আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
“য়াম্না কনবা, অকায়-অতোই থোকপা য়াবা নোংলৈ-নুংশিৎগী মওং তাকপা সিস্তেম অমা হন্দক্কী রিতু অসিদা পুথোক্লবা য়াই” : দাঃ ম্রুতিয়ুজয় মোহাপাত্র, দি.জি.এম., আই.এম.দি.
অনৌবা সিস্তেম অসিগী শরুক অমা ওইনা, মফম অমগী নত্ত্রগা দিস্ত্রীক্ত খায়না পীবা ৱার্নিং অসি শেম্লগনি অমসুং য়েন্থোক্কনি: দি.জি.এম., আই.এম.দি.
এন.দি.এম.এ.না নেস্নেল সাইক্লোন রিস্ক মিতিগেসন প্রোজেক্ত (এন.সি.আর.এম.পি.) কৌবা প্রোজেক্ত অমা পায়খৎলগনি। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা, এন.দি.এম.এ.না ৱেব-বেজ দাইনামিক কম্পোজিৎ এত্লাস (ৱেব-দি.সি.আর.এ.) অমা আই.এম.দি.গা খুৎশম্নদুনা স্তেত সরকারগী কোস্তেল স্তেতশিংদা শেমগৎলগনি।
08 OCT 2020 9:00AM by PIB Imphal
আই.এম.দি.গী দাইরেক্তর জেনেরেল দাঃ ম্রুতিয়ুজয় মোহাপাত্রনা হায় মদুদি ইন্দিয়াগী মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্তনা অথুবা মতমদা য়াম্না কনবা, অকায়-অতোই থোকপা য়াবা নোংলৈ-নুংশিৎগী মওং তাকপা সিস্তেম অমা পুথোক্লগনি মসিনা পান্দম থম্লিবা অসি শেল-থুম অমসুং পোৎ-চৈ কয়া অমা নোংলৈ নুংশিৎনা মরম ওইদুনা চহি খুদিংগী ইন্দিয়ন কোস্তশিংদা মাং-তাকহনবা অসিদগী খর মখৈ কনবা ঙমগনি। ২০২০গী ওক্তোবরগী ৬তা ইন্দিয়ন সোসাইতি ওফ রিমোৎ সেন্সিং (আই.এস.আর.এস.) দিল্লীদা পাংথোকখিবা ৱার্লদ স্পেস ৱিক শিনবদা মহাক্না তোপিক ‘চেজিং দ সাইক্লোন’ অসিদা ৱা ঙাংখিবনি।
দাঃ ম্রুতিয়ুজয় মোহাপাত্রনা উৎতুনা তাকখি মদুদি সাইক্লোন্না পোৎ-চৈ মাং তাকহনবা অসি মালেমগী ওইনা হেনগৎলক্লি। “ভারতনা শেন্মীৎলোন হেনগৎলকপা অসিদা, ঐখোয়না পোৎ-চৈ মাং-তাকপদগী হন্থনবা পান্দম থম্লি। য়াম্না কনবা, অকায়-অতোই থোকপা য়াবা নোংলৈ-নুংশিৎগী মওং তাকপা সিস্তেম অমা পুথোক্লগনি” হায়না মহাক্না হায়খি।
অনৌবা সিস্তেম অসিগী শরুক অমা ওইনা, মফম অমগী নত্ত্রগা দিস্ত্রীক্ত খায়না পীবা ৱার্নিং অসি শেম্লগনি অমসুং য়েন্থোক্কনি। দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী এজেন্তসি খুদিংমক্না হায়রিবা দিস্ত্রীক্তশিং অসিগী কার্তোগ্রাফিক, জিওলোজিকেল অমসুং হাইদ্রোলোজিকেল অফংবা দেতাশিং শিজিন্নগনি।
এন.দি.এম.এ.না নেস্নেল সাইক্লোন রিস্ক মিতিগেসন প্রোজেক্ত (এন.সি.আর.এম.পি.) কৌবা প্রোজেক্ত অমা পায়খৎলগনি। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা, এন.দি.এম.এ.না ৱেব-বেজ দাইনামিক কম্পোজিৎ এত্লাস (ৱেব-দি.সি.আর.এ.) অমা আই.এম.দি.গা খুৎশম্নদুনা স্তেত সরকারগী কোস্তেল স্তেতশিংদা শেমগৎলগনি।
অঙনবদা আই.এম.দি.না দাঃ ম্রুতিয়ুজয় মোহাপাত্রনা চেয়র লৌদুনা ওন-লাইন প্রি-সাইক্লোন মিতিং অমা শিনখি, হায়রিবা অসিদা শেম-শানবা হন্না য়েংবা, পোৎ পৈনবগী য়েংশিনবা, ২০২০গী ওক্তোবর-দিসেম্বরগী নোংলৈ-নুংশিৎকী থৌরাং তৌবা অমসুং আই.এম.দি.গী থৌবুনা অনৌবা খোঙথাং লৌখৎপা। মিতিং অসিদা আই.এম.দি.গী, নেস্নেল সেন্তর ফোর মেদিয়ম রেঞ্জ ৱেধর ফোর্কাস্তিং (এন.সি.এম.আর.দবল্যু.এফ.), ইন্দিয়ন এয়র ফোর্স (আই.এ.এফ.), ইন্দিয়ন নেভী (আই.এন.), সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন (সি.দবল্যু.সি.), ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজি (আই.আই.তি.) দিল্লী, ইন্দিয়ন নেস্নেল সেন্তর ফোর ওসিন ইনফোর্মেসন সর্বিস (আই.এন.সি.ও.আই.এস.), নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত (এন.দি.এম.এ.), নেস্নেল দিজাস্তর রেস্পোন্স ফোর্স (এন.দি.আর.এফ.), ফিশরি দিপার্তমেন্ত, পঙচুএলিতি সেল, ইন্দিয়ন রেলৱেজ অমসুং সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন (সি.দবল্যু.সি.)গী এক্সপার্তশিংনা শরুক য়াখি।
সাইক্লোন অসি মহৌশানা মখল কয়া থোক্না মাং তাকহল্লি অমসুং মসিনা অকনবা নোং, অকনবা নুংশিৎ অমসুং নোংলৈ-নুংশিৎ অসিনা মফম অমত্তদা থোকহনদুনা পোৎ-চৈ কয়া অমা মাং-তাকহল্লি। মসিনা য়ুম তেকপা, লম্বী কিন্থবা, লৌফম, মীয়ামগী ওইবা পোৎ-চৈ, পাৱর, তেলেকম্ম্যুনিকেসনগী লাইনশিং শোকহন্দুনা ইমুং অদুদা, মফম অমগী লৈঙক অমসুং স্তেত লরকারদা শেল-থুমগী অৱাবা কয়া নঙহল্লি।
চাওখৎলবা তেক্নোলোজি অমসুং সেতেলাইত্না পীরকপা দেতা শিজিন্নদুনা মমাং চহিদা আই.এম.দি.না হেন্না ফবা সাইক্লোনগী ফোরকাস্ত পীদুনা মতম চানা লাকশিনবা ঙম্মী। য়াম্না খুৎমাং চাওশিনবা অমসুং মরিক চুম্বা সাইক্লোনগীদমক পীরকপা পাউ অসিনা মরম ওইদুনা চহি কয়াদগী মীশি মীনা য়াম্না হন্থখি। নোংজু থা মতুংদা ওক্তোবর অমসুং নবেম্বরদা য়াম্না নুংঙাইবা এত্মোসফিয়র অমা ওইরম্মী অমসুং কোস্তেল অন্দ্র প্রদেশ, ওরিশা অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গাল অমসুং গুজরাতকী কোচ খরদা সাইক্লোনিক ওইবা নোংলৈ-নুংশিৎ লৈখি।
দাঃ মোহাপাত্রনা থৌরম অসিদা হায়রিবা সাইক্লোন অসিগী মরমদা প্রজেন্তেসন অমা পীখি।
মরিক চুম্বা প্রজেন্তেসনগীদমক মফম অসিদা নম্নিয়ু

Ministry of Earth Sciences
“The dynamic, impact-based cyclone warning system will be commissioned experimentally from this season”: Dr. Mrutyunjay Mohapatra, DGM, IMD
As part of the new system, location or district-specific tailored warnings will be prepared and disseminated: DGM, IMD
NDMA has taken up a project, entitled, National Cyclone Risk Mitigation Project (NCRMP). Under this project, NDMA is developing a Web-based Dynamic Composite Risk Atlas (Web-DCRA) in collaboration with IMD and state Governments of coastal states.
08 OCT 2020 9:00AM by PIB Delhi
Director General of IMD, Dr.Mrutyunjay Mohapatra has said that the India Meteorological Department will soon launch a dynamic, impact-based cyclone warning system, aimed at minimising economic losses and damage to property due to the cyclones that hit Indian coasts every year.He was speaking on the topic of ‘Chasing the Cyclones’, organised as part of World Space Week celebrations by the Indian Society of Remote Sensing (ISRS)’s Delhi chapter on October 06, 2020.
Dr.Mohapatra pointed out that the damage caused to infrastructure due to cyclones is increasing the world over. “With India’s growing economy, we aim to reduce the damage and economic losses caused to property and infrastructure. The dynamic, impact-based cyclone warning will be commissioned from this season”, he said.
As part of the new system, location or district-specific tailored warnings, which factor in the local population, infrastructure, settlements, land use and other elements, will be prepared and disseminated. All disaster management agencies will make extensive use of cartographic, geological and hydrological data available for the district concerned.
NDMA has taken up a project, entitled, National Cyclone Risk Mitigation Project (NCRMP). Under this project, NDMA is developing a Web-based Dynamic Composite Risk Atlas (Web-DCRA) in collaboration with IMD and state Governments of coastal states.
Earlier in day, IMD organized the on-line pre-cyclone exercise meeting under the chairmanship of Dr.Mrutyunjay Mohapatra, to review the preparedness, take stock of requirements, plan for the cyclone season October-December, 2020 and share new initiatives by IMD with stake holders. The meeting was participated by experts from IMD, National Centre for Medium Range Weather Forecasting (NCMRWF), Indian Air Force (IAF), Indian Navy (IN), Central Water Commission (CWC), India Institute of Technology (IIT) Delhi, Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS), National Disaster Management Agency (NDMA), National Disaster Response Force (NDRF), Deptt. of Fisheries, Punctuality Cell, Indian Railways and Central Water Commission (CWC).
Cyclones are multi-hazardous in nature and thus they cause heavy rain, strong winds and storm surge over the affected region simultaneously and in its wake the associated property loss can be huge. This can be in the form of damage to houses and roads, farms and agriculture lands, public infrastructure, and power and telecommunication lines, adding to the overall economic burden for the affected families, local administrations and state governments.
With improved technology and increased use of satellite-guided data in recent years, IMD has managed to better cyclones forecast and issue timely warnings.Advance and accurate cyclone predictions, combined with efforts from disaster management agencies, have also significantly contributed in bringing down the cyclone mortality rate over the years. The post-monsoon months of October and November offer the favourable atmosphere and sea conditions for the occurrence of cyclonic storms, which mainly affect coastal Andhra Pradesh, Odisha and West Bengal in east coast and Gujarat in west coast.
Dr. Mohapatra gave a comprehensive presentation on the occasion to explain all aspects of cyclones.
Click here for detailed presentation.