আয়ুশ
লমদম অসিগী ওইবা অয়ুশগী শুংদোকত্রিবা হীদক থমফম অমা ঙসি চেন্নাইদা লিংখৎখ্রে
13 OCT 2020 3:40PM by PIB Imphal
অয়ুশকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী শ্রীপাদ য়েশো নাইক অমসুং দিফেন্সকী স্তেত মিনিস্তরনা এ.এস.য়ু. অমসুং ঐচ. মেদিসিন (খা প্লেতু রিজন)গী রিজনেল রো দ্রগ রেপোসিতরি (আর.আর.দি.আর.) অমা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ সিদধাদা ঙসি ভর্চ্যুএল থৌরম ওইনা হৌদোকখ্রে। অয়ুশ মিনিস্ত্রীগী সেক্ত্রেতরি বাইদ্যা রাজেশ কোতেচানা থৌরম অদুদা ময়ায় তাংবল লৌখি।
আর.আর.দি.আর. অসি নেস্নেল অয়ুশ মিসন্না পীবা সেন্ত্রেল্লি স্পোনসর স্কীমগী মরু ওইবা মচাক অমনি হায়রিবা অসি হিদাক কান্নরবা পাম্বী থাবদা য়াম্না চাওরবা থৌদাং অমা লৌরি। মসিগী মায়কৈদা খোঙথাং অমা চংদুনা অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা নেস্নেল মেদিসিনেল প্লান্ত বোর্দকী খুত্থাংদা নেস্নেল রো দ্রগ রেপোসিতরি অমসুং রিজনেল রো দ্রগ রেপোসিতরি লিংখৎনবা খোঙথাং লৌরি। এন.এম.পি.বি.না নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ সিদধা অসি রিজনেল রিসর্স ইন্সতিত্যুৎ ওফ উনানি মেদিসিন চেন্নাইগা লোয়ননা মমাং থাদুনা চৎলি হায়না মশক খংলি অমসুং সিদধা সেন্ত্রেল রিসর্স ইন্সতিত্যুৎ, চেন্নাই অসিনা খুৎশম্নবা ইন্সতিত্যুৎনি হায়না লৌরি। আর.আর.দি.আর. অসিনা য়াম্না ফবা থৌদাং অমা হায়বদি এগ্রো ক্লাইমেতিক ওইবা মফমদগী শুংদোকত্রীবা দ্রগ অসি খোমজিনবা, চে-চাং শুবা অমসুং অয়াবা পীবা অসিগী থবক তৌই।
মালেমগী ওইবা হৌজিক মশাগী অমসুং হকশেলগী ওইবা মওংদা অমুক হন্না লাক্লি। ইন্দিয়াদা লৈরিবা ঐখোয় অসি য়াম্না লায়বক ফবা অমনি মদুদি ঐখোয়গী চহি ৩০০০ হেনবা হিদাক লাংথক্কী মওং লৈজৈ। আয়ুর্বেদা, সিদধা, উনানি অমসুং হিদাক্কী মওং অসি ঐখোয়গী মীশিং অসিদা মফম কয়াদা শিজিন্নরি।
হিদাক ওইনা শিজিন্নবা পাম্বীশিং অসিনা য়েলহৌমীগী হকশেল চেকশিন থৌরাং লৈরি। মখোয়গী লৈরিবা অসিনা হৌজিক্কী লায়চৎ অসিদা য়াম্না মতেং ওইরি, মখোয়গী লায়না ঙাকথোকপা ঙম্বা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি। অয়ুশগী সিস্তেম অসি লৈবাক অসিগী নত্ত্রগা মালেমগী ওইবা অসি শুংদোক্ত্রীবা হিদাক ওইবা পাম্বী অসিদা পীরি। অদুবু শুংদোক্ত্রীবা দ্রগ অসি মরাং কাইনা ফংলি, অদুবু সাইন্তিফিক ওইবা চে-চাং অসি লৈতবনা মসি য়াম্না লুনা থোকই। মসিনা ঐখোয়না কম্মর্সিএল ওইনা পুথোকপদা ৱানা থোকই।
য়াম্না লাইনা ফংবা সাইন্তিফিক গী তারিক য়াওবা শুংদোক্ত্রীবা দ্রগ অসিনা অয়ুশ সিস্তেমদা রিসর্স তৌবদা কান্নগনি।
মহৌশাগী চৎনবী অসি চাওখৎলকপা অসিগী সিস্তেম অসিনা হোস্পিতাল, দিস্পেসরি, ফার্মাসি অমসুং মেনুফেকচুরিং য়ুনিৎ অসিদা হেন্না ফবা হিদাক অফবা পীনবা হায়রি। লৈবাক অসি আয়ুর্বেদা, সিদধা, অমসুং হোমিওপেথী হিদাক্কী মেনুফেকচুরিং য়ুনিৎ ৯০০০ হেন্না লৈরি। অদুম ওইনমক, হায়রিবা হিদাক অসি মেনুফেকচুরিং য়ুনিৎ অসিনা শুংলিবা অসিগী মখা য়াম্না পোল্লি। সরকার অসিনা মসিবু মেনুফেকচুরিং য়ুনিৎ খুদিংদা য়াওদবা য়াদবা ওইনা পীরি হায়রিবা অসি দ্রগ এন্দ কোস্মেতিক্স এক্ত ১৯৪০গী মখাদনি। অদুবু ৯০% অমদি সিস্তেম অসিগী মখাদা য়াম্না লুবা অমা অমসুং শুংদোক্ত্রীবা পোৎলম ওই।
আর.আর.দি.আর. অসি শুংদোক্ত্রীবা দ্রগ লৌশিনবা খক নত্তনা অমসুং খা থংবা মফম শিজিন্নবা নত্তনা শুংদোক্ত্রীবা দ্রগশিং অসিগী অয়াবা পীনবা থম্বা লাইব্রেরি ওইনা লৈগনি অমসুং মনা-মশিংগী ওইবা অয়াবা পীনবা ইন্দস্ত্রী ওইনা শিজিন্নগনি। প্রোজেক্ত অসি প্রোফেসর দাঃ আর. মিনা কুমারি, দাইরেক্তর, এন.আই.এস.না প্রিন্সিপাল ইনভেস্তিগেতর অমসুং দাঃ জাহির অহমেদ, হেদ ওফ ইন্সতিত্যুৎ, আর.আর.আই.য়ু.এম. অমসুং দাঃ সাত্যারাজেশৱারন, দাইরেক্তর (ইন-চার্জ), এস.সি.আর.আই.না কো- ইনভেস্তিগেতর ওইগনি।

AYUSH
Regional Raw Drug Repository for AYUSH Systems launched at Chennai today
13 OCT 2020 3:40PM by PIB Delhi
Shri Shripad Yesso Naik, Union Minister for AYUSH and Minister of State for Defence inaugurated the Regional Raw Drug Repository (RRDR) for ASU&H Medicine (Southern Plateau Region) at National Institute of Siddha today through a virtual event. Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary Ministry of AYUSH presided over the program.
RRDRs are important components of the Centrally Sponsored Scheme of National AYUSH Mission, which plays an important role in medicinal plants cultivation. As a step in this direction, Ministry of AYUSH, through the National Medicinal Plants Board, initiated establishment of National Raw Drug Repository and Regional Raw Drug Repositories. NMPB have identified National Institute of Siddha as the lead Institute with the Regional Research Institute of Unani Medicine, Chennai and the Siddha Central Research Institute, Chennai as the Collaborating Institutes. This RRDR would play a stellar role in collection, documentation, and authentication of raw drugs collected from the agro-climatic region, that is, the Southern Plateau Region.
There is a global resurgence in the traditional and alternative health care system. We in India are fortunate to have systems of medicine which date back to more than 3000 years and have deep rooted societal acceptance. Ayurveda, Siddha, Unani and systems of medicine are accessible to large segment of our population including those living in remote and interior areas.
Medicinal Plants form the major resource base of our indigenous health care traditions. Their relevance has grown substantially in the current pandemic scenario, thanks to their disease preventive effects. The outreach and acceptability of AYUSH systems, both nationally as well as globally, are dependent on uninterrupted availability of quality medicinal plants based raw material. Though most of our raw drugs are commonly available, there is a lack of scientific documentation which makes research on these medicines very difficult. This also reduces the chances of commercial exploitation of these medicines.
Easy availability of authentic scientific date of the raw drugs will promote the research on the medicines belonging to AYUSH system which will lead to further propagation of these systems.
The growth and acceptability of traditional systems require robust infrastructure of hospitals, dispensaries, pharmacies and manufacturing units so as to manufacture and dispense quality medicine. The country has more than 9000 manufacturing units for Ayurveda, Siddha, Unani and Homeopathy medicine. However, the quality of medicines produced by these units critically depend upon the manufacturing process followed as well as the quality of raw material. The Government has made it mandatory for all manufacturing units to adhere to the Good Manufacturing Practices as notified under Schedule T of the Drugs and Cosmetics Act 1940. However, since more than 90% of the formulations under these systems of medicine are plant based, what is critical is to ensure sustained availability of quality raw material.
This RRDR will not only act as collection centers of raw drugs available and used in southern region but also as an accredited reference library for authentication of raw drugs and establish standard protocols and keys for authentication of raw drug used in the herbal industries. The project will be headed by Prof. Dr. R. Meena kumari, Director, NIS as the Principal Investigator and Dr. Zaheer Ahmed, Head of Institute, RRIUM and Dr. Satyarajeswaran, Director (in-charge), SCRI, will be Co-investigators.