Ministry of Statistics & Programme Implementation
NSS REPORT: TIME USE IN INDIA- 2019 (JANUARY – DECEMBER 2019)
29 SEP 2020 4:13PM by PIB Delhi
A. Introduction
Time Use Survey (TUS) provides a framework for measuring time dispositions by the population on different activities. It is an important source of information about the activities that are performed by the population and the time duration for which such activities are performed. One distinguishing feature of Time Use Survey from other household surveys is that it can capture time disposition on different aspects of human activities, be it paid, unpaid or other activities with such details which is not possible in other surveys.
The primary objective of Time Use Survey (TUS) is to measure participation of men and women in paid and unpaid activities. TUS is an important source of information on the time spent in unpaid caregiving activities, volunteer work, unpaid domestic service producing activities of the household members. It also provides information on time spent on learning, socializing, leisure activities, self-care activities, etc., by the household members.
National Statistical Office (NSO) conducted the first Time Use Survey in India during January – December 2019. The survey measures the participation rate and time spent on paid activities, care activities, unpaid activities, etc.
B. Features of the Survey
1. Coverage: This survey covered 1,38,799 households (rural: 82,897 and urban: 55,902). Information on time use was collected from each member of age 6 years and above of the selected households. This survey enumerated 4,47,250 persons of age 6 years and above (rural: 2,73,195 and urban:1,74,055).
2. Data collection: In this survey data on time use was collected through personal interview method. Information on time use was collected covering a period of 24 hours starting from 4:00 A.M. on the day before the date of interview to 4:00 A.M. on the day of interview
3. Presentation of the estimates: The results have been presented here considering all the activities in the time slots instead of considering only the major activity.However the Report on Time Use in India-2019 alsocontains estimates considering only the major activities in the time slots. The results are presented for persons of age 6 years and above. The key indicators of time use survey arecalculated as follows:
• Participation rate in a day in any activity is calculated as the percentage of persons performing that activity during the day.
• Average time spent in a day per participant for any activity is calculated by considering those who participated in the activity. Estimates of average time in a day in different activities derived by considering only the participants in the activities are referred to asaverage time spent in a day per participant.
• Average time spent in a day per person for any activity is calculated by considering all the persons irrespective of whether they participated in the activity or not. By this approach, distribution of total time of 1440 minutes of a day per person in different activities is derived.
1. The key findings of the survey are given in the statements annexed while the report and the unit level data both are accessible at https://mospi.gov.in.
Annexure
Key Findings of the Survey
Table 1: Percentage of persons of age 6 years and above participating in different activities in a day
all-India
Description of the activity
rural
urban
rural+urban
male
female
person
male
female
person
male
female
person
Employment and related activities
56.1
19.2
37.9
59.8
16.7
38.9
57.3
18.4
38.2
Production of goods for own final use
19.1
25.0
22.0
3.4
8.3
5.8
14.3
20.0
17.1
Unpaid domestic services for household members
27.7
82.1
54.6
22.6
79.2
50.1
26.1
81.2
53.2
Unpaid caregiving services for household members
14.4
28.2
21.2
13.2
26.3
19.5
14.0
27.6
20.7
Unpaid volunteer, trainee and other unpaid work
2.8
2.0
2.4
2.5
2.2
2.3
2.7
2.0
2.4
Learning
24.1
19.4
21.8
23.3
20.7
22.0
23.9
19.8
21.9
Socializing and communication, community participation and religious practice
91.7
91.2
91.5
90.6
91.4
91.0
91.4
91.3
91.3
Culture, leisure, mass-media and sports practices
87.0
82.2
84.6
92.1
92.7
92.4
88.5
85.3
86.9
Self-care and maintenance
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
Note: The estimates have been calculated considering all the activities in a time slot
Table 2: Average time (in minutes) spent in a day per participant of age 6 years and above in different activities
all-India
Description of the activity
rural
urban
rural+urban
male
female
person
male
female
person
male
female
person
Employment and related activities
434
317
404
514
375
485
459
333
429
Production of goods for own final use
203
123
158
134
64
85
198
116
151
Unpaid domestic services for household members
98
301
249
94
293
247
97
299
248
Unpaid caregiving services for household members
77
132
113
75
138
116
76
134
114
Unpaid volunteer, trainee and other unpaid work
99
98
98
111
101
106
102
99
101
Learning
422
422
422
435
425
430
426
423
424
Socializing and communication, community participation and religious practice
151
139
145
138
138
138
147
139
143
Culture, leisure, mass-media and sports practices
162
157
159
171
181
176
164
165
165
Self-care and maintenance
737
724
731
711
720
715
729
723
726
Note: The estimates have been calculated considering all the activities in a time slot
Table 3: Percentage share of total time in different activities in a day per person of age 6 years and above
all-India
Description of the activity
rural
urban
rural+urban
male
female
person
male
female
person
male
female
person
Employment and related activities
16.9
4.2
10.6
21.3
4.3
13.1
18.3
4.2
11.4
Production of goods for own final use
2.7
2.2
2.4
0.3
0.3
0.3
1.9
1.6
1.8
Unpaid domestic services for household members
1.9
17.2
9.4
1.5
16.1
8.6
1.7
16.9
9.2
Unpaid caregiving services for household members
0.8
2.6
1.7
0.7
2.5
1.6
0.8
2.6
1.7
Unpaid volunteer, trainee and other unpaid work
0.2
0.1
0.1
0.2
0.1
0.1
0.2
0.1
0.1
Learning
7.1
5.7
6.4
7.0
6.1
6.6
7.1
5.8
6.5
Socializing and communication, community participation and religious practice
9.6
8.8
9.2
8.7
8.8
8.8
9.3
8.8
9.0
Culture, leisure, mass-media and sports practices
9.7
9.0
9.4
10.9
11.7
11.3
10.1
9.8
9.9
Self-care and maintenance
51.2
50.3
50.8
49.4
50.0
49.7
50.6
50.2
50.4
Total
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
100.0
Note: (i) The estimates have been calculated considering all the activities in a time slot
(ii) Figures may not add up to 100 due to rounding

স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়
এন.এস.এস. রিপোর্ত: ভারত্তা শিজিন্নখিবা মতম _২০১৯ (জানুৱারী –দিসেম্বর ২০১৯)
29 SEP 2020 4:13PM by PIB Imphal
A. ৱাহৌদোক
তাইম য়ুজ সর্ভে (তি.য়ু.এস.) তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিংদা মীয়াম্না শিজিন্নখিবা মতম ওন্নবা ফ্রেমৱার্ক অমা পীরি। মসি মীয়াম্না পাংথোকখিবা থবক থৌরমশিং অমসুং থবক থৌরমশিং অসিগী পাংথোকপদা চংখিবা মতমগী মতাংদা য়াম্না মরুওইবা ই-পাউগী হৌরকফম অমনি। য়ুমগী সর্ভেদগী তাইম য়ুজ সর্ভেগী য়াম্না মরুওইবা ফীচর অমদি অতোপ্পা সর্ভেশিংদা ওইথোক্তবা অকুপ্পা মরোলগা লোয়ননা শেল পীবা, শেল পীদবা নত্রগা অতোপ্পা থবক থৌরমশিংনচিংবা তোঙান তোঙানবা লমশিংদা শিজিন্নখিবা মতম পুথোকপা ঙম্মি।
তাইম য়ুজ সর্ভে (তি.য়ু.এস.)কী মরুওইবা পান্দমদি শেল পীবা অমসুং পীদবা থক থৌরমশিংদা নুপা অমসুং নু্পী শরুক য়াবা পুথোক্নবনি। তি.য়ু.এস. অসি য়ুমগী মীওইশিংগী শেল পীদবা য়েংশিনবগী থবক থৌরমশিং, ভোলুন্তীয়রগী থবক, শেল পীদবা দোমেস্তিক সর্ভিস পীরিবা থবক থৌরমশিংদা শিজিন্নখিবা মতমগী মরুওইবা ই-পাউগী হৌরকফম অমনি। মসিনা মহৈ তম্বদা, সোসিএলাইজিং, মতম লেনবা থবক থৌরমশিং, সেল্ফ-ক্যেরগী থবক থৌরমশিংনচিংবদা ইমুংগী মীওইশিংনা শিজিন্নখিবা মতমগী ই-পাউসু পীরি।
নেস্নেল স্তেতিস্তিকেল ওফিস (এন.এস.ও.)না অহানবা ওইনা ভারত্তা জানুৱারী- দিসেম্বর ২০১৯গী মনুংদা তাইম য়ুজ সর্ভে পাংথোকখি। সর্ভে অসিনা শরুক য়াবগী চাং অমসুং শেল পীবা থবক থৌরমশিং, ক্যেরগী থবক থৌরমশিং, শেল পীদবা থবক থৌরমশিংনচিংবদা শিজিন্নখিবা মতম পুথোক্লি।
B. সর্ভে অসিগী ফীচরশিং
১. কবরেজ: মসিগী সর্ভে অসিনা য়ুমথোং ১,৩৮,৭৯৯ (খুঙ্গং: ৮২,৮৯৭ অমসুং শহর: ৫৫,৯০২) কবর তৌখি। মতম শিজিন্নবগী ই-পাউ অসি খনগৎলবা য়ুমথোংশিংদগী চহি ৬ অমসুং মসিগী মথক্কী মেম্বর অমমমদগী খোমগৎলি। মসিগী সর্ভে অসিনা চহি ৬ অমসুং মসিগী মথক্কী অপুনবা মীওই ৪,৪৭,২৫০ (খুঙ্গং: ২,৭৩,১৯৫ অমসুং শহ: ১,৭৪,০৫৫) কোনশিনখি।
২. দেতা কলেক্সন: মসিগী সর্ভে অসিদা মতম শিজিন্নবগী দেতা অসি পর্স্নেল ইন্তরভ্যু মেথদকী খুত্থাংদা খোমগৎলি। মতম শিজিন্নবগী ই-পাউ অসি ইন্তর্ভ্যুগী নোংমা ৱাৎলিঙৈগী অয়ুক্কী পুং ৪দগী হৌরগা ইন্তর্ভ্যুগী নুমিৎ অদুগী অয়ুক্কী পুং ৪ ফাওগী মতমগী খোমগৎলি।
৩. অপুনবশিংগী প্রজেন্তেসন: ফলশিং অসি মসিদা মরুওইবা থবক থৌরমশিং খক্তা লৌখৎপগী মহুৎতা তাইম স্লোৎশিংগী থবক থৌরমশিং পুম্নমক লৌখৎলগা পীরি। অদুম ওইনমক ভারত্তা ২০১৯দা মরম শিজিন্নবগী রিপোর্ত অসি তাইম স্লোৎশিংদা মরুওইবা থবক থৌরমশিং পুন্না লৌখৎপসু য়াওরি। ফলশিং অসিদা চহি ৬ অমসুং মসিগী মথক্কী মীওইশিংগী উৎলি। তাইম য়ুজ সর্ভেগী মরুওইবা ইন্দিকেতরশিং অসি মখাগীশিং অসিদা হোৎলি:
• থবক থৌরম অমহেক্তগী নোংমগী শরুক য়ানগী চাং অসি নোংমগী মনুংদা থবক থৌরম অদু পাংথোকপা মীওইশিং পর্সেন্তেজদা হোৎলি।
• শরুক য়ারিবা অমনা থবক থৌরম অমা হেক্তা তৌবদা নোংমদা চংলিবা মতমগী চাংচৎ অসি থবক থৌরমশিং অদুদা শরুক য়ারিবশিং অদু য়েংলগা হোৎখি। তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিং অদুগী নোংমগী মতমগী চাংচৎ অসি থবক থোরমশিং অদুদা শরুক য়ারিবশিং খক্তা য়েংলগা হোৎখিবা অসিবু শরুক য়ারিবা অমনা নোংমদা শীজিন্নবা মতমগী চাংচৎ হায়না খঙনৈ।
• মীওই অমনা থবক থৌরম অমা হেক্তা তৌবদা নোংমদা চংলিবা মতমগী চাংচৎ অসি মীওই পুম্নমক্না থবক থৌরমশিং অদুদা শরুক য়াবা নত্রগা য়াদবগী মখা পোনদনা হোৎখি। এপ্রোচ অসিনা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিংদা মীওই অমগী নোংমগী মিনিৎ ১৪৪০গী অপুনবগী মতম অসি য়েন্থোক্তুনা হোৎলি।
৪. সর্ভে অসিদগী ফংলকখিবা মরু ওইবশিং অদু এনেক্স তৌরিবা ৱারোলশিং অসিদা পীরি অমরোমদা রিপোর্ত অমসুং য়ুনিৎ লেবেলগী দেতা অনিমক https://mospi.gov.in দা ফংগনি।
এনেক্সরশিং
সর্ভে অসিগী মরুওইবা ফাইন্দিংশিং
তেবল ১: নোংমদা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিংদা শরুক য়ারিবা চহি ৬ অমসুং মথক্কী মীওইশিংগী পর্সেন্তেজ
ভারত পুম্বা
থবক থৌরমগী অকুপ্পা ৱারোল
খুঙ্গং
শহর
খুঙ্গং+শহর
নুপা
নুপী
মীওই
নুপা
নুপী
মীওই
নুপা
নুপী
মীওই
এম্প্লোইমেন্ত অমসুং মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং
৫৬.১
১৯.২
৩৭.৯
৫৯.৮
১৬.৭
৩৮.৯
৫৭.৩
১৮.৪
৩৮.২
মশাগী শিজিন্ননবা পোৎ-চৈশিং পুথোকপা
১৯.১
২৫.০
২২.০
৩.৪
৮.৩
৫.৮
১৪.৩
২০.০
১৭.১
হাউস হোল্দ মেম্বরশিংগী শেল পীদবা দোমেস্তিক সর্ভিসশিং
২৭.৭
৮২.১
৫৪.৬
২২.৬
৭৯.২
৫০.১
২৬.১
৮১.২
৫৩.২
হাউস হোল্দ মেম্বরশিংগী শেল পীদবা কেতরিং সর্ভিসশিং
১৪.৪
২৮.২
২১.২
১৩.২
২৬.৩
১৯.৫
১৪.০
২৭.৬
২০.৭
শেল পীদবা ভোলুন্তীয়র, ত্রেনী অমসুং অতোপ্পা শেল পীদবা থবক
২.৮
২.০
২.৪
২.৫
২.২
২.৩
২.৭
২.০
২.৪
মহৈ তম্বা
২৪.১
১৯.৪
২১.৮
২৩.৩
২০.৭
২২.০
২৩.৯
১৯.৮
২১.৯
সোসিএলাইজিং অমসুং অমসুং কম্ম্যুনিকেসন, কম্ম্যুনিতী শরুক য়াবা অমসুং ধর্মগী থবক ধৌরমশিং
৯১.৭
৯১.২
৯১.৫
৯০.৬
৯১.৪
৯১.০
৯১.৪
৯১.৩
৯১.৩
নাৎ, মতম লেনবা, মাস মেদিয়া অমসুং শান্ন-খোৎনবগী থবক থৌরমশিং
৮৭.০
৮২.২
৮৪.৬
৯২.১
৯২.৭
৯২.৪
৮৮.৫
৮৫.৩
৮৬.৯
সেল্ফ-ক্যের অমসুং মেন্তেনেন্স
১০০.০
১০০.০
১০০.০
১০০.০
১০০.০
১০০.০
১০০.০
১০০.০
১০০.০
খংজিনগদবা: অপুনবা থবক থৌরম পুম্নমক তাইম স্লোৎ অমত্তদা লৌরগা হোৎপনি।
তেবল ২: নোংমদা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিংদা শরুক য়ারিবা চহি ৬ অমসুং মথক্কী মীওইশিংনা শিজিন্নখিবা মতমগী চাংচৎ (মিনিৎতা)
ভারত পুম্বা
থবক থৌরমগী অকুপ্পা ৱারোল
খুঙ্গং
শহর
খুঙ্গং+শহর
নুপা
feনুপা
person
নুপা
feনুপা
person
নুপা
feনুপা
person
এম্প্লোইমেন্ত অমসুং মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং
৪৩৪
৩১৭
৪০৪
৫১৪
৩৭৫
৪৮৫
৪৫৯
৩৩৩
৪২৯
মশাগী শিজিন্ননবা পোৎ-চৈশিং পুথোকপা
২০৩
১২৩
১৫৮
১৩৪
৬৪
৮৫
১৯৮
১১৬
১৫১
হাউস হোল্দ মেম্বরশিংগী শেল পীদবা দোমেস্তিক সর্ভিসশিং
৯৮
৩০১
২৪৯
৯৪
২৯৩
২৪৭
৯৭
২৯৯
২৪৮
হাউস হোল্দ মেম্বরশিংগী শেল পীদবা কেতরিং সর্ভিসশিং
৭৭
১৩২
১১৩
৭৫
১৩৮
১১৬
৭৬
১৩৪
১১৪
শেল পীদবা ভোলুন্তীয়র, ত্রেনী অমসুং অতোপ্পা শেল পীদবা থবক
৯৯
৯৮
৯৮
১১১
১০১
১০৬
১০২
৯৯
১০১
মহৈ তম্বা
৪২২
৪২২
৪২২
৪৩৫
৪২৫
৪৩০
৪২৬
৪২৩
৪২৪
সোসিএলাইজিং অমসুং অমসুং কম্ম্যুনিকেসন, কম্ম্যুনিতী শরুক য়াবা অমসুং ধর্মগী থবক ধৌরমশিং
১৫১
১৩৯
১৪৫
১৩৮
১৩৮
১৩৮
১৪৭
১৩৯
১৪৩
নাৎ, মতম লেনবা, মাস মেদিয়া অমসুং শান্ন-খোৎনবগী থবক থৌরমশিং
১৬২
১৫৭
১৫৯
১৭১
১৮১
১৭৬
১৬৪
১৬৫
১৬৫
সেল্ফ-ক্যের অমসুং মেন্তেনেন্স
৭৩৭
৭২৪
৭৩১
৭১১
৭২০
৭১৫
৭২৯
৭২৩
৭২৬
খংজিনগদবা: অপুনবা থবক থৌরম পুম্নমক তাইম স্লোৎ অমত্তদা লৌরগা হোৎপনি।
তেবল ৩: নোংমদা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিংদা শরুক য়ারিবা চহি ৬ অমসুং মথক্কী মীওই অমনা শিজিন্নখিবা অপুনবা মতমগী পর্সেন্তেজ
ভারত পুম্বা
থবক থৌরমগী অকুপ্পা ৱারোল
খুঙ্গং
শহর
খুঙ্গং+শহর
নুপা
feনুপা
person
নুপা
feনুপা
person
নুপা
feনুপা
person
এম্প্লোইমেন্ত অমসুং মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং
১৬.৯
৪.২
১০.৬
২১.৩
৪.৩
১৩.১
১৮.৩
৪.২
১১.৪
মশাগী শিজিন্ননবা পোৎ-চৈশিং পুথোকপা
২.৭
২.২
২.৪
০.৩
০.৩
০.৩
১.৯
১.৬
১.৮
হাউস হোল্দ মেম্বরশিংগী শেল পীদবা দোমেস্তিক সর্ভিসশিং
১.৯
১৭.২
৯.৪
১.৫
১৬.১
৮.৬
১.৭
১৬.৯
৯.২
হাউস হোল্দ মেম্বরশিংগী শেল পীদবা কেতরিং সর্ভিসশিং
০.৮
২.৬
১.৭
০.৭
২.৫
১.৬
০.৮
২.৬
১.৭
শেল পীদবা ভোলুন্তীয়র, ত্রেনী অমসুং অতোপ্পা শেল পীদবা থবক
০.২
০.১
০.১
০.২
০.১
০.১
০.২
০.১
০.১
মহৈ তম্বা
৭.১
৫.৭
৬.৪
৭.০
৬.১
৬.৬
৭.১
৫.৮
৬.৫
সোসিএলাইজিং অমসুং অমসুং কম্ম্যুনিকেসন, কম্ম্যুনিতী শরুক য়াবা অমসুং ধর্মগী থবক ধৌরমশিং
৯.৬
৮.৮
৯.২
৮.৭
৮.৮
৮.৮
৯.৩
৮.৮
৯.০
নাৎ, মতম লেনবা, মাস মেদিয়া অমসুং শান্ন-খোৎনবগী থবক থৌরমশিং
৯.৭
৯.০
৯.৪
১০.৯
১১.৭
১১.৩
১০.১
৯.৮
৯.৯
সেল্ফ-ক্যের অমসুং মেন্তেনেন্স
৫১.২
৫০.৩
৫০.৮
৪৯.৪
৫০.০
৪৯.৭
৫০.৬
৫০.২
৫০.৪
অপুনবা
১০০.০
১০০.০
১০০.০
১০০.০
১০০.০
১০০.০
১০০.০
১০০.০
১০০.০
খংজিনগদবা: (i) অপুনবা থবক থৌরম পুম্নমক তাইম স্লোৎ অমত্তদা লৌরগা হোৎপনি।
(ii) রাউন্দিংনা মরম ওইদুনা ফিগরশিং অসি ১০০ ফাওবা হাপত্রে