আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
অৱাংথংবা আন্দমানগী শমুদ্র অমসুং বে ওফ বেঙ্গলগী নোংপোক ময়াই থংবগী শম্নবা মফমশিংদা অনেম্বা প্রেসর লৈরি
মসি হয়েং ২০২০গী ওক্তোবরগী ১০দা নোংচুপ-অৱাংনোংচুপ লোমদা চৎখিবা অমসুং ময়াই থংবা বে ওফ বেঙ্গলদা পাথরকপা য়ানা লৈরি
ওক্তোবরগী ৯দগীনা – ১২ ফাওবা আন্দমান শমুদ্র, খা-থংবা অমসুং ময়াই থংবা বে ওফ বেঙ্গলদা অমসুং ওক্তোবরগী ১১দগীনা – ১২ ফাওবদা অন্দ্র প্রদেশ, ওরিশা, তেলঙ্গনা, কর্নাতকা পুম্বা, মহারাস্ত্রাগী থংনবশিং অসিদা নোং চিংগী ফিভম ফৎতে
09 OCT 2020 2:45PM by PIB Imphal
ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)গী সাইক্লোন ৱার্নিং দিবিজনগী মতুং ইন্না:
অৱাংথংবা আন্দমানগী শমুদ্র অমসুং বে ওফ বেঙ্গলগী নোংপোক ময়াই থংবগী শম্নবা মফমশিংদা অনেম্বা প্রেসর লৈরি
মসিগী শাফুগী মতুং ইন্না ওক্তোবরগী ৯দগীনা – ১২ ফাওবা আন্দমান শমুদ্র, খা-থংবা অমসুং ময়াই থংবা বে ওফ বেঙ্গলদা অমসুং ওক্তোবরগী ১১দগীনা – ১২ ফাওবদা অন্দ্র প্রদেশ, ওরিশা, তেলঙ্গনা, কর্নাতকা পুম্বা, মহারাস্ত্রাগী থংনবশিং অসিদা নোং চিংগী ফিভম ফৎতনা লৈরি।
ৱার্নিং
1. নোংজুগী ৱার্নিং
• নোংজু (আন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎকী মথক্তা)
ওক্তোবরগী ৯দগীনা ১০ ফাওবা আন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎকী মথক্তা য়াম্না লিকপা অমসুং ময়াই ওইরপ তৌবা নোংজুনা মফম অয়াম্বদা অদুগা অকনবা নোং (৬.৫-১২ সি.এম.)না মফম খরদা তারবা য়ারি।
• নোংজু (পেনিসুলার ইন্দিয়া অমসুং কোস্তেল ওরিশাগী মথক্তা)
• ওক্তোবরগী ১০দা ওরিশা, কোস্তেল অন্দ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা, কর্নাতকা, রায়াসালিমা, কর্নাতকা পুম্বা অমসুং মারাথ্বাদা লিক্না অমসুং ময়াই ওইরপ তৌবা নোং তাবা য়ানা লৈ অমসুং য়াম্না কনবা নোংনা কোস্তেল অন্দ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা অমসুং কর্নাতকা মফম পুম্বদা তাবা য়ানা লৈরি।
• ওক্তোবরগী ১১দগীনা ১২ফাওবদা ওরিশা, কোস্তেল অন্দ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা, কর্নাতকা, মারাথ্বাদা অমসুং ভিদারভাদা অমসুং অমসুং য়াম্না কনবা নোংনা কোস্তেল ওরিশা, অন্দ্র প্রদেশ, তেলঙ্গনা ,কর্নাতকা মারাথ্বাদা অমসুং ভিদারভাদা মফম পুম্বদা তাবা য়ানা লৈরি।
(ii) ৱিন্দ ৱার্নিং
ওক্তোবর ৯দা আন্দমান ইথৎ, আন্দমান শমুদ্র অমসুং নোংপোক ময়াই বে ওফ বেঙ্গালগী তাইনবা মফংশিংদা অকনবা নুংশিৎ অয়াংবা অসি ৪০-৫০ কিঃমিঃপিঃঐচঃ দগীনা ৬০ কিঃমিঃপিঃঐচঃ ফাওবা লৈরি; ৪৫-৫৫ কিঃমিঃপিঃঐচঃ দগী ৬০ কিঃমিঃপিঃঐচঃনা নোংচুপ বে ওফ বেঙ্গাল অমসুং ওক্তোবরগী ১১দগীনা ১২ফাওবদা ওরিশা অন্দ্র প্রদেশ তামিল নাদুদা লৈরি।
(iii) শমুদ্রগী ফিভম
ওক্তোবরগী ৯দগীনা ১০ফাওবদা আন্দমান শমুদ্র অমসুং নোংপোক ময়াই বে ওফ বেঙ্গালগী মফমশিংদা য়াম্না ফৎতে। ওক্তোবরগী ১১দগী অঙনবাদগীনা ১০গী নুংথিল ফাওবদা বে ওফ বেঙ্গাল, ওরিশা, তামিল নাদু পুদুচেরি কোসশিং ফিভম ফৎতে।
(iv) ঙামীশিংগীদমক ৱার্নিং
• ঙামীশিংবু মফমশিং অসিদা চৎতনবা পাউতাক পীরি: মদুদি আন্দামান শমুদ্র অমসুং নোংপোক থংবা বে ওফ বেঙ্গালগীনা ওক্তোবর ১০; ওক্তোবর ১১গী অঙনবা মতমদগী ওক্তোবর ১২গী নুংথিল ফাওবদা নোংচুপ ময়াই বে ওফ বেঙ্গাল, খা থংবা বে ওফ বেঙ্গাল, ওরিশা, অন্দ্র প্রদেশ,তামিল নাদু অমসুং পুদুচেরী কোসশিং অসিদা চংদনবা পাউতাক পীরি।
• বে ওফ বেঙ্গালগী ঙা ফাবা চৎখিবা ঙামীশিং হল্লক্নবা পাউতাক পীরি।
চানবিদুনা হেন্না মতম চানা খংনবগীদমক www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in অমসুং www.mausam.imd.gov.in দা চংবিয়ু।
চানবিদুনা ফোর্কাস্ত অমসুং ৱার্নিংগীদমক মৌসম এপ, এগ্রোমেত পাউতাক্কীদমক মাঘদুৎ এপ অমসুং নোংথাংগীদমক দামিনি দাউনলোদ তৌবিয়ু।

Ministry of Earth Sciences
Low Pressure area over north Andaman Sea & adjoining east central Bay of Bengal
It is very likely to move west-northwestwards & intensify into a Depression over central Bay of Bengal by tomorrow, the 10th October 2020
Adverse weather likely over Andaman Sea, south & central Bay of Bengal during 9th – 12th October and over Andhra Pradesh, Odisha, Telangana, interior Karnataka and adjoining Maharashtra during 11th & 12th October 2020
09 OCT 2020 2:45PM by PIB Delhi
According to the Cyclone Warning Division of the India Meteorological Department (IMD):
A Low Pressure area has formed over north Andaman Sea and neighbourhood in the early morning of today the 09th October 2020. It lay over north Andaman Sea and adjoining east central Bay of Bengal in the morning (0830 hrs IST) of today, the 09th October 2020. It is very likely to move west-northwestwards & intensify into a Depression over central Bay of Bengal by tomorrow, the 10th October 2020.
Further moving west-northwestwards, it is very likely to cross north Andhra Pradesh coast as a Depression during 12th October 2020, morning.
Under its influence, the following adverse weather is likely over Andaman Sea, south & central Bay of Bengal during 9th – 12th October and over Andhra Pradesh, Odisha, Telangana, interior Karnataka and adjoining Maharashtra during 11th & 12th October 2020.
Warnings:
(i) Rainfall warning
• Rainfall (over Andaman & Nicobar Islands)
Light to moderate rainfall at most places with heavy (6.5-12 cm) rainfall at isolated places would occur over Andaman & Nicobar Islands on 9th and 10th October.
• Rainfall (over peninsular India & coastal Odisha)
• Light to moderate rainfall at many places likely to occur over Odisha, coastal Andhra Pradesh, Telangana, Rayalaseema, Interior Karnataka and Marathwada with heavy falls at isolated places over coastal Andhra Pradesh, Telangana and interior Karnataka on 10th October 2020.
• Light to moderate rainfall at most places likely to occur over coastal Odisha, coastal Andhra Pradesh, Telangana, Karnataka, Marathwada and Vidarbha with heavy to very heavy falls at isolated places over coastal Odisha, coastal Andhra Pradesh, Telangana, interior Karnataka, Marathwada and Vidarbha on 11th & 12th October 2020.
(ii) Wind warning
Squally wind speed reaching 40-50 kmph gusting to 60 kmph would prevail over Andaman Islands, Andaman Sea and adjoining East central Bay of Bengal on 9th October; 45-55 kmph gusting to 65 kmph over westcentral Bay of Bengal and adjoining northwest Bay of Bengal, southwest Bay of Bengal and along & off Odisha- Andhra Pradesh-Tamil Nadu & Puducherry coasts from 11th October early hours till the forenoon of 12th October 2020.
Along with this, squally winds, speed reaching 45-55 kmph are also likely to prevail over Gulf of Mannar from 11th October early hours till the forenoon of 12th October 2020.
(iii) Sea condition
Sea condition will be rough to very rough over Andaman Sea & adjoining East central Bay of Bengal on 9th and 10th October; over westcentral & adjoining northwest Bay of Bengal, southwest Bay of Bengal and along & off Odisha- Andhra Pradesh-Tamil Nadu & Puducherry coasts and over Gulf of Mannar from 11th October early hours till the forenoon of 12th October 2020.
(iv) Fishermen Warning
• Fishermen are advised not to venture into: Andaman Sea & East central Bay of Bengal on 9th and 10th October; westcentral Bay of Bengal and adjoining northwest Bay of Bengal, southwest Bay of Bengal and along & off Odisha- Andhra Pradesh-Tamil Nadu & Puducherry coasts and over Gulf of Mannar from 11th October early hours till the forenoon of 12th October 2020.
• Fishermen out at Sea over the Bay of Bengal are advised to return to the coasts.
Kindly visit www.rsmcnewdelhi.imd.gov.in and www.mausam.imd.gov.in for updates on the system.
Kindly download MAUSAM APP for location specific forecast & warning, MEGHDOOT APP for Agromet advisory and DAMINI APP for Lightning Warning.