি.এ.)না সেপ্তেম্বরদা বফর স্তোক্তগী এন.এ.ফ.ই.দি.গী খুত্থাংদা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা হৱাইশিং অসি য়ৌখিনবা থৌওং অমা হৌদোকখি। মসিদা ৱারেপ তাখি মদুদি স্তেত/য়ু.তি.শিংদা হৱাইশিং অসি য়াম্না থারগনি অমসুং পি.দি.এস.গী দুকানগীদমক রিতেল পেক্ত শেম্লগনি অমসুং অতৈ অতোপ্পা স্তেত সরকারগী মার্কেতিং/রিতেল আউত্লেৎ হায়বদি দাইরি অমসুং হোর্তিকলচর আউত্লেৎ, ঞ্জুম্মর কোওপরেতিব সোসাইতি আউত্লেৎ অসিনাচিংবা অসিনি। রিতেল প্রাইস অসি ঞ্জুম্মরশিংদা হেন্না খুদোংচানবা হৱাইগী রিতেল প্রাইস অসি মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) নত্ত্রগা দাইনামিক রিজর্ব প্রাইস (দি.আর.পি.) অসিদা অনেম্বা অমদা লেপকনি।
লোয়ননা, ধুলি উরা অসি স্তেত/য়ু.তি.শিংদা রিতেল ইন্তরভেনসনদা কিলোদা @লুপা ৭৯ কে-১৮ (২০১৮গী খারিফ স্তোক) অমসুং কিলোদা লুপা ৮১ কে-১৯দা। অসিগা মান্ননা, তুর অসিসু রিতেল ইন্তরভেনসনদা কিলোদা @লুপা ৮৫ লৈরি। হৌজিক ফাওবদা অন্ধ্র প্রদেশ, কেরালা, মহারাস্ত্রা, বিহার, অমসুং তামিল নাদুদা রিতেল ইন্তরভেনসন স্কীমগী মখাদা হৱায়গী মমল শেম্দোক্নবা অসিদা তুর মেত্রিক তোন ১,০০,০০০ অমাগী তঙাইফদবা লৈরি। স্তেত অতৈসু অথুবা মতমদা লাক্লগনি হায়না থাজবা লৈরি।
রিতেল ইন্তর্বেসন অসিগী মথক্তা দি.ও.সি.এ.না তুর মেত্রিক তোন ৪০,০০০ বফর স্তোক্তগী ওপন মার্কেত সেল (ও.এম.এস.) থাদোক্কনি হায়না ৱারেপ লৌরে হায়রিবা অসিনা মমল হেনগৎনিবা অসি হন্থহন্দুনা রিতেল মার্কেৎতা য়ৌরগনি।
ভারত সরকারনা ২০১৬দা য়াম্না আশা লৈবা খোঙথাং কয়া অমা হৱাই অমসুং তিলহৌগী বফর স্তোক পুথোক্তুনা হায়রিবা মমলশিং অসি কেলিব্রেতেৎ অমসুং তারগেতেৎ ইন্তরবেনসন্দা তেমগনি। পান্দম অসিনা পাম্লিবা অসি লৈবাক পুম্বদগী মমলগী দেতা অসি খোমগৎপা অমসুং মতম মতমগী ওইবা অশেংবা মমল অদু খংদোকপা হায়রিবা অসি বফর স্তোক অসি য়েংলগনি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Andhra Pradesh, Kerala, Maharashtra, Bihar and Tamil Nadu place requirements for over 1 Lakh MT of Tur under retail intervention scheme of price moderation of pulses
DoCA has also decided to release 40,000 MT of Tur from the buffer stock in Open Market Sale
13 OCT 2020 6:11PM by PIB Delhi
It has been seen in the last fortnight that despite nearing Kharif harvest season of Tur and Urad, the retail prices of these pulses have not only remained high as compared to last year, but also recorded a spurt recently. As on October 12, the all-India average retail price of Tur and Urad was observed to have increased by 23.71% and 39.10% respectively, over last year. Several consuming centers of these pulses have recorded an increase of over 20% during the past 15 days.
In order to moderate the retail prices of pulses, Department of Consumer Affairs (DoCA) had, in September, introduced a mechanism to supply pulses from the buffer stock to States/UTs through NAFED. It was decided that States/UTs would be supplied pulses in bulk and/or in retail packs for retail supply through fair price shops of PDS and other marketing/retail outlets of the State Government such as Dairy and Horticulture outlets, Consumers Cooperative Society outlets etc. To make the retail intervention impactful on the retail prices confronting the consumer, the offer price of pulses for retail intervention has been fixed on the basis of Minimum Support Price (MSP) or the Dynamic Reserve Price (DRP) whichever is lower.
Accordingly, Dhuli Urad is being offered to States/UTs for retail intervention @Rs.79 per kilo for K-18 (stock of Kharif-2018), and Rs.81 per kilo for K-19. Similarly, Tur is offered for retail intervention @ Rs. 85 per kilo. Till date, Andhra Pradesh, Kerala, Maharashtra, Bihar and Tamil Nadu have placed their requirements for Tur for a total quantity of over approximately 1,00,000 MT. More States are expected to come forward in the near future.
Apart from this retail intervention, DoCA has also decided to release 40,000 MT of Tur from the buffer stock in Open Market Sale (OMS) in small lots so that the releases may reach the retail market at faster pace and help in cooling off rising prices.
The Government of India took the visionary step in 2016 for creating a buffer stock of pulses and onions, so that retail prices of these commodities could be moderated through a strategy of calibrated and targeted intervention. The objective is to obtain price data from all over the country and get real-time information of price trends, on the basis of which deployment from buffer stock is ensured.