Ministry of Jal Shakti
Jal Jeevan Mission: Lab on wheels!
Haryana Government comes up with an innovative solution for Water testing; Launches State of the Art Mobile Water Testing Laboratory Van
12 OCT 2020 5:12PM by PIB Delhi
The supply of clean and safe water is essential for public health therefore, ensuring supply of water along with regular testing is imperative. The Jal Jeevan Mission of the Ministry of Jal Shakti aims to provide tap water connection to every rural home by 2024. The work under this mission is being done on war footing and the mission gives a lot of emphasis on water quality surveillance and monitoring. Taking cognizance of the pressing need for water testing, Govt. of Haryana has come up with a novel approach by launching a State of the Art Mobile Water Testing Laboratory Van, fully equipped with multi-parameter system containing analyzers/ sensor/ probes/ instruments meant for water testing. Water Quality in State of Haryana is mainly affected by constituents like total dissolved solids (TDS), Fluoride, nitrate, iron and alkalinity.
This mobile water testing lab van has been uniquely designed and fully loaded with latest technologies and features. It is GPS enabled for location tracking and the analyzed sample data can be transmitted to a centralized PHED server via GPRS/ 3G connectivity with power backup. It also provides On-site recording and reporting of results through a smart phone or similar device with the ability to send results direct to a web based secure central server. This mobile van also has a fully automated sensor-based analysis controlled by centrally commanded software. The LED display unit in the mobile lab gives an instant display of the results immediately after analysis.
Needless to say, this mobile water testing laboratory will be an effective mode of surveillance of drinking water quality in rural areas of the State. The lab is capable of measuring different water quality parameters like pH, alkalinity, TDS, hardness, residual chlorine, zinc, nitrite, Fluoride, turbidity and micro-biological test of water samples. This mobile lab will help in quickly identifying the water quality problem on the spot at site.
The mobile testing van will be stationed at State Water Testing Laboratory, Karnal and its area of operation will be throughout the State. This new facility will provide access to water-testing facility even at the remotest corner of the State. Further, in the event of outbreak of water-borne disease, these vans can be deployed onsite for effective management and quick access to water test reports. Besides, they can also be used for counter checking of quality of testing from all laboratories.
Jal Jeevan Mission is a flagship programme of Union Government and under this program Government of Haryana is fully committed to provide tap water connection to every rural household ensuring sustainable supply of potable water. The mission gives a lot of emphasis on water quality surveillance and monitoring. It mandates that in every village 5 persons especially women to be trained for use of Field Test Kits, so that water can be tested in villages. Public Health Engineering Department/ Rural Water Supply department of States are ensuring supply of safe drinking water to rural homes and monitoring water quality on regular basis by testing in the laboratories.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসন: গারিদা লেব!
হরিয়ানা সরকারনা ঈশিং তেস্ত তৌন্নবা ইন্নোভেতিব সোলুসন পুথোকখ্রে; রাজ্যগী আর্ত মোবাইল ৱাতর তেস্তিং লেবোরেতরী ভেন লোঞ্চ তৌখ্রে
12 OCT 2020 5:12PM by PIB Imphal
পব্লিক হেল্থগীদমক অশেংবা অমসুং সেফত ওইবা ঈশিং ফংহনবা তঙাই ফদে মদুনা মরম ওইরগা চাং নাইনা তেস্ত তৌদুনা ঈশিং ফংহনবা অসি য়াম্না মরু ওই৷ জল শক্তি মন্ত্রালয়গী জল জীবন মিসন অসিনা ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতিগী ঈশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি৷ মিসন অসিগী মখাদা তৌরিবা থবক অসি ৱার ফুতিং ওইবা মওং অমদা তৌই অমসুং মিসন অসিনা ঈশিং ক্বালিতী য়েংশিনবদা অসুক্কী মতিক কান্নবা পীরি৷ ঈশিং তেস্ত তৌবগী তঙাই ফদবা অসি য়েংলগা হরিয়ানা সরকারনা ঈশিং তেস্ত তৌবদা চংলিবা এনালাইজরশিং/সেন্সর/প্রোবস/ইন্সত্রুমেন্তশিং য়াওরিবা মল্তি-পেরামিতর সিস্তেম মপুং ফানা য়াওরবা আর্ত মোবাইল ৱাতর তেস্তিং লেবোরেতরী ভেন লোঞ্চ তৌদুনা অনৌবা মখলগী খোংথাং লৌখৎখ্রে৷ হরিয়ানা রাজ্যদা লৈরিবা ঈশিংগী ক্বালিতী অসি তোঙান তোঙানবা পোৎচাকশিং খুদম ওইনা তোতেল দিসোল্ব সোলিদ(তি.দি.এস.), ফ্লোরাইদ, নাইত্রেত, আইরন অমসুং আল্কালিনিতী অসিনা মরু ওইনা শোকহল্লি৷
মোবাইল ওইনা ঈশিং তেস্ত তৌনবা অসি অখন্ননা শেমখ্রে অমসুং খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং ফিচরশিংনা মপুং ফানা য়াওই৷ লোকেসন ত্রেকিং তৌবা মতমদা মসিনা জি.পি.এস. মথৌ তৌহনবা ঙম্মী অমসুং পৱার বেক্তএপ তৌদুনা জি.পি.আর.এস./৩ জি. কন্নেক্তিভিতী তৌদুনা সেন্ত্রেলাইজ পি.ঐচ.ই.দি. সরভর অমদা নৈনরিবা সেমপল অদু থাবা ঙম্মী৷ ৱেবতা বেস তৌবা সেক্যুর সেন্ত্রেল সর্ভর অমদা রিসল্ত দাইরেক্ত হেক্তা থাবা ঙম্বা স্মার্ত ফোন নত্রগা মদুগা মান্নবা দিভাইস অমা শিজিন্নদুনা রিসল্ত পীবদা অমসুং ওন-সাইত রেকোর্দিংদা তৌবা য়াহল্লে৷ মসিগী মোবাইল ভেন অসি সেনত্রেল্লী কম্মান্দ সোফতৱেয়রনা কন্ত্রোল তৌবা মপুং ফাবা ওতোমেতেদ সেন্সর-বেস এনালাইসিস য়াওরি৷ নোবাইল লেব অসিদা য়াওরিবা এল.ই.দি. দিস্প্লে য়ুনিৎ অসিনা এনালাইসিস লোইরবা মতুংদা খুদক্তা রিজল্ত পীবা ঙম্মী৷
মসিগী মোবাইল ওইনা ঈশিং তেস্ত তৌফম অসিনা রাজ্য অসিগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা থকপা য়াবা ঈশিংগী ক্বালিতী য়েংশিনবদা হেন্না কান্নরগনি হায়বসি হায়নরুবগী মথৌ তাদে৷ লেব অসিনা তোঙান তোঙানবা ঈশিংগী ক্বালিতী পেরামীতরশিং খুদম ওইনা পি.ঐচ., আল্কালিনিতী, তি.দি.এস., হার্দনেস, রেসিদুয়েল ক্লোরিন, জিঙ্ক, নাইত্রেত, ফ্লোরাইদ, তর্বিদিতী অমসুং ঈশিং সেমপলশিংগী মাইক্রো-বাইওলোজিকেল তেস্ত তৌবা ঙম্মী৷ মফম অমদা ঈশিংগী ক্বালিতীগী প্রোব্লেম অদু য়াম্না থুনা খন্দোকপদা মসিগী মোবাইল লেব অসিনা মতেং পাংলগনি৷
মোবাইল তেস্তিং ভেন অসি কর্নালদা লৈরিবা রাজ্যগী ৱাতর তেস্তিং লেবোরেতরীদা স্তেসন ওইরগনি অমসুং মদুনা চলাইগদবা মফম অসিনা রাজ্য অদিগী মফম পুম্নমক ওইরগনি৷ মসিগী অনৌবা ফেসিলিতী অসিনা রাজ্য অসিগী মনুং চংশিনবা মফম ফাওবদা ঈশিং তেস্ত তৌবগী খুদোংচাবা অদু ফংহল্লগনি৷ মখাতানা ঈশিংদগী শন্দোরকপা লাইনা শন্দোরকপা মতমদা অসিনা ঈশিংগী তেস্ত রিপোর্ত অদু থুনা ফংনবা অমসুং হেন্না ইফেক্তিব ওইনা মেনেজমেন্ত তৌনবা মফম অদুদা মসিগী ভেনশিং অসি চলাইবা য়ারগনি৷ অসিগীসু মথক্তা লেবোরেতরী পুম্নমক্তগী ক্বালিতী তেস্ত তৌবা অদু কাউন্তর চেক্কিং তৌবদা শিজিন্নবা য়ারগনি৷
জল জীবন মিসন অসি কেন্দ্র সরকারগী ফ্লেগসিপ প্রোগ্রাম অমনি অমসুং প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা হরিয়ানা সরকারনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা থকপা য়াবা অফবা ঈশিং ফংহনবা ঙম্নবা মপুং ফানা হোৎনখ্রে৷ মিসন অসিনা ঈশিংগী ক্বালিতী য়েংশিল্লি৷ খুঙ্গংশিংদা ঈশিং তেস্ত তৌবা য়ান্নবগীদমক মসিনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা মরু ওইনা নুপী ৫-৫ ফিল্দ তেস্ত কিৎশিং শিজিন্ননবা হৈনবা থ্রেন তৌবা দরকার ওই হায়খ্রে৷ রাজ্য অসিগী পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনিয়রিং দিপার্তমেন্ত/ রুরেল ৱাতর সপ্লাই দিপার্তমেন্তনা খুঙ্গংগী য়ুংশিংদা অফবা ঈশিং পীনবা হোৎনরি অমসুং লেবোরেতরীশিংদা ঈশিং তেস্ত তৌদুনা চাং নাইনা ঈশিংগী ফিভম য়েংশিল্লি৷