হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রীনা ভর্চুএল ওইনা মৈতীনা শেল থাদবা তেক্নোলোজী বিজিনেস ইঙ্ক্যুবেতর জ্ঞান সার্কল ভেঞ্চর আই.আই.আই.তি. স্রি সিতীদা শঙ্গাখ্রে
08 OCT 2020 5:43PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল 'নিশাঙ্ক'না ভর্চুএল ওইনা মৈতীনা শেল থাদবা তেক্নোলোজী বিজিনেস ইঙ্ক্যুবেতর (তি.বি.আই.) জ্ঞান সার্কল ভেঞ্চ ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওব ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, স্রি সিতী (চিতুর), অন্ধ্র প্রদেশতা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ঙসি শঙ্গাখ্রে। শ্রী অমিৎ খারে, সেক্রেতরী, হাইয়র এজুকেসন, শ্রী অজয় প্রকাশ সৌনে, সেক্রেতরী, মৈতী; শ্রী সতিশ চন্দ্র, স্পিসিএল চীফ সেক্রেতরী, ঐচ.ই., অন্ধ্র প্রদেশ গবর্নর; শ্রী বালা এম.এস. চিয়র্মেন, বোর্দ ওব গবর্নর, আই.আই.আই.তি. স্রি সিতী চিতুর; শ্রী স্রিনিবাস সি. রাজু, চিয়র্মেন, স্রি সিতী; প্রোফেসর জি. কান্নাবিরন, দিরেক্তর, আই.আই.আই.তি. স্রি সিতী চিতুর অমসুং মন্ত্রালয় অসিগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায়খি মদুদি অনৌবা থৌরাং অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎলোনবু থৌনা পীগদবা ইঞ্জিন অমনি। ঐখোয়না অনৌবা অমসুং ওন্ত্রপ্রিনর্শিপশিংবু ঐখোয়না সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা ইরোমদোম লেপচবা ঙম্মি অমসুং লুচিংবা ওইনা লৈগনি হায়বসি উৎপা ঙম্নবগীদমক য়োকখৎপা মথৌ তাই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। 'জ্ঞান সার্কল ভেঞ্চর্স'কুম্বা অসিগুম্বা সেন্তরশিং অসিনি নহা ওইরিবা ৱাখলশিংদা ওন্ত্রপ্রিনর্শিপকী অমসুং মায় পাকপা ইন্নোবেতর অমা ওইনবগী ইথিল পীবগী থৌনা লৈরিবসি।
ওন্ত্রপ্রিনর্শিপকী ইথিল অসিবু উরদুনা ২০২০দা আই.আই.আই.তি. স্রি সিতীনা তি.বি.আই., জ্ঞান সার্কল ভেঞ্চর হৌদোকখি। জ্ঞান সার্কল ভেঞ্চর অসিনা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী (মৈতী) মন্ত্রালয়না অয়াবা পীরবা তেক্নোলোজী ইঙ্ক্যুবেসন এন্দ দিবেলপমেন্ত ওব ওন্ত্রপ্রিনর্স (তাইদ ২.০) ইক্যুবেসন সেন্তর ওইনা মথৌ তৌগনি হায়না শ্রী পোখ্রিয়ালনা পাউদমখি।
মাহক্না মখা তানা হায়খি মদুদি ইঙ্ক্যুবেতর অসিনা ইন্সতিত্যুসনশিংগী ওন্ত্রপ্রিনরেলগী থৌনাবু মসিগী ইন্তেলেকচুএল কেপিতেল শীজিন্নদুনা অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.), ব্লোক চেন, সাইবর ফিজিকেল সিস্তেম (সি.পি.এস.), সাইবর সেক্যুরিতী, ইন্তর্নেৎ ওব থিংস (আই.ও.তি.০, রোবোতিক্স অসিনচিংবগী তেক্নোলোজী শীজিন্নবদুনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায়খি মদুদি জ্ঞান সার্কল ভেঞ্চর অসিনা তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা ইনভেস্তেমেন্ত, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং মেন্তরিং পীদুনা ইন্নোবেসন অমসুং স্তার্ত অপশিংগী হব অমা ওইনা মথৌ তাংথোক্কনি। পনবা য়াবদা, তি.বি.আই.গী ওইবা ইন্দস্ত্রিএলিস্ত, ওন্ত্রপ্রিনর অমসুং তেক্নিকেল এক্সপর্তশিং য়াওবা এদভাইজরী কম্মিতী অমা লৈগনি। মসিনা ইঙ্ক্যুবেতীশিংবু একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রীদগী এক্সপর্ত মেন্তর অমসুং নেৎৱার্কশিংবু শীজিন্নবা য়াগনি। মন্ত্রীনা থাজবা ফোংদোকখি মদুদি ইঙ্ক্যুবেতরশিং অসিনা খুন্নাই অসিগী খনবা ওন্ত্রপ্রিনরশিংবু হেন্না খুমাং চাওশিলহনবা ঙমগনি অমসুং থবক পীবা হেনগৎহনগনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী খারেনা হায়খি মদুদি আই.আই.আই.তি. স্রি সিতীনা ইন্নোবেসন অমসুং ওন্ত্রপ্রিনরশিপকী নাৎ অমা শেমগত্তুনা ফেকলতী অমসুং মহৈরোইশিংবু মখোয়না নীংজবশিং থুংহন্নবা হোৎনবদা অমসুং খুন্নাই অসিদা চঙবশিং পীবা ঙম্ববা হোৎনবদা মতেং পাংলগনি। ঐখোয়না তোঙান-তোঙানবা লম্বী শীজিন্নদুনা ওন্ত্রপ্রিনর্শিপ অমসুং ইন্নোবেসন কয়া য়োকখৎলি। আই.আই.আই.তি. স্রি সিতী অসি এজুকেসন মন্ত্রালয়গী ইন্নোবেসন সেলগী শরুক অমা অমসুং ইন্সতিত্যুৎ ইন্নোবেসন কাউন্সিল অমা ওইরম্মি। মখা তানা আই.আই.আই.তি. স্রি সিতীনা ওন্ত্রপ্রিনর্শিপ সেল (ই.-সেল) অমা মহৈরোইশিংদা মতেং পাংনবা অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্নবা অমসুং মখোয়শিংবু অমুক লল্লোন ইতীক্কী খুদোংচাবা ওন্থোক্নবা হাংদোকখ্রে। ই.-সেল অসিনা মহৈরোইশিংবু খুন্নাই অসিগী খনবা মথৌদা মশক খঙবা ওন্ত্রপ্রিনর অমা ওইনবগী ত্রেনিং পীরি। শ্রী খারেনা আসা তৌরি মদুদি মৈতীনা শৌগৎপা তি.বি.আই.-জ্ঞান সার্কল ভেঞ্চরনা ইন্নোবেতর অমসুং স্তার্ত অপশিংদা তোঙান-তোঙানবা তাঙ্কক কয়াদা ইনভেস্তমেন্ত, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সপ্পোর্ত কয়া পীগনি। মসিনা ফেকলতী অমসুং মহৈরোইশিংগী ইন্নোবেসনশিং কম্মর্সিএলাইজ তৌনবা চেন্নেল অমা ওইনা মথৌ পাংথোক্কনি।
সেক্রেতরী, মৈতী, শ্রী অজয় প্রকাশ সৌনেনা হায়খি মদুদি আই.আই.ঈ.তি. স্রি সিতী অসি এজুকেসন অমসুং ইন্দস্ত্রী মপাং ওইনবগী মতীক চাবা খুদম অমনি অমসুং মখোয়না ইন্নোবেসনগী লমদা চাউনা থবক পায়খৎলি।

Ministry of Education
Union Education Minister virtually inaugurates Gyan Circle Ventures, a MeitY–funded Technology Business Incubator at IIIT Sri City
08 OCT 2020 5:43PM by PIB Delhi
Union Minister for Education Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' virtually inaugurated the Gyan Circle Ventures, a MeitY funded Technology Business Incubator (TBI) of Indian Institute of Information Technology, Sri City (Chittoor), Andhra Pradesh through Video Conference here today. Shri Amit Khare, Secretary, Higher Education, Shri. Ajay Prakash Sawhney, Secretary, MeitY; Shri Satish Chandra, Special Chief Secretary HE, Government of Andhra Pradesh; Shri. Bala M.S. Chairman, Board of Governors, IIIT Sri City Chittoor; Shri. Srinivasa C. Raju, Chairman, Sri City; Prof. G. Kannabiran, Director, IIIT Sri City Chittoor and senior officials of the Ministry were present on the occasion.
Speaking on the occasion Shri Pokhriyal said that Innovation is the engine that powers this progress of the nation. We need to foster innovation and entrepreneurship to ensure that we are self-sustainable and remain as a leader, at the cutting edge of science and technology, he added. It is centers like these, ‘Gyan Circle ventures’ which have the potential to instill entrepreneurship in young minds and steward them to become successful innovators.
Keeping up with the spirit of entrepreneurship, in 2020, IIIT Sri City is launching the TBI, Gyan Circle Ventures. Gyan Circle Ventures would function as a Technology Incubation and Development of Entrepreneurs (TIDE 2.0) incubation center as approved by the Ministry of Information Technology (MeitY), Shri Pokhriyal Informed.
He further informed that the incubator would leverage the institutions’ entrepreneurial spirit via utilizing its intellectual capital and engage in using emerging technologies such as Artificial Intelligence (AI), Block-chain, Cyber Physical Systems (CPS), Cyber Security, Internet of Things (IoT), Robotics, etc.
Shri Pokhriyal said that the Gyan Circle Ventures will serve as a hub for innovation and startups by providing support, in various phases, via investments, infrastructure and mentoring. Notably, the TBI would have an Advisory Committee comprising leading Industrialists, entrepreneurs and technical experts. It would enable incubatees to leverage these expert mentors and networks from both academia and the industry. The Minister expressed hope that the incubator will serve as a catalyst for the advancement of society-conscious entrepreneurship and fuel job creation.
Speaking on the occasion Shri Khare said that IIIT Sri City promotes a culture of innovation and entrepreneurship to help faculty and students to fulfill their potential and to serve the needs of the community. We foster entrepreneurship and innovation through several ways. IIIT Sri City has been part of Ministry of Education’s Innovation Cell and established Institute Innovation Council. Furthermore, IIIT Sri City has established an Entrepreneurship Cell (E-cell) to support and enable students to create innovative ideas and convert them into business opportunities. E-cell trains students on how to be successful entrepreneurs with social responsibility. Shri Khare hoped that the TBI- Gyan Circle Ventures supported by MeitY will provide support for innovators and startups, in various phases via investments, infrastructure and support. It will also serve as a channel for commercializing the innovations of faculty and students.
Secretary, MeitY, Shri Ajay Prakash Sawhney said that IIIT Sri City is the perfect example of collaboration of education and industries and they are working great in the field of innovation.