সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
১৯১৫দগী ১৯৬৫ ফাওবগী সোলর মেগনেতিক ফিল্দগী রিকন্সত্রক তৌবা মেপনা নুমিৎকী তুংদা ওইরক্কদবা ফীভম পুথোকপদা মতেং পাংবা ঙমগনি
কে.ও.এস.ও. (দি.এস.তি.)দা রেকোর্দ তৌখিবা ফিল্মশিং অমসুং ফোতোগ্রাফশিং অসি খক্তনা ১৯১৫-৬৫কী মতমকী ওইনা মালেমদা লৈরিবা নুমিৎকী য়ুনিফোর্ম ওবজর্বেসনশিং ওইরি
06 OCT 2020 5:10PM by PIB Imphal
পৃথিবীদা লৈরিবা জীবা পান্বাশিংনা হিংনবগী ইনর্জীগী মরু ওইবা হৌরকফম ওইরিবা নুমিৎ অসিনা ঐখোয়গী তুংলমচৎকীদমক করি থৌরাং তৌদুনা থম্লি?
নুমিৎকী মমাংঙৈদা ওইখিবা মওং-মতৌশিং নৈনরবা মতুংদা অথুবদা সাইন্তিস্তশিংনা তুংদা ওইরক্কদবা নুমিৎকী মেগনেতিক্কী ওইবা মওংশিংগী মতাংদা থীজিনবা য়ারগনি। হৌখিবা চহিচাগী অহানবা চহি য়াংখৈগা মরী লৈনবা মেগনেতিক ফিল্দ মেপ অমা হন্দক্তা শেমগৎপা ঙমখ্রে মসিনা হেন্না মমুৎ তানা খঙহনবা ঙমহল্লগনি।
ক্লাইমেৎ স্তদীশিংগা মান্নবা মওংদা, এস্ত্রোনোমরশিংনা নুমিৎকী মওং-মতৌ অসি তুংলমচৎতা কমদৌরক্কনি খঙদোক্নবা মমাংঙৈদা কমদৌরম্বগে হায়বগী ৱারোল খঙবা মথৌ তাই। মওং-মতৌ অসিগী মরু ওইরিবা পেরামিতর অমা ওইরিবা অসি হোংবা নাইবা অমসুং নুমিৎকী মতম চংবা অহোংবশিং পুরক্লিবা মেগনেতিক ফিল্দনি।
ঙসিগী তেক্নোলোজী অসিনা মেগনেতিক ফিল্দ অসি হকথেংননা ওবজর্বেসন তৌবা ঙমহল্লি অদুবু ১৯৬০গী মমাংদদি মেগনেতিক ফিল্দ হকথেংননা ওবজর্বেসন তৌবগী রেকোর্দ লৈতে।
হন্দক্তা ভারতকী রিসর্চরশিংনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী (দি.এস.তি.) ওতোনোমস ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ এস্ত্রোফিজিক্স (আই.আই.এ.)গী কোদাইকনল সোলর ওবজর্বেতরী (কোসো)দগী রিকোর্দ তৌখিবা হৌখিবা চহিচাগী ওইবা তোঙান তোঙানবা ৱেফলেন্থশিংদা লৌবা নুমিৎকী ফিল্মশিং অমসুং ফোতোগ্রাফশিং দিজিতাইজ তৌখ্রে (https://kso.iiap.res.in)। সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী অমসুং আই.আই.এ.গী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা আর‍্যভত্ত রিসর্চ ইন্সতিত্যুত ওফ ওবজর্বেস্নেল সাইন্সেস (এরিজ)কী সাইন্তিস্তশিংনা মখোয়না প্রোক্সী দেতা হায়না কৌরিবা দিজিতাইজ তৌরবা দেতা অসি ১৯১৫-১৯৬৫গী মতমগী নুমিৎকী অহানবা মেগনেতিক ফিল্দ মেপ শেমগৎনবা শীজিন্নখি।
সোলর সাইকল ১৫-১৯গী ওইবা মতম অসিগী মেপ অসিনা তুংলমচৎতা নুমিৎকী মেগনেতিক বেরাইএবিলিতী অমসুং অহোংবশিং মাংজৌননা খঙদোকপা ঙম্বদা মতেং পাংলগনি।রিসর্চ অসি এরিজকী দিরেক্তর প্রোফেসর দিপাঙ্কর বেনর্জী অমসুং আই.আই.তি. (বি.ঐচ.য়ু.)দগী দি.এস.তি.গী রমানুজন ফেলোং অমা ওইরিবা দা বিদ্যা কারাক য়াওনা মহাক্কী তিমনা লুচিংখি অমসুং মসি দি.এস.তি. অমদি রুসিয়ন ফাউন্দেসন ফোর বেসিক রিসর্চ প্রোজেক্তনা মতেং পাংখি, অমসুং হন্দক্তা ইন্দো-রুসিয়ন জোইন্ত রিসর্চ প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা ‘এস্ত্রোফিজিকেল জর্নেল লেতর্স’তা ফোঙখি।
দা বেনর্জীগী মতুং ইন্না কোসোগী দিজিতেল দেতা অসি য়াম্না তোপ-তোপ্পি মরমদি মসি মালেমগী ওইনা অমত্তা ঙাইরবা ওবজর্বেতরীনি মসিনা চহিচা অমা হেনবগী নুমিৎকী মেগনেতিক ফিল্দগী মফম অমসুং মপাঙ্গল লোয়ননা সিএ II কে অমসুং ঐচ অল্ফা লাইনশিংগী খুত্থাংদা পোলরিতীগী মতম চাংবা য়ুনিফোর্ম ওবজর্বেসনশিং পীরি।নুমিৎকী দিজিতাইজ তৌরবা ইমেজ ১৫,০০০ হেনবনা মতম অসিগী মেগনেতিক ফিল্দ মেপ শেমগৎপদা মতেং পাংখি। মেপ অসিনা চহি ১১ খুদিংগী থোকপা অমসুং মতমগী তুংনা হনজিনবা তোপ তোপ্পা পেতর্ন উৎপা নুমিৎকী অখন্নবা ফিচর অমা ওইরিবা পোলর রিবর্জেল নৈনবদা মতেং পাংগনি।
‌ইমেজ কেপ্সন: (a),(c) অৱাংথংবা/মখাথংবা হেমিস্ফিয়রগী সনস্পোৎ এরিয়শিংগী বেরিএসন। (b) জোনেলগী ওইবা মেগনেতিক ফিল্দগী চাংচৎ অসি হীগোক্তগী অঙাংবদা উৎলি। ইন্তেন্স সনস্পোৎ এক্তিবীতথগী জোনশিং, নেগেতিব তিল্ত প্রিদোমিনেন্সকী দোমেনশিং অসি মথংশিৎনা অমুবা অমসুং অশংবদা উৎলি। সোলর সাইকলশিংগী মশিং অসি মথকথংবা পেনেলদা লেবেল তৌরি। তুং ইল্লিবা/মকোক থংবা পোলার্রিতীগী রেমনেন্ত ফ্লক্স সর্জশিং অসি সোলিদ/দাশ তেনজৈশিংনা উৎলি। ক্রিতিকেল সর্জশিং অসি বোল্দ তেনজৈশিংনা উৎলি অমসুং এন.১/এস.১, এন.২/এস.২, এন.২/এস.৩/ এন.৪/এস.৪, অমসুং এন.৫/এস.৫ হায়না সাইকল ১৫-১৯গী লেবেল তৌরি। নাপু মচুগী ওভেলশিংনা ওইথোকপা য়াবা (ওন্ন-তৈনবা) লিদিং-পোলারিতীগী সর্জশিং উৎলি।
[পব্লিকেসন লিঙ্ক: https://arxiv.org/abs/2009.06969
[অকুপ্পা মরোলগীদমক প্রোফ. দিপাঙ্কর বেনর্জী (dipu@aries.res.in)দা কন্তেক্ত তৌবা য়াগনি]

Ministry of Science & Technology
Map reconstructing solar magnetic field from 1915 to 1965 can help predict Sun’s future
Films and photographs recorded at KoSO (DST) are the only uniform observations of the Sun available in the world for the period 1915-65
06 OCT 2020 5:10PM by PIB Delhi
What does the Sun, the primary source of energy that sustains life on earth, hold for our future?
Scientists may soon be able to study the future magnetic activity of the sun with the understanding of its behaviour in the past. A magnetic field map corresponding to the first half of the last century has been developed recently that can immensely improve that understanding.
Just like in case of climate studies, astronomers need information of the behaviour of the Sun in the past to predict how it will behave in the future. A critical parameter of the behaviour is the magnetic field which keeps varying and governs the long-time changes in the Sun.
Technology today has enabled direct observations of magnetic field, but there are no direct observations of magnetic field recorded before 1960s.
Recently, Indian researchers have digitised the films and photographs of the sun taken at multiple wavelengths and corresponding to the past century as recorded from the Kodaikanal Solar Observatory (KoSO) of Indian Institute of Astrophysics (IIA), an autonomous institute of Department of Science and Technology (DST) (https://kso.iiap.res.in). Scientists from the Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES) also an autonomous Institute of the Department of Science & Technology and IIA, used this digitised data which they called the proxy data to develop the first magnetic field map of the Sun for the period 1915-1965.
The map of this period corresponding to the solar cycles 15 -19 will help us understand the magnetic variability and predict changes in the Sun in the future. The research is led by Director ARIESProf. Dipankar Banerjee and his team including DrBidyaKarak from IIT (BHU), a Ramanujan Fellow of DST, and supported by DST and Russian Foundation for Basic Research project through an Indo-Russian Joint Research Program was published in the ‘Astrophysical Journal Letters recently.
According to Dr Banerjee, the digital data from KoSO is unique because this is the only observatory in the globe which provides the long-term uniform observations of the Sun in terms of the location and strength of its magnetic field as well as polarity through Ca II K and H alpha lines for more than a century. More than 15,000 digitised images of the Sun has helped develop the magnetic field map of the period.
The map will also help study with precision polar reversal, a unique feature of the Sun, which occurs every 11 years and shows distinct pattern that repeats over time.
Image caption: (a),(c) Variation of the sunspot areas in the northern/southern hemisphere. (b) Zonally averaged magnetic field is shown in blue-to-red. Zones of intense sunspot activity, domains of negative tilt predominance are shown in black and green, respectively. Numbers of solar cycles are labelled at the top panel. The remnant flux surges of following/leading polarities are shown by solid/dashed arrows. Critical surges are shown with bold arrows and labelled as N1/S1, N2/S2, N3/S3, N4/S4, and N5/S5 for Cycles 15–19. The yellow ovals show possible sources of the (opposite) leading-polarity surges.
[Publication link: https://arxiv.org/abs/2009.06969
For more details, Prof.Dipankar Banerjee (dipu@aries.res.in) can be contacted.]