লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
লেবর কোদকী মতাংদা মীয়াম্না নুংনাংবা ফাওরিবা অসিগী মতাংদা কেন্দ্রগী লেবর মন্ত্রালয়না শেংদোকখ্রে
মন্ত্রালয়না হায়বগী মতুং ইন্না লেবর কোদনা হৌজিক লৈরিবা বেনিফিশরীশিংগী মথক্তা য়েংশিন্দবা সেক্তরদা লৈরিবা শিন্মী কাঙলুপ ৪০ অমগসু মনুং চলহন্দুনা মখোয়গী য়াইফ য়ুম্বালগী হীরমদা থবক কয়া পায়খৎকনি হায়খি
28 SEP 2020 3:06PM by PIB Imphal
লেবর অমসুং ইমপ্লোয়মেন্ত মন্ত্রালয়না নুমিৎ খরনিগী মমাংদা পারলিয়ামেন্তনা অয়াবা পীখ্রবা লেবর কোদ হায়না খঙনরিবা শেমদোকপা কয়া অমা পুরক্কদৌরিবা পুৱারী ওইরবা বিল অসিগী মতাংদা মীয়াম্না নুংনাংবা ফাওরিবা অসিগী মতাংদা ঙসি শেংদোকখ্রে। কেন্দ্রগী লেবর মন্ত্রীনা বিল অসিগী মতাংদা মীয়াম্না অফ-ফত্তা কয়া ঙাংনরিবা অসি য়ুম্ফম য়াওগদবনি হায়খ্রে। থিংজিনগদবা অপিকপা য়ুনিৎশিংদা থবক তৌবা মীওইশিংগী মশিং অসি ৩০০ ফাওবদা হেনগৎপগী হীরম অসিগী মতাংদা শেংদোক্লদুনা মহাক্না হায়খিবদা বিভাগ অসিগা মরী লৈনবা পারলিয়ামেন্তরী স্তেন্দিং কম্মিত্তীনা য়ুনিৎশিং অসিগী শিন্মীশিংবু থবক্তগী পোত্থাহনবা, মতম-খরগী ওইনা থবক পীদবা অমসুং থিংজিনবগী মাংজৌননা অয়াবা লৌনবগীদমক্তা তঙাই ফদনা লৈগদবা শিন্মী মশিং অসি ১০০দগী ৩০০দা হেনগৎপা হায়নসু হায়খিবা লৈ হায়না ফোঙদোকখি। চানবা সরকারদগী মাংজৌননা অয়াবা লৌবগী থৌওং অসিতমক লৌথোকপনি অমসুং শিন্মীশিংগী হক অমসুং অতোপ্পা কান্নবা ফংবগী থৌওংশিংদি হান্নগুম লেংদনা অদুমক লৈখিগনি। থবক্তগী পোত্থাহন্দ্রিঙৈগী মমাংদা মাংজৌননা পাউ ফাওবা, থবক তৌবগী চহি লোইবগী মতুং ইন্না নুমিৎ ১৫নিগী চাংদা খুৎশুমন পীবা খঙহল্লিবা মতমশিং অসিগী খুৎশুমন পীবগুম্বা শিন্মীশিংগী ফংফম থোকপা হকশিংদি লৌথোকপা লৈতে। আই.আর. কোদনা মখা তানা নৌনা শেম্লিবা রি-স্কিলিং ফন্দগী মখাদা নুমিৎ ১৫নিগী খুৎশুমনগা মান্নবা শেলগী খুদোংচাবা পীবগী থৌওং লৈরি। অৱাংবা থাক অমা লৈরকপা অসিনা থবক লৌবা অমসুং তান্থোকপা হেনগৎকনি হায়বগী মওং অমত্তা লৈতে।
মন্ত্রালয়না হায়খিবদা ইকোনোমিক সর্ভে ২০১৯না ভারতকী ফর্মশিংদা চৎনরিবা ‘দ্বারফিজম’গী চৈথেং অসিগী মতাংদা য়েংশিনখি হায়না হায়খি। ‘দ্বারফিজম’ হায়বদা ঐখোয়না খঙনরিবা অসিদি চহি ১০দগী হেন্না লৈরক্লবা ফর্ম অদুবু অনৌবা থবক লৌবগী হীরমদা শাহৌ লৈতবা অসিবুনি। অনৌবা থবক লৌবদা থিন্থহল্লিবা অসি ইন্দস্ত্রীএল দিস্প্যুৎ এক্ত, ১৯৪৭না শিন্মী মশিং ১০০দগী হেন্না লৈবা য়ারোই হায়না পল্লিবা ৱাফম অসিননি। লেবর লেজিস্লেসনগী মখাদা লৈরিবা থাক খায়বা অসিনা পিক্না লৈবদা হেন্না কান্নবা পী। রাজস্থান্না ইং ২০১৪দা শিন্মীগী অকক্নবা মশিং অসি ১০০দগী ৩০০দা হেনগৎখি অমসুং শিন্মী ৩০০দগী হন্থনা লৈবা ফর্মশিংনা শিন্মীশিং থবক্তগী তান্থোক্ত্রিঙৈগী মমাংদা মাংজৌননা অয়াবা লৌবগী কাঙলোনশিং চৎনহনখিদে। মসিগী থাক ৱাংখৎপগী থৌওং অসিদগী রাজ্য অসিদা চাংচত্তা শিন্মী ১০০ লৈবা ফেক্তরীগী মশিং অসি ভারতকী অতোপ্পা মফমশিংদগী য়াম্না হেন্না হেনগৎপগী ফিভম উবা ফংখি। মসিগী ফেক্তরীশিং অসিগী অপুনবা মহৈ পুথোকপগী চাংসু হেনগৎখি। রাজ্য ১৫ অমসু শিন্মীগী অকক্নবা মশিং অসি ৩০০দা হেনগৎখ্রবনি।
মসিনা মখা তানা হায়খিবদা রাজস্থানগী থৌওং অসিগী খুদম লৌরদুনা রাজস্থান য়াওনা রাজ্য ১৬না আই.আর. কোদ অসিগী অয়াবা পীদ্রিঙৈগী মমাংদা আই.দি. এক্তকী মখাদা শিন্মীগী অকক্নবা মশিং অসি ১০০দগী ৩০০দা হেনগৎখ্রবনি হায়খি। মসিগী রাজ্যশিং অসিদা য়াওরিবশিংদি – আন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, অসম, বিহার, গোৱা, গুজরাত, হরয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, ঝারখন্দ, করনাতকা, মধ্য প্রদেশ, মেঘালয়, ওরিশানি। থবক্তগী তান্থোক্ত্রিঙৈদা নত্ত্রগা থবক থিংজিন্দ্রিঙৈদা অয়াবা লৌবা অসিনা অহেনবা কান্নবা পীদবতা নত্তনা মসিনা থৌওং অসিনা থিংজিনগদৌরবা ফর্ম অদুগী অমাঙবা হেন্না হেনগৎহল্লি।
হৌজিক চৎনরিবা আই.দি. এক্ত, ১৯৪৭কী মতুং ইন্না মাংজৌননা অয়াবা লৌগদবা অসি ফেক্তরী, মাইন অমসুং প্লান্তেসনগী মফম খক্তগীনি। মসিগী থৌওং অসি অতোপ্পা সেক্তরগী ওইনদি চৎনদে।
অকক্নবা মতমগী য়ানবা লৈদুনা থবক পীবা অসিনা থবক লৌবা অমসুং তান্থোকপগী থৌওং লৈহল্লি হায়বা তোকঙা অসিবু অরানবনি হায়রদুনা মন্ত্রালয়না মসিগী থৌওং অসিগী মতাংদা কেন্দ্র সরকারনা অতোপ্পা রাজ্য ১৪দা খঙহনখিবা লৈরবনি হায়খি। মসিগী রাজ্যশিং অদুদি – অসম, বিহার, গোৱা, গুজরাত, হরয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, ঝারখন্দ (ফিরোল), করনাতকা, মধ্য প্রদেশ, ওরিশা, পঞ্জাব, রাজস্থান, উত্তর প্রদেশ (তেক্সতাইল অমসুং ই.ও.য়ু.) অমসুং উত্তরাখন্দনি।
অকক্নবা মতমগী থবক পীবগী চৎনবী লৈতবা অসিনা থবক পীরিবা মীওই অমনা শিন্মী অমবু মতম শাংনা নত্ত্রগা য়ানবা মতমগী ওইনা থবক পীবগী অপাম্বা খনবা য়াই। য়ানবা মতমগী খুত্থাংদা থবক পীবা অসিনা থবক পীবা মীওইশিংদা ত্রাঞ্জেক্সন ৱাংবা, থবক তৌরিবশিং অসি মতম শাংনা থবক তৌবগী থাজবা লৈতবা অমসুং থবক হৈবা ৱাৎপগী ফিভম কয়া অমা লৈহল্লি। মসিনা থবক তৌবা অমসুং থবক পীবা মীওইগী মরক্তা থাজবগী মরী লৈবা হন্থহল্লি।
মন্ত্রালয়না হায়বগী মতুং ইন্না অকক্নবা মতমগী থবক পীবগী পথাপ অসি শিন্মীশিংগী কান্নবনি। মসিনা থবক পীরিবা মীওইশিংনা থবক তৌগদৌরিবা মীওইশিংগা অতোপ্পা কন্ত্রেক্তরশিং য়াওদনা হকথেংননা থবক তৌমিন্নবগী পথাপ য়ানবা পুরকপগী থৌওং ওইথোকহনগনি। কন্ত্রেক্তরশিংনা অপিকপা খুৎশুমন অমসুং ই.পি.এফ., ই.এস.আই.সি.গুম্বগী কান্নবশিং অসি মপুং ওইনা লৌশিল্লি অমসুং শিন্মীশিংদদি য়েন্থোক্তে হায়না মরাল শিবগী থৌদোক কয়া অমসু লৈরি।
কেন্দ্রগী লেবর মন্ত্রালয়না অকক্নবা মতমগী থবক পীবগী পথাপ অসিনা চাং নাইনা থবক তৌরিবা মীওই অমনা ফংলিবা কান্নবা খুদিংগা মান্ননা ফংহল্লি। ইন্দস্ত্রীএল রিলেসনগী মতাংদা লৈরিবা কোদ অসিনা প্রো-রেতা বেসিস্তা এফ.তি.ই.শিংদা গ্রেতুইতীগী কান্নবা ফাওবা ফংহল্লি।
ইন্তর-স্তেৎ মাইগ্রেন্ত শিন্মীগী মতাংদা পল্লগদি, ইন্তর-স্তেৎ মাইগ্রেন্ত ৱর্কর এক্ত, ১৯৭৯ অসি ও.এস.ঐচ. কোদকী মনুং চলহনখ্রে। হান্না চৎনরম্বা এক্ত অসিগী তোঙান তোঙানবা কান্নবশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎলবা ও.এস.ঐচ. কোদকী মনুংদা চলহনখ্রবনি।
ইন্তর-স্তেৎ মাইগ্রেন্ত শিন্মীগী ৱাহন্থোক অসি ইন্তর-স্তেৎ মাইগ্রেন্ত ৱর্কর এক্ত, ১৯৭৯গী মতুং য়াম্না ইল্লি। মসিনা হায়বগী মতুং ইন্না মখোয়শিং অসিদি কন্ত্রেক্তরশিংনা রাজ্য অমদগী খন্দুনা রাজ্য অমদা থবক তৌনবা থাবা মীওইশিংনি। ও.এস.ঐচ. কোদনা কন্ত্রেক্তর নত্তনা থবক পীবা মীওইশিংনা হকথেংননা খনবা মীওইশিংসু মনুং চলহনলি। মখা তাবা ওইনা মশানা থবক শুইবা লাকচবা শিন্মী অমনা মশাবু মাইগ্রেন্ত শিন্মীনি হায়না আধার শিজিন্নদুনা ইলেক্ত্রোনিক পোর্তেল অমদা মশানা রেজিস্তর তৌদুনা হায়জবসু য়াই। পোর্তেল অসিদা রেজিস্ত্রেসন তৌবগী থৌওঙ্গ অসি য়াম্না লায়হল্লে অমসুং মসিদা আধার নত্তবা অতোপ্পা চে-চাং অমত্তা চঙলোই।
মন্ত্রালয়না হীরম অসিগা মরী লৈননা মাইগ্রেন্তশিং য়াওনা অনওর্গনাইজদ সেক্তরদা লৈবা শিন্মীশিংগী লৈবাক্কী দেতা অমা শেম্নবা থবক পায়খৎলি অমসুং মসিনা শিন্মীশিংদা মখোয়গী মহৈগা চানবা থবক ফংহনবা অমসুং অতোপ্পা খুন্নাইগী কান্নবা কয়া অমা ফংহনবদা তেংবাংগনি। মসিনা হায়রিবা সেক্তর অসিদা লৈরিবা শিন্মীশিংগী পোলিসী শেম্বদসু য়াম্না তেংবাংগনি।
মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী হেল্পলাইন অমসু লৈহনগনি।
মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংনা মফম অমা হেক্তদগী রেসন ফংবা অমসুং বিলদিং অমসুং অতোপ্পা য়ুমশা-কৈশাগী সেসকী কান্নবসু ফংগনি। মখোয়না ই.এস.আই.সি., ই.পি.এফ.ও. অমসুং চহিগী ওইনা হকশেল য়েংশিনবগী কান্নবা ক্যা অমসু ফংগনি।
নুপীশিংবু নুমিদাংদা থবক শুবা য়াহনবগী থৌওং অসিদা মীয়াম্না ঙাংনরিবা অসি য়াম্না মতাং চাদে মরমদি ও.এস.ঐচ.না অনৌবা ভারত্তা জেন্দরশিংদা মান্নবা মিৎইয়েং য়েংবা পাম্মি। কোদ অসিনা নুপীশিং অসি মখল খুদিংগী থবক মফমদা থবক শুবতা নত্তনা নুমিদাংদসু থবক শুবা য়াহল্লি। মসিগা লোয়ননা নুমিদাংদা মখোয়বু মতিক চানা ঙাক-শেন্নবা থৌরাং কয়াসু লৈরি। নুমিদাংদা থবক শুবগী মতাংদা নুপীশিংনা অপাম্বা ফোঙদোকপা য়াহল্লি। মখা তবা ওইনা, নুপীশিং অসিবু নুমিদাংদা থবক শুহনবা, মখোয়গী তেক্ত কায়দবা ওইনবা, সুতিগী ৱারোলশিং পীদ্রিঙৈদা সরকারনা মসিগী মতিক চাবা চেকশিন থৌরাংগী কাঙলোন অমা হান্না পীরক্কনি।
মন্ত্রালয়না মখা তানা হায়খিবদা, থবক তৌরিবা পাউমীশিংগী হক অসিবু মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহন্নবা থবক পায়খৎলি। মসিগী মনুংদা য়াওরিবশিং অদুদি থবক তৌরিবা পাউমীগী ৱাহন্থোক অসিদা ইলেক্ত্রোনিক অমসুং দিজিতেল মীদিয়াদা থবক তৌরিবা মীওইশিংসু মনুং চলহনবতা নত্তনা মখোয়না থবক তৌবা মতমগী শরুক তরামাথোইগী অমগী চাংদা তোলোবকা সুতিগা শকচিন্নবা য়াগনি। মসিগী শেনফমশিং অসি তুংশিন্দুনা কোন্না শেল ওইনা কায়থোকপসু য়াগনি।
মসিনা মখা তানা হায়বগী মতুং ইন্না হৌজিক লৈরিবা পাউমীশিংনা ফংলিবা কান্নবশিং অসিসু অদুমক লৈগনি। ইন্তর-স্তেৎ মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী ৱাহন্থোক অসি সোসিএল সেক্যুরিতী কোদ অমসুং ও.এস.ঐচ. কোদতা চপ মান্ননা য়াওই। খুৎশুমনগী কোদ অসিগী মখাদা লৈবা কাঙলোনগী মতুং ইন্না ৱর্কিং জর্নেলিস্ত অমসুং অতোপ্পা ন্যুস্পেপর ইমপ্লোয়ী (কন্দিসন ওফ সর্বিস) অমসুং মিসেলানিয়স প্রোবিজন এক্ত, ১৯৫৫গী সেক্সন ২গী ক্লোস (এফ.)তা য়াওরিবা থবক তৌরিবা পাউমীশিংগী কোদকী মতুং ইন্না খ্বাইদগী পিকপা খুৎশুমন লেপ্পগী তেক্নিকেল কম্মিত্তী অমা শেম্বা হায়বা য়াওরি।
মখা তাবা ওইনা, সোসিএল সেক্যুরিতী কোদকী মখাদা থবক তৌরিবা পাউমীশিংনা গ্রেতুইতী ফংবগী মতিক চাবগী হীরমশিং অসিদি হান্নগুম লৈহন্দ্রে অদুবু মতিক চাবগী মতম অসিদি অতোপ্পগী চহি ৫ ওইবা অসিদগী শেমদোক্তুনা চহি ৩দা ওইহল্লে।
মন্ত্রালয়না হায়খিবগী মতুং ইন্না ও.এস.ঐচ. কোদতা অনৌবা য়াই য়ুম্বালগী কান্নবশিং য়াওরি হায়রি -
১) পুন্সিদা খুদোংথিবা থোকপা য়াবা থবকশিংগী ওইনা ইস্তাব্লিশমেন্ত অসিনা অপিবা থাক্কী মশিংদগী তাথনা শিন্মী লৈরবসু সরকারনা মসিগী মনুং চনবগী মতাংদা ৱারোল থোকপা য়াই।
২) ই.এস.আই.সি. অসি মনা-মশিং থাবগী শিন্মীশিংসু য়াওহল্লগনি।
৩) থবক খনবগী চে পীবা অসি শুংশোই শোইদনা পীগদবনি।
৪) চহিগী ওইবা হকশেল চাংয়েং তৌবা অসি হৌদোক্লে।
৫) খুদোংথিনিংঙাই ওইবা ফেক্তরীশিংগী মহুত্তা ফেক্তরী, মাইন অমসুং মনা-মশিং থাবগী মফমশিংগী বাইপারতাইৎ সেফতী কম্মিত্তী অমা হৌদোক্লে।
৬) লৌহাৎ অমসুং তিলহাৎ হিদাক শিজিন্নদুনা থবক তৌরিবা মনা-মশিং থাবগী শিন্মীশিং অসি খুদোংথিনিংঙাই ওইবা থবকশিংগী মনুং চনহল্লে।
৭) ইন্তর-স্তেৎ মাইগ্রেসন শিন্মীশিংগী কান্নবা পীবশিং হেন্না ফগৎহন্দুনা চহি অমদা ময়ুমদা চৎপগী শেলসু পীগনি।
মন্ত্রালয়না হায়খিবগী মতুং ইন্না ত্রেদ য়ুনিয়নগী ফিভমশিং অসিসু দিসেন্ত্রেলাইজ তৌরবা রেজিস্ত্রেসন তৌবগী থৌওঙ্গ লৈহন্দুনা মপাঙ্গল হেনগৎহল্লে হায়খি। নুমিৎ ১৪নিগী ৱারোল পীবগী মতমগী মতাংদা খন্নরিবা ৱাফমশিং অসি য়ুম্ফম য়াওদবনি হায়খি। মসিনা করিগুম্বা হীরম অমগী ৱারোইশিন পুরক্নবা স্ত্রাইক তৌবগী থবক চত্থবগী মহুত্তা অতোপ্পা থৌওংদা ৱারোইশিন পুরকপগী অহেনবা খুদোংচাবা পীবনি।

Ministry of Labour & Employment
Union Labour Ministry Allays apprehension about Labour Codes as misfounded
Ministry says Labour Codes aimed at expanding labour welfare measures not only to existing beneficiaries but also to over 40 more workers in unorganized sector
28 SEP 2020 3:06PM by PIB Delhi
The Ministry of Labour and Employment has today allayed all fears and doubts about historical game changer reforms bills known as Labour Codes passed by Parliament a few days ago. Union Labour Ministry has stated that the criticisms being aired are misfounded. In a pointed clarification on raising employee limit of smaller Units for closure to 300, the Ministry has underlined that Department related Parliamentary Standing Committee had also recommended increase in threshold from 100 workers to 300 workers for seeking prior permission for retrenchment, lay-off and closure. It is only the aspect of prior permission of the appropriate Government which has been removed and other benefits and workers’ rights have been kept intact. The workers’ rights such as notice before retrenchment, compensation at the rate of 15 days wages per completed year of service and pay in lieu of notice period has not been compromised. Further, the IR Code envisages an additional monetary benefit equivalent to 15 days of wages under newly created Reskilling Fund. There has been no empirical evidence to suggest that higher threshold promotes hire and fire.
The Ministry also said that the Economic Survey, 2019 has analyzed about the pain of dwarfism prevalent in Indian firms. Dwarfism refers to firms which are surviving for more than 10 years but their growth in terms of employment is stunted. One of the inhibiting factors in creation of employment was observed to be the threshold of 100 workers under the Industrial Disputes Act, 1947. It was observed that threshold under Labour legislation creates perverse incentive to remain small. The State of Rajasthan in 2014 had increased the threshold from 100 to 300 workers and done away with the requirement of prior permission before retrenchment etc., in case of firms having less than 300 workers. The impact of increase in threshold in the state of Rajasthan, showed that average number of factories in Rajasthan having more than 100 increased significantly as compared to the rest of India. The total output in those factories also increased. 15 more States have already enhanced threshold to 300 workers.
It further said that following the example of Rajasthan, Sixteen States, including Rajasthan, had already increased threshold under the ID Act from 100 workers to 300 workers, before passing of IR Code. These States include, AP, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Goa, Gujarat, Haryana, HP, Jharkhand, Karnataka, MP, Meghalaya, Odisha, requirement of permission before retrenchment or closure does not serve much purpose but at the same time leads to accumulation of losses and liabilities of the firm on the verge of closure.
Even in the existing ID Act, 1947, the requirement of permission was only in respect of factory, mines and plantation. The requirement of prior permission does not apply in any other sector.
​Refuting rumours that Fixed Term Employment introduces hire and fire, Ministry said that Fixed Term Employment has already been notified by Central Government and 14 other States. These States include Assam, Bihar, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand (apparel and made up) Karnataka, MP, Odisha, Punjab, Rajasthan, UP (textile and EOU), and Uttarakhand.
​Non-availability of fixed-term employment implied that an employer had options to either employ on regular basis or through contractual basis. The employment of workers through contractual basis means higher transaction cost to employer, lack of permanence of contract labour, untrained, unskilled contract labour. It also lacked committed and long-term relationship between employer and contract labour, as there are on ground two employers, i.e., contractor and principal employer.
The Ministry emphasised that Fixed Term Employment is pro-worker. It would be possible for an employer to enter into fixed term contract directly with the worker or the employee rather than going through contractor. There have been allegations that the contractors charges full amount in terms of minimum wage and other entitled benefits like EPF, ESIC but do not pass the same to the contract labour.
Union Labour Ministry also said that a fixed term employee has been made statutorily entitled for all benefits and service conditions equivalent to that of a regular employee. In fact the code on Industrial Relations also extends benefit of gratuity even for an FTE contract on Pro-rata basis which is five years in case of regular employee.
Talking about definition of Inter-State Migrant worker, the Inter-State Migrant Worker Act, 1979 has been subsumed in OSH Code. The various provisions of the erstwhile Act have been further strengthened in the OSH Code.
The definition of inter-state migrant worker was very restrictive in the Inter-state Migrant Worker Act, 1979. It provided that a person who is recruited through a contractor in one state for employment in another state, to be an ‘Inter-state Migrant Worker’. The OSH Code expands the definition of migrant worker to include those workers who would be directly employed by the employer besides by contractor. Further, it has also been made possible that a migrant, who comes on his own, in the destination State, can declare himself a migrant worker by registering on an electronic portal on the basis of self-declaration seeded with Aaadhar. The registration on portal has been made simple and there is no requirement of any other document except Aaadhar.
The Ministry in this regard has also taken steps to develop a national data base to enrol unorganised workers including migrants, which will inter-alia help migrant workers get jobs, map their skills and provide other social security benefits. It will also help in better policy formulation for unorganised sector workers, in general.
A statutory provision for helpline for migrant workers has also been made.
The migrant workers will also be able to enjoy the benefits of portability in respect of ration and avail benefits from building and other construction cess. They will also get all other benefits of ESIC, EPFO and annual medical check-up etc.
Criticism of provision for allowing night shifts for women, Union Labour Ministry said is patently wrong as OSH Code entitles gender equality in the New India. The Code envisages that women shall be entitled to be employed in all establishments for all types of work and they may be employed during night also. However, sufficient safeguards for employing women at night have been provided. The consent of the women for employing them at night has been made mandatory. Further, the appropriate government shall prescribe conditions for safety, holidays and working hours or other conditions before permitting women to work at night.
Ministry also said that for the Rights of Working Journalists, provisions have been made to strengthen the same. These include expansion of definition Working Journalist to include Journalists working in electronic and digital media and allowing Earned Leave for “working journalist” on full wages equivalent to not less than one eleventh of the period of service. The leave can be accumulated and accumulated leave can be encashed or availed.
It further said existing provisions for welfare of working journalists have been retained. Rules drafted under Code on Wages provide for constitution of a technical committee for Working Journalist for fixing the minimum wages under the Code for the working journalist as defined in clause (f) of Section 2 of the Working Journalist and other Newspaper Employees (Conditions of Service) and Miscellaneous Provisions Act, 1955.
Further, under Social Security Code, the eligibility for gratuity for working journalist has not only been retained but the eligibility period has been improved to three years of service instead of five years for others.
The Ministry has also said that new Welfare provisions have been introduced in the OSH Code –
(1)​​ For establishment carrying on hazardous and life threatening occupations, the Government can notify coverage even on establishment having workers less than the threshold.
(2)​​ ESIC has been extended to plantation workers.
(3) ​​Appointment letter has been made mandatory.
(4) ​​Free annual health checkup has been introduced.
(5) ​​Bipartite safety committee has been introduced for establishments in factory, mines and plantation in place of hazardous factories.
(6)​​ Activities of the plantation worker dealing with like insecticides, pesticides have been included as hazardous processes.
(7) ​​Strengthening of provisions relating to inter-state migrant worker and including provision of annual journey allowance to visit home-town.
The Ministry has also said that the position of Trade Unions has been strengthened by introducing decentralised registration process. Ministry has dubbed apprehensions regarding 14 day notice period as totally misfounded. It has said that it only adds an opportunity for resolving the labour grievance before going on strike mandating establishments to attempt solving the issues.