প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেদ্র মোদীনা অতল তনেল শঙ্গাগদৌরি
01 OCT 2020 1:00PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওক্তোবর ০৩, ২০২০গী অয়ুক পুং ১০তা রোহতগদা লৈবা অতল তনেল শঙ্গাগদৌরি‍।
অতল তনেল অসি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী শাংবা হায়ৱে তনেলনি‍। কি:মি: ১য়৯.০২ শাংবা তনেল অসিনা চহী চুপ্পা মনালিদগী লহাউল-স্পিতি তম্পাক ফাওবা শম্নহল্লি‍। হান্নদি তম্পাক অসি চহী খুদিংগী থা ৬ উন কন্না তাবনা মরম ওইরগা শম্নদনা লৈরমবনি‍।
তনেল অসি হিমালয়াগী পির পঞ্জাল চীংশাঙদা মীন সী লৈভেল (এম.এস.এল.)দগী মিতর ৩০০০ (ফিত ১০,০০০) ৱাংবা মফমদা অল্ত্রা-মোদর্ন স্পেসিফিকেসন শীজিন্নদুনা শাবনি‍।
তনেল অসিনা মনালি অমসুং লেহগী মরক্কী লম্বীগী অশাঙবা কি:মি: ৪৬ হন্থহল্লে অমদি চৎপগী মতমনা পুং ৪ দগী ৫ ফাওবগী চাং হন্থহল্লে‍।
অতল তনেলগী খা থংবা থোঙ অসি মনালিদগী কি:মি: ২৫ লাপ্না মিতর ৩০৬০ ৱাংবা মফমদা লৈ অদুগা অৱাং থংবা থোঙনা লহাউল তম্পাক্কী তেলিং, সিসু খুঙ্গঙ মনাক্তা মিতর ৩০৭১ ৱাংবা মফমদা ল‍ৈ‍।
মসি খুনিংথেক মওংগী ওইবা সিঙ্গল ত্যুব দবল লেনগী মিতর ৮গী লম্বী লৈ‍। মসিদা মিতর ৫.৫২৫ ৱাংবা কোকথক্কী অহাঙবা লৈ‍।
মসিদা মিতর ১০.৫ পাকই অমদি মেন তনেল মশাদা মীতর ৩.৬ x ২.২৫ পাক চাউবা মৈ চঙদবা অথু অকায়গী ইগ্রেস তনেল য়াওরি‍।
অতল তনেল অসি খ্বাইদগী য়াঙবা খোঙজেল পুংদা কি:মি: ৮০ ওইবা নোংমদা কার ৩০০০ অমসুং ত্রক ১৫০০গী ত্রাফিক দেন্সিতীগীদমক দিজাইন তৌবনি‍।
মসিদা সেমি ত্রান্সভর্স ভেন্তিলেসন সিস্তেম, এস.সি.এ.দি.এ.না কন্ত্রোল তৌবা মৈহৌ লাংপোক থেংননবা, মৈ ঙালহন্নবা অমদি শেন্ননবা সিস্তেম য়াওনা স্তেত ওফ দি আর্ত ইলেক্ত্রোমেকানিকেল সিস্তেম য়াওরি‍।
তনেল অসিদা মতিক চারবা শাফগদবা ফীভমশিং য়াওরি‍। পনবা য়াবা মরুওইবা শাফগদবা ফীভমশিংদি
(ক) থোঙ অনিমক্তা তনেলদা চঙবদা থিংনবা পনশিং
(খ) অথু অকায়গী পাউ ফোওদোক ফাওজিন তৌননবা মিতর ১৫০ খুদিংগী তেলিফোন কনেক্সন
(গ) মিতর ৬০ খুদিংগী মৈহৌ লাংপোক থেংননবা ঈশিং কোঞ্জিলগী মেকানিজম
(ঘ) মিতর ২৫০ খুদিংগী সি.সি.তি.ভি. কেমেরা থেত্তুনা থৌদোক থোকপা মশা মথন্তা খঙদোকচবা
(ঙ) কি:মি: ১ খুদিংগী নুংশিৎকী ক্বালিতী মোনিতরিং তৌনবা ফীভম
(চ) মিতর ২৫ খুদিংগী চেন্থোক্নবা মৈঙাল/মীহুৎথোঙ
(ছ) তুনেল পুম্বদা ব্রোদকাস্তিং সিস্তেম
(জ) মিতর ৫০ খুদিংগী ফাইয়র রেতেদ দেম্পর
(ঝ) মিতর ৬০ খুদিংগী কেমেরা
রোহতগ পাসকী হেক মখাদা তনেল অসি শেম্ননবা পুৱারী ওইবা ৱারেপ অসি লৈখিদ্রবা শ্রী অতল বিহারি বাজপাইনা প্রধান মন্ত্রী ওইরিঙৈদা জুন ০৩, ২০০০দা লৌখিবনি‍। তনেল অসিগী খা থঙবা থোঙগী এপ্রোচ রোদগী উরেপ উয়ুং মে ২৬, ২০০২দা তমখিবনি‍।
বোর্দর রোদ ওর্গনাইজেসন (বি.আর.ও.)না মিতর ৫৮৭ শাংবা সেরি নলাহ ফোল্ত জোনগী খ্বাইদগী খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মফম য়াওনা অচৌবা জিওলোজিকেল, তেরাইন অমসুং ঈশিং নুংশিৎকী শীংনবশিং থেংননবা চোকথবা নাইদনা হোৎনখি‍। মায়কৈ অনিমক্তগী ওক্তোবর ১৫, ২০১৭দা ফাওনবা ঙমখি‍।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম মপু ওইদুনা দিসেম্বর ২৪, ২০১১৯দা পাঙথোকখিবা কেন্দ্রগী কেবিনেতনা রোহতঙ্গ তনেলবু হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী অতল বিহারি বাজপাইনা লৌরমবা থৌদাংবু ইকায়খুম্নবা ওইনা অতল তনেল হায়না মিংথোন্নবা ৱারেপ লৌখি‍।
মনালিদা লৈবা খাথংবা থোঙদা অতল তনেল শঙ্গাবগী থৌরম য়াওরবা মতুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লহাউল স্পিতিগী সিসু অমসুং সোলাং তম্পাক্তা পাঙথোক্কদবা মীয়ামগী ওইবা থৌরমদা শরুক য়াগনি‍।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi to inaugurate the Atal Tunnel
01 OCT 2020 1:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi shall inaugurate Atal Tunnel, Rohtang at 10 AM on 3rd October 2020.
Atal Tunnel is the longest highway tunnel in the World. The 9.02 Km long tunnel connects Manali to Lahaul-Spiti valley throughout the year. Earlier the valley was cut off for about 6 months each year owing to heavy snowfall.
The Tunnel is built with ultra-modern specifications in the Pir Panjal range of Himalayas at an altitude of 3000 Mtrs (10,000 Feet) from the Mean Sea Level (MSL).
The tunnel reduces the road distance by 46 Kms between Manali and Leh and the time by about 4 to 5 hours.
The South Portal (SP) of Atal Tunnel is located at a distance of 25 Km from Manali at an altitude of 3060 Mtrs, while the North Portal (NP) of the tunnel is located near village Teling, Sissu, in Lahaul Valley at an altitude of 3071 Mtrs.
It is horse shoe shaped, single tube double lane tunnel with a roadway of 8 Mtrs. It has an overhead clearance of 5.525 Mtrs.
It is 10.5-metre wide and has a 3.6 x 2.25 Mtrs fire proof emergency egress tunnel built into the main tunnel itself.
Atal Tunnel has been designed for traffic density of 3000 cars per day and 1500 trucks per day with max speed of 80 km/hr.
It has the state of the art electromechanical system including semi transverse ventilation system, SCADA controlled firefighting, illumination and monitoring system.
The Tunnel has ample safety features built into it. Some of the key safety features are
(a) Tunnel entry barriers at both portals.
(b) Telephone connections at every 150 Mtrs for emergency communication.
(c) Fire hydrant mechanisms at every 60 Mtrs.
(d) Auto incident detection system with CCTV cameras at every 250 Mtrs.
(e) Air quality monitoring at every 1 Km.
(f) Evacuation lighting / exit signs at every 25 Mtrs.
(g) Broadcasting system throughout the tunnel.
(h) Fire rated Dampers at every 50 Mtrs.
(i) Cameras at every 60 Mtrs.
The historic decision to construct a strategic tunnel below the Rohtang Pass was taken on June 03, 2000 when late Shri Atal Bihari Vajpayee was the Prime Minister. The foundation stone for the Access Road to the South Portal of the tunnel was laid on May 26, 2002.
The Border Roads Organisation (BRO) worked relentlessly to overcome major geological, terrain and weather challenges that included the most difficult stretch of the 587-metre Seri Nalah Fault Zone. The breakthrough from both ends was achieved on October 15, 2017.
The Union Cabinet met under the chairmanship of Prime Minister Shri Narendra Modi on 24th December 2019 and decided to name the Rohtang Tunnel as Atal Tunnel to honour the contribution made by the former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee.
After attending the inauguration function of the Atal Tunnel at South Portal, Manali, Prime Minister Shri Narendra Modi shall be participating in public functions at Sissu in Lahaul Spiti and at Solang Valley.