কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
খরিফ মার্কেতিং কুম ২০২০-২১গী মনুংদা পাঙথোকপা এম.এস.পি.গী থবকশিং
খরিফ ২০২০-২১গী ফৌ লৈবগী থৌওং অসি লৈরিবা রাজ্যশিংদগী চাং য়াম্না লৈবা অমসুং অনৌবা রাজ্যগী খরগী ওইনসু লৈবগী থবক হৌরকপগা লোয়ননা খুমাং চাউশিনলক্লি
ওক্তোবর ১০ ফাওবগী মনুংদা লুপা করোর ৩.৩৩গী শেনফমগী মুং, লুপা করোর ৫২.৪০গী শেনফমগী কোপ্রা অমসুং লুপা করোর ৭৫.৪৫গী শেনফমগী লশিং লৈখ্রে
11 OCT 2020 6:19PM by PIB Imphal
খরিফ মার্কেতিং কুম (কে.এম.এস.) ২০২০-২১ হৌখিবগা লোয়ননা মমাংগী কুমদসু পাঙথোকখিবগুম হৌজিক লৈরিবা এম.এস.পি. স্কিমগী মতুং ইন্না সরকারনা লৌউবশিংদগী এম.এস.পি.দা খরিফ ২০২০-২১গী লৌরোক লৈবগী থবক লেপ্তনা চত্থরি।
খরিফ ২০২০-২১গী ফৌ লৈবগী থৌওং অসি লৈরিবা রাজ্যশিংদগী চাং য়াম্না লৈবা অমসুং অনৌবা রাজ্যগী খরগী ওইনসু লৈবগী থবক হৌরকপগা লোয়ননা খুমাং চাউশিনলক্লি। ভারতকী ফুদ কোর্পোরেসন্না অতোপ্পা সরকারগী এজেন্সীশিংগা লোয়ননা ১০/১০/২০২০ ফাওবগী মনুংদা লৌউবা লাখ ৩.২২ হেনবদগী এম.এস.পি.গী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৭১৫৯.৩৯গী ফৌ এল.এম.তি. ৩৭.৯২ হেন্না লৈখ্রে।
মখা তাবা ওইনা অতোপ্পা রাজ্যশিংনা হায়রকপদা য়ুম্ফম ওইদুনা খরিফ মার্কেতিং কুম ২০২০গী ওইনা হৱাই অমসুং ওইলসীদ এল.এম.তি. ৩০.৭০ লৈবগীদমক্তা তমিল নাদু, করনাতকা, মহারাস্ত্রা, তেলঙ্গানা, গুজরাত, হরয়ানা, উত্তর প্রদেশ অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী ওইনা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মথক্তা কোপ্রা (পেরেনিএল ক্রোপ) এল.এম.তি. ১.২৩ লৈবগী ওইনসু আন্ধ্র প্রদেশ, করনাতকা, তমিল নাদু অমসুং কেরলাগীসু অয়াবা পীখ্রে। অতোপ্পা রাজ্য/য়ু.তীশিংগী ওইনসু মখোয়না খরিফকী হৱাই, ওইলসিদ অমসুং কোপ্রা মতাংদা হৌদোরকপগী ৱাফম ফংলবা মতুংদা অয়াবা পীগনি অমসুং খঙহনখিবা লৌরোকপগী মতমগী মনুংদা কৈথেলগী মমল অসিনা এম.এস.পি.দগী তাখিবা থোক্লগদি এফ.এ.ক্যু. গ্রেদকী পোত্থোকশিং অসি ইং ২০২০-২১গী ওইনা থোকখিবা এম.এস.পি.গী মতুং ইন্না কেন্দ্রগী নোদেল এজেন্সীশিংনা রাজ্যশিংনা হায়রকপা পোত্থোক লৈবগী এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদা লৌউবশিংদগী হকথেংননা লৈগনি।
সরকারনা ১০/১০/২০২০ ফাওবগী ওইনা মখোয়গী নোদেল এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদগী তমিল নাদু অমসুং হরয়ানাগী লৌউবা ৩২৬তা কান্নবা ফংহন্দুনা এম.এস.পি.গী মমলদা অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৩.৩৩ তাদুনা এম.তি. ৪৫৯.৬০গী মুং লৈখি। মসিগা মান্নবা ওইনা করনাতকা অমসুং তমিল নাদুগী লৌউবা ৩৯৬১দা কান্নবা ফংহন্দুনা লুপা করোর ৫২.৪০গী এম.এস.পি.গী শেনফমদা এম.তি. ৫০৮৯গী কোপ্রা (পেরেনিএল ক্রোপ) লৈখি। কোপ্রা অমসুং উরাদকী মতাংদদি মরু ওইবা পোত্থোক পুথোকপা রাজ্য খরদদি মমলশিং অসি এম.এস.পি.দা নত্ত্রগা মসিগী মথক্তা চৎনরি। মরী লৈনবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী সরকারশিংনা মুং অমসুং অতোপ্পা খরিফ হৱাই অমসুং ওইলসিদ অসি মরী লৈনবা রাজ্যশিংদা য়ৌরক্লবা মতুংদা লৈবা হৌবগী মতম হায়রকপা ঙাইদুনা পোত্থোকশিং অসি লৈনবা শেম-শাদুনা লৈরে।
ইং ২০২০-২১গী খরিক মার্কেতিং কুমগী লশিং মরু (কাপা) লৈবগী থবক অসি ওক্তোবর ১, ২০২০দগী হৌখ্রে অমসুং ওক্তোবর ১০, ২০২০ ফাওবগী মনুংদা কত্তন কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়ানা (সি.সি.আই.) লৌউবা ৫২৫২ কান্নহন্দুনা অপুনবা শেনফম লুপা লাখ ৭৫৪৫গী লশিং বেল ২৪৮৬৩ অসি এম.এস.পি.দা লৈখি।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
MSP operation during Kharif Marketing Season 2020-21
Paddy procurement for Kharif 2020-21 gains momentum with increase in the quantum of procurement in procuring States and start of purchase in some new States
Moong having MSP value of Rs. 3.33 crores, Copra having MSP value of Rs. 52.40 crores and Cotton having MSP value of Rs 75.45 crores procured till 10th October
11 OCT 2020 6:19PM by PIB Delhi
With the commencement of Kharif Marketing Season (KMS) 2020-21, Government continues to procure Kharif 2020-21 crops at its MSP from farmers as per its existing MSP Schemes as was done in previous seasons.
Paddy Procurement for Kharif 2020-21 has gained momentum with increase in the quantum of procurement in procuring States and start of purchase in some new States. Food Corporation of India along with other Government agencies has, upto 10.10.2020, procured over 37.92 LMT Paddy with a total MSP outflow of ₹7159.39 Crores to more than 3.22 Lac farmers.
Further, based on the proposal from the States, approval was accorded for procurement of 30.70 LMT of Pulse and Oilseeds for Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, Uttar Pradesh, Odisha and Andhra Pradesh. Further, sanction for procurement of 1.23 LMT of Copra (the perennial crop) for the State of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala was also given. For other States/UTs approval will also be accorded on receipt of proposals for procurement of Pulses, Oilseeds and Copra under Price Support Scheme (PSS) so that procurement of FAQ grade of these crops can be made at notified MSP for the year 2020-21 directly from the registered farmers, if the market rate goes below MSP during the notified harvesting period in the respective States/UTs by the Central Nodal Agencies through State nominated procuring agencies.
Upto 10.10.2020, the Government through its Nodal Agencies has procured 459.60 MT of Moong having MSP value of Rs. 3.33 crores benefitting 326 farmers in Tamil Nadu and Haryana. Similarly, 5089 MT of copra having MSP value of Rs. 52.40 crore has been procured benefitting 3961 farmers in Karnataka and Tamil Nadu. In respect of Copra and Urad, rates are ruling at or above MSP in most of the major producing States. The respective State/UTs Governments are making necessary arrangements for commencement of procurement from the date as decided by the respective States based on the arrivals in respect of Moong and other Kharif Pulses and Oilseeds.
The Procurement of seed cotton (Kapas) during Kharif Marketing Season 2020-21 has started from 1st October, 2020 and cumulative procurement as on 10th October, 2020 by Cotton Corporation of India has reached a quantity of 24863 bales under MSP for a value of Rs 7545 lakh benefitting 5252 farmers.