সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.ই.না ফ্লুওরাইদ অমসুং আইরন লৌথোক্নবা হাই ফ্লো রেৎ ৱাতর প্যুরিফিকেসন তেক্নোলোজী অমা পুথোকখ্রে
09 OCT 2020 4:36PM by PIB Imphal
প্রোঃ (দাঃ) হরিশ হিরানি অমসুং দাঃ প্রিয়াবর্তা বেনর্জীনা ইবা
তেক্নোলীজী অসিগী তঙাই ফদবাঃ
থক্নবা ঈশিংদা ফ্লুওরাইদ অমসুং আইরনগী চাং অসি খুদোংথিনিংঙাই ওইবা চাংদা য়াওবগী ফিভম অসি নোঙম নোঙমগী ওইনা হেনগৎলক্লি। গেস্ত্রো-ইন্তেস্তাইনগী থৌওংশিং অমসুং হকচাংগী অইং-অশা ঙাকপগী থৌওং পাঙথোকপগী মীওইবগী হকচাংগী মরু ওইবা থৌদাং কয়া লৌরিবা আইরন অসি মীওইবগী হকচাংগী মনুংদা খ্বাইদগী চাং য়াম্না য়াওবা পোৎশক অমনি। অদুবু আইরনগী থাক অসিনা পি.পি.এম. ০.৩ (দবল্যু.ঐচ.ও.গী কাঙলোনগী মতুং ইন্না)দগী হেল্লবদি মসিনা ফিরাক্কী লায়না, মীহুন চোংবদা চাং নাইদবা অমসুং ন্যুরোনেল দিসওর্দরগুম্বা শাথিবা লাইওং থোকহল্লি।
মসিগা মান্নবা ওইনা মীওইবগী হকচাংগী য়া অমসুং শরুগী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবগীদমক্তা থক্নবা ঈশিংদা ফ্লোরাইদকী অকক্নবা চাং (দবল্যু.ঐচ.ও.গী কাঙলোনগী মতুং ইন্না পি.পি.এম. ১.৫দগী তাবা) ঙাকপগী তঙাই ফদবা লৈ। অদুবু ফ্লোরাইদকী চাং হেন্না লৌশিনবা অসিনা অঙনবদা য়া অমসুং শরুগী ফ্লুওরোসিস থোকহনবা অমসুং মতুং তারকপদা চৎপা ঙমদবগী লাইওং থোকহন্দুনা মীওইবগী হকচাংদা শোকহনবগী চাং য়াম্না ৱাঙই। ভারতকী মীশিংগী চাউরাকপা মিলিয়ন ৬০-৭০দা ফ্লুওরাইদ হেনবগী এফ.-থ্রেৎকী ফিভম উবা ফংই। থক্নবা ঈশিং অমসুং সেনিতেসনগী মন্ত্রালয়গী পাউদম অমগী মতুং ইন্না তোঙান তোঙানবা ভারতকী রাজ্যশিংদা চায়থোক্তুনা লৈরিবা খুঙ্গংগী মফম লিশিং তরাগা চামঙা হেনবগী মফমশিংদা ফংলিবা লৈনুংগী ঈশিংদা খুদোংথিনিংঙাই ওইবা ফ্লুওরাইদকী চাং য়াওবগী ফিভম থেংনরি। মরম অদুনা থক্নবা ঈশিংদগী ফ্লুওরাইদ অমসুং আইরনগী শরুক অসি লৌথোক্তুনা শেংদোকপগী শেল চাংদবা তেক্নোলোজীগী তঙাই ফদবা অমা লৈরে।
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.ই.না খ্বাইদগী অহানবা ওইনা ৱারোইশিন অনি লৈবা (লৈনুংগী ঈশিংদগী অহেনবা এফ.- অমসুং এফ.ই.৩+ গী চাং হন্থহনবা) থৌওং অমা পুথোরক্লে। হৌজিক পুথোরক্লিবা অনৌবা থৌওং অসিনা নীংথিনা শেম-শাবগী মওং উৎলি অমসুং মখা তাবা ওইনা অপুনবা, শেল য়াম্না চংদবা, য়াম্না লায়না ফংবা মলতি-এদজোর্বেন্ততা য়ুম্ফম ওইবা ফ্লুওরাইদ অমসুং আইরনবু য়ানশিল্লবা ঈশিংদগী নীংথিনা লৌথোকপা ঙম্বা (দবল্যু.ঐচ.ও.না য়াবা চাংগী মখাদা লৈহনবা) খুন্নাইগী থাক্তা (হাই ফ্লো রেৎ) শিজিন্নবা য়াবা ঈশিং শেংদোকপগী পথাপ অমা ওইরক্কনি।
অনৌবা পুথোক্লিবা অসিগী শম্লপ্পা ৱারোলঃ
হৌজিক পুথোক্লিবা অনৌবা তেক্নোলোজী অসিনা শেম-শাবগী মওং অমসুং য়ানশিনবা ঈশিং ফংফমদগী ফ্লুওরাইদ অমসুং আইরন লৌথোক্নবা খুন্নাইগী থাক্তা শিজিন্নবা য়াবা অৱাংবা ফ্লো রেৎ লৈবা (১০,০০০ লিতর/পুং) ঈশিং চুম্থোকপগী পথাপ শেম্বগী পুন্সিনবা ৱাখল্লোনগা মরী লৈনহল্লি।
(অয়েকপাঃ এফ.আর.পি. ভেসেলদা এদজোর্বেন্ত হাপ্পগী মওং)
এফ.আর.পি. (ফাইবর রী-ইনফোর্সদ প্লাস্তিক)না শাবা অকক্নবা পাক-চাউবগী মওং চেনবা ভেসেল অহুম অসি অমগা অমগা থংননা থমগনি। থমগদবা ভেসেলশিং অদুদিঃ ১) চেম্বর-১ (ওক্সিদেসন চেম্বর), ২) চেম্বর-২ (আইরন লৌথোক্নবা ফিলতর) অমসুং ৩) চেম্বর-৩ (ফ্লুওরাইদ লৌথোক্নবা ফিলতর)নি। ওক্সিদেন চেম্বর অসিদা চৎনবা য়াবা চাংগী মনুংদা লৈবা মেঙ্গানিজ ওক্সাইদকী চাং য়াম্না য়াওবা ওরশিং য়াওরি অমসুং মখয়না ওক্সিদাইজিং এজেন্ত ওইনা থবক তৌগনি (এফ.ই.২+গুম্বা মেতাল কন্তামিনেন্ত খন্দোকই)। আইরন লৌথোকপগী ফিলতর অসিদা অকোয়বদা য়াম্না মরাং কায়না ফংবা শেল য়াম্না চংদবা নুংকুপগুম্বা এদজোর্বেন্ত মেতরিএলশিং য়াওই অমসুং মসিদা অকক্নবা অপৌবগী মওং চেনবা লৈঙোই হাপ্পি।
অরোয়বা ওইনা, ফ্লুওরাইদ লৌথোকপগী ফিলতর অসিদা শেল য়াম্না চংদনা ফংবা এক্তিভেতেদ এলুমিনা, ফেরাইৎ য়াওহল্লবা এক্তিভেতেদ এলুমিনা (এফ.আই.এ., সি.এম.ই.আর.আই.গী পেতেন্ত তৌরবা পোত্থোক অমা) অমসুং জিঙ্ক য়াওহল্লবা এক্তিভেতেদ চার্কোল (সি.এম.ই.আর.আই.গী পেতেন্ত তৌরবা পোত্থোক অমা)গুম্বা তোঙান তোঙানবা এদজোর্বেন্তশিং অসি লৈনুংগী ঈশিংদগী তুংদুনা লৈবা ফ্লুওরাইদকী চাং হন্থহন্নবা মথং-মনাও নায়না য়াওই/হাপ্পি। য়ানশিল্লবা ঈশিং অসিবু পান্দমগী মতুং ইন্না নীংথিনা চুম্থোক্নবা হায়দুনা মতিক চাবা চাংদা হাইপোক্লোরাইৎ থাজিন্নবা হাইপোক্লোরাইৎ থাজিনবগী পম্প অমসুং মাইক্রোন ফিলতর অসি পনখ্রিবা ভেসেলশিং অসিগা পরেং অমত্তদা খিনগনি। তেক্ত-কায়দবগী মরমগী মতুং ইন্না হাইপোক্লোরাইৎ অসি ক্লোরিন গ্যাসকী মহুত্তা চৎনবা য়াবা চাংগী মনুং চন্না শিজিন্নৈ। ফ্লুওরাইদ য়াওদ্রবা থক্নবা ঈশিংগী অপাম্বা লৈরিবা অসি শেল য়াম্না চংদনা ফংহন্নবা হায়দুনা পুং ১দা চুম্থোক্লবা ঈশিং লিতর ১০,০০০-১২,০০০ চেলহন্নবা মিৎয়েং চঙলি। মসিগী ঈশিং চেনবগী থৌওং অসি ফ্লো মীতর অমা হাপ্তুনা লেপ্তনা য়েংশিনগনি। অসুম্না শেম্লিবা প্লান্ত অসিনা অহানবদা চাউরাক্না পি.পি.এম. ৯গী চাংদা আইরন য়াওরম্বা অদুদগী পি.পি.এম. ০.৩ (দবল্যু.ঐচ.ও.গী কাঙলোনগী মতুং ইন্না এফ.ই.গী খুদোংথিনিংঙাই ওইদ্রবা চাং) গী চাংদা হন্থহনবা ঙম্মি অমসুং ফ্লুওরাইদকী ওইনা অহানবদা চাউরাক্না পি.পি.এম. ১২দগী পি.পি.এম. <১.৫ (দবল্যু.ঐচ.ও.গী কাঙলোনগী মতুং ইন্না এফ.ই.-গী খুদোংথিনিংঙাই ওইদ্রবা চাং)গী চাংদা হন্থহনবা ঙম্মি।
থবক পাঙথোকপগী মওং :
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.ই.না পুথোক্লিবা ফ্লুওরাইদ অমসুং আইরন লৌথোক্নবা পথাপ অসিদা তাঙ্কক অহুমদা চুম্থোকপগী পথাপ য়াওই। অহানবা এফ.আর.পি.না শাবা ভেসেল (চেম্বর-১) অসিনা প্রেসিপিতেৎ তৌরবা আইরনবু অথুবা মওংদা লৌথোক্নবনি। মথংগী (চেম্বর-২) অসিনা খ্বাইদগী মরু ওইবা অমা ওইনা য়ানশিল্লবা ঈশিং অসিদগী লেহৌরিবা আইরন লৌথোক্নবনি। খ্বাইদগী অকোনবা তাঙ্কক অসিদা য়ানশিল্লবা লৈনুংগী ঈশিংদগী ফ্লুওরাইদ অসি ‘ফ্লুওরাইদ লৌথোক্নবা য়ুনিৎ’ (চেম্বর ৩)তগী মসিদা য়াওরিবা এদজোর্বেন্ত অসিনা ফ্লুওরাইদকী চাং হন্থহন্দুনা ফ্লুওরাইদ লৌথোকপগী মথৌ পাঙথোক্কনি।
হৌজিক লৈরিবা প্লান্ত অসিগী তোপ তোপ্পা মওং-মতৌঃ
• লৈনুংগী ঈশিংদা য়ানশিন্নবগী শিংনবা অনি লৈরিবা অসিগী ৱারোইশিন পুরক্নবা খোঙথাং অমা (এফ.- কা লোয়ননা এফ.ই.৩+)
• য়ানশিল্লবা ঈশিং তুংফমশিংদগী য়াম্না শেংবা মওংদা ফ্লুওরাইদ অমসুং আইরন লৌথোক্নবা এদজোর্বেন্ততা য়ুম্ফম ওইবা অপুনবা ঈশিং চুম্থোকপগী পথাপ অমা
• ঈশিং চেনবগী চাং ৱাংবা (১০,০০০ লিতর/পুং) থৌওং য়াওবা ঈশিং চুম্থোকপগী পথাপ
• হকশেল ফবা পুন্সি মহিং অমা ওইহনবগী তুং কোয়না চতকদবা পথাপ
• প্লান্ত অসিগী শরুক অমত্তা লৌথোক্তনা প্লান্ত অসিবু শেংদোকপা য়াই
হাই ফ্লো রেৎ আইরন অমসুং ফ্লুওরাইদ লৌথোক্নবা ফিলতর প্লান্ত (মোদেল ১)
[অইবশিং : প্রোফঃ (দাঃ) হরিশ হিরানি অসি সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই., দুর্গাপুর (দবল্যু.বি.)গী দাইরেক্তরনি অমসুং দাঃ প্রিয়াবর্তা বেনর্জী অসিনা সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই., দুর্গাপুর (দবল্যু.বি.)গী সর্ফেস ইঞ্জিন্যারিং অমসুং ত্রাইব্যুলোজীগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিস্তনি]

Ministry of Science & Technology
CSIR-CMERI comes up with High Flow Rate Water Purification Technology for Fluoride and Iron Removal
09 OCT 2020 4:36PM by PIB Delhi
By: Prof. (Dr) Harish Hirani & Dr. Priyabrata Banerjee
NEED OF THE TECHNOLOGY:
The contamination of fluoride and iron in drinking water is increasing day by day. Iron is the most abundant trace element in human body, responsible for accomplishment of vital biological functions such as gastrointestinal processes and the regulation of body temperature. But when iron level in water is beyond 0.3 ppm (as per WHO guideline), it shows several adverse effects including liver disease, irregular heart rhythm and neuronal disorder etc.
Similarly, restricted dose of fluoride ( less than 1.5 ppm, as per WHO guideline) in drinking water is required for proper strengthening of teeth and bones in human body. But intake of excess fluoride can affect human health profusely by causing dental and skeletal fluorosis initially, which leads to a crippling malady in the long run. About 60-70 million people of India have been indicated to be at excess (fluoride) F threat. According to the report by Ministry of Drinking Water and Sanitation, the groundwater in more than ten thousand five hundred rural habitations distributed in various states of India are found to be contaminated with elevated fluoride concentration. Therefore, there is a need of affordable water purification technology for fluoride and iron removal.
CSIR-CMERI for the very first time has come up with a dual solution (excess F- and Fe3+ mitigation from ground water). The present invention reveals about proper design and subsequent development of an integrated, low-cost, commonly available multi-adsorbent based community level (high flow rate) water purification system for effective and simultaneous removal of fluoride and iron (below WHO permissible limit) in an efficient manner from contaminated water.
SUMMARY OF THE INVENTION:
The present invention relates to an integrated approach towards design and development of a community level water treatment plant with high flow rate (10,000 litre/hr) to remove fluoride and iron from contaminated water bodies and the process thereof.
Text Box: Schematic adsorbent packing in FRP vessels Three FRP (Fibre Reinforced Plastic) made vessels of specific dimensions has been set up here in series with each other, which are: i) Chamber-I (oxidation chamber), ii) Chamber-II (Iron removing filter) and iii) Chamber-III (Fluoride removing filter). The oxidation chamber contains manganese oxide enriched ores within the permissible limit, which act as an oxidising agent (screens out metal contaminants like Fe2+). The Iron removal filter contains naturally abundant lowcost adsorbent materials such as gravels and treated sand of specific diameter.
Lastly, the Fluoride removal filter also contains several low cost adsorbent materials viz. activated alumina, ferrite impregnated activated alumina (FIA, a patented product from CMERI) and zinc impregnated activated charcoal (patented product from CMERI) in sequential manner to mitigate the residual fluoride from groundwater. A hypochlorite dosing pump with dosing in proper proportions and micron filter are installed in line with the mentioned vessels for disinfection of targeted contaminated water. Hypochlorite is used in permissible range in place of chlorine gas for safety reasons. To meet the high demand of fluoride free cost effective drinking water focus was to achieve 10,000-12,000 litre/hour flow rate of the purified water. The flow is being continuously monitored by installing a flow meter. The developed plant is successfully able to mitigate iron from an initial concentration of ~9 ppm to less than 0.3 ppm (safe limit of Fe as per WHO guideline) and fluoride from initial ~12 ppm to <1.5 ppm (safe limit of F- as per WHO guideline).
WORKING PRINCIPLE:
The CSIR-CMERI developed Fluoride and Iron removal system is comprised of three staged purification system. The first FRP make vessel (Chamber-I)is for rapid removal of precipitated iron. The next one(Chamber-II) is one of the most crucial chambers for removal of the left over iron from the contaminated water.In final stage fluoride will be removed from contaminated ground water by ‘fluoride removal unit’ (Chamber-III), where the adsorbents will fulfil the purpose of fluoride mitigation.
UNIQUENESS OF THE PRESENT PLANT:
• An initiative towards solving dual contaminants problem in ground water (F- as well as Fe3+)
• An integrated adsorbent based water purification system for effective removal of fluoride as well as iron in an efficient manner from contaminated water bodies.
• High flow rate (10,000 litres/h) integrated purification system.
• Sustainability towards healthy livelihood generation.
• Selective backwash without dismantling any part of the plant.
High Flow Rate Iron and Fluoride Removal Filter Plant (Model – I)
[Authors:
Prof. (Dr) Harish Hirani is the Director, CSIR-CMERI, Durgapur (WB)
And Dr. Priyabrata Banerjee is Principal Scientist, Department of Surface Engineering and Tribology, CSIR-CMERI, Durgapur (WB)]